В София ще има паметник на жертвите на комунизма

Градинката пред църквата &quot;Св. Седмочисленици&quot;<br />

© Дневник

Градинката пред църквата "Св. Седмочисленици"Скулпторът Вълко Ценов и архитектът Иво Панталеев спечелиха конкурса за изграждане паметник на жертвите на комунистическите режими по света по проект на Столичната община, предаде Vesti.bg. Монументът трябва да бъде издигнат в градинката пред църквата "Св. Седмочисленици".


Резултатите в класирането бяха обявени днес от главният архитект на София Петър Диков. По думите му мястото пред църквата е подходящо за целта, тъй като в историята на съвременна България там се е намирал затвор - символ на насилието на българи срещу българи.


Конкурсът за паметника се обявява за втори път, след като през август 2008 г. не бе излъчен победител. В него участваха 12 екипа на български скулптори и архитекти.
"България е втората европейска страна след Унгария, която изгражда свой паметник на жертвите на комунизма", заяви Владимир Кисьов, общински съветник от СДС. Той беше председател на Столичния общински съвет, когато беше обявен конкурсът.


Според Кисьов това е паметник за хората, които не са имали възможност да живеят в демокрация.


"Паметта на някои е къса, на други в исторически план нещата не са ясни... Този паметник ще даде възможност всички да отдадем почит на онези, които не са имали щастието да се докоснат до свободата на личността, за която сме мечтали всички", каза той.


"С този монумент България дава своя принос в осъждането на комунизма, малко закъсняло, 20 години след падането на Берлинската стена", отбеляза и общинският съветник от ДСБ Вили Лилков.


"Ще предложим на всички партии в парламента да се изгради институт за национална памет, институт за разследване на престъпленията на комунистическия режим, нещо което вече се случи в много държави. В България престъпленията на комунизма трябва да добият публичност и да станат известни на поколенията. Защото борбата срещу комунизма не е само борба на приказки, а борба на паметта и срещу забравата", допълни Лилков.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Прекрасна идея -
  твърдо стоя зад нея.
  И ще се съгласите вие -
  Първанов да го открие!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 2. 2 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1469 Весело

  Pravilno !!!

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 3. 3 Профил на а ние през 2010 год
  а ние през 2010 год
  Рейтинг: Неутрално

  А ние, родените след 1944 год и нито живи, нито умрели, нито демокрация видели?

 4. 4 Профил на ЗМЕЙ
  ЗМЕЙ
  Рейтинг: Гневно

  ВСЕКИ АНТИ КОМУНИСТ Е ФАШИСТ!

 5. 5 Профил на ANTI
  ANTI
  Рейтинг: Любопитно

  Каква е тази чешма на снимката????????????
  Такъв вид ли ще има паметника чешма с чучури????????

 6. 6 Профил на а всеки комунист
  а всеки комунист
  Рейтинг: Неутрално

  А всеки комунист е крадлив престъпник и родиноотстъпник!!! Да не би да сте служили на българските интереси, бе копелета продажни!!!

 7. 7 Профил на Дама Пика
  Дама Пика
  Рейтинг: Неутрално

  По думите му мястото пред църквата е подходящо за целта, тъй като в историята на съвременна България там се е намирал затвор - символ на насилието на българи срещу българи.
  -------------------------------------------------

  символ на насилието на българи срещу българи. така грозно звучи това, но е вярно.

  нужен е такъв паметник . наистина паметта е къса, а има хора които искат да е още по-къса.

  има ли изобщо друга система отсвен 'комунистизма ' , която да е изтезавала и убивала човеци от собствения си народ , заради сбърканите идеи наричани ' комунистически ' на още по сбъркани умове .

 8. 8 Профил на Иван Кръстев Петров
  Иван Кръстев Петров
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Всеки фашист е комунист. Национал -социалистите са по-малкото братче на комунистите, а фашистите са оперетъчния им вариант.
  Партията на Хитлер се е казвала националдсоциалистическа работническа партия на Германия. Нацистите и комунистите са братя близнаци. Другарите наричат всеки, несъгласен с тях фашист и удобно забравят кръвното си родство с нацистите и договора Рибентроп - Молотов от август 1939 г, с който дават старт на Втората световна война. Хитлер и Сталин опустошават полша като най-близки съюзници.

  Иван Кръстев
 9. 9 Профил на учебник
  учебник
  Рейтинг: Неутрално

  Да има предмет и учебник " Нацизъм, сталинизъм, тоталитарен социалистически режим в Източна Европа. Последствия за хората и света."
  Младите НЕ ЗНАЯТ що е социализъм, преживян от 1945 до 1989.
  Смятат, че това е социалистическа партия, за които се говори в Италия, Франция, Германия.. и си мислят.. е кво толкова...
  И затова стават социалисти.

  Нека да учат, да знаят.
  НИе бяхме участници по неволя в някакъв чудовищен експеримент с хора.
  Оказа се несполучлив НАЛОЖЕНИЯ ни тоталитарен социалистически режим.
  Затова не искаме да има в България социалистическа партия, не искаме да чуем за нея!

 10. 10 Профил на Карамфила
  Карамфила
  Рейтинг: Неутрално

  Кои се водят жертви на комунизма? Кои са и борците против комунизма? Нямам такива спомени за борци и страдалци - те се появиха след 10.11.89. Едва тогава разбрах за тяхната самоотвержена, но мълчалива и незабелижима от простолюдието борба. Нямам предвид Народния съд - там сигурно е имало незаслужени присъди, но такива е имало и от 1878 до 1944. Според мен този институт за национална памет трябва да обхване и периода преди 1944.

 11. 11 Профил на Pondic
  Pondic
  Рейтинг: 234 Неутрално

  В нашия град ВЕЧЕ има такъв паметник.

  Де е Левски?
 12. 12 Профил на до карамфила
  до карамфила
  Рейтинг: Неутрално

  Толкова промити мозъци, Боже! Може ли да сте толкова зависими от тази крадлива пасмина, че на черното - бяло да казвате? Хайде, оправдавате се, че не сте знаели за лагерите, как да е. Аз бях на ДЕСЕТ години, когато като минавахме с кораб по Дунава при Белене ни караха да гледаме към румънския бряг. От тогава още зная за Белене. А вие, крадливи , подли българопредатели, все още не искате да признаете вината на гадната си партия за унищожаването на цвета на българската нация. А да не би да не знаете колко народ е убит след 9 септември без съд и присъда, само за да им приберат имотите? Не зная, безмозъчни ли сте или така ви отърва. Но не дразнете близките на жертвите на комунизма, за да не ги предизвиквате да ви покажат какво се е случвало след нашествието на руския ботуш съвместно с българските комунистически подлоги!!!

 13. 13 Профил на Lz
  Lz
  Рейтинг: Гневно

  Докато не срутят т.н. Паметник на Съветската Армия и там да го построят този истински монумент на националната свяст, нищо няма да се промени.
  Както и за паметниците на същата армия в други градове български.

 14. 14 Профил на Petar
  Petar
  Рейтинг: Неутрално

  СДС вече няма нищо антикомунистическо-та нима тия боклуци-нар представители са били някога антикомунисти и са лежали по ком затвори-нима Димо Гяуров-презиращ антикомунистите,крил досието на убития Георги Марков-и пратен посланик от Първанов е антикомунист-или крадеца-Венци Върбанов-или кредитния милионер Асен Агов-и накрая кадидат-члена на БКП Иван Костов? Та СДС тия боклуци го докараха до смърт! Ами ако президента беше оставил 8% бариера-какво ставаше със сините?

 15. 15 Профил на Петре, Петре
  Петре, Петре
  Рейтинг: Неутрално

  Къде те чукат, къде се пукаш. Къде паметник на жертвите на комунизма, къде пък подхвана темата за СДС, Иван Костов и т.н.Това, комунягите, сте като развалена латерна. Едно знае баба, едно бае.

 16. 16 Профил на kyky
  kyky
  Рейтинг: Неутрално

  Струва ми се, че жертвите на комунизма щяха да са много по-спокойни, ако техните потомци имаха една работеща чешма в градинката пред Св. Седмочисленици, отколкото паметник.

 17. 17 Профил на ок
  ок
  Рейтинг: Неутрално

  Добре, а дали ще има зад него паметник на жервите на режима 33-44та?

 18. 18 Профил на .dru
  .dru
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До ЗМЕЙ #4

  Ако само това е алтернативата - не възразявам!

  От фашистите (доколкото ги е имало в България) не съм видѣл нищо лошо.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 19. 19 Профил на питайте БСП
  питайте БСП
  Рейтинг: Неутрално

  Питайте БСП за паметник на жертвите на режима 33-44-та. Нали те бяха коалиционен партньор на сина на този, който е управлявал тогава. Или вече и това забравихте? Вземайте си хапчетата против склероза, вместо да пишете по всички форуми!

 20. 20 Профил на @ок
  @ок
  Рейтинг: Любопитно

  17 - прекрасен въпрос, но към Симо и НДСВ, докато бяха на власт .

 21. 21 Профил на Продан
  Продан
  Рейтинг: Неутрално

  Такъв паметник вече съществува. Намира се до параклиса пред НДК-то. Върху черен мрамор са гравирани имета на всички убити и изчезнали след "светлата" дата 9.9.1944. Всеки може да отиде, да остави цвете, постои и прошепне няколко думи за успокоение на душите на тези мъченици.

 22. 22 Профил на 105 милиона жертви на комунизма
  105 милиона жертви на комунизма
  Рейтинг: Неутрално

  http: //www. point-of-view. org/?p=348
  In memoriam - Жертвите на комунизма

  Весела Илиева

  Числената равносметка след 17 години международен изследователски труд е категорична. Говореща сама за себе си, за идеологията на комунизма, за практиката на реалния социализъм, за обществено - политическата същност на режимите. За масово избитите, безследно изчезналите, загиналите от репресии, от изкуствено предизвикан глад и насилието в комунистическите концентрационни лагери - по консенс числото отнет човешки живот от „най-хуманния обществен строй” е прието - при цялата му относителност, с про и контра неговата числена и хуманна стойност (прoизнасяни от кого ли не на Изток и на Запад след падането на Стената).

  Жертвите на комунизма във всички засегнати държави са 105 милиона,

  без първите жертви на Мао от порядъка на няколко милиона - в началните години на кървавия баща на азиатския комунизъм. Тъй като става дума за нерегистрирани китайски селяни, загинали в националната война, дълги години никой не е въвеждал в статистиките за Мао относителното им число.

  Аналог на липсващите регистри в Китай има четвърт век по-рано също в Азия, но в руската й част. Само числото руски граждани, изчезнали безследно и нерегистрирани със смъртни актове в първите две десетилетия след преврата на болшевиките - по време на най-интензивното болшевизиране при Ленин и Дзержински, и при Сталин (без годините на Голямата чистка на Бащата на СССР) - са от порядъка на десетки милиони. Актуалните жертви в трудовите лагери в Китай и тези в Северна Корея от последните 15 години не влизат в статистиките. Те тепърва ще бъдат предмет на нови изследвания.

  След дълги международни дебати и съпротива на леви политически, научни и обществени сили,

  след изтичане годността на дипломатичното мълчание на западните демокрации по въпроса, предвид връзките и обвързаността им с Русия и Китай, най-сетне той е факт - Денят на жертвите на комунизма.

  12 юни бе обявен за първия световен мемориален Ден на жертвите на комунизма. Не от ООН. Не в Европа, където най-много страни са потърпевши. И не от държавите, засегнати от режимите на комунизма. А в САЩ, в столицата Вашингтон, по инициатива на една фондация, започнала съществуването си твърде скромно. Сред чиито членове и спонсори са журналисти, историци, университетски преподаватели и близки на жертви - емигранти, техни деца и внуци.

  Тя започва инициативата си за мемориал и световен Ден на жертвите на комунизма със скромното име „В почит и дълг към жертвите на комунизма”. За две години и половина с различни акции сред американската общественост са събрани над 650 000 долара, с които да се организира първото световно възпоменание на жетвите на терора на комунистическите режими и да се положат основите за издигане на мемориален комплекс.

  Само 30 месеца след първата среща на иницативния комитет

  или 90 години след Октомврийската революция, една година преди честването на 190-я рожден ден на Карл Маркс и 18 месеца след като бе приета Резолюцията на ПАСЕ за осъждане на комунизма, във Вашингтон на 12 юни 2007 е честван възпоменателният Ден на жертвите на комунизма.

  Почитта си изразиха няколко десетки хиляди граждани, между които членовете на Американския конгрес и редица американски и международни правозащитни и хуманитарни организации и фондации, сред присъствавите са и представители на съюзи на репресирани и техни близки от бившите комунистически страни. На този ден от днес се връчва и специален Медал на свободата за специални заслуги към човечеството, за изследване терора на комунизма и възпоменание на жертвите.

  За жертвите на комунизма се спори от и във всички възможни политически посоки. Аргументира се горещо или се мълчи срамно.

  Аналогично на един друг обект, изложен на колкото интензивни, толкова и мъчителни за разбиране от средностатистическия гражданин на Запад дискусии. Обект, изложен на разнообразни академични и публицистични форми на исторически релативизъм - жертвите на Холокост.

  Мъчениците на комунистическия терор тепърва ще бъдат още по-голям камък за препъване - и предмет на разнообразни опити за релативиране. Релативирането на геноциди винаги представлява занимание от особено естество за определени групи историци и обществени групи. И ако за етноцидните престъпления или за ксенофобията на крайнодясното се създадоха и доразвиват механизми за овладяване и относителен правен и социален контрол, то за крайнолявото няма намерени дори начални такива.

  За жертвите на комунизма тепърва ще се систематизират наличните (и значителни по задълбоченост и мащаб) изследвания и свидетелства. Глобалният демоцид, извършен от комунистическите държави и репресивните им апарати, с всички специфични за системите форми на масови убийства и репресии - т.е. със специфичните политициди, геноциди, икономициди, етноциди и религиоциди - ще бъде тепърва обществено артикулиран така, както заслужава. От перспективата на жертвата. Което не означава, че мотивите за търсенето и представянето на тази перспектива ще бъдат винаги благородни от страна на изследователите и политиците. То не е подобно винаги и към жертвите на Холокост.

  Некатегоризирани със студената прецизност на гестаповеца в Холокоста,

  жертвите на комунизма са преди всичко квоти - отчетени числа избити „врагове”, които главоломно се отчитат или се крият - в зависимост от партийната и лична диктаторска линия. Безименни са милиони или никога не произнесени по-късно остават имената им. В най-добрите случаи за изследователя идват на помощ водените (ако са налични или са били завеждани) данни от статистики; или документите (ако са неунищожени) за самоличност - вкл. актове за раждане, бракосъчетание, т.н.

  За документираните официално родени в предкомунистическите периоди или по време на „тихите фази” на комунизма, когато за известен период няма активни репресии и масови убийства, само в СССР, например, липсват за десетки милиони души смъртни актове и регистри. Гробовете на тези страдалци са анонимни и пръснати по територията на комунистическия конгломерат - обикновено са избивани примитивно и бързо, тъй като квотата задължава. Ямите, погълнали телата на тези мъченици, са из цяла Русия. Из Китай и Камбоджа. Из България.

  Усещането да се разхождаш из Родината си със съзнанието, че ходиш върху нечий масов гроб,

  е толкова болезнено и силно, колкото усещането, че ходиш между мъртъвци, когато се сблъскваш с хладната пренебрежителност към историческата истина за онази кошмарна действителност, от която не ни делят дори две десетилетия.

  Тук може да се постави резонно въпросът: „А как да говорим за комунизма, за извършителите, за жертвите?” Едва ли има един единствен отговор на въпроса „Как?” Но има един единствен отговор на първоначалния, основоположния за всички други въпрос, предхождащ всички опити за интерпретация, субективни, задоволителни или фатални. „Трябва ли да говорим?” е алфата при артикулирането на дебата. „Непременно.” е единственият отговор - и едва след него идват всички други резонни, започвайки със съществения: „Как?”. И с него - „А кой да говори?”

  Да се даде думата на жертвите и близките им, не само никога не е късно. А никога няма да бъде достатъчно.

  Колкото и цинично да звучи, точно в това виждат смисъл съвременните изследователи. Съвсем калкулирано се разглежда доколко и при какви условия ще има смисъл от един широк научен, публицистичен и обществен дебат. Науката - в този контекст и историческата - отдавна е изгубила своята девственост. От момента на професионализирането си. Една тема, един процес се разглеждат само дотолкова и тогава, когато се открият като изключителни, интересни или забравени, т.е. с добър потенциал за възбуждане на внимание към предмета на изследване и към изследователския кръг учени и средите, с които тези са обвързани или към които искат да възбудят публично внимание.

  И едва след това (или паралелно, в най-добрия случай) - като теми, ценни за обществото в идеален контекст. При това само толкова, колкото налага (или изисква) необходимостта от обществен интерес за целта на историка и академичната му група. За целта на академичната и изследователска прослойка, и научните тенденции и моди, с които е обвързана тази. С цялата субективност на съответните, с вътрешните им конфликти, със зависимостите им от политически сегменти и лобита в науката и околния й свят, с които е свързана последната.

  В този контекст - цинизмът в коментарите на изследователите на диктатурите на комунизма е неминуем,

  когато четем актуалните академични бюлетини за „възникване на интензивен изследователски интерес към тоталитарния комунизъм и жертвите му”. Науката е динамична система, а историята е най-динамичната и комплексна от всички статуирани дисциплини. След изчерпването на редица теми, идва ред на тази за комунизма. Изследователи и общественици, работили скромно и задълбочено (на езика на идеалиста) десетилетия върху репресиите и демоцидните специфики на комунистическите режими, биват преоткривани или най-сетне оценени (казано отново на езика на идеалиста). Но този цинизъм е в реда на нещата за научния свят- нека сме благодарни, че след като редица други теми са за момента достатъчно експлоатирани, най-сетне тази е на дневен ред - и ще бъде оставена или поставяна на дневен ред отново и отново. А идеалистите - в науката и обществото - са така или иначе единици и екзепляри на изчезване, които биват преоткривани по необходимост от една или друга изследователска прослойка. Да сме благодарни и за тях.

  За близките на жертвите е различно и сложно - те стоят и ще стоят винаги извън всяко научно и обществено статукво или тенденции на интерпретиране на комунизма.

  Те имат свой собствен свят, всяко поколение наследници на репресираните се учи и ще се учи да се справя само (и нерядко самотно) с личната си трагедия, със социалната и политическа реалност, в която ще живее колкото свой собствен живот, толкова онзи на миналото - от разказите на оцелели близки и очевидци или още по-тежко, ако е лично съпреживяно. Милионите преки жертви на комунизма водят след себе си като следствие многократно повече жертви на системата - близките, съпреживелите, недоживели и неизпитали морална и юридическа справедливост. Те не влизат в никоя статистика.

  Хладнокръвно, изследователи третират първите години на всеки червен диктатор,

  започвайки с Ленин, Сталин, Мао - и неподминавайки България след 1944 г. - като „учебни години”. Каузалността при дефинирането на понятието е ясна - революцията се учи в движение, така се еманципират диктаторите й - чрез кръвта на милиони невинни жертви - това разкриват вътрешните процеси на всеки режим - в идеологията, която се развива и в структурите на репресивен апарат и йерархия.

  Дистанцията помага на бъдещите поколения за по-систематичен и обхватен, по-пълен поглед към миналото - това е широкото, тривиално мнение, аргументирано за първи път между другото от ревизионист на Холокоста. Дистанцията ни задължава тогава именно за целта на нееднозначните отговори да дадем думата на все още живи жертви и техните близки. И на извършителите.

  Нека им дадем думата, нека зададем въпросите си на тях и близките им. Нека отговорите им да провокират нови въпроси, които да им задаваме отново. И да изискваме отговори. Отново.

  Те, които моделираха историята ни, строителите на комунизма, репресорите, масовите убийци - имат правото да споделят днес от дистанция и пред очите на сега двадесет- и тридесетгодишните кое ги мотивираше на същата възраст да избиват своите тогава двадесет и тридесетгодишни връстници.

  Те имат право да дадат своя отговор на на въпроса, кое прави от един млад юрист и космополит убеден марксист и масов убиец, а от един писател - доносник на своя събрат по перо? От един баща на дете - отце- и детеубиец? Кое дава моралното удовлетворение на младия убиец на престари свещеници и пенсионирани учители, кметове и полицаи днес да се радва на тихи старини и да се усмихва на значката на съседското дете с образа на Че?

  Кой е моралът, който дава право в Правец да стои новопостроен паметник на диктатора Тодор Живков, а Димитровград да носи все още името на първия български комунистически масов убиец Георги Димитров? Или паметниците на армията на СССР, окупирала с близо 300 000 свои войници Родината ни да стоят издигнати, демонстрирайки сакралност и устойчивост, на която не се радва нито един от повече от скромните паметници на Левски, Ботев, Стамболов и малките мемориални плочи на близо 250 000 жертви на комунистическата диктатура? Нека имат възможност отговорят. Затова нека питаме.

  June 20, 2007

 23. 23 Профил на Ъ
  Ъ
  Рейтинг: Неутрално

  12 юли, 2009 година

  Добра идея! Изпъдените от прехода (двойните граждани), заслужават и те да бъдат почетени. Примерно от днешната дата, можем да си спомним за тия, които оставиха българите в България, да се развиват свободно, волно и демократично.

 24. 24 Профил на Grimalkin
  Grimalkin
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Във всеки град трябва да има поне по един такъв паметник. Но да носи името "паметник на жертвите на комунизма и фашизма", защото нали се разбрахме че разлика между двете понятия няма.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 25. 25 Профил на Pondic
  Pondic
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Изровете отнякъде филма "Глутница" и ше видите един комунистически прочит на въоръжената съпротива в Пиринска Македония срещу комунистите през... внимание : 1948 г.
  Филма оправдава блокадата на село Влахи, обл. Благоевград и избиването на много хора без съд.Много други (между които дядо ми) изчезват безследно (но всички знаят точно къде са избити, даже има свидетел, че са измъчвани цяла нощ).
  Това го пиша за всички, които твърдят, че не е имало съпротива.
  Ако не намерите филма, прочетете книгата "един отличен българин с името Герасим.Там е описана цялата афера.

  Де е Левски?
 26. 26 Профил на До № 6
  До № 6
  Рейтинг: Неутрално

  Комунистите приятелю, Родина нямат - те са интернационалисти !

 27. 27 Профил на Ъ
  Ъ
  Рейтинг: Неутрално

  Много тъжно!
  Оплаквачеството е част от народната култура, като тъжна чалга.
  Оплаквайте, оплЮвайте, тъжете и всички от ДС(червени деца, внуци и пра, пра..) изпъдете. Да останат в БГ само вечно жалещите . Амин

 28. 28 Профил на първата копка
  първата копка
  Рейтинг: Неутрално

  Вторник, 3.10.2006 г.
  в. Сега

  САЩ вдигат паметник на жертвите на комунизма

  http: //www. segabg. com/online/IMG/2431/0072.jpg
  Паметникът на жертвите на комунизма във Вашингтон ще представяла "Богинята на демокрацията".
  СНИМКА: Архив

  Строеж на мемориал в памет на стоте милиона жертви на комунизма в Източна Европа и Китай започна в американската столица Вашингтон, съобщи Фондацията на жертвите на комунизма, която е инициатор. На церемонията по първата копка присъстваха много американски сенатори и конгресмени, както и посланици на бивши комунистически страни от Източна Европа и Тайван. Паметникът ще се намира съвсем близо до гарата "Юниън Стейшън" във Вашингтон и се очаква да бъде открит през юни 2007 г.

  Мемориалът представлява "Богинята на демокрацията", създадена от студентите на площада "Тянанмън" по време на антикомунистическите протести през 1989 г. На паметника ще бъде написано: "На повече от 100 милиона жертви на комунизма и на тези, които обичат свободата".

 29. 29 Профил на ri
  ri
  Рейтинг: Неутрално

  Време беше

  Сега и един закон за лустрацията и може да започнем да се двизиме в правелна посока

 30. 30 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Браво . Най-после . Време беше .

  сократ1
 31. 31 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Подкрепям и закон за лустрацията . И за него му е времето .

  сократ1
 32. 32 Профил на Ъ
  Ъ
  Рейтинг: Неутрално

  # 26,
  Кварталните легенди се преповтарят. Комунисти вече няма! Сега тенденцията преминава от комунистите, към тъсене на нов враг и той се посочва от експертите на Атака.

 33. 33 Профил на Убийствено червено
  Убийствено червено
  Рейтинг: Неутрално

  Слово на президента на САЩ Джордж Буш при откриването на паметника във Вашингтон:

  “Благодаря за поздравителните думи на д-р Ли Едуардс и на конгресмените Лантош и Рорбахер. Поздравлявам присъствието на депутати от парламентите на Чехия и Унгария, на посланици и други гости, и най-вече, на живи свидетели на комунистическия терор. За мен е чест да споделя с вас този исторически случай, да бъда сред мъже и жени, чиято съпротива помогна да бъде разгромена една империя. В този дух и от името на американския народ с гордост приемам този Мемориал за Жертвите на Комунизма.

  20-ия век ще бъде запомнен като най-убийствения в човешката история. За жестокостите на този век свидетелствуват редица паметници около нас. Но до този момент в столицата на Съединените Щати нямаше паметник в чест на жертвите на комунистическия империализъм, на една идеология която струва живота на близо 100 милиона невинни мъже, жени и деца по света. Затова е важно и уместно, на това събрание да почетем паметта на загиналите като жертви на комунизма, като приемем и официално открием този паметник, който ще увековечи спомена за техните страдания и жертви и тяхното място в историята и в съвестта на човечеството. – Той е издигнат благодарение на дългите усилия, амбицията и постоянството най-вече на двама видни американци: Лев Добриянски, чиято дъщеря е между нас, и д-р Ли Едуардс. Те трябваше да преодолеят много трудности, но никога не се отказаха от целта си, защото в сърцата си чуваха повика на загиналите: ”Не ни забравяйте”.

  Тези гласове зоват всички ни, и те са гласовете на необятно множество хора. Числото на избитите в името на комунизма е изумително, няма начин да бъде точно установено. Възможно най-достоверните преценки на учени говорят за десетки милиони хора в Китай и в Съветския съюз, и милиони други в Северна Корея, Камбоджа, Африка, Афганистан, Виетнам, Източна Европа и другаде по света. Тези цифри крият личните трагедии на милиони хора със свои семейства и свои мечти, чийто живот е бил смазан в стремежа към тоталитарна власт. Между тях е шведският дипломат Раул Валенберг, който през 40-те години спаси сто хиляди евреи от нацистите, за да бъде арестуван по заповед на Сталин и затворен в Московската Любянка, от където изчезва без следа. Там е и полският свещеник отец Поплиушко, който през 80-те години в Варшава даде убежище на преследвани членове на Солидарност, заради което бе отвлечен, пребит и удавен в Висла от тайната полиция.

  Покрай жертвите отбелязани в страниците на историята, следват редиците на милиони хора анонимно и брутално избити от комунистическа ръка. Невинните украинци измрели поради причинения от Сталин голям глад, руснаците убити при политически чистки, Литванците, Литовците и Естонците натоварени в конски вагони и отведени във арктически лагери на смъртта, Китайците убити по време на Голямия Скок Напред или на Културната Революция, населенията в Камбоджия избивани по “смъртните полета” на Пол Пот, източно-германците застреляни при опит да прескочат Барлинската стена и избягат на свобода, поляците избити в Катинската гора, Етиопците жертви на “Червения терор” в Африка, индианците Макито убивани при диктатурата на сандинистите в Никарагуа, Кубинците удавени при опити да избягат от тамошната диктатура . Няма никога да научим имената на всички загинали, но тук сега бе създадено свещено място, навеки посветено на незнайните жертви на комунизма и на тяхната памет.

  Посвещаваме им този паметник защото дължим на мъртвите да зачетем живота им и да чествуваме тяхната памет. Чехският писател Милан Кундера в една от книгите си описа борбата против комунизма като “борбата за паметта и против забравата”. Комунистическите режими не само отнимаха живота на жертвите си, те се стремяха да отнемат човешкото им достойнство и паметта за тях. С този паметник възстановяваме тяхното достойнство и тяхната памет. С него обявяваме, че като невинни и анонимни жертви на комунизма, тези хора са някога живели и никога няма да бъдат забравени.

  Посвещаваме им този паметник защото дължим на идните поколения да отбелязваме престъпленията през 20-ия век и да осигурим те да не се повтарят. Това свещено място ни напомня големите поуки от Студената война: че свободата е велика ценност, която не идва от само себе си, че злото реално съществува и трябва да му се противопоставяме и че, когато имат възможност и са мотивира от радикални и пропити с омраза идеологии, хора могат да извършват неописуеми жестокости и отнемат живота на милиони.

  Важно е да напомним тези поуки, защото злото и омразата които доведоха гибелта на десетки милиони хора през 20-ия век продължават да съществуват по света. Ние видяхме тяхното лице на 11-и септември 2001 година. Както комунистите, така и терористите и екстремисти които нападнаха страната ни, бяха последователи на една убийствена идеология, която ненавижда свободата, потъпква всяко инакомислие, има амбиция за разширение и преследва тоталитарни цели. Както комунистите, така и новите ни противници вярват, че е позволено невинни хора да бъдат убивани в името на радикалните им виждания и цели. Както комунистите, и те осмиват свободните народи, твърдят че ние които се радваме на свобода сме слаби и нямаме решителността да браним нашата свобода и начин на живот. И пак, както комунистите преди тях, последователите на войнствения радикален ислямизъм няма да спечелят. Ние ще останем твърди и верни на каузата на свободата и ще действаме тъй, че никой президент на Съединените щати вече да не участва в подобна церемония и открива паметник на милиони хора избити от екстремисти през 21-и век.
  Можем да имаме доверие в мощта на свободата, защото сме я виждали да надделява тиранията и терора. Д-р Едуардс спомена, как президентът Рейган посети Берлин и са провикна “съборете тази стена!” Две години по-късно стената падна и милиони хора в централна и източна Европа бяха освободени от грозно потисничество. Нека на днешното тържество потвърдим и нашата увереност в триумфа на свободата.

  Тези които избраха формата на този паметник можеше, като символ на потисничество, да изобразят стената която разделяше Берлин или замразените бараки на Гулаг или покрито с черепи поле на смъртта в Камбоджа. Но те избраха образ на надежда –статуята на жена въздигаща пламъка на свободата, в памет на жертвите на комунизма – но и като символ на силата която го срази. Както нашата статуя на свободата, тя ще ни напомня че нейният пламък гори в всяко човешко сърце и че бруталността на терористи и тирани не може да го задуши. Ще ни напомня също, че когато една идеология пожертвала десетки милиони хора, е въпреки това сразена, то е защото срещу нея стои една сила по-мощна от смъртта. Че свободата е дар на нашия Създател, че тя е притежание на всеки един човек и на цялото човечество и че затова победата ще бъде нейна.

  Нека бъде вечна паметта на жертвите на комунизма, нека тези които още страдат под него да намерят своята свобода. И нека Бог който ни дари тази свобода, благослови този паметник и всички които ще дойдат да го посетят.”

  Джордж Буш,
  Вашингтон, 12-ти юни 2007 г.

 34. 34 Профил на Убийствено червено
  Убийствено червено
  Рейтинг: Неутрално

  Драги сънародници,

  На 9 септември 2007 г. от 11ч. пред Паметника на жертвите на комунизма във Вашингтон ще се състои поклонение-помен-панихида в памет на всички българи, избити и репресирани след една от най-черните дати в новата българска история – 9. 9. 1944 г. На поклонението ще присъствува и ще произнесе слово д-р Ли Едуардс, председател на фондацията “Мемориал на жертвите на комунизма”. След заупокойната служба слово от името на организациите на репресираните в България ще произнесе проф. Георги Марков, председател на съюза “Истина”, чийто баща е един от десeтките хиляди “безследно изчезнали” след 9. 9. 1944 г.

  Нека на тази дата пред този паметник на стоте милиона жертви на комунизма забравим нашите вътрешни разпри, да застанем обединени в памет на жертвите и да заклеймим едно зло, последствията от което още тежат над България. На този ден преди 63 години започва мащабно братоубийство, каквото българската история не познава. Нека сложим начало на една традиция и се събираме тук, пред този Паметник, далеч от роден край, вместо пред незнайните им гробове, за да почетем отишлите си без време и в страдания. И нека децата ни да знаят и помнят, за да не преживява нашият народ в бъдеще подобна трагедия.

  Бог да прости и да е вечна паметта на невинните жертви на жестокия комунистически експеримент!

  Умоляваме всички, които получат тази покана, да известят за панихидата своите близки и приятели. По време на службата ще се упоменат имена на жертви на комунизма. Молим тези, които възнамеряват да присъствуват да съобщат имена на сродници, които да се изредят.

  Паметникът е на пресечката на Масачузетс и НюДжърси авеню и G Street, N.W., на два блока от Юниън стейшън с поглед към Капитол хил. Целта на паметника е “Бъдещите поколения да знаят историята на комунистическата тирания”. Паметникът e открит от президента Буш на 12 Юни 2007, деня на 20-та годишнина от знаменитата реч на президента Рейгън пред Берлинската стена :“ Г-н Горбачов, разрушете тази стена!” . Около паметника има удобни места за паркиране.

  От организаторите

  1 септември 2007
  Вашингтон - Ню-Йорк

 35. 35 Профил на Карамфила
  Карамфила
  Рейтинг: Неутрално

  До 12
  Аз не отричам, че има загинали, но част от цвета на нацията е била унищожена и в периода 1923-44. Няколко имена са достатъчни - Гео Милев, Йосиф Хербст, Сергей Румянцев, Никола Вапцаров, Димчо Дебелянов (заради измислени войни), Христо Смирненски (жълта гостенка) итн. Аз не желая да се противопоставяме, но след като ще има институт за национална памет, нека да бъдат почетени и тези наши талантливи сънародници - мъченици.

 36. 36 Профил на Убийствено червено
  Убийствено червено
  Рейтинг: Неутрално

  Пиша набързо, простете за грешките, но и аз съм още под възбудата на събитието.

  Стони наистина беше героят на събитието. От снимки, които ще покажем с помощта на Милен ще видите колко добре бе оформено всичко. Две хубави знамена (БГ и САЩ) развявани от вятъра (в дълбочина Кепитол хил) около статуята, много хубав венец на триножник с надпис "На българските жертви на комунизма". Под венеца сложихме един плакат:Никога вече 9.9.".

  На помена беше и председателя на фондацията (вж. съобщението в преден постинг на Милен) Lee Edwards, чиято реч отделно ще сваля от запис за да ви я предам. защото той говори много добре, между другото каза, че е имало съпротива от китайска и руска страна. А щом това става, то значи ние правехме "the right thing". Той е католик по деноминация и беше осигурил звуковата уредба. Мисля, че направихме добро впечатление на Едуардс (освен с броя си) и отсрамихме България. Особено приятно се изненадахме, когато дойде посланичката г-жа Елена Поптодорова, която бе уведомила всички българи от посолствения лист ( е, никой не дойде по "тази линия, но тя достойно представи институцията).

  Поради разделеност на бълг църковни общини в Вашингтон присъствието беше неочаквано слабо. Малко на качествени е единственото ни оправдание. Имаше проблем с намирането на свещеник, но в последния момент след "закучване", от "Небето", а и със съдействието на католик от Джорджтаун Университета бяха намерени двама свободни украинци униати - един свещеник и един дякон. Те пяха разкошно на два гласа панихидната служба. Съвсем близка по език и мелодии до това което знаем от православната служба. Всички имахме свещи, макар че духаше вятър. раздадохме жито.

  Проф. Георги Марков*, председател на съюза Истина изнесе бойко слово, което също след време и в разширена форма ще изпратим на форума. Ние си отиваме, последните мохикани, но нека младите които са тук и другаде да носят паметта за този най черен ден в българската история за да не се повтори 9.9. Светът не е същият откакто във Вашингтон има този Мемориал , пред който можем да застанем , вместо пред незнайни гробове.

  * проф. Георги Марков не е историкът, а братът на Дянко Марков, предстедателят на съюз "Истина

 37. 37 Профил на дедко
  дедко
  Рейтинг: 454 Неутрално

  На страниците на книгата "Средногорски партизани " баща ми, лека му пръст, е написал следното:
  - Какви са българските партизани?
  -Българи!
  -Какви са българските полицаи?
  -Българи!
  -Защо се избиваха брат брата?
  -За власт!
  Тъжен епизод от българската история!
  А беше полицай преди 9-ти и милиционер след това!Някой да ми го обясни!

 38. 38 Профил на Убийствено червено
  Убийствено червено
  Рейтинг: Неутрално

  Слово на проф. д-р Георги Марков, дбн, председател на съюз “Истина”, произнесено на 9. IX. 2007 във Вашингтон пред Паметника на жертвите на комунизма, след панихида за починалите.

  Уважаема г-жа Поптодорова, посланик на Република България, уважаеми и скъпи сънародници, братя и сестри, достойни българи!

  Днес българският народ отбелязва една от най-черните, вероятно най-черната дата в новата история на България – 9. IX.1944г. На днешния ден, преди 63 години, в обстановката на започнала окупация на страната от Червената армия, бе извършен преврат, който даде властта в ръцете на комунистите. Започна период на почти полувековно комунистическо господство и тирания. Ние сме длъжни да знаем истината за престъпленията през този период. Защото ако грешките и престъпленията от миналото не се разкрият, ако от тях не се извлече поука, те ще се повторят. Народ който не знае истината за своето миналото, който се страхува и не желае да я знае, няма бъдеще.

  И ако трябва да обобщим с няколко думи престъпленията на комунизма, те са: полувековен биологически и социален геноцид. Силни думи, но верни – аз само повтарям оценката, повтарям зловещите слова не на кой да е, а на главния народен обвинител в т. нар. “народен” съд. В поверителен доклад от 3.07.1945, пред ЦК на БРП, ето как той се оправдава за недоволството на комунистическите среди от малкото, забележете – за малкото смъртни присъди (цитирам дословно):

  ” ...верно е, че на пръв поглед смъртните присъди изглеждат сравнително малко и незадоволителни” – ( да ви припомня, че това са 2875 смъртни присъди!) – “но веднага следва да си поставим въпроса за качествета на лицата, които осъдихме и разстреляхме ...Ами това са: тримата регенти, всички министри на три фашистки (?!!!) кабинети – два на Богдан Филов и този на Добри Божилов; половината министри на кабинета на Багрянов, разстреляхме почти цялата престъпна дворцова камарила; 67 души народни представители. Но само това ли е?... “ (и след като изброява и обобщава) “....и всички озлобени врагове по места, бандити, предатели....” и завършва със зловещите слова: ”Имаме едно почти пълно кастриране на върховете на кървавия фашистки апарат в нашата страна.”

  Дълга и зловеща е мартирологията на полувековната комунистическа тирания. Започна с избиването без съд на около 30000 българи още в първите месеци след 9. IX.1944. “Народният “ съд бе следващият етап на геноцида с повече от 10000 присъди, от тях 2730 смъртни, и вечно тегло и страдания за семействата на осъдените. Жестока беше разправата с опозицията. Задействани бяха технологиите и на бавната смърт:затвор; лагери, арести, изселване. Огромни размери доби социалният геноцид – потъпкване правата на личността, ограничаване възможноста за образование, професия и творчество; ограничаване в местоживеене и свободно движение, отнемане на собствеността; разгром на селското стопанство, на търговия, индустрия... Отвратителните форми на насилие с трагични последици за българската нация народ, донесе 9.IX. за българите в Пиринския край. Дълбоки и трайни поражения върху нравствеността нанесе разправата с религията и отхвърлянето на християнския морал. Физически бяха унищожени повече от 100 духовни лица от Българската Православна Църква, близо десет католически и протестантски свещеници. Последното голямо престъпление бе т. нар.възродителен процес.

  Но в края на своето абсолютно господство комунистическите престъпления удариха като бумеранг собствената им партия – криминализация на властвуващите, икономическа престъпност, привилегии, необуздана алчност. Възникна новата класа на комунистическата номенклатура.

  И ако днес изпитваме толкова трудности в прехода към гражданско общество и истинска демокрация. причината за това трябва да търсим не в слабостта на несъстоялата се демокрация, а в последиците от престъпленията на полувековната комунистическа тирания и преди всичко в унищожения духовен живот. Не бива да се заблуждаваме. Бавно и мъчително се преодоляват тези трудности. Моето поколение си отива....Аз съм един от последните мохикани и едва ли ще доживея до времето на истинската демокрация. И въпреки това съм оптимист. Защото днес, 63 години след 9. IX.1944, на същата тази дата, 9. IX., съм тук в столицата на най-могъщата демократична държава, на 200 метра от Капитола, пред Паметника на 100 милиона жертви на комунизма, между които е и моят баща., безследно изчезнал след 9.IX. докато двамата ми братя воюваха на фронта срещу немците.

  Оптимист съм, защото от деня, когато в центъра на Вашингтон се издига този паметник, светът не може да бъде вече същия. Архитектурно паметникът е скромен. Неговата сила е в посланието, което той отправя към света. Погледнете фигурата. Това не е падналата жертва , не е сломената от скръб жена, която рони сълзи. Това е възкръсналата за живот свободна личност. Това е младостта, гордо вдигнала глава, младостта понесла в ръка пламналия факел на свободата. Защото в студената война победи не оръжието, а свободата. Победи творчеството на свободния човек, съзидателният труд на свободното общество.

  Моят оптимизъм идва и от това, че почти всички събрани тук са хора млади, от поколенията на нашите деца и внуци. С вярата и надеждите, че всички вие ще живеете в по-щастливи времена, аз ви пожелавам здраве, сили, оптимизъм, воля и готовност да се борите и защитавате своята свобода.

  Нека Бог благослови България по пътя на Доброто. Пожелавам същото и на американския народ, който ви е приютил, направил ви е част от себе си, и ви дава възможност за изява и свободен живот. Благодаря ви, че дойдохте и се надявам да се срещаме и в бъдеще.

 39. 39 Профил на skandinavia
  skandinavia
  Рейтинг: Весело

  В БСП е тьпкано с живи паметници.....

 40. 40 Профил на дедко
  дедко
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Забравих да спомена,че независимо,че баща ми е бил и милиционер и първия домакин на ТКЗС, това не пречеше да бъда "фашистко копиле" и всячески да ми се пречи да придобия висше образование, което завърших през 1978 г. благодарение разрешението на един разумен директор!

 41. 41 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  На фона на страните от ЕС, няма по-голям и лесно разпознаваем паметник на комунизма от България.

 42. 42 Профил на русофилка ТрендафИлка
  русофилка ТрендафИлка
  Рейтинг: Неутрално

  до Карамфила 35

  4824 - Загинали и умряли от естествена смърт български комунисти-терористи в периода 9.6.1923г.-9.9.1944г. (в течение на 21 години)
  - вкл. умрелите от естествена смърт,
  - вкл. архитерористите от „Света Неделя”,
  - вкл. избитите в СССР от болшевиците на Сталин,
  - вкл. избитите в Испания като диверсанти,
  - вкл. 199 смъртни присъди за антидържавна дейност по време на война от 1.1.1941 до 9.9.1944 г..
  Данните са от книгата „Звезди от вековете”, издание на ЦК на БКП от 1972 г., съхранява се в Музея на революционното движение.

  Убити антикомунисти и мирни граждани с обвинение в „монархо-фашизъм” с изпълнени смъртни присъди:

  България – 2730 смъртни присъди на Народния съд + 30 000-35 000 избити без присъда (в периода от 1 седмица до 6 месеца след 9.9.1944 г.)
  Македония – 24 000 (по правило без присъда)
  Германия – 12 (Нюрнберг)
  Япония – 7
  Румъния – няколко души
  Холандия – 36
  Унгария – 189 (съдени 26 286, осъдени на смърт 476, но неизпълнени смъртни присъди)
  Белгия – 230 (при загинали 17 000 антифашисти)
  Франция – 1215 (791 на централно равнище + 424 в провинциите)

 43. 43 Профил на до дедо
  до дедо
  Рейтинг: Неутрално

  Ако разгледаш материалите на петия конгрес на БКП 1948 ще видиш че освен основния доклад на Г.Димитров за плановете има и съдоклад на Цола Драгойчева -За справяне с рекцията. В него се отчитат избитите българи -потенциална опозиция на БКП за трите години докато 300 хилядната окупационна руска армия е ту Отчитат се избити 50 000 души- учители ,свещеници, земеделци, политически дейци , кметове , полицаи или просто хора с влияние ,пари ,хубава булка и т.н. и т.н. Това е планиран геноцид над Българската държавност поръчан на БКП от Москва .

  .

 44. 44 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Но да носи името "паметник на жертвите на комунизма и фашизма"

  Нещо си се объркал, nik666. В България фашизъм не е имало. А германска войска, беше под политическото ръководство на "Германската Работническа Национал Социалистическа Партия"

 45. 45 Профил на Енчо
  Енчо
  Рейтинг: Неутрално

  Че е имало репресирани от комунизма в България - в това спор не бива да има. Наистина има много изстрадали хора...
  Обаче сегашните "репресирани", дето получават разни добавки към пенсията си - в по-голямата си част са обикновени тарикати. Също като бившите активни борци против фашизма.
  Аз например, познавам "репресиран" - изселен от Бургас в Житарово.
  За всеки, който е пътувал по пътя Айтос-Бургас, е ясно за какво става въпрос...

 46. 46 Профил на 16.4.1925
  16.4.1925
  Рейтинг: Неутрално

  НАЙ-ГНУСНИЯ ТЕРОРИСТИЧЕСКИ АКТ В СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ
  16.4.1925 - КОМУНИСТИЧЕСКИЯ АТЕНТАТ НА ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК В ЦЪРКВАТА „СВЕТИ ВРАЧ” („СВЕТА НЕДЕЛЯ”)

  http: //edinzavet. wordpress. com/2009/04/14/svnedelia-victim/

  ЕДИН ЗАВЕТ
  Заветът на дедите

  От потомците на царския офицерски корпус

  Списък на убитите и ранените при атентата в катедралата „Св Неделя” на 16 април 1925г  http: //edinzavet. files. wordpress.com/2009/04/svnedelya-atentat.jpg?w=333&amp;h=310

  Много неща са казани и изписани за кървавия Велики четвъртък - 16 април 1925г. когато дейци на комунистическата партия взривяват столичния катедралвн храм “Св Неделя” (Св. Крал). Злодейството е осъдено като най-смъртоносен терористичен акт, при който загиват над 200, а ранените са над 500 - представители на българския военен, политически и обществен елит. Само за миг загиват повече български генерали и офицери, отколкото във всички войни в новата ни история. Голяма част от жертвите са ветерани, кавалери на ордена “За храброст” герои от Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни. Загиват много жени и деца, ученици, студенти и военноинвалиди.

  При цялата популярност на атентата и последиците от него, считаме за позорен факта, че списъкът с имената на жервите вече 84 години не е широко известен. Стотици човешки имена, стотици семейства, неродени деца, съсипани съдби … са превърнати в статистика.

  Ние от “Един завет” решихме да поправим този пропуск. Издирихме, набрахме и публикуваме най-пълния списък на убитите и ранените при атентата - днес, през Страстната седмица на Христовите мъки, в навечерието на годишнината от престъплението.

  Има нещо символично във факта, че комунистите извършват масово убийство на българи в деня, в който Юда е предал Спасителя. Онова, което куршумите на врага не успяха да направят в четири поредни войни, бе сторено от хора, наричащи се българи. Сториха го в православен храм, по време на литургия…

  Нашата вяра ни учи, че след предателството на Юда и тържеството на злото винаги настъпва Възкресение. За нас българите като нация то ще дойде ако помним своите покойници, поменаваме душите и се учим от историята им.

  Бог да ги прости!  http: //edinzavet. files. wordpress.com/2009/04/svnedelya-atentat12.jpg?w=326&h=339

  I. Народни представители:

  А) Убити

  д-р Н.Колушев;
  Константин Георгиев (ген)
  Н. Рачев (майор)
  Хр. Цанев

  Б) Ранени:

  Ал. Цанков;
  Григор Василев;
  Д-р Борис Вазов – подпредседател на НС
  Д-р Владимир Руменов;
  Иван В. Петров;
  Иван Харизанов;
  Кимон Георгиев (подполк);
  Никола Кямилев;
  Христо Господинов;


  II . Генерали:

  А) Убити

  Александър Давидов;
  Стоян Пушкаров;
  Григор Кюркчиев;
  Иван Попов – участ.четата на Ф.Тотю, герой от четири войни..
  Иван Стойков;
  Иван Табаков;
  Калин Найденов
  Константин Георгиев (и нар.пр.);
  Кръстю Златаров
  Павел Павлов;
  Петър Лолов;
  Станчо Радойков;
  Стефан Нерезов;

  Б) Ранени:

  Александър Кисьов;
  Александър Протогеров;
  Атанас Назлъмов;
  Васил Кутинчев;
  Владимир Вазов - “героят от Дойран”;
  Георги Тодоров;
  Дим. Мустаков;
  Иван Аврамов;
  Иван Дипчев – син на Райна Княгиня;
  Иван Додов;
  Иван Фичев;
  Иван Шишков;
  Иван Шкойнов;
  Никола Иванов;
  П. Сантурджиев;
  Православ Тенев;
  Симеон Добревски;
  Стилян Ковачев;
  Христо Н. Петрунов;


  III. Офицери:

  А) Убити

  Александър Руев - полк;
  Александър Матов - м-р;
  Ан. Сребров - полк;
  Ат.Сарайдаров - полк;
  Георги Гъдев. - ротм;
  Георги Кисьов - подполк;
  Георги Ценев – пор;
  Д. Бърков - полк;
  Д. Грънчаров - полк;
  Д. Недялков - полк;
  Евлоги Тодоров - подполк;
  Иван Върбанов - полк;
  Иван Георгиев - подполк;
  Иван Йонков - полк;
  Иван Манчев - полк;
  Иван Миликиев - подполк;
  К. Дацов - кап;
  Марин Костов – кап;
  Н. Панов - кап;
  Н.Недялков - кап;
  Н.Николаев - подполк;
  Никола Рачев – м-р (и нар. представител, секретар на военния съюз)
  Сергей Копаранов - подполк;
  Спиродон Михайлов - полк;
  Ст.Жостов - полк;
  Стефан Нойков - полк;
  Т. Василев - кап;
  Т. Пантов - полк;
  Цочо Ликов - пор;

  Б) Ранени:

  Ангел П. Ангелов – полк;
  Андрей Кръстев – подполк;
  Асен Димитов – кап (2);
  Асен Димитров – кап;
  Асен Ю. Пачеджиев – м-р;
  Аспарух Коларов – подполк;
  Атила Г. Силати – полковник;
  Бею Банов – полк;
  Борис Димитров – кап;
  Васил Таслаков – полк;
  Велю Маринов - ротм;
  Владимир Ангелов – подполк,
  Владимир Стоянов – полк;
  Гарабет К. Печеян – пор;
  Георги Д. Бърнев – м-р;
  Георги П. Куюмджиев – полк;
  Георги Станев – полк;
  Грогор Цеков – полк;
  Д. Константинов – полк;
  Дим. Ранчев Георгиев – кап;
  Димитър Брадел – пор;
  Димитър В. Писаров – ротм;
  Димитър Порков – подполк;
  Динчо Славчев – кап;
  Драгни Трифонов – подполк;
  Иван Г. Греченлиев – м-р;
  Иван Свинаров – подполк;
  Йордан Георгиев – пор;
  Йордан Д. Касъров – зап. Оф;
  К. Соларов – полк;
  Кимон Георгиев – подполк;
  Кирил Велев – пор;
  Константин Аврамов – полк;
  Константин Арабов – полк;
  Константин Д. Аврамов – подполк;
  Константин Попов – полк;
  Константин Сариков – полк;
  Коста Григоров – полк;
  Коста Йончев – пор;
  Крум Побиенски - кап;
  Любомир Стоянов – полк;
  Матьо Христов – полк;
  Найден Андреев – подполк;
  Наню Ал. Табаков – пор;
  Нешо Берберов – полк;
  Никола Ив. Кръстев – кап;
  Никола Иванов – подполк;
  Никола Колев – полк;
  Никола Кямилев – полк, нар. Представител;
  Никола Няголов – полк;
  Никола Попов – м-р;
  Никола Сапунаров – полк;
  Никола Симеонов – кап;
  Никола Станимиров – полк;
  Отон Барбар - ;
  Павел Лютов – полк;
  Панайот Д. Скрински – пор;
  Пенчо Златев – подполк;
  Пеньо п Кръстев – полк, нач въздухопл;
  Петко Велков – м-р;
  Петко Златев – полк;
  Петко Радулов – пор;
  Петър Костов – кап;
  Петър Лобанов – пор;
  Петър Пейков – полк;
  Р. Дочев – подполк;
  Руси Стоянов – подпор;
  Сава А. Кочанов – м-р;
  Сотир Коматов –зап оф;
  Станислав Крайовски – подполк;
  Стефан Т. Василев – полк;
  Тодор Георгиев – кап;
  Тодор Георгиев – полк;
  Тодор Иванов – полк;
  Тодор Радев – подполк;
  Христо Георгиев – подполк;
  Христо Д. Вълчев – полк;
  Христо Данчев – полк;
  Христо Златарев – подполк;
  Христо Христов – полк;
  Цветан Иванов – подпор;
  Янаки Димитров –зап оф;
  Янаки Илиев зап оф;  http: //edinzavet. files. wordpress.com/2009/04/svned-atentat3.jpg?w=263&;h=334


  IV. Други професии:

  А) Убити

  Алберт К . Израел – търг;
  Алеко Т, Новаков – търговец на ценни книжа;
  Александър Енчев – счет. Б.з.банка;
  Ангел Г. Якимов – стругар;
  Ангел Д. Сребров;
  Анета д-р Маркова;
  Аспарух Георгиев – чин;
  Атанас Делинешев – журналист;
  Благой Хр. Станишев – бакалин;
  Божидар х. Димитров – агент общ.безоп;
  Божил Спасов – фелдфебел 1 п п;
  Борис П. Соколов – стражар;
  Бука Хаим Примо;
  Васил С. Брънчев – адв;
  Василка Д. Мутафова;
  Верка А. Миланова – ученичка;
  Весела Ст. Василева;
  Георги Ив. Каранешев – медик;
  Георги М. Ботушаров;
  Георги М. Христов – Гогата;
  Георги Манол.Златарски – чин;
  Гуна Кирова Аркалиева;
  Димитър Вас. Дойчинов – старши подоф жанд;
  Димитър Стоилов – фин инсп;
  Димитър Щерев;
  Елена Ал. Морфова – детска учителка;
  Елена Г. Кисьова;
  Ефтим Панайотов – служ кметство;
  Иван Г. Стамболийски – чин;
  Иван Манчев – комисионер;
  Иван Н. Гладнев – адвокат;
  Иван П. Тарински – чин;
  Иван Шилов – раб;
  Кирил А. Катранов;
  Константин Г. Маджаров – н-к държ печатн;
  Костадина Т. Иванова;
  Кръстю Кръстев – н-к канц Нар. Събр;
  Лахан Конов Мартинов – чин общ;
  Леон Погосев – агент общ безоп;
  Мара д-р Ангел Попова;
  Мара Кр. Балабанова;
  Мариета Г. Тодорова;
  Марийка д-р Серякова;
  Марин Г. Костов – чин;
  Марин Конакчиев;
  Мария Ив. Копаранова;
  Методи Ил. Кирчев – общ съв-к, адв;
  Моис Нисим Леви;
  Недю Цветков;
  Недялка Георг. Дамянова;
  Никола Алексов – кмет на Драгоман;
  Никола Гаврилов – инж;
  Никола Георг. Панов – адв;
  Никола К. Хлебаров – съветник сметн палата;
  Паскал Паскалев – адвокат, столичен кмет;
  Перка Р. Маркова;
  Петко Вълчанов – техн;
  Петър Г. Димитров – ученик;
  Петър Т. Тончев – старши подофицер;
  Роза Дойч. Давидова – ученичка;
  Роза Таджер – търг;
  Сергей Георгиев,
  Симеон Г. Лекарски – частен секретар мин нар просв;
  Сокол Петров – д-во „Гургулят”
  Спас П. Бобошевски – частен секр мин правос;
  Стефан Власаков – управител х-л Кафеджийски
  Стефан Златаров – инж;
  Стефан Станчев – лекар;
  Стефана Иванова;
  Стоян Ал. Сивриев – агент общ безоп;
  Стоян Н. Мартинков – търг;
  Стоянчо Р. Марков;
  Тодорка Сава Коева;
  Тома Иванов;
  Тота Г. Казанджиева;
  Тотка А. Миланова;
  Христо Сим. Джубелиев;
  Цанка Дичева;

  Б) Ранени:

  Алекс. Чаушев;
  Александра Б. Райнова;
  Александра Г. Машева;
  Александра Коева;
  Александър В. Маляков – инсп вътр м-во;
  Александър Димитров – чин;
  Александър Костов;
  Александър Петрунов- адвокат;
  Александър Рангелов – ефр;
  Александър Янев;
  Алекси Димитров;
  Алекси Михайлов;
  Ангел Павлов;
  Ангел Ст. Шипковенски;
  Ангел Стоичков;
  Анна В, Манчева;
  Анна Д. Перниклийска;
  Анна Ножарова;
  Антон Тошков – чин;
  Арабов – секретар на свободния унив-т;
  Асен Георгиев;
  Аспарух Чешмеджиев;
  Атанас Дуков – лекар;
  Атанас С. Руднев;
  Барух И. Меворах;
  Богдан Костов – агент общ безоп;
  Божидар К. Саев – агент общ безоп;
  Бойко Дервентски – чин;
  Боню Икономов;
  Борис Б. Софрониев – инж;
  Борис Гешев – стражар;
  Борис Павлов - свещеник
  Боян Панайотов – н-к 3 пол у-к;
  Васил Алексов;
  Васил Георгиев;
  Васил Ив. Стойков – воен. Инвалид;
  Васил Манов – адв;
  Васил Маринов;
  Василка Кадиова;
  Вела К. Кирилова;
  Владимир Боикикев – адв;
  Влайко Ив. Вишански – учит;
  Гана Кръстева;
  Гарабет м. Анжелов;
  Гацка Хр. Кирчева;
  Георги Балджиев – чин мин вътр раб;
  Георги Кирков;
  Георги П. Кокошков;
  Георги С. Клисаров – стенограф –преводач;
  Георги Т. Енчев;
  Георги Хр. Стоянов – подоф;
  Георги Христов;
  Георго Сеиджиев;
  Гроздан Д. Джонов - чин;
  Д. Гръначров – предс. Училищното настоятелство;
  Дим. Георгиев – учител;
  Дим. Н. Василев;
  Дим. Христов;
  Дим. Янев – чин мин войн;
  Диманка Хр. Желязкова;
  Димитър Д. Георгиев – студент;
  Димитър Киров;
  Димитър Митрев – студент;
  Димитър Стоянов – н-к главното интендантство
  Димитър Събев;
  Димитър Ходжов – секр. Мин вн раб;
  Донка Иванова ;
  Драган Соколов – чин;
  Драгол Р. Баланов;
  Драгомир Петров –чин;
  Евгения А. Братоева;
  Екатерина Томова;
  Елена Каварналиева – вдовица на полк. К. Каварналиев;
  Елена Томова;
  Еленка Ас. Балканска;
  Еленка Я. Бръшлянова;
  Еленко Нешов – чин;
  Ема полк. Йонкова;
  Ефрем Я. Самоилов;
  Ефтим Ковачев;
  Живка Ст. Тасева;
  Здравко Киридамев;
  Злати Котоманов – механик;
  Иван Велев – журналист;
  Иван Георгиев – кмет;
  Иван Д. Нейчев – кожар;
  Иван Коцев – стражар;
  Иван Модев;
  Иван Ненов - студентл
  Иван Радинов;
  Иванка Маринова;
  Илия Ангелов – стражар;
  Илия Ангелов;
  Илия Бенчев – н-к отдел воен мин;
  Илия Коев;
  Илия Николов;
  Илия Петров;
  Йордан Великов;
  Йордан Гогов;
  Йордан Золотов – чин мин фин;
  Йорданка М. Войнова;
  Йосиф Б. Леви;
  Йосиф П. Шамли;
  Калиопа Атанасова;
  Кармера Манева;
  Кирил Г. Попов – чин;
  Кирил Панайотов – чиновник;
  Кица ген.Шишкова;
  Константин Ив. Калчев;
  Кортеза К. Киселова;
  Костадин Петков – подоф;
  Костов – секр. На Н.В. Царя;
  Купен Тодоров – чин;
  Лазар Влаевски;
  Лука Малеев;
  Мара М. Маркова;
  Мара Т. Тантилова;
  Марин Пеев;
  Маринка Ив. Манчева;
  Мария Господинова;
  Мария Коева – милос.сестра;
  Мария Н. Фтичева;
  Мария Пчелинска;
  Мария Радева;
  Мария С. Радойкова;
  Методи Стоянов – чин;
  Мийаил Д. Жданов;
  Мила Б. Метлиева – пианистка;
  Мириам Л. Х. Пияде;
  Михо Дончев – подоф;
  Мосиера Тряйчева;
  Надежда Ив. Стефанова;
  Найден Илиев;
  Найден Малеев – адв;
  Наталия Г. Георгиева;
  Наум Дончов;
  Невена Т. Кирова – учителка;
  Недялка М. Арнаудова;
  Никола Д. Стоянов – ученик;
  Никола Ив. Поборников – н-к ЖП служба;
  Никола Иванов – полиц пристав;
  Никола Михайлов – чин;
  Никола Пецов;
  Олга Гюзелева Орлова – частна учителка
  Панайот Петров;
  Паруш Янков;
  Паун Тонков – полиц стражар;
  Пена Божанова;
  Пенко Шотлеков – вет фелдш;
  Пенчо Славчев;
  Петко Ив. Генчев – чин;
  Петрана К. Мартинкова;
  Петър А. Богданов – агент общ. безоп;
  Петър Д. Петров – подоф;
  Петър Еленков – инж;
  Петър Перикочев – студент;
  Петър Радомиров – чин;
  Петър Христов – чин;
  Петър Шендарев;
  Пею Томов – чин;
  Р. Георгиев – ст подоф;
  Рада Ил. Съсълова – учителка;
  Рада Христова;
  Радка . Николова;
  Радослав Марков – чин;
  Райко Лазаров – ученик;
  Рафаил Писев – частен секр мин фин;
  Роза Коева;
  Руска Ан. Дякова;
  Руска Раковска;
  Сава Стоев;
  Светослав Кожухаров;
  Симеон Г. Бочев – книговод Алекс б-ца;
  Симеон Георгиев – чин;
  Симо Белев;
  Сотир Г. Мицаков – частен секретар;
  Спас Клисаров;
  Ст. Н. Илиева;
  Ст. Романски – професор;
  Ставри М. Горчаков,
  Стамо Якимов – юрисконсулт мин войн;
  Станимир Стоянов – магазинер;
  Станислав Н. Лазаров;
  Станко Каракашев;
  Стефан Добрев;
  Стефан М. Шиваров – чин;
  Стефан Тотев – чин;
  Стефан Хр. Панчилов – войник;
  Стефан Хр. Танчилов – войник;
  Стефан Хр. Халваджиев – юрист мин вътр раб;
  Стефка П. Рангелова – ученичка;
  Стоян Георгиев – чин;
  Стоян З. Мутафчиев – чин мин войн;
  Стоян Искренов – фелдф;
  Стоян М. Донев;
  Стоян Милошев – банков директор;
  Стоян Н. Коледаров;
  Стоян Тодоров;
  Тодор Кацаров;
  Тодор Куков – чин;
  Тодор М. Дракев;
  Тодор Попов;
  Тодора А. Попова;
  Тодорка Георгиева;
  Тодорка Ст. Т. Расилева;
  Тонка Колева – ученичка;
  Тр. Д. Печеников;
  Флоро Топоранов – стражар;
  Фотю Мартинов;
  Христо Ал. Веселинов;
  Христо Г. Мустриков;
  Христо Донев;
  Христо К. Димитров;
  Христо Колебинов;
  Христо Лютов;
  Христо Николаев;
  Цветана Ал. Групчева;
  Цветанка Руменова;
  Цено Каменов – стражар;
  Янка Илиева;

 47. 47 Профил на риелити
  риелити
  Рейтинг: Неутрално

  А какво ще бъде изобразено върху Паметника на жертвите на "демокрацията"?
  Такъв Паметник непременно ще има!

  идея:
  На най-високите клони - най-озъбените с най-голям кокал в лапите и с най-червени задници. Лек процеп в черепа ясно показва, че там е празно...

 48. 48 Профил на 16.4.1925
  16.4.1925
  Рейтинг: Неутрално

  http: //edinzavet. files. wordpress.com/2009/04/atentat-pogrebenie.jpg?w=448&h=301

  Списъкът със сигурност е непълен. Той е съставен от полицейските и болнични регистри за починалите и потърсилите медицинска помощ в самия ден на атентата. Използвани са и последващи публикации на различни обществени организации за засегнати техни членове. Много от ранените в последствие умират от раните си. Военните са посочени с чиновете, които имат към деня на събитието. Тъй като загиват от ръката на враг, не сме посочили кои са действащи и кои - запасни чинове.

  За основа на списъка бяха използвани сканирани фототипни страници от книгата ”Атентатът в Св. Неделя. Кървавият Велики четвъртък (стенографски записки по делото) ” (София, 1925г) публикувани от Милен Радев- http: //www. de-zorata. de/blog/ във форума www. de-zorata. de/forum/ и архива на вече неактивния сайт “oshte.info”. Идеята за публикацията и набора на текста е на Борис Станимиров - администратор на група “Един завет” във Facebook. Снимките са от www. stara-sofia. com Съдействаха също Димитър Бойков - Dibo - създател на базата данни за българските генерали и Петър Добрев - журналист http: //petyr. blogspot.com .

 49. 49 Профил на Сталин-Хитлер-Димитров
  Сталин-Хитлер-Димитров
  Рейтинг: Неутрално

  Тристранният пакт и българските комунисти

  http: //pro-anti. net/arhive/arhive-2008/1233-articles-021/660-2008-10-26-08-00-25.html

  проф. Димитър НЕНОВ

  Още в края на 1933 г., по време на Лайпцигския процес, председателят на Коминтерна Георги Димитров отправя най-остри обвинения по адрес на настъпващия в Германия националсоциализъм. Това, разбира се, не пречи на Съветския съюз, въпреки че е приел Димитров като герой, да сключи на 23 август 1939 г. пакта Рибентроп-Молотов и да си подели Полша с Хитлер. Между април и юни 1940 г. Германия брутално прегазва Холандия, Белгия и Франция и половин Европа се оказва под хитлеристка окупация. На 27 септември същата година се сключва Тристранният пакт между Германия, Италия и Япония. Светът е изтръпнал пред надигащата се агресия.

  Каква е позицията на българските комунисти към тези събития? Отговорът намираме изненадващо в спомените на Върбан Ангелов (“Неизвестни страници от миналото”. Върбан Ангелов, Военноиздателски комплекс “Св.Георги Победоносец”, София, 1993 г.).
  Върбан Ангелов е правоверен комунист. От предговора на неговата книга научаваме, че според британските архиви след 1925 г. той е бил смятан за един от петимата най-влиятелни комунисти в България. Тъст е на председателя на Великото народно събрание акад. Николай Тодоров. Интерниран е през ноември 1939 г. в Златоград, заедно с други видни комунистически дейци - д-р Иван Пашов и члена на Централния комитет на комунистите Христо Михайлов. По-късно заедно с Тодор Павлов е в лагера Ени-Кьой.

  След 9 септември 1944 г. е един от главните обвинители в т.нар. Народен съд, срещу народните представители от 25-ото Народно събрание, Главен арбитър на Републиката, а по времето на Вълко Червенков - пълномощен министър във Виена. Нямам за цел да коментирам комунистическите му възгледи, но приемам, че той е последователен в тяхното изповядване. Основание за такова твърдение ми дават някои детайли от неговата биография, като например това, че като главен арбитър на Републиката e осъдил Министерството на вътрешните работи с министър Антон Югов за финансови задължения. Ето защо смятам, че фактите, представени от него, са достоверни, още повече че при високото му положение в йерархията на комунистическото движение неговата добра осведоменост не подлежи на съмнение.

  Оказва се, че пактът Рибентроп-Молотов е повод за създаване в средите на партийното ръководство на едва ли не дружеско отношение към хитлеристка Германия.
  Както пише Върбан Ангелов “.... вътрешното ръководство на БКП проведе пропаганда за влизането на България в Тристранния пакт ...” (стр. 119).
  “В края на 1940 и началото на 1941 г. по нареждане на ЦК се разпространяваха хвърчащи листове, с които се подканяше българското правителство да подпише Тристранния пакт... когато германските войски нахлуха у нас, Партията издаде нареждане да ги посрещнем не като враждебни а като приятелски войски.” (стр. 126).
  “Агитацията да влезем в Тристранния пакт и във войната на страната на Германия, Италия и Япония трая до 22 юни 1941 г., когато у нас стана известно, че германската армия напада СССР.” (стр. 120).

  Такова поведение е характерно не само за комунистите в България. Пиер Микел (История на Франция, ИК “Кама”, 1999 г., стр. 432) по повод на нацисткото нашествие във Франция пише: “Навсякъде царяло предателство. Комунистите минавали за съучастници на Петата колона, защото осведомявали и показвали пътя на врага.”

  В България за комунистическия Централен комитет прегазването от хитлеристите на половин Европа и дори заклеймяването им от техния собствен вожд Георги Димитров още през 1933 г. е без значение. Войната трябва да приближи световната революция, Хитлер, макар и “национал”, все пак е “социалист”. Единственото, което променя тази позиция, е нападението над тяхната Мека - СССР. Чак след това те започват съпротивителни терористични действия.

  Кой е стоял зад това поведение на българските комунисти? Отговорът дава отново Ангелов:
  “.... задграничното ни представителство нито тогава, нито след 9 септември 1944 г., т.е. след като се завърна у нас, не е казало нито дума за упрек на тогавашното вътрешно ръководство за това вражеско решение и за проведената в негово изпълнение агитация... Какво заключение ни се налага? Че идеята за влизането в тристранния пакт и във войната е “спусната” (да си послужим с този подходящ израз) от горе - от Москва, от нашето задгранично ръководство. Дали без знанието на руските другари? И това е възможно, а може и с тяхно знание. Всичко обаче ни подсказва, че това решение не произлизаше от нашето вътрешно ръководство. Иначе по негов адрес и по адрес на Трайчо Костов щяха да се изкажат не малко упреци .” (стр. 120, 121). А задграничното ръководство се оглавява от героя от Лайпциг... Това се нарича “непримирима принципност”!

  Впечатлението ни за събитията би било непълно, ако не разберем какво е било отношението на официалната власт към тази дейност на БКП. Ето какво пише самият Върбан Ангелов:
  “През юни или юли 1940 г. ни привикаха около 28 наши другари в Дирекция на полицията и един от важните - Павлов или Гешев, ни упрекнаха, че агитираме да влезем във войната на страната на Съюза, облепяме и пишем по стените на градските здания позиви с такива покани.” (стр. 119).
  И представителят на властта им заявява:
  “.... Правителството обаче е решено да пази неутралитет, то е против влизането ни във войната и като ви предупреждаваме да престанете с тая вредна противодържавна дейност, предупреждаваме ви, че ако не престанете да агитирате в това направление, ще вземем строги мерки срещу вас.” (стр. 120).
  Това, както пише по-нататък Ангелов, е станало около 15 юни 1940 г. Те са били обвинени още, че са “....подканяли правителството да арестува агентите у нас на агресорите (Англия и Франция) ...” (стр. 125).

 50. 50 Профил на B.A.
  B.A.
  Рейтинг: Неутрално

  Прекрасно ще бъде, ако този паметник го построят на мястото на срутената гранитна кочина на съветската, комунистическа армия!
  Само за миг помислете - на половин километър от това място, Св.Св.Седмочисленици, стърчи огромна гранитна, комунистическа обида в чест на армия поробителка и убийца. Съветска поробителка и убийцана тези, чийто паметник ще вдигат сега!
  Интересно дали това е минало през главите на нашите общинари?
  Значи ще има един огромен, нахален, стърчащ над всички - паметник на убийците и един скромен паметник на убитите без вина???
  И това ако не е нахалство и комунистическо безочие - здраве му кажи!

 51. 51 Профил на до 47
  до 47
  Рейтинг: Неутрално

  Още е рано за сън. Така че, не дрънкай глупости, колкото да не заспиш. От 10 ноември 1989 год до ден днешен не може да се каже, че е имало демокрация. ПСЕВДОДЕМОКРАЦИЯ - ДА! Но не и истинска демокрация. Кога си чувал да са съвместими понятия - комунистически режим и демокрация. Защото за тези 20 години със съвсем малко изключение, са ни управлявали комунягите и целите им фамилии, преминали през различни партии. Демокрацията означава ред, спазване на законите и съобразяване с мнението на тези, които са те избрали. Нещо да кажеш по въпроса?

 52. 52 Профил на Защото сме ...били
  Защото сме ...били
  Рейтинг: Неутрално

  Даже да се давиме,
  няма да се даваме,
  водно колело!
  Даже да се давиме,
  няма да се вамаме,
  водно колело!

  Даже да се давимеееееееееееееееее
  ...................................................................
  бълбук, бълбук

  ....................................................................

  конец фильма

 53. 53 Профил на Защото сме ...били
  Защото сме ...били
  Рейтинг: Неутрално

  Даже да се давиме,
  няма да се даваме,
  водно колело!
  Даже да се давиме,
  няма да се вамаме,
  водно колело!

  Даже да се давимеееееееееееееееее
  ...................................................................
  бълбук, бълбук

  ....................................................................

  конец фильма

 54. 54 Профил на Mr. Golden Nugget
  Mr. Golden Nugget
  Рейтинг: Неутрално

  Жертвите на комунизма 1944-2009

 55. 55 Профил на КАВИЧКИ
  КАВИЧКИ
  Рейтинг: Неутрално

  демокрация в КАВИЧКИ - "демокрация", какво означава?
  Ако на някого не му се спи чак колкото на 51, нека, моля, го светне.

 56. 56 Профил на Moriaka
  Moriaka
  Рейтинг: Любопитно

  1 Паметник .. за Жертвите на тоталитаризма!

  50 Паметници .. за Жертевите на Капитализма, на Империализма и на Американската Империя.

  Поздрави, там долу на Балканите, маселена от хорица с двуклета4ни мазъци, поздрави от Запада

  (За6то ви взехме такива тъпанари в ЕС ? (освен на6ите Концерни да ви грабят докле останете голи ? .. ама са прави .. при толкоз много тъпотия в БГ .. !)

 57. 57 Профил на Moriaka
  Moriaka
  Рейтинг: Гневно

  do 50

  Abe, gowedo! Ako nqma6e savetska Armia .. dosega otdavna da sa te napravili na sapun, be tapanar Bulgaristanski !

 58. 58 Профил на до Иван Кръстев Петров
  до Иван Кръстев Петров
  Рейтинг: Неутрално

  Има една съществена разлика между национал-социалистите и комунистите. Едните са патриоти, а другите национални предатели и убийци на собствените си народи. Национал-социалистите не са убивали собствения си народ!!! Премахвали са вредни за тях елементи, но не са провеждали масови избивани на народа си в концлагери, масови изселвания, глад, убийства, изчезвания. В СССР са били премахвани всякакви хора по всякакви безмислени причини - например някой е знаел китайски - предател - затвор - гулаг - убит, въпреки че бил убеден комунист и голям патриот. Такова чудовищно нещо при национал-социалистите НЕ Е ИМАЛО.
  Единствените причини да ги обявят за най-злите в историята са, че са засегнали еврейските интереси и са загубили войната. Комунистите са били много по-брутални и безчовечни към всички. Затуй е отвратително, че турците прехвърлят цялата вина на Българския народ за Възродителния процес, като той е сътворен от шайка комунисти-предатели, избиващи собствения си народ много по-брутално, отколкото са третирали турците по време на Възродителния процес.

 59. 59 Профил на до B.A.
  до B.A.
  Рейтинг: Неутрално

  Само там ли? А в Пловдив Альоша? Знаеш ли, че паметникът на Цар Освободител, който е точно до Альоше е мъничък и не се вижда, а паметникът на Окупатора се вижда от километри! Да не говорим, колко е грозен и безвкусен - типичен комунистически арт.

 60. 60 Профил на до 57
  до 57
  Рейтинг: Неутрално

  За нас не се безпокой, но ти като Морски Мангал - наистина трябва да се безпокоиш, че още не са те направили на сапун!

 61. 61 Профил на Moriaka
  Moriaka
  Рейтинг: Любопитно

  "Димитровград да носи все още името на първия български комунистически масов убиец Георги Димитров?"

  Abe tapo Goveta, Gerogi Dimitrov .. ne sa mo 4e e bil mnogo inteligenten 4ovek .. da nau4i6 nemski za 6 meseca , taka 4e da se za6titawa6 uspe6no pred nai-agresiwniq politi4eki nazionalsozialisti4eski sad ...no e e spasil mnogo idealisti ot ludosta na Stalin, kakto i polojil zdravite osnovi sled 1944 BG de se razwie, a ne da stane takawa otrepka , do kawato ia dokara 20 godini Kapitalizam !

 62. 62 Профил на mun4o
  mun4o
  Рейтинг: Гневно

  Още кънти в главите на бая народец "Аврора"...ЗАПОМНЕТЕ: в Бъргария НЕ Е ИМАЛО фашизъм! Жалко, че Бъки Бомбата срути мавзолея-можеше да стане страхотен музей на ТОТАЛИТАРИЗМА, като този в Будапеща! Страдащият за" загиналите" по 19 май 1934г. да не треска простиляци, а да почете,защото именно благодарение на преврата Родината ни е в ЧЕЛНАТА десетка на Европа по отношение на икономиката през 1938г!

 63. 63 Профил на Moriaka
  Moriaka
  Рейтинг: Гневно

  "Национал-социалистите не са убивали собствения си народ!!! "

  .. abe Galo6i , Balkanski! Pravi ste .. zasto be taia "4ervea Armia" да ви спасява? .. da wi biaha napravili na sapun nem4etata... hubav sapun stava ot govejda mas! .. a to sega kakto ste odragniali (sled 20 godini Kapitalizam) .. i za sapun ne stavate !

  Гнийте си долу на Балканите .. в Кризата и в тъпотията си.. а то като останете 1Милл. от вас , английските пенсионери 6те заселят земята

 64. 64 Профил на Ъ
  Ъ
  Рейтинг: Неутрално

  56 "1 Паметник .. за Жертвите на тоталитаризма!
  50 Паметници .. за Жертевите на Капитализма, на Империализма и на Американската Империя"
  Още с настъпването на "демократичните промени ", започна директно да се пикае въху тях. На народа платната са винаги в постоянна готовност за разпъване.

 65. 65 Профил на Moriaka
  Moriaka
  Рейтинг: Разстроено

  до 64

  Бих ти казал "о6те много 6те страдате" .. ама при тоя икономи4ески ураган дето се развива в индистриалните икономики .. и вас така 6те ви запали скоро, 4е 6те ви е ни "тоталитаизъм", ни до паметници .. а как да хванете голия кокъл !

  А то .. бай То6о на някои пак 6те им е виновен за вси4ко! Бай То6о и Путин ли4но !! (проста6тината между Калотина и Капитан Андреево е по-велика и от АЛЛА и от Христа!)

 66. 66 Профил на Ъ
  Ъ
  Рейтинг: Неутрално

  61,
  Местните хора определят имената.
  "Кмет на Димитровград е Стефан Димитров, избран като кандидат за кмет от коалиция „Да за Димитровград“, в която участват партиите „Съюз на свободните демократи“, „Земеделски народен съюз“, "Българи за Хасково", „Българска социалдемократическа партия (БСДП)“, "Новите лидери" (НЛ)."

  Димитровград е съставен от селата Раковски, Мариино и Черноконьово.
  Черноконьово ми звучи добре......... Може и Ънино

 67. 67 Профил на Dr. Heinz Doofenshmirtz
  Dr. Heinz Doofenshmirtz
  Рейтинг: 466 Неутрално

  20 години стигат! Крайно време беше!

  Quid facilis credit, facilis quoque fallitur idem. Quid pro quo!
 68. 68 Профил на t
  t
  Рейтинг: Неутрално

  Трябва да е голям и хубав паметник. Да показва абсурда и гротеската на комунизма.

 69. 69 Профил на Moriaka
  Moriaka
  Рейтинг: Любопитно

  до 67

  "20 години стигат! Крайно време беше!"

  20 години ..какво ?

  20 години мръсен , долен, 4овеконенавистен, жесток Капитализъм ?!

  Да .. 20 години стигат ! .. Пометете го в Бг !

 70. 70 Профил на БайБаков
  БайБаков
  Рейтинг: Неутрално

  Предлагам да се построят още два паметника,които да се ситуират близо един до друг и срещу друг.Единия на псуващите поробителя-Отоманската Империя,а другия на псуващите Руската Империя.Със сигурност никъде по света няма такъв комплекс.И пак ще сме първи,даже преди унгарците.Само трябва да побързаме с проекта и изграждането.Не защото някой ще иска да ни изпревари,а докато още сме европейци за чудо и приказ.1001 нощи...

 71. 71 Профил на 54 печели конкурса!
  54 печели конкурса!
  Рейтинг: Неутрално  ПАМЕТНИК за
  ЖЕРТВИТЕ на комунизма 1944-2009

  !!!!

 72. 72 Профил на скептик
  скептик
  Рейтинг: Неутрално

  Крайно време беше! И да разкарат паметника на незнайния савецки колонизатор - наличието му е срам и позор за България, все едно да има паметник на Мохамед Завоевателя или Баязид Светкавицата, доминиращ центъра на столицата ни!

  Олигофрен 35 писа "Аз не отричам, че има загинали, но част от цвета на нацията е била унищожена и в периода 1923-44. Няколко имена са достатъчни - Гео Милев, Йосиф Хербст, Сергей Румянцев, Никола Вапцаров, Димчо Дебелянов (заради измислени войни), Христо Смирненски (жълта гостенка) итн."

  Малоумнице, гъско червена и проста, как смееш да слагаш в един кюп Димчо Дебелянов, загинал на фронта като български офицер, и савецкия еничарин Вапцаров, участващ във войната на СССР срещу България на страната на врага, тоест СССР? СССР вече е бил унищожил няколко милиона души само в така наречения холодомор в Украйна и се е превръщал в най-голямата заплаха за европейската цивилизация, когато боклукът Вапцаров е издигнал лозунга "Съюз с СССР!"

 73. 73 Профил на до моряка
  до моряка
  Рейтинг: Неутрално

  Не разбрах само - ти български моряк ли си или си от крайцера "Аврора". Защото, както си плюеш брадата срещу българите, по нищо не ми приличаш на българин. Особено пък като защитаваш съветския гражданин - пияндето Жоро тарабата. Можеш ли да ми припомниш как е избятал презглава след септемврийското въстание или за това не сте учили в школата на КГБ. Интелигентността на Жоро тарабата се е състояла в това да преброи колко чашки може да обърне, докато падне под масата. Аман от руски мекерета!

 74. 74 Профил на Moriaka
  Moriaka
  Рейтинг: Гневно

  do 72

  Abe gadino mrasna, Tatovite poslu6nici sa razstrelvali, ama izglejda malko, ako e ostanalo takova seme kato twoeto i kato na druga izmet v toia forum!

  Malko sa razstrelvali!

 75. 75 Профил на pe6o
  pe6o
  Рейтинг: Разстроено

  дали ще доживеем да видим и паметник на жертвите от фашизма

 76. 76 Профил на Moriaka
  Moriaka
  Рейтинг: Весело

  do 73

  1/2 Balgarski Moriak; 1/2 zapadnoevropeiski Moriak.. kadeto i jiveia .. i Vi znam i deridjeto-okaiano , za 20 godini Kapitalizam, i prosta6tinata, i tapotiata, i praznite glavi !

  No kavoto zasiaga "deridjeto" .. to i nie vi zastigame skoro .. pri tazi kriza, pri tazi bezrabotiza i bezperspektivnost !

 77. 77 Профил на до моряка
  до моряка
  Рейтинг: Неутрално

  Много съжалявам, ако нервите ти не са в ред. За такива има специализирани лечебни заведения, защото сте опасни и за себе си, и за околните. По всичко личи, че доста време или не си бил в България, защото говориш като че ли някой нещо ти е разказвал, или пък дълго време си прекарал в усмирителна риза заради прекалено буйстване. Не зная кое от двете е, но мога да ти кажа, че не си добре. Не само като мироглед, но и чисто физиологически! Върви при психиатъра си, докато някой като теб не те е гръмнал!

 78. 78 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 794 Неутрално

  В България паметници много на жертвите на фащизма сега паметник на жертвите на комунизма.Тоя който предстои споредмен би трябвало да е ПАМЕТНИК НА НАЦИОНАЛНОТО ПОМИРЕНИЕ.Стига тия противопоставяния мир на праха на всички загинали по политически причини.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 79. 79 Профил на Барона
  Барона
  Рейтинг: Неутрално

  А няма ли да има паметник за борците против Русия и комунизъма и съветизацията ..... на тези от форума на "Дневник"?Те по цял ден се "борят" против враговете на капитализма .

 80. 80 Профил на бароне
  бароне
  Рейтинг: Неутрално

  Такъв ник издава ниско самочувствие и комлексираност. Не искам да те засягам, но едно време баба ми хванала слугинята си да и облича една от роклите и я попитала, защо го прави. Слугинята и отговорила, че иска да стане господарка. Баба ми само се засмяла и нищо не отговорила, защото на прост човек какво да му отговориш. За твое сведение, в България в момента капитализъм правят децата на тези, които се бореха срещу "капитализЪма". Затова е такъв уродлив. Не може цял живот да си бил цървул и изведнаж да се представиш като трандафор. Просто не става. От различен материал са!!!

 81. 81 Профил на Славето
  Славето
  Рейтинг: Неутрално

  Паметника е предвиден върху бившата тоалетна в градинката. Интересна символика.
  На първия конкурс не бе взето решение за да може Диков да запази топлите отношения със Сергей и управляващите комунисти.
  Първоначално бе посочено мястото срещу входа на църквата, но се оказа, че Диков отдавна го е спазарил за друг паметник. А и такова хубаво място би било скандално.
  Инициативния комитет разполага за целта с 4500лв...
  Ще поднасяме венци върху кенеф !!!

 82. 82 Профил на Ъ
  Ъ
  Рейтинг: Неутрално

  В тази църква бях покръстен, от един приятел. Да откриеш покръстен, беше рядкост.

 83. 83 Профил на ужаско
  ужаско
  Рейтинг: Неутрално

  Паметникът е необходим, мястото е точно подбрано, идеята е прекрасна, но като изпълнение майка плаче. Тези ръчички-пламъчета в молитва ги има още от "Знаме на мира". Черната джамия, строга и изчистена, е една от най-красивите сгради в София, как можаха да сложат пред нея нещо с дизайн на Хюндай. Можеше да е нешо като мемориала на Холокоста в Берлин, надгробни плочи без допълнения. Още повече, че от другата страна е семплият и достоен гроб на Петко Каравелов.

 84. 84 Профил на Zar
  Zar
  Рейтинг: Неутрално

  убит и ограбен
  1948 година в Доспат:
  Асан Асанов Кехайов - българомохамеданин , патриот,благородник

  Изселено е било цялото му семейство в село Стояново, Лове4 за 7 години

  Ве4на памет

 85. 85 Профил на Аман от жертви
  Аман от жертви
  Рейтинг: Неутрално

  Е нали вече има един паметник до НДК. Не можем да си прежалим престъпниците и това си е. Да направим и едно паметниче на Смирненски, Гео Милев и Вапцаров - и тримата, по един или друг начин убити от "жертвите на комунизма"...

 86. 86 Профил на няма &quot;аман&quot; за престъпниците
  няма &quot;аман&quot; за престъпниците
  Рейтинг: Неутрално

  Цяла България е осеяна с паметници на платени комунистически терористи и убийци, работили за унищожението на българската държава в полза на нейните врагове. След 65 години за първи път се постави въпрос за паметник на десетките хиляди техни жертви и мръсниците веднага се разсмърдяха.
  Няма да има помирение, докато престъпленията на комунистическите родоотстъпници не станат достояние на целия народ и на децата им. Въобще не си правете илюзии, че ще се измъкнете от моралното осъждане и позора.

 87. 87 Профил на med sestra
  med sestra
  Рейтинг: Весело

  Ей, тоя е много непослушен пациент( Шамандурата представящ се за Моряк), умоляват се гражданите , който го видят да се обадят в ний-близкия ПСИХО- ДИСПАНСЕР! Моля ви не спорете с него не се опитвайте да го убеждавате в нищо пак не си е взел хапчетата и сега ще Обижда опонентите и ще раздава Ъкъл ! Моля ви не го дразнете - Здравното Министерство!

 88. 88 Профил на Ъ
  Ъ
  Рейтинг: Неутрално

  # 86"моралното осъждане и позора. " е за извършителите на даденото престъпление. Има престъпление и наказание. Като се порових в интернет, видях обратно на повечето твърдения, че БГ е вече навсякъде с паметни плочи на за жертвите на комунизма. Ако има обществена инициатива, ще има и паметник. Насаждането на пост-омраза, натрупва негативна енергия в обществото и създава условия за повторение на грешките. При1 милион бивши БКП членове и толкова кандидати на опашка, всеки от нас е свързан, малко или много с "чистото "минало.

 89. 89 Профил на Ъ
  Ъ
  Рейтинг: Неутрално

  Преди години у нас се появи движение ,което си беше поставило за цел да изстърже от душата на човека порочните зверските наклонности: “Не мъчи. Не убивай. Не яж месо!“ И мнозина тръгнаха по този път. Създаде се вегетарианското движение ... “ Наню Ганчев (писмо до Ив. Унджиев 1962)
  "Никой не може да бъде съден за действие или бездействие, което не е било обявено за престъпление към момента на извършването му."
  Чл. 5(3) от Конституция на РБ (1991 г.)
  Нравственото самоусъвършенстване на човека като смисъл и цел на живота и единствен път към Бога.(Толстоизъм)

 90. 90 Профил на до болшевишкия кретен &quot;Ъ&quot;
  до болшевишкия кретен &quot;Ъ&quot;
  Рейтинг: Неутрално

  Абе какво се криеш зад "1 милион бивши БКП членове" и няколкото неграмотни серсеми тръгнали сега да стават комуняги. Тук става въпрос за осъждане на конкретни престъпления срещу българското човечество и българската държавност, извършени от конкретни комунистически престъпници и национални предатели, както и за осъждането на тяхната престъпна комунистическа идеология, създаваща престъпници.
  Всичко това трябва да отиде на бунището на историята заедно с паметниците на престъпниците, за да служи за назидание на бъдещите поколения и да ги предпазва от престъпната комунистическа отрова.

 91. 91 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: Неутрално

  БРАВО ДОБРА ИДЕЯ, само така

 92. 92 Профил на lp
  lp
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Значи, всеки живее в някакъв свят(Traumwelt), при мъжете е по-близко до реалният, отколкото при жените.

  Истината, Реалитета: 30% от източногерманците искат връщане на комунизма обратно. Със STASI подразбира се. В БГ са 18%. И не знаят какво искат. Каква е разликата между комунизма и националсоциализма???Почти никаква ...

 93. 93 Профил на следва от рещение на ОССЕ
  следва от рещение на ОССЕ
  Рейтинг: Любопитно

  Това решение доказва че СССР /Россия по престъпления е наравно с Нацизма във Германия и при това положение понятието комунист- антифашист се обезмисля дори по лошо става съпричастник. Също означава че България е била подложена на геноцид и репресии в съучастие с БКП и носеща същата отговорност.
  Изводите са : 1. Россия трябва да се извини на България за геноцида 1944 г.- 1989 г.Същото се отнася и за БСП/БКП/
  2. Всички паметници на съветската армия и " антифашисти" в България да бъдат премахнати като унижаващи самочувствието на Българите.
  3. Россия дължи обезщетения на Република България за извършените злодеяния в огромен размер / 1 350 милиарда евро /за 45 годишна колонизация на България и подържане на тоталитарен режим.
  4. Пълна забрана на БСП/БКП/ и сродни тоталитарни партии завинаги.
  5.Премахване на всички военни и цивилви отличия и облагите от тях свързани с действията на Съветската армия и подръжниците им в България.
  6. Обявяване така нареченото " Партизанско движение" в България до 9.09.1944 г. за ПРЕСТЪПНО и Терористична организация подържано от Съветската армия.
  7. Обявяване на съветските агенти в България за престъпници и терористи и изгонването им.
  8. Намаляване присъствието на Руска дипломатическа общност до минимум само в София и закриване на такива в други градове. Само представителна роля на Россия в Столицата София.

 94. 94 Профил на xxx
  xxx
  Рейтинг: Неутрално

  По-добре ще е закон за лустрацията отколкото паметник!Но може и двете!

 95. 95 Профил на Магаза
  Магаза
  Рейтинг: Неутрално

  Ей ,колко много недоволни и откачалки има тук на форума.

 96. 96 Профил на skandinavia
  skandinavia
  Рейтинг: Весело

  Ето на,моряка е сьщо един жив паметник-кьдето и да отиде си остава жив 4угун.......

 97. 97 Профил на ugff
  ugff
  Рейтинг: Неутрално

  имената на всички 7 милиона българи трябва да са изписани на паметника

 98. 98 Профил на ГОЧО
  ГОЧО
  Рейтинг: Неутрално

  ДАЛИ ПОТОМЦИТЕ ЩЕ ИЗГРАДЯТ ПАМЕТНИК НА ЖЕРТВИТЕ НА СЕГАШНАТА ДЕМОКРАЦИЯ ?? !!

 99. 99 Профил на skandinavia
  skandinavia
  Рейтинг: Неутрално

  Бг има нужда от национално помирение!
  Паметниците са само символи без практи4еско зна4ение ....
  Наи добрият паметник ще е онова правителство,което успее да сьздаде задоволено общество в Бг.....

 100. 100 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: Неутрално

  Аман от бкп, бсп & доган Калпазан...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах