Мерките срещу политическото номадство скараха депутатите

Като мярка срещу т.нар. политическо номадство депутатите от временната комисия за подготовка на правилника на парламента забраниха създаването на нови парламентарни групи и "прескачане" на депутати от една парламентарна фракция в друга. Предложението на ГЕРБ, подкрепиха десет депутати, против бяха четиримата представители на БСП и ДПС в комисията.


Лютви Местан от ДПС отново попита защо един вътрешнопартиен феномен, като политическото номадство, трябва да се регулира от правилника на парламента. Не сме съгласни с явлението, но не сме съгласни и с регулацията - нека партиите да се справят чрез своите правилници с този проблем, а не да вадим проблема на ниво правилник на парламента, призова той.


Янаки Стоилов от БСП пък посочи, че разбира мотивите за политическа лоялност пред хората, които са избрали депутатите и към партията, която ги е излъчила, но предложението противоречи на конституционните правомощия на депутатите. Проблемът е въпрос на кризата на българските партии, а не на конституцията, посочи той. Добави, че новото мнозинство се ориентира към принципите на Маркс, който развива тезата за отзоваване на избраниците от народа.
Екатерина Михайлова от "Синята коалиция" пък контрира, че не се нарушава конституцията, защото депутатът запазва всички правомощия на народен представител. Като независим, той няма да може само да създава нова парламентарна група, посочи тя. Михайлова добави, че са необходими промени и в закона за политическите партии за държавната субсидия, защото в края на миналия мандат парламентът изпадна ситуация, в която независими депутати питаха в коя парламентарна група да отидат, за да могат да вземат субсидията, която им се полага на депутатите.


Огнян Стоичков от "Атака", която също предлага мерки срещу т.нар. политическо номадство, каза, че целта не е да се затяга партийната дисциплина, а да не се подменя вотът на избирателите.


"Ще изрека ерес", каза Местан. Посочи, че свободният мандат, предвиден в конституцията, означава народен представител, избран с листата на партия, да представлява интересите на своите избиратели. Ако след две години реши, че интересите на избирателите му се защитават по-добре от друга формация, никой не може да му го забрани да се премести, каза Местан.


"Вие надхвърляте Маркс", възкликна Любен Корнезов (БСП) след като с 10 гласа "за" и 4 "против" комисията реши, че не могат да се сливат или разделят съществуващи парламентарни групи. Янаки Стоилов допълни, че новото мнозинство ще постигне това, което нито един парламент не е постигнал. "Това е аполегитика на марксизма - действията на това дясно мнозинство в тази зала", коментира Местан.


Комисията реши още, че шестимата зам.-председатели на 41-то Народно събрание автоматично ще бъдат освобождавани от поста при напускане на парламентарната група, която ги е предложила, или при изключване от състава й. Независимите депутати ще бъдат освобождавани и от ръководствата на парламентарните комисии.


Спор в комисията предизвика идеята на ГЕРБ председателят на парламента да определя кои негови заместници ще му помагат при воденето на заседанията през седмицата и само те да заемат местата на трибуната. Мотивът е, че президиумът в пленарната зала, където стоят председателят и заместниците му, има шест места, а в ръководството сега са 7 депутати.


Срещу идеята възрази Лютви Местан от ДПС, който веднага изрази опасения, че се създават предпоставки във воденето на заседанията да участват само зам.-председателите от управляващото мнозинство. Това би означавало да се наруши основен принцип на парламентаризма, посочи той и настоя да бъде записано, че единият от тези зам.-председатели е от опозицията. Все още не е ясно коя е опозицията, възразиха Искра Фидосова и Лъчезар Иванов от ГЕРБ, но с гласовете на РЗС и "Синята коалиция" предложението на ГЕРБ беше прието.


Срещу отсъствията на депутатите и честото проваляне на пленарните заседания, заради липса на кворум, ГЕРБ предлага при три поредни и пет неоправдани отсъствия на месец да се удържат две трети от месечната заплата на депутатите. Очаква се идеята да бъде приета на утрешното заседание на комисията. При неоснователно отсъствие от пленарно заседание депутатите да бъдат глобявани с пълния размер на дневното му възнаграждение, а не както досега - две трети от него, предлага още ГЕРБ.


Като мярка срещу гласуването с чужди карти най-голямата парламентарна група възнамерява да намали времето за гласуване - до 30 секунди вместо една минута, както досега.ГЕРБ гласува срещу "Синята коалиция" депутатите агенти да не могат да са в ръководството на парламента
ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака" отхвърлиха предложението на "Синята коалиция" депутати, за които има данни, че са били сътрудници на бившата Държавна сигурност, да не могат да бъдат членове на ръководствата на 41-то Народно събрание и на парламентарните комисии. Идеята, която десният съюз се опита да въведе и в предишния парламент, предвижда депутатите агенти да не могат да участват още в международни делегации на парламента и в комисиите по национална сигурност, по външна политика, за контрола на Държавната агенция "Национална сигурност" и на еврофондовете. Пръв срещу идеята възрази Йордан Цонев (ДПС), който попита по силата на кой текст се въвежда това ограничение. След него председателят на временната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) посочи, че няма лустрационен закон и с това предложение се ограничават конституционни права на депутатите. По думите й всяка парламентарна група може да прецени дали да излъчи свои представители, сътрудници на бившите служби, в ръководните органи на парламента.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Piranka
  *****
  Неутрално

  То като сме си стадо, добре е дасе прилагат стадни методи !

 2. 2 Профил на conservoir
  conservoir
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ГЕРБ не само сложи за шеф на парламента горд член на БКП, ами позволи и на ДС агентите да си развяват шапките където си поискат - СУПЕР ! после на кого посвети победата на изборите Бойко?

  Иначе това за партийното номадство е много спорно.Янаки и Корнезов са много навътре с Маркс, няма съмнение. Но не прави чест на ГЕРБ така да си решава проблемите - страх ги е да не ги сполети съдбата на НДСВ (в два поредни парламента). СИните не ги е страх толкова, защото нито СДС, нито ДСБ нямат достатъчно депутати за ПГ

 3. 3 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Карма!
  Парламентът ще стане казарма.

  www.berbenkov.hit.bg
 4. 4 Профил на сините
  *****
  Неутрално

  Сините не се страхуват, защото при тях има интелигентни хора. Ако имаше "интерсчии", щяха да си "заплюят " ОТДАЛЕЧЕ и ОТДАВНА явно печеливши партии.( да не изброявам!!! партии и мажоритарни кандидати...успели и не...)
  Така, както МНОГО се записаха в НСДВ, а сега са разочаровани.

  Дано правителството на ГЕРБ изпълни целта си да скъса с проруско-ориенталската политика на бившето правителство и да върне България в ЕС!
  Това е желанието и на Синята коалиция.

 5. 5 Профил на коколино
  *****
  Неутрално

  Това за номадството ми хареса.

 6. 6 Профил на Гражданин
  *****
  Гневно

  Някои от промените са ОТКРОВЕНО противоконституционни и ГЕРБ и СК просто се излагат. Правото на свободен мандат означава и право да участваш в сформирането на парламентарна група и фракция, ако намериш съмишленици. Партиите и фракциите в един парламент не са даденост, България не е ПАРТИЙНА ДЪРЖАВА. Залагат си само подводни камъни, защото все сте се намери някой да сезира КС.

 7. 7 Профил на Атанас Енгьозов
  Атанас Енгьозов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А какво става с "мажоритарните" депутати - и те ли не могат да се обединяват в група, различна от партийната? И изобщо, този правилник малко противоконституционен ще дойде... Да не се намеси Конституционният съд, че смешнички ще станат новите ни управници... Хем искат истинска мажоритарност, хем много ги е страх да не се появи някой със собствено мислене в групата! То това повече на стадо заприличва, а не на Народно Събрание!

 8. 8 Профил на Атанас Енгьозов
  Атанас Енгьозов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мили Боже! За такива "демократи" ли гласувахме?

 9. 9 Профил на охаааа
  *****
  Неутрално

  оха комунистите=турците почнаха да пикаят кръв.кеф.

  тия корумпета сега и да крадат депутати файда ич

  що не пискаха срещу 8 % праг или незаконните 123 комисии в турци, мамка ви продажна диви азиатци андолски

 10. 10 Профил на Читател
  *****
  Любопитно

  Ха да видим сега бате Бойко с разбиранията си за "нова демокрация" от началнически тип докъде ще се докара.

 11. 11 Профил на уха
  *****
  Неутрално

  андола анадола БСП-то гола

 12. 12 Профил на Избирател
  *****
  Неутрално

  До Гражданина от село!
  Ако си избран мажоритарно местисе където искаш!
  Ако съм гласувал за депутатите от ПАРТИЙНАТА ЛИСТА съм подкрепил Програмата и политиката на съответната партия.
  Ако тези депутати скъсват с партията, чрез която са избрани, те подменят гласа на избирателите и ТРЯБВА ДА СИ ОТИДАТ!
  Те завличат 30000 избиратели в друга формация, за която те не са гласували.

  Какво ще стане, ако всички тайни ченгета се преместят при БСП и ДПС и оформят ЧЕРВЕНО ЧЕНГЕСАРСКО МНОЗИНСТВО?
  Къде отиват тогава ГЕРБ и другите десни партии?
  Това не е ли ПРЕВРАТ?

 13. 13 Профил на KO PI MI
  *****
  Неутрално

  Не е редно да се ограничава правото на сдружаване на българските граждани, пък било то и депутати. Но пък от друга страна, вече има твърде много такива ограничения на правото на сдружаване - например, измислиха безумните 50000 подписа за учредяването на партия или пък още по-безумните 500000 подписа за референдум. Сега не виждам какво толкова роптаят ДПС и БСП.

  Бих бил изключително учуден, ако подобни правила издържат проверка в Конституционния съд.

  Но най-жалкото е, че ГЕРБ явно желаят да се откажат от борбата си с гласуването с чужди карти. Май ще трябва да се вдигаме пак на протест.

 14. 14 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 561 Неутрално

  #6: "Някои от промените са ОТКРОВЕНО противоконституционни"

  Тя пък една конституция - по-добре да я нѣма!

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 15. 15 Профил на ще ви се червени гниди
  *****
  Неутрално

  То и ДПС са ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА ПАРТИЯ ама...

  и нещо за ГЛУПАЦИТЕ- един правилник НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРОТИВИКОНСТИТУЦИОНЕН ха ха най-вече парламентарния

  помнете ОСЕМТЕ ПРОЦЕНТА и 123-те скеции в Турция о замълчете гнусни червени гниди

 16. 16 Профил на отчаян комунист
  *****
  Неутрално

  пикая кръв от яд че нема да мога да разтурям парламентарни групи и да корумпирам депутати.язък че толкоз пари откраднахме , сега не можем да ги ползваме по предназначение.
  ше се захванем за медииките

 17. 17 Профил на тюрк
  *****
  Неутрално
 18. 18 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  ГЕРБ са много глупави, ако разчитат на съвестта на депутатите да не гласуват с чужди карти, но не разчитат на съвестта им да останат в парламентарната им група. А защо отцепниците да не могат да гласуват против партийните директиви, като останат в тяхната група? Много странно разбиране за демокрация.

 19. 19 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  ГЕРБ са много глупави, ако разчитат на съвестта на депутатите да не гласуват с чужди карти, но не разчитат на съвестта им да останат в парламентарната им група. А защо отцепниците да не могат да гласуват против партийните директиви, като останат в тяхната група? Много странно разбиране за демокрация.

 20. 20 Профил на Robin Hood
  *****
  Неутрално

  30 секунди са напълно достатъчни за 5-6 гласувания.
  Стига с тези елементарни бариери който всеки може да заобиколи.
  Вход в системата за гласуване с пръстов отпечатък и край на измамите.Правата им не се нарушават тъй като само след месеци всички ще минем тази процедура.

 21. 21 Профил на KO PI MI
  *****
  Неутрално

  Напълно съм съгласен с Робин Худ, а освен това и такава нова система няма да е никак скъпа. Ще струва колкото миниатюрна част от една депутатска заплата - 150-300 лева на калпак еднократно. Това е по кажи речи по 0.15 на работен ден на човек. Нищо не е.

 22. 22 Профил на Гражданин до Избирател
  *****
  Неутрално

  Приятел, опитвам се да обясна как стоят нещата чисто юридически. Това, дали ни харесва или не, е отделен въпрос. Не мисля, че по някакъв начин съм засегнал някого с мнението си. Така, че моля без обиди от типа "селянин" и прочие, особено като не познаваш човека отсреща. По-добре се опитай да ме обориш с юридически аргументи...

 23. 23 Профил на Pelina
  *****
  Неутрално

  Никакъв отбой от заявеното 1 Време за гласуване 10 сек при положение че не се реши гласуването да бъде на принципа пръстови отпечатъци 2 Тези които действуваха срещу интересите на държавата ченгетата от ДС да не се допускат до ръководни постове в НС правитеството и най- вече във силовите и финансови м-ва 3 Тези които попаднаха в парламента но за тях има сигнали за корупция на момевнта да започне разследване и снемане на имонитета Това чака народа дал гласа си за ГЕРБ

 24. 24 Профил на Патриот
  *****
  Неутрално

  Няма политическо номадство - има политическо предателство. Сатър за предателите.

 25. 25 Профил на един Българин
  *****
  Неутрално

  Абе някои хора май са здраво заразени с еврокомунистическия либерален вирус. Кви "права на депутатите", кви пет лева..
  НАродните избраници у нас са избрани не заради имената си, а в нечия партийна листа. Щом съм гласувал за някоя партия, аз искам до края на това Народно събрание (което не е "парламент", партията за гоято съм гласувал, да остане с толкова представители.
  Щом на някого му се доще да преминава другаде, спокойно може да напусне Народното събрание, след което да отиде примерно на путка си майчина.
  А ако му се доправи нова партийка - времето до следващите избори намалява с всеки изминал ден.
  а що се отнася до гласуването с чужди карти, повече от смешни са разни хай-тек въведения в залата..
  Начинът е един - незабавно изхвърляне от Народното събрание, прекратяване на депутатщината на всеки един цървул, който си е позволил мерзостта да се лигави с нечия карта. Важно е обаче и цървулът, който е предоставил картата си, също да бъде уриван от Народното събрание.
  За целта трябват десетина камерки(може и по-малко), които ще покрият цялата зала. Инвестицията е супермалка и ако се приеме, аз лично бих платил за това.

 26. 26 Профил на Цецка от рабфака
  *****
  Неутрално

  Комунягите очакват техните червеногъзи дрогарчета от Герб-РЗС и Атака да се преметнат към красножопата част.

 27. 27 Профил на Любен Корнезов
  *****
  Неутрално

  Какво ще стане, ако всички тайни ченгета се преместят при БСП и ДПС и оформят ЧЕРВЕНО ЧЕНГЕСАРСКО МНОЗИНСТВО?
  Не какво щу стане а то ще стане със сигурност.

 28. 28 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1391 Весело

  Браво !
  ---
  За сега вярвам, че поставите ония на мястото им - в "политическия" ъгъл.
  Успех !

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 29. 29 Профил на ot prost
  *****
  Неутрално

  има ЗАКОН

  но ВИ ПИТАМ -

  може ли да кажем на циганите не кладете

 30. 30 Профил на Елпиника
  *****
  Неутрално

  Искам всеки ден народните избраници в Народното събрание и Министерствата в едно с тяхните подчинени да се събуждат с осъзнаването за силата на избора си и отговорността която са поели спрямо всички останали в България

 31. 31 Профил на Antos
  *****
  Неутрално

  Добри коментари, добри пожелания... Ама името Местан защо ли нещо не ми се вързва с правото на БЪЛГАРСКИЯ нов парламент да решава как да се справя с проблемите на гореспоменатото номадство....? Ск' приятели! Ако не продължим бунтовната война срещу новия турски октопод-поробител Доган, едно от чиито пипала е същият този префинен рязан манаф Местан, ще изпуснем момента за решителна промяна.
  Питам аз : - В турския парламент колко български депутата решават като как да се развива държавата им?????????????!!!!!!!!!!!!!!! Ми хайде другарят Местан да ни отговори на всички нас, които пишем тези неслучайни коментари. Тъй като той е безмерно"скромен" и "притеснителен", моята сдържана особа ще опита за кой ли вече път да припомни защо?
  В няколко подобни форума дадох само един - два примера от близкото минало( от ужасната за България 1913-та година не е минал още 1 век). Именно в тази година новата Българска армия се сражава на македонската граница с гръцката и сръбската армия. В този момент коварния кръволок-султан издава заповед редовна турска армия да започне масовото и най-жестоко, без аналог в световната история, избиване на беззащитното българско население от Одринска Тракия!!! По най-зверски начин са изклани, разстреляни,изгорени и избесени около 60 000 мъже, старци, жени и деца!!! От глад, болести и насилствена смърт са починали още около 120 000 бежанци, търсещи спасение отвъд новата граница на България. Само ще ви помоля да прочетете книгата на многоуважавания от мене
  г-н Стоян Райчевски "Геноцидът над българите през ХХ-ти век". Там ще намерите много поводи да скочим всички Българи и да бием шута на новите ни турски поробители!
  Ама след това да посещаваме по-честичко централния затвор, където да изслушваме от време на време до къде са стигнали с писането си на предателските си мемоари серГЕЙчо, Руменчо -овчарчето и пр. червена,дружинка !

 32. 32 Профил на Киро
  *****
  Неутрално

  А ако самата партия кривне от програмата? Това не е ли лъжа спрямо избирателя? И как недоволният партиен член да защити своите избиратели от партията, която ги лъже? Медалът има две страни. Ако се приеме едното, то логично е другото да не е читаво. Това ли е най-големият приоритет на този парламент? Има криза! Толкова неща не са решени. А те се събраха от кол и въже и с милиционерски хватки ще се държат за гушата. Ама нали и ние не сме нито глухи, нито слепи. Все ще видим кой криви от правия път - партията, или партийният член.

 33. 33 Профил на До №24
  *****
  Неутрално

  Ало, патриота! По-спокойно! Вашият лидер - БоленС. сигурно също се интересува много от този правилник, че и той почна с 24 пък завърши само с 11. Не ги виня! Как да са с него като той е луд?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK