Повече лекарства ще се продават без рецепта

Лекарствата, които ще се продават без рецепта в аптеките, ще се увеличат с 30% до края на годината. Това съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Жасмина Мирчева. Според нея голяма част от медикаментите, които у нас се отпускат само по лекарско предписание, в повечето страни от ЕС се продават без рецепта и това ще се промени, за да се подобри достъпът на пациентите до лечение. За целта е необходимо производителите да кандидатстват за промяна на статута на съответния медикамент и много фармацевтични компании вече го правят, каза директорът на ИАЛ.


Мирчева, която пое поста преди три месеца, отчете, че от началото на годината проверките в аптеките, складовете за лекарства и дрогериите са двойно повече в сравнение с 2008 г. Наложени са глоби за 800 хил. лв., като са събрани едва 326 хил. лв. При 60% от нарушенията става въпрос за неправилно съхранение на лекарства, в 20% - за отпускане на медикаменти без рецепта, и в още 20% - за работа на помощник-фармацевт без надзор на фармацевт, което е забранено. Установена е и продажба на медикаменти от неквалифицирани лица, като обикновено това са студенти по фармация, но имало и случаи зад гишето да застават роднини на собствениците.Мирчева каза още, че ще продължи практиката да раздава бонуси на служителите на агенцията, но ще се постарае това да става по ясни правила. Миналата година стана известно, че бившият шеф на ИАЛ Емил Христов е разпределил няколко милиона лева между подчинените си, за да ги стимулира да работят по-добре. Според Мирчева това е нужно, защото средната заплата в ИАЛ е 500 лв. и ниските възнаграждения създават условия за корупция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK