Коя е Десислава Танева

Коя е Десислава Танева

© Анелия НиколоваПредложената за министър на земеделието Десислава Танева е бизнес дама на 1998 г. Има дългогодишен корпоративен опит в сектора. През последните 14 години тя участва в ръководството на повече от две дузини свързани компании от земеделския бранш.


В момента е изпълнителен директор на бившия приватизационен фонд "Мел инвест холдинг", който има дялови участия в около 45 компании. Според търговския регистър и регистъра ДАКСИ към момента Танева участва в управлението на близо 25 компании, но през годините е била част от ръководството на повече от 65 дружества, част от които вече са прекратили дейността си или са били ликвидирани.


На първата си среща с всички браншови организации в земеделието тя поясни, че е поискала да бъде извадена от ръководствата на всички фирми, в които участва. Сред по-известните компании в списъка е и "Фонд за земеделска земя Мел инвест", където Танева е зам.-председател на съвета на директорите според отчета на дружеството към края на март т.г. Най-големият акционер във фонда е дружеството на финансиста Светослав Божилов "Венчър екуити България" с 49.78%. 16% държи и "Алфа финанс холдинг", чийто основен дял държи Иво Прокопиев, съиздател на "Дневник" и "Капитал".
Като част от ръководството на "Мел инвест холдинг" и "Мел холдинг" Танева участва в управлението на много мелници, зърнобази, хлебопроизводителни фирми и др. Повечето са концентрирани в Северна България, част от тях са в района на Варна и Добрич. Под шапката на "Мел холдинг" е и великотърновската пивоварна "Болярка БТ".


Противоположно на дългия списък с компании, в чието управление Танева участва, като собственик нейното име фигурира в Търговския регистър само за една фирма, "Тера сървисис". Там неин партньор е Васил Беломоров.


Десислава Танева завършва икономика в Университета за национално и световно стопанство и "Право" в Бургаския свободен университет. На 23 г. започва работа в "Мел инвест холдинг" в Сливен, а две години по-късно става изпълнителен директор на холдинга, който инвестира в зърнобази, борси, туризъм, пивоварна индустрия чрез "Болярка".


От основаването на партия ГЕРБ Танева е областен лидер на партията. Тя беше избрана като мажоритарен кандидат на ГЕРБ в 21 Сливенски избирателен район, където беше водач на листата.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на айде де
  *****
  Неутрално

  абе кажете ква специалност е завършила в УНСС бе хора

 2. 2 Профил на леко учуден
  *****
  Неутрално

  "завършва престижното си образование" - УНСС и свободния в Бургас

  алооо Дневник, моля, да махнете "престижното" защото определението е смехотворно. да беше завършила училището за публична администрация в париж или да чете лекции в лондон скул ъф икономикс , или поне да е учила принстън за повече от 2 години разбирам.

  все пак г-жата е почнала работа на 23 , а на 25 е изпълнителен директор, учтиво напомням, че в нашата скормна татковина има само 2-4 начина за подобно развитие и НИТО един от тях не включва много работа, образование, блестящи бизнес идеии и др, подобни капиталистически измислици.

 3. 3 Профил на Tralala
  *****
  Весело

  И какво е това престижно образование в УНСС моля?

 4. 4 Профил на Tralala
  *****
  Неутрално

  Леко учуден, много си прав... Почнаха се пак с изхвърлянията. ГЕРБ и те ще са същия въздух, като останалите.

 5. 5 Профил на 34
  *****
  Неутрално

  то станишев кво образование имаше аууууу

 6. 6 Профил на Пижата
  *****
  Любопитно

  А здравето кой ке завежда?

 7. 7 Профил на Кандита студент
  *****
  Неутрално

  Откога УННС дава престижно образование? Откогато не се казва ВИИ Карл Маркс. Циркаджии.

 8. 8 Профил на редактор
  *****
  Неутрално

  Дневник, моля уточнете специалността на дамата, вместо да я украсявате и замествате с епитети като "престижното"!
  Ама моля ви как мерите тоя престиж...

 9. 9 Профил на Евала
  *****
  Неутрално

  Понеже куцо и сакато може да завърши УНСС и някой ПУЦ -а, наречен Буркгаски Свободен Университет, е много, много престижно....Само като гледам какви ще ни управляват, ми се гади.

 10. 10 Профил на AMR
  AMR
  Рейтинг: 465 Разстроено

  ББ започва да разочарова избиратели те си още от самото начало.
  На повечето хора от Сливен е ясно как жъне успехи въпросната "бизнес дама" с престижното си образование.

 11. 11 Профил на mm40
  *****
  Неутрално

  Поредната партийна креатура-леко учуден- 100% си прав!
  Жлко за БГ!

 12. 12 Профил на Защо ни работят с номер "а,така"
  *****
  Гневно

  Стояна Георгиева
  Mediapool

  "Докато лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов съставя правителството си, обществото и медиите се занимават с предложения от Цветанов меморандум към "Атака", Синята коалиция и РЗС.
  В него няма друго, освен общопожелателни фрази за принципите и мерките на едно бъдещо управление, така че спокойно би могъл да бъде предложен за подпис и на БСП и ДПС. Меморандумът не обвързва с нищо която и да е от страните и, формално погледнато, от неговото подписване или неподписване не зависи нищо.
  Партиите, към които е насочен меморандумът, очевидно, не са третирани по никакъв начин като част от бъдещото управляващо мнозинство, защото вече стана ясно, че ГЕРБ ще управлява самостоятелно.
  Всъщност тези партии, с техните общо 46 народни представители, са разглеждани като някаква "ничия земя" – нито в управлението, нито в опозицията. Борисов си представя, че те по естествен начин му принадлежат и са удобен резерв за различни по формат мнозинства
  Борисов е ситуационен герой, цар в играта на тактики и това се видя много ясно, докато беше кмет на София. Той не е докрай ангажиран с нито една конкретна политика или конкретна кауза.
  Бившите служители на ДС, например, веднъж са неприемливи, друг път са приемливи, но като критерий за едното или другото е личната преценка на Борисов и това дали той лично гарантира за някого.
  Борисов не обича да губи – независимо малки или големи битки – и затова, макар и привърженик на спорта и честната игра, нерядко по средата на играта е склонен да преформулира условията, правилата и дори заданието, за да не излезе накрая, че не се е справил с нещо.
  Така или иначе обаче вероятно и на него му е ясно, че не може и като премиер да играе на "ние ги хващаме – те ги пускат", защото тоя филм вече свърши.
  В момента Борисов се опитва да намери най-подходящата формула на своето управление, защото в крайна сметка отговорността е негова.
  От друга страна, колкото и в ЕС да се надяват на положителен обрат в България, кредитът на доверие никак не е голям - самите страни от ЕС имат огромни свои проблеми със собствените си икономики и избиратели, така че никой няма особено да се церемони с правителството в София.
  Днес Борисов твърди, че след управлението на тройната коалиция самата дума "коалиция" вече била "мръсна". Може би наистина мисли така, а след време може и да ревизира това виждане. Както вече направи с някои други. Като това, че политиката е "изпражнение в целофан" или че не би се записал в никоя партия.
  Щом една малка партия с 10, 15 или 20 депутати е преценена като ненужна и следователно трябва да бъде пренебрегната за управлението, то тя не може да има нито заслуга, нито вина за неговите бъдещи успехи или за неговите бъдещи провали.
  Затова и опитите още сега, преди дори да има правителство, да се търсят виновници в аванс за евентуални бъдещи несполуки, звучи несериозно."

  А, каката, че е от ТИМ, вече никой не оспорва.

 13. 13 Профил на Гео
  *****
  Неутрално

  "Бургаски Свободен Университет!? Леле, леле-е-е-е-е-е-е-е !! От какво е освободен, бре! Най-вероятно от критерии и контрол върху хорариуми, съдържание на програми и щатен хабилитиран персонал...

 14. 14 Профил на Piranka
  *****
  Весело

  Кой сафери някакво си образование ? Важно е да си дащен !

 15. 15 Профил на ataka
  *****
  Весело

  Десислава Танева е завършила икономика в УНСС и право в Бургаския свободен университет.
  От 1997 г. става изпълнителен директор на „Мел инвест холдинг”. Тази компания обаче чрез няколко различни дружества е свързана с „Конимо” АД, в управлението на която пък участват редица фирми, занимаващи се със зърнени култури, като „Агро мел”, „Агро мел БГ” . „Конимо” АД пък е една от фирмите, които управлява Мелница Варна, свързана с ТИМ. В броя на вестник „Капитал” от 01.12.2000 г. тема на броя е мощната варненска групировка ТИМ. Преди девет години седмичникът пише: „На мястото на Красимир Премянов стои прословутата групировка от фирми, обединени под името ТИМ. Създадена като регионална структура, работеща в района на Варна, Добрич и Шумен, ТИМ все повече се превръща в национална империя с интереси в почти всички сфери на бизнеса.” Неофициално вече се прави връзка между Десислава Танева и ТИМ, вероятно заради участието й в управлението на редица фирми в областта на зърнодобива и то точно във варненския и добричкия регион. Някои от фирмите, които Танева управлява според ДАКСИ са:
  „Клас-София” АД, „Мел холдинг” АД, „Агро мел” АД, „Агро мел БГ” АД, „Авто линк - инвест” АД, която преди се е казвала „Мелничен комплекс-Варна” АД. Списъкът продължава още десетки фирми, докато достигне цифрата 65. Тя е съсобственик и в търновската фабрика за бира „Болярка”. Справка в системата на ДАКСИ сочи че, Десислава Танева е в борда на директорите на „Фонд за земеделска земя Мел инвест” АДСИЦ. Фирма „Алфа финанс холдинг” АД е управлявана от собственика на „Икономедия” Иво Прокопиев. Същата фирма има 26,11% дял собственост във „Фонд за земеделска земя Мел инвест”. Земевладелката Танева ще си прави министерство за лично ползване ли?! Съществуват предположения, че фирмите, с които Десислава Танева е обвързана имат топла връзка и с БСП, което ще позволи червените кръгове от тези дружества да имат корпоративно лоби в кабинета на ГЕРБ.

 16. 16 Профил на всеки
  *****
  Неутрално

  Жената изглежда свястна, ще поживеем и ще видим. Относно това къде е завършила образованието си - според мен няма голямо значение, важни са личните й качества - до човека е.

 17. 17 Профил на "Мел инвест холдинг" АД
  *****
  Неутрално

  Акционерите на "Мел инвест холдинг" АД пожелават успех на Десислава Жекова Танева като министър на земеделието. След освобождаването на г-ца Танева като член на Съвета на директорите и съответно като изпълнителен директор на холдинговото акционерно дружество на редовното годишно общо събрание на акционерите, Министерството на земеделието ще се ръководи от човек, които е с икономическо и правно образование. Г-ца Десислава Танева ще се справи с всичките трудности, които и предстоят в бъдещата й работа като Министър.

 18. 18 Профил на бат Гойко
  *****
  Неутрално

  леле този министерски съвет се напълни само от жени, дали няма да има женски бой, на някое заседание... Голям смях с тези гербаджии

 19. 19 Профил на TIMofei
  *****
  Неутрално
 20. 20 Профил на до #10
  *****
  Неутрално

  до#10 Не съм запознат и моля за конкретност.

 21. 21 Профил на pitanka
  *****
  Неутрално

  Някой има ли разумно обяснение защо всеки ден се разкриват по 1-2 министри? Нали ББ щеше да обяви министрите в четвъртък? Представят ги все едно ще ги избираме в драфта на НБА Айде малко по-сериозно, това да не е някакъв конкурс?

 22. 22 Профил на Italia
  *****
  Любопитно

  Някой може ли да ми каже на колко години е въпросната дама и как на 25 години се става :
  "На 23 г. започва работа в "Мел инвест холдинг" в Сливен, а две години по-късно става изпълнителен директор на холдинга, който инвестира в зърнобази, борси, туризъм, пивоварна индустрия чрез "Болярка". " 23. 23 Профил на az
  *****
  Неутрално

  На 37г е, а на 26г става бизнес-дама на годината)) Абе способна, та трака

 24. 24 Профил на Станис
  *****
  Весело

  Едрият капитал - цвят няма/относно топлата връзка с БСП/,важно беше да се отпуши кранчето - Европеийски пари,затова идва ГЕРБойко,затова беше изказването на Доган/помогна му ,като направи разликата с БСП - сериозна/,затова са ненужни и СДС и РЗС,защото за тях гласува предимно дребната буржоазия/собственост.Така че,дали ще бъде министъра от Мел,ТИМ и прочие за нас все тая...

 25. 25 Профил на Сливен
  *****
  Неутрално

  Питайте кой беше баща й и как тя стигна до там на 25

 26. 26 Профил на В тим с ТИМ
  *****
  Неутрално

  Малко хора сигурно знаят, че компанията „Мел инвест холдинг” има косвена връзка с ТИМ-аджиите чрез фирма „Канимо” АД. Последната управлява „Мелница Варна” и ето как стигаме до мутрите… простете – икономическата групировка!
  Фирмите, които Десислава Танева управлява, са „Клас-София“ АД, „Мел холдинг“ АД, „Агро мел“ АД, „Агро мел БГ“ АД, „Авто линк – инвест“ АД… и така до 65. Това са все кампании в областта на зърнодобива и именно затова я свързват с ТИМ. Нещо повече – Десислава Танева е в борда на директорите на „Фонд за земеделска земя Мел инвест“, в която пък има дял Иво Прокопиев – небезизвестният олигарх и шеф на групировката „Икономедия”.
  Десислава Танева, от своя страна, е доста заможна и собствеността й скромно се шири на 100 000 дка.
  Така или иначе бизнес дамата отърва министерския пост, но запознати твърдят, че все пак й е отредено място в новия кабинет на Бойко. Така че… мутрите влизат във властта.

 27. 27 Профил на вастеко
  *****
  Неутрално

  Смяяяяяяяяяях! .Как се съвместяват думите "престижно" и УНСС / УТРЕ НОСИ СЛЕДВАЩАТА СУМА /.За освободения бургаски е още по-ясно на всички как се вземат дипломи,освободени най-вече от знания горди притежатели на последните.МАЦЕТО ДОБРЕ Е ЗАРАБОТВАЛО И ЗНАЕЙКИ ПРИ КОГО,ЗА ДА ЗАЕМЕ НА 25 ГОДИНКИ ПОДОБНА ДЛЪЖНОСТ.Кой ли нещастник всъщност е вършел компетентната работа ?
  Пак се започва........

 28. 28 Профил на мълния
  *****
  Неутрално

  малоумници,вие за какво ставате,а?тя е човек от бизнеса.
  сергейчо ли искате с неговата "престижна" квалификация?

 29. 29 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Мел Инвест (отроче на Сливенският БСП елит) няма нищо общо с ТИМ
  Както и мелница Варна не е собственост на ТИМ а на Мел Холдинг.
  Въпроснот момиче през 1997/8 подписваше с затворени очи каквото му кажат чичковците и слушкаше и папкаше. Като трябваше да се вземе някакво решение вдигаше телефона задаваше въпрос и после се разпореждаше.

  Дано малко се е променила, иначе жална му майка на земеделието

 30. 30 Профил на Собственик на земя
  *****
  Неутрално

  От кога чакам да имам да вземам рента от министър и то жена, особено в община Тунджа арендаторите са хвани единия удари другия.

 31. 31 Профил на Пешо
  *****
  Неутрално

  И как за две години се става изпълнителен директор???? А на 26 бизнес дама на годината??? Ние ли сме най-големите баламурници!! Сигурно!

 32. 32 Профил на Неутрино
  *****
  Неутрално

  Комунистическите внучета са отново на дневен ред. ББ не е нищо друго освен човек на БКП-БСП мафията, старателно отгледан за да вземе гласовете на наивниците.

 33. 33 Профил на Иванчо от село
  *****
  Неутрално

  Да се радваме че такава жена "шъ нъ оправя",кото и гледам задните части ,става за оран и копан ,а образованието няма как да е престижно,в предвид местата където е придобито,пък и нищо земеделско няма в него.

 34. 34 Профил на АБЕ СПРЕТЕ СЕ БЕ
  *****
  Неутрално

  КВА СПЕЦИАЛНОСТ Е ЗАВЪРШИЛА В УНСС ЧЕ МАЙ СЪМ УЧИЛ С НЕЯ АМА НЕ СЪМ СИГУРЕН УА...

  И МАМ ЧУСТВОТО ЧЕ СКОКОНДЕРЕЛИТЕ ОТ ПОЗИТАНО СА СЕ ПРЕНЕСЛИ ВЪВ ФОРУМА.КЪШ ОТ ТУКА СЛЪНЧАСАЛИ МАЛОУМНИЦИ.БЕГАЙТЕ НА БЪДЗЛУДЖЪ МЕКЕРЕТА ТУРСКИ

 35. 35 Профил на ИНВЕСТИТОР
  *****
  Гневно

  Събрали сте се само сини десебароседесарски кретени и плюете срещу г-н БОЙКО БОРИСОВ.БЕ за вас нямя ли една тояга ахмаци недни.Стига смърдяли форума бе.Като нещете да подкрепяте истинския лидер поне си мълчете и не пречете!Кой ще оправи всичката помия в тая дръжава бе скапани костови чекерета?Вашия Костов ли?И с кво?С петте си депутата.Вижте го как кляка пред г-н БОРИСОВ и клякайте след него.
  Господин БОЙКО БОРИСОВ е ПРЕМИЕРЪТ!Властта е негова и НЕГОВА ще БЪДЕ!ТОЙ се нагърби с цялата отговорност за народа.Такива като вас плювалници сте излишнши!Марш да си хвърляте помията другаде!
  Господин БОЙКО БОРИСОВ най-добре знае кое е добре и кое не за народа.
  Той единствен има право да решава кой ще е министър и кой ще търка наровете за далавери.Стига сте квичали.Госродин БОРИСОВ сам отбира най-достойните и с експертиза кадри.
  Ревете щото не сте вие сините лапачи!Ми къде са ви екпертите бе.Давайте ги!Ама искате вие да казвате кой!Е няма го майстора.ГОСПОДИН БОЙКО БОРИСОВ ще казва!Той има право и да заповядва!Ако трябвате за нещо ТОЙ може и да ви мобилизира.Тогава ще ви се види тясно около вратовете.Щото ще испълнявате без тън мън.
  ГОСПОДИН БОЙКО БОРИСОВ има властта от народа и САМО ТОЙ ИМА ПРАВО ДА РЕШАВА!Всички останали трябва да слушкат щото после да няма квичане на друго място!

 36. 36 Профил на vg
  vg
  Рейтинг: 555 Любопитно

  ИНВЕСТИТОР,ти сериозно ли ги мислиш тези неща?

 37. 37 Профил на Стар охлюв
  *****
  Неутрално

  Едно охлювче се родило на тревата до една топола. Поставило си цел в живота - да се искачи до върха и. И запълзало, пълзяло, пълзяло, пълзяло, пълзяло, пълзяло, ....НАГОРЕ. Когато достигнал върха стария охлюв погледнал гордо света от високото, но внезапно чул детски охлювски глас до себе си. Обърнал се и видял едно малко малко охлювче на върха на тополата до себе си.
  - Ти пък как се озова тук бе мъник! - попитал стария охлюв.
  - Ми аз тука съм се родило, бе дъртльо... - казало охлювчето и се изхилило гадно......

 38. 38 Профил на 5 лева
  *****
  Неутрално

  Але тая по 5 лева на ден да е взимала от 65-те фирми дето е управлявала прави по 325 лв. на ден! Вие го смятайте колко прави за месец, Година и т.н. Аз отивам да я духам ..супата!

 39. 39 Профил на Радослав
  *****
  Неутрално

  След проведеното редовно годишно общо събрание на акционерите на "Мел инвест холдинг" АД Десислава Танева не е изпълнителен директор на дружеството. Понастоящем изпълнителните директори на холдинговото дружество са Вълко Вълев и Светла Боянова.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK