В комисията за контрол на ДАНС ще има по един депутат от всяка група

В комисията за контрол на ДАНС ще има по един депутат от всяка група

© ДневникСлед едночасова дискусия депутатите решиха комисията за контрол на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) да се формира на паритетен принцип - по един народен представител от всяка парламентарна група. Записано беше, че тя ще се председателства на ротационен принцип на две последователни сесии от депутати извън най-голямата парламентарна група. Текстът мина с гласовете на ГЕРБ, подкрепиха го и депутати от "Атака", БСП и ДПС. "Синята коалиция" се обяви против ротационното председателство на комисията, което според Йордан Бакалов би било "мимикрия на контрол", а от РЗС гласуваха "въздържал се".


Първоначалната идея на ГЕРБ беше звеното за контрол на ДАНС, което така и не заработи в предишния парламент заради отказ на тогавашната опозиция да излъчи свои представители, да се състои от десет депутати - пет от най-голямата група (ГЕРБ) и пет от останалите парламентарни формации. В хода на дискусията обаче председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че като "демократична, прагматична и конструктивна партия" ГЕРБ ще се съобрази с повечето идеи на останалите групи, и обяви, че подкрепят идеята на РЗС комисията да е съставена от по един представител на всяка група, ръководена на ротационен принцип.


Депутатите от БСП и ДПС по време на дебата обясняваха, че "истинският паритетен принцип", какъвто те са предложили и в предишния парламент за това звено, е по равен брой представители на мнозинството и опозицията. Мая Манолова от БСП заяви, че мнозинството ще бъде ясно при гласуването на бъдещото правителство в понеделник и партиите, които го подкрепят, ще се числят към мнозинството. Екатерина Михайлова от "Синята коалиция" я репликира, че през 1997 г. кабинетът на Иван Костов е бил избран с гласовете не само на СДС и Народен съюз (заедно съставяха коалицията ОДС - бел. ред.), но и на ДПС и групата на евролевицата. Тогава те се обявиха за реформаторско мнозинство, но не и управляващо, напомни Михайлова. Добави, че днес четирите групи са подкрепили декларацията с приоритетите на 41-то Народно събрание като част от реформаторско, конституционно мнозинство.
Провокиран от обяснението на Манолова кои са мнозинство и кои опозиция, съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров веднага причисли към мнозинството БСП и ДПС, които подкрепиха номинираната от ГЕРБ Цецка Цачева за председател на Народното събрание. Той наред с Йордан Бакалов и Яне Янев (РЗС) се обяви против ротационното председателство на комисията за контрол на ДАНС. Бакалов посочи, че ротационният председател ще създаде проблеми, защото така няма да е ясна персоналната отговорност. С двата си поредни доклада Европейската комисия ни казва, че трябва ефективен контрол, а за него е нужна персонална отговорност на един председател на звеното за контрол, добави той. "Ако искате мимикрия на контрол, волята е ваша", обърна се той към депутатите от ГЕРБ.Парламентът съкрати броя на постоянните комисии до 17, след като обедини няколко от звената в предишното Народно събрание, а днес реши да слее комисията по европейските въпроси с тази за контрол на европейските фондове. Комисиите, които се очаква да отговарят на структурата на бъдещия кабинет, са:


- по икономическата политика и високите технологии,


- по бюджет и финанси,


- по правни въпроси,


- по регионална политика и местно самоуправление,


- по външна политика,


- по вътрешна сигурност, отбрана и обществен ред,


- по земеделието и горите,


- по труда и социалната политика,


- по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта,


- по здравеопазването,


- по околната среда и водите,


- по енергетика, транспорт и съобщения.

Освен тях, ще има още четири комисии:


- по правата на човека, вероизповеданията и жалбите,


- за борбата с корупцията и конфликта на интереси


- по парламентарна етика


- за контрол на ДАНС

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK