Комисиите за борба с корупцията, конфликта на интереси и по етиката - също на паритет

Комисиите за борба с корупцията, конфликта на интереси и по етиката - също на паритет

© Красимир ЮскеселиевКакто комисията за контрол над Държавната агенция "Национална сигурност", парламентарните звена за борба с корупцията, конфликта на интереси и по етиката, също ще се формира на паритетен принцип - по един народен представител от всяка парламентарна група. И те ще се председателстват на ротационен принцип на две последователни сесии от депутати извън най-голямата парламентарна група. Това решиха народните представители, които приеха текстове от правилника за работата си.


Към комисията по външна политика и отбрана ще има подкомисия, която ще отговаря за Националната разузнавателна служба, Националната служба "Охрана" и служба "Военна информация" към Министерството на отбраната. Тя ще работи само в своя състав, няма да може да присъстват "външни" депутати. Ще се състои от 6 души – по един от всяка парламентарна група.Депутатите увеличиха мнозинството, с което комисия може да поиска смяна на член на ръководството си. Досега при системно превишаване на правата или системно неизпълнение на задъл­женията на ръководител на комисия една трета от членовете на звеното можеха да поискат смяната му. Сега по предложение на ГЕРБ беше решено инициативата за смяна да бъде на половината от членове на комисията. Както и досега, решението за смяната ще трябва да се вземе с мнозинство от половината от членовете на звеното.


Депутатът от левицата Мая Манолова каза, че се отежнява демократичната практика за инициатива, за да не може някой да преодолее мнозинството на ГЕРБ в комисиите и да не се допусне дори искане за смяната на недобре работещ председател.
Отхвърлено беше предложението на Янаки Стоилов от левицата парламентът да заседава редовно и във вторник следобед, за да може всяка последна седмица от месеца(/без ноември, декември и януари) да няма пленарни заседания. Това беше с цел депутатите да посветят повече време на хората в избирателните си райони.


И днешните предобедни дебати в парламента показаха сериозното напрежение между БСП, ГЕРБ и "Синята коалиция". От левицата постоянно обвиняваха ГЕРБ, че не допускат алтернативни мнения, налагат диктаторски стил на ръководене на парламента. От "Синята коалиция" нееднократно припомниха, че в предишния парламент левицата никога не се е съобразявала с идеите на опозицията и припомняха изборната загуба на социалистите. От ГЕРБ пък обвиняваха БСП, че умишлено протакат и безсмислено се противопоставят на всички идеи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK