Депутатите ще гласуват законите с пръстов отпечатък от януари 2010г.

Най-късно до 1 януари 2010 г. трябва да бъде въведена автоматизирана система, при която гласуването да става чрез биометрични данни на всеки депутат или задействането на системата да става чрез биометрични данни. Това решиха депутатите, които приеха текстове от правилника на 41-ото Народно събрание. Нововъведението ще ограничи гласуването с чужди карти - практиката, с която няколко парламента поред не успяха да се справят.


Пултовете за гласуване на депутатските банки трябва да бъдат снабдени с още един сектор, който ще се задейства от пръста на народните представители, обясни в пленарната зала бившият председател на парламента Георги Пирински (БСП). Идеята за гласуване с биометрични данни дойде от "Синята коалиция" като мярка срещу гласуването с чужди карти, а беше подкрепена от ГЕРБ и БСП. В пленарната зала 178 депутати подкрепиха текста, 12 бяха против, а един се въздържа.


Председателят на комисията за правилника Искра Фидосова (ГЕРБ) пък посочи, че до седмица има възможност да заработи закупената вече автоматизирана система, при която депутатите да се чекират при влизането и излизането си в пленарната зала.
Като друга мярка срещу гласуването с чужди карти парламентът реши да намали от 1 минута на 30 секунди времето за гласуване в пленарната зала. Така ще се ограничи възможността депутатите да обикалят депутатските банки и да натискат пултовете на колегите си, които отсъстват от залата.


По-късно депутатите прекратиха практиката от последните няколко месеца на предишното Народно събрание да има дни за гласуване при второто четене на законопроектите, а не да се глаусват текстовете веднага след прочитането и дискусията им. Гласуването в различен ден доведе до разкъсване и до такъв хаос, при който народните представители не знаеха какво подкрепят, отбелязаха от ГЕРБ и ДПС. От "Синята коалиция" също припомниха, че в предишния парламент депутатите е трябвало да подкрепят текстове, без да знаят тяхната същност и е трябвало да слушат само какво им казва отговорник от парламентарната им група. Затова депутатите решиха гласуването на второ четене да става веднага след дискусията.


Народните представители решиха да бъде удължено работното им време днес с 4 часа, за да може тази седмица да бъдат окончателно приети правилата за работа на 41-то Народно събрание.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Правилно.
  *****
  Неутрално

  Така трябва да се гласува и на избори. и ще се окаже, че избирателите сме най-малко с милион по-малко.

 2. 2 Профил на /.
  *****
  Неутрално

  Сега ще започне едно рязане на пръсти ...

 3. 3 Профил на Европеец
  *****
  Неутрално

  Щом правим паспорти и лични карти с биометрични данни, естествено е това да се приложи и в НС.

 4. 4 Профил на ха ха ха
  *****
  Весело

  Вече ще се продават пръсти от депутати. НА ББ ще му трябват 121 отрязани пръста. Без значение от кои ПГ. Ще зачестят отвличанията на депутати. И не за откуп, а за пръсти. Ще ги връщат депутатите с отрязани пръсти. А Бойко, като велик Индиански вожд ще си направи огърлица от отрязани пръсти. Станат ли те 121 пръстите на огърлицата ББ ще стане несменяем за 4год.

 5. 5 Профил на диалог на депутати:
  *****
  Весело

  -Колега, ще идваш ли утре на заседание?
  -не, но ще ти дам пръста си назаем.
  -добре, ще черпя.

 6. 6 Профил на м да а а а!
  *****
  Неутрално

  Няколко депутата в затвора за гласуване с чужди карти също биха оправили нещата. В сърбия имаше депутат с ефективна присъда от 1г и 4м за гласуване с чужда карта.

 7. 7 Профил на 11
  *****
  Неутрално

  Беше въпрос на време!

 8. 8 Профил на Чичо Доктор
  *****
  Неутрално

  По-добре, със скенер на мозъка! А за някои- магнитен резонанс!

 9. 9 Профил на браво
  *****
  Неутрално

  Ето на това аз му викам ГЕНЕРАЛна промяна. Браво за смелоста с която започват новите управляващи . Все пак това е нещо ,което предходните ,нямаха смелост да направят .

 10. 10 Профил на НИК
  *****
  Неутрално

  Приветствам но и силно се съмнявам.

 11. 11 Профил на Николова
  *****
  Неутрално

  Повечето от коментарите тук , доказват , че голяма част от българите са генетично недоволни и винаги ще намерят причина ,да не оценяват по достойнство дори и малкото хубави неща , които се случват в родината ни. Много сте остроумни .

 12. 12 Профил на юрист Добрев
  *****
  Неутрално

  Нещата намират своето русло. Всъщност защо избираме депутати, като слушат какво им казват "отговорниците отпарламентарните групи"? Да се гласува само за "многопристи" отговорници. И след като дните за гласуване при второ четене е довело до хаос, става ясно защо има такъв хаос в правнораздавателната система - законите са от преди не дни, а месеци и години. Освен това човек си няма "отговорник" и...

 13. 13 Профил на alderweireld
  alderweireld
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Браво! Силен старт на парламента.

 14. 14 Профил на Успех
  *****
  Неутрално

  Госпожо, (11), моите уважения, но вероятно Ви липсва малко чувство за хумор, и малко правопис- "Родината" я пишем с главна буква!

 15. 15 Профил на Ани Б.
  Ани Б.
  Рейтинг: 458 Неутрално

  пълна пародия! това е принципен ?-с на манталитет, отговорност и себеуважение, който изобщо не трябва да се коментира... и не би трябвало да има такива дебати за с-ми за контрол, та даже и системи за контрол не трябва да има... в нормални общества!

  аз мога ли да си дам назаем пръста някой да работи вместо мен?

  почнаха с глупостите и тези.

 16. 16 Профил на Нели
  *****
  Неутрално

  Сега е ред и на двойното гражданство.

 17. 17 Профил на nn
  *****
  Неутрално

  http://www.etrud.tk/

  ДПС запазва контрола над земеделието чрез Мирослав Найденов

 18. 18 Профил на уауууу
  *****
  Неутрално

  Народните представители решиха да бъде удължено работното им време днес с 4 часа, за да може тази седмица да бъдат окончателно приети правилата за работа на 41-то Народно събрание.......................... Немога да повярвам - предното народно събрание , ако беше още в 10 часа щяха да си гласуват една лятна ваканцийка до края на август , за да помислят дали да гласуват ново правителство или не

 19. 19 Профил на Круиз
  *****
  Неутрално

  Нека първо да уточниме,че досега управляващите просто не искаха да турят ред в гласуването.Какво пречеше и досега да се монтират на всеки пулт(условно да го наречем терминал) за гласуване сенсор за биометрично разпознаване и съответно гласуването да е възможно или невъзможно.Това е елементарно.Малко е по -скъпо,но е в границите на разумното.Просто липсваше здрав разум и желание,а не пари за биометрични сенсори.Най-после се намери някой който да тури ред в парламента и в държавата.Крайно време беше струва ми се.

 20. 20 Профил на Помощ от публиката
  *****
  Весело

  Една молба и една информация:

  Първо - моля, при проектиране на системата, да отпадне възможността да се гласува със среден пръст или да се използва като опция за гласуване "против" .Така ще се постинат вда ефекта - няма да може да се гласува само с един пръст и ще има автоматична вторична верификация на "за" и "против". За "въздържал се" - помислета - аз имам идеч, но ако я напиша, логично ще ми скрият коментара.

  Информация - с оглед на появилите се предложения и опасения за рязане на пръсти и в пълното ми желание да помогна за спокойствието на народните избранници и техните наставници ги информирам:
  Системата различава "живо" от "мъртво" - не ги плашете хората и не пробвайте - просто прочетете упътването в частта "скенер - принцип на работа"
  А, да е на хаирлия!

 21. 21 Профил на КРУИЗ до АНИ - 15
  *****
  Неутрално

  Направи си елементарен анализ - Може ли да говориш за съзнание на човек,който редовно го няма и дава картата си на други да гласуват.Техническите средства са аполитични и безпристрасни.Затова са много необходими за народ като българският - народ от атеисти,зависливци и мързеливци.Точно това е идеята ,защото никой не може да си даде пръста и друг да гласува с него.Подозирам че не схващаш за какво ставо въпрос.Колкото за нормалната държава,очевидно е че не сме такава.

 22. 22 Профил на Ивайло Иванов
  *****
  Весело

  Сега трябва да гласуват и закон за неизвинени отсъствия като в училище и ще стане весело. Представям си как Доган си купува фалшива извинителна бележка ХАХАХАХАХАХА

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK