Депутатите ще гласуват законите с пръстов отпечатък от януари 2010г.

Най-късно до 1 януари 2010 г. трябва да бъде въведена автоматизирана система, при която гласуването да става чрез биометрични данни на всеки депутат или задействането на системата да става чрез биометрични данни. Това решиха депутатите, които приеха текстове от правилника на 41-ото Народно събрание. Нововъведението ще ограничи гласуването с чужди карти - практиката, с която няколко парламента поред не успяха да се справят.


Пултовете за гласуване на депутатските банки трябва да бъдат снабдени с още един сектор, който ще се задейства от пръста на народните представители, обясни в пленарната зала бившият председател на парламента Георги Пирински (БСП). Идеята за гласуване с биометрични данни дойде от "Синята коалиция" като мярка срещу гласуването с чужди карти, а беше подкрепена от ГЕРБ и БСП. В пленарната зала 178 депутати подкрепиха текста, 12 бяха против, а един се въздържа.


Председателят на комисията за правилника Искра Фидосова (ГЕРБ) пък посочи, че до седмица има възможност да заработи закупената вече автоматизирана система, при която депутатите да се чекират при влизането и излизането си в пленарната зала.
Като друга мярка срещу гласуването с чужди карти парламентът реши да намали от 1 минута на 30 секунди времето за гласуване в пленарната зала. Така ще се ограничи възможността депутатите да обикалят депутатските банки и да натискат пултовете на колегите си, които отсъстват от залата.


По-късно депутатите прекратиха практиката от последните няколко месеца на предишното Народно събрание да има дни за гласуване при второто четене на законопроектите, а не да се глаусват текстовете веднага след прочитането и дискусията им. Гласуването в различен ден доведе до разкъсване и до такъв хаос, при който народните представители не знаеха какво подкрепят, отбелязаха от ГЕРБ и ДПС. От "Синята коалиция" също припомниха, че в предишния парламент депутатите е трябвало да подкрепят текстове, без да знаят тяхната същност и е трябвало да слушат само какво им казва отговорник от парламентарната им група. Затова депутатите решиха гласуването на второ четене да става веднага след дискусията.


Народните представители решиха да бъде удължено работното им време днес с 4 часа, за да може тази седмица да бъдат окончателно приети правилата за работа на 41-то Народно събрание.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK