Коя е Нона Караджова

Нона Караджова<br />

© Дневник

Нона КараджоваЕксперт е най-точната дума, с която може да бъде описан новият министър на околната среда Нона Караджова. Тя е доказал се професионалист в областта на екологията и е позната на всички журналисти с по-дълъг опит в тази сфера.


Нона Караджова е родена на 28 август 1960 г. Тя е бивш експерт в Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Беше шеф на дирекция "Стратегия, европейска интеграция и международно сътрудничество" и е сред водещите експерти в МОСВ още при правителството на Иван Костов, когато екоминистър беше Евдокия Манева. Караджова остана и във ведомството и при следващия министър от правителството на НДСВ - Долорес Арсенова. Тя беше част от екипа, който води преговорите в областта на околната среда за присъединяването на България към ЕС, и има лични заслуги за затварянето на Глава 22 "Околна среда". Под нейно ръководство бяха изготвени редица проектозакони и наредби за транспониране на европейските екодирективи в българското законодателство. Тя ръководи и подготовката на Националната стратегия по околна среда за периода 2005 - 2014 г.


Заради проблема със затварянето на старите сметища и изграждането на нови, както и построяването на пречиствателни станции в момента от много места в местната власт се чуха упреци към екипа, договарял екологичните ангажименти на страната и преходните периоди за постигането им. Още през 2006 г. обаче в качеството си на експерт Нона Караджова прогнозира, че най-трудни за изпълнение от България през следващите години ще бъдат целите в секторите "Качество на въздуха", "Управление на отпадъците", "Промишлено замърсяване и управление на риска" и "Качество на водите".
През 2002 г. в интервю за "Дневник", посветено на приемането на Закона за опазването на околната среда, Нона Караджова обясни, че парите от еврофондовете след присъединяването на България към ЕС ще се насочват главно към общините. "Как ще развиваме туризъм, ако повече от половината ни населени места са без канализация?", попита тогава Караджова. Според нея с режим на водата и без канализация това не може да стане.


Откакто обаче името й беше обявено за бъдещ министър на екологията, Нона Караджова не направи нито едно публично изявление. Въпреки това журналистите я познават като изключително отзивчив човек, който може да обясни достъпно сложни технически параметри на непопулярни евродирективи. И в работата си като експерт често го правеше.


По неофициална информация Караджова напуска МОСВ заради разногласия с министър Джевдет Чакъров. След това работи като частен консултант в същата сфера. По данни от информационната система ДАКСИ е собственик и управител на "Проекти консулт" ЕООД.


Според официалната визитка на Караджова, разпространена от ГЕРБ, тя е завършила икономика и организация на труда в УНСС и е специализирала публична администрация в Института за международно обучение във Вашингтон. От 1984 до 1991 г. работи в Икономическия институт на БАН в дирекцията "Регионална икономика и икономически въпроси по опазване на околната среда", след което отива в МОСВ.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK