Кой е Росен Плевнелиев

Кой е Росен Плевнелиев

© Мария СъботиноваЗапочва кариерата си като програмист, рискува като авантюрист, управлява най-големия строителен обект на съвременна България. Така накратко може да се опише житието на бъдещия министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев.


Той обича да разказва историята си. Може би защото е много интересна и пълна със случайности, завършващи като в приказките - добрите винаги побеждават. В крайна сметка е успял, и то не в САЩ, където е искал да емигрира, но безуспешно, а в България, и то след успешен бизнес в Германия.


Пътят на Плевнелиев тръгва от Гоце Делчев, където е роден. Като ученик печели състезания по математика и информатика. Това е решаващо за избора му на бъдеща професия - модерната през 80-те години "Изчислителна техника" във ВМЕИ "Ленин" (днес Технически университет - София). Завършва висшето си образование през историческата 1989 г. и започва работа като научен сътрудник в Института по микропроцесорна техника. Промените оставят Плевнелиев на улицата в началото на 90-те години.
"Реших да бягам в САЩ, за да правя наука там. Имах много добър английски, бях първи по програмиране. Седнах да попълня документите за виза. Бях много честен и казах, че нямам апартамент, кола, нищо, само 120 долара. Спомням си, че попълвах формуляра с едни таксиметрови шофьори от Пловдив и те ме посъветваха да пиша, че имам два апартамента, кола, 3000 долара, но аз казах: не, искам да съм честен. Вярвах, че ще получа виза, защото бях перспективен - млад, с английски и научен сътрудник", разказва историята с първата си виза за страната на неограничените възможности Плевнелиев.


Разочарованието му обаче е огромно. Всички от групата получават визи с изключение на него. Неоценената му честност от американците е забелязана обаче от германците, които му дават шанс за реализация. И така през 1991 г. тръгва за Германия с група строители. Началото е трудно, но шансът идва след сключването на договор с "Линднер". Следват 80 обекта в Германия и първия бизнес парк в България.


Днес Плевнелев е определен за министър, има щастливо семейство, трима синове, които всяка вечер го чакат да се прибере вкъщи. Влизането му в политиката също става неочаквано, както са се случвали и останалите неща досега. "В ГЕРБ работиха заедно с няколко фондации, с експерти от международни компании и Световната банка и бях поканен като експерт", казва Плевнелиев за ключването му в иконимическия екип на ГЕРБ.


Поканата към него не идва лично от премиера Бойко Борисов, а от финансовия министър Симеон Дянков, с когото се познават. Плевнелиев не мисли много дали да приеме, защото по думите му "крайно време е нещата в България да започнат да се случват". И така първото нещо, което трябва да се случи в неговото министерство, са три магистрали. Той обеща да завърши "Люлин" (край София), "Тракия" (София - Бургас) и "Марица" (Пловдив - ГКПП Капитан Андреево) до края на мандата.


Как може да се случи това според Плевнелиев - като политиците остават експертите да си свършат работата. Категоричен е, че проектът за нефтопровода Бургас - Александруполис не е обоснован икономически и няма да се строи от това правителство.


Иначе в интервюта преди две-три години е признавал, че строителството не му е интересно и го смята за голяма драма в България, защото има огромно разминаване между делата и приказките. Казва, че вкъщи жена му е човекът, който се грижи за ремонтите, но пък той обожава да сглобява мебели и вече е станал световен шампион в дисциплината. Е, сега му предстои да стане и световен шампион по бързо строителство на... магистрали.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на цитатче:
  *****
  Неутрално

  meniapool
  ..."и сред малцината от строителния бранш у нас, които имат репутация на порядъчни бизнесмени."

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 3. 3 Профил на cos
  *****
  Неутрално
 4. 4 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Нищо лично!Нека си има своя шанс!Смущава ме липсата на връзка между програмирането и строителство?Тази,която различаваше царевицата от пшеницата,си отиде!Да не се окаже,че той пък различава уличното платно от тротоара?

 5. 5 Профил на sin
  *****
  Неутрално

  Най ми хареса за тримата синове които го чакат да се прибере вкъщи... "да те посрещне старта на прага..." поезия, не - приказка, а той мечтае за три магистрали. и ще се занимава с нещо което не му харесва- разковничето на успеха, харесва ми.

  и един мармот завива със станиол, кеф

 6. 6 Профил на Далай Лама
  *****
  Неутрално

  Е, май е завършил Електронна техника, а не Изчислителна, ама това няма голямо значение. Попремълчали са и комсомолското му минало- активист в МГ и после в ТУ, но и това е дреболия. По-важното е да се даде малко повече информация как е влязъл в бизнеса с износ на работна ръка за Германия- едно време имаше едно споразумение на социалното министерство с някои от германските провинции за износ на строители, но квоти хич не се получаваха от случайни хора.

 7. 7 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  споко,

  недей се смущава толкова много. Опитът е показал че един добър мениджър не е задължително да има прекалено голяма теоретична подготовка в областа която работи. Иначе мениджъри на големи компании щяха да са само професори, тясно специализирани в това което правят. Да не мислиш че целта на който и било 1-год МБА курс е да предаде някакви фундаментални знания?
  Примерите за хората успели като мениджъри но дори не успели да завършат средно, не са един и два. Важното за един шеф е да е достатъчно луд, да не се влияе от детайли и да има някаква визия.
  А да имаш математик да ти е шеф си е доста рядък късмет.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 8. 8 Профил на един
  *****
  Неутрално

  Този ми харесва като визия и начин на изразяване.Обаче преди няколко дни каза нещо по ТВ което не проумявам.Че в криза хората са принудени да работят повече за по-малко пари, което водело да повишаване производителността на труда.Как ще стане това не ми е ясно-как ще намалиш заплатата на някого и ще го накараш да работи повече и то качествено.

 9. 9 Профил на Krasimir Koev
  Krasimir Koev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Има сериозни разминавания в неговите изказвания особенно от позицията на бизнеспарка в Младост и реалните икономически закони там които царуват.Той си знае какво ....

 10. 10 Профил на SoulSeparator
  SoulSeparator
  Рейтинг: Весело

  Плевнелиев е един от министрите, на които ще вярвам най-много. Заради него гласувах за ГЕРБ и искрено вярвам, че ще се справи блестящо. Вече се е доказал, а и няма да е корумпиран. Много добро решение на Б.Б.

  Къде е момчешката дързост?
 11. 11 Профил на VB
  *****
  Неутрално

  Тука си мисля, че попадението е в 10-та! (за разлика от някои други бъдещи министри).

 12. 12 Профил на до 8 един
  *****
  Неутрално

  много просто - в криза пазарът на труда е свит - и да искаш да напуснеш, няма къде да отидеш, защото бизнесът съкращава персонал, в същото време ако в един отдел работят 5 човека от които двама ще бъдат уволнени заради кризата, всички тези 5 ще си повишат качеството на работата, за да не станат те излишни. работят за по-малко пари, защото заплатите в най-добрия случай остават същите, но инфлацията изяжда част от тях и това, което е било 1 лв миналата година като покупателна сила не е това, което е 1 лв днес

 13. 13 Профил на аз
  *****
  Весело

  а на мен най ми хареса коментарът на sin
  шеговит, но много верен, та той човекът до скоро се гордееше с това, че не харесва строителството и не разбира от него, но нищо дайте му шанс ... за наша сметка.
  а BPS че е мащабен проект, мащабен е, но е немска инвестиция или казано накратко - с пари всеки може.

 14. 14 Профил на до един
  *****
  Неутрално

  Какво не можеш да проумееш?

  Че в условията на криза, при липсата на алтернатива за нова работа, ти предложат по-ниска заплата, но запазване на поста ли? Елементарно е!

  Плюс това, добре го е казал също и за производителността на труда в БГ! Това е основен критерий за добрия мениджър, но много малко от началниците в България се интересуват от това, за тях основното е печалбата.

 15. 15 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Познавам Росен, определено има качества, желая му успех!Наистина има няколко "неслучайни" неща в пътя му нагоре, но всеки се възползва от шанса, когато му се предостави.Факт е, че през последните 15-на години той работи много, за да успее и според мен знае цената на успеха, който си постигнал основно сам.Няма да му е лесно в строителния бранш, защото нещата са много специфични, но той се е занимавал със строително мениджърство в Линднер.Трябват му добри експерти, енергията и желанието за работа той ги има.

 16. 16 Профил на Зайо
  *****
  Неутрално

  Аз също гласувах за ГЕРБ, за да подкрепя Росен Плевнелиев. Вярвам в него и му пожелавам успех!

 17. 17 Профил на инж. Филип
  *****
  Неутрално

  Ето го и човека.
  Какво може да напишат от дневник за новите министри, като собственика им ще бъде министър от квотата на герб в новото управление 16-0-0-0.
  Връзката на Прокопиев с Бат Мухобойко.

 18. 18 Профил на работа работа
  *****
  Неутрално

  самото строене на няколко магистрали и пътища едновременно значи много работа за народа а досегашните лайнари в строителството на пътища и да искат не могат да осерат всичко

 19. 19 Профил на Puh
  *****
  Неутрално

  Готин човек, добър бизнесмен, убедителен. Ето Росене, сега имаш шанс да промениш нещата. Ех, да не наследяваше и такава тотална дупка като МРРБ. Но не всичко е розово в живота. Поне ако успееш ще можеш да кажеш, че си поправил непоправимото. Желая ти успех!

 20. 20 Профил на Соломон
  *****
  Неутрално

  Сега проблемът, е кои ще му набутат за замове и съгледвачи.
  Ако искат да се работи, да го оставят да си направи екип.

 21. 21 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Да строиш МОЛ с частните пари на неколцина германци не е същото като да строиш магистрали с парите на българските данъкоплатци. Да не говорим за това как МОЛ-аджиите се сдобиха с терените за строителство на безценица. Това не са хора от реалния сектор на икономиката, а от финансово-спекулативния, те не произвеждат нищо. Крайно време беше поне в това правителство да влязат хора от секторите, които реално произвеждат брутния вътрешен продукт. При тези ненормални условия, в които го правят само те могат и знаят какво трябва да се направи, за да се повиши българското производство, в т.ч и производителността на труда. Не признавам за мениджър оня, който си седи в кабинета и сключва договори за отдаване на обекти под наем.

 22. 22 Профил на starata pesen na nov glas
  *****
  Неутрално

  и старите кучета се наредиха отново в позната картинка ...

 23. 23 Профил на Бат Гойко
  *****
  Неутрално

  Пожелавам му успех!
  Дай Боже да видим тези магистрали завършени.
  Инфраструктурата, магистралите са артериите на икономиката.

 24. 24 Профил на инж. Филип
  *****
  Неутрално

  Един кв.м. изкуствена трева струва около 60лв., при голяма поръчка незнам. Повечето училища поне имат дворове, ако не са паркинги вече. Едно игрище за футзал е 50х30м=1500кв.м по 60лв. е 90,000лв., сложи още толкова за подравняване на терена и някъв дренаж. Около 200,000лв. за едно изкуствено игрище, без да имаме претенции, че ще играят професионални спортисти. При общ брой училища 4,000. Цялото удоволствие ще излезе около 800млн. лв, което са доста пари без спор. По интересното обаче е че в момента се правят такива игрища в големите градове и се дават под наем от около 50лв./час. Защо не и училището да отдава тези игрища под наем, а и хората ако знаят че парите отиват в училището ще го предпочитат. От този наем може спокойно да се докарата около 30дних5часах50лв.=7,500лв.-500лв. заплата на Байчо. Това са 7бона чисти на месец(ако НАП не се полакоми да иска данъци). Реално за две години ще се избие самото игрище, поне в големите градове.
  А по интересното е че един холандски склад със същите размери излиза долу горе на същата цена.

 25. 25 Профил на до#24
  *****
  Неутрално

  95% от играещите в у-щата са деца! Кви пари от тях искаш да събираш бе?!

 26. 26 Профил на sven
  *****
  Неутрално

  номер 4 а не те ли смущава липсата на връзка с централния ти мозък? като не разбираш поне си трай.

 27. 27 Профил на troublemaker
  *****
  Неутрално

  Поздравявам ББ с номинацията на Плевнелиев!!! Един от най-сериозните и отговорни ръководители които познавам! Пожелавам му искренно успехи и дано да намери сили да постигне целите си и да се справи с корумпираната измет в МРРБ!

 28. 28 Профил на денис
  *****
  Неутрално

  и аз вярвам в Росен и му стискам палци. желая му само да бъде повече експерт, отколкото политик и да има възможност наистина да изпълни обещанията си

 29. 29 Профил на ,43
  *****
  Неутрално

  добре звучи, има идея какво трябва и какво не трябва да се прави. успех му пожелавам и мисля, че наистина ще има успех и това ще се отрази на по-добрия живот на българите.

 30. 30 Профил на Кали Юга
  *****
  Неутрално

  Бе незнам дано се справи, ама Резиденшъл парка безтова прилича на затвор, ако може да засели там Гагаузов и останалите и да пусне ток по оградата много ще го уважавам

 31. 31 Профил на стар гръб
  *****
  Неутрално

  Росене желая ти успех, като имаш пред вид , че от тук нататък ще минават през теб да се издигат. Малко си вече над апогея си!

 32. 32 Профил на От Чужбина
  *****
  Неутрално

  Поздравления и от мен Росене!

  Сигурен съм, че ще бъдещ много успешен министър и затова, че летвата ти е много ниско

 33. 33 Профил на barry
  barry
  Рейтинг: 237 Весело

  За можещите--зелена улица! За злорадите- техен си е проблема!
  Тръгвайки от Г. Делчев се стига много високо!!---УСПЕХ!

 34. 34 Профил на svetdi
  svetdi
  Рейтинг: 241 Неутрално

  каква ужасно поръчкова статия ! предлагам направо да отпечатвате партийни материали и да уволните всички. критичната журналистика на Дневник напълно загина.

 35. 35 Профил на whelp
  whelp
  Рейтинг: 5 Разстроено

  Не смятам че това е човекът подходящ за този пост!
  Просто той няма необходимите морално- волеви качества
  да се измъкне от хватката на ББ за да не бъде сламеното чучело в ръцете му
  ББ затова и избра него Смешно- трагичното е че той(РПл) осъзнава че не става за президент под Неговата опека - а и не иска - както личи от виновно-печалния му вид на скопен пудел!
  Лошото е че всичко това е на наш гръб - и водевила с Бойковото неграмотно - некомпетентно управление и тези
  оперетни президент и вицетакъв!
  Бедна България- за кой ли път!


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK