Доходите на блогъри от реклама ще се облагат

Доходите на блогъри от реклама ще се облагат

© ShutterstockБлогърството е облагаема дейност, ако носи доходи. Това става ясно от становище на Националната агенция за приходите, публикувано на нейния сайт. То е отговор на блогър, но предизвика широк отзвук сред цялото общество пишещи в собствени сайтове или блогове през последните седмици.


Отговорът на НАП гласи, че рекламни приходи на личните сайтове и блогове може да са три типа. В първия случай - ако блогърът е едноличен търговец, облагаемата основа и данъчното третиране стават по определения в закона ред. Ако лицето не е едноличен търговец, а е на свободна професия, например счетоводител, тогава приходите му се отчитат като доходи от друга стопанска дейност и формират данъчна основа, която се намалява с 40% нормативно признати разходи. Преди облагането от нея се изваждат и внесените осигурителни вноски.


Последният вариант е лицето да не осъществява стопанска дейност или все пак да извършва такава, но сайтът и заплащаните по него разходи по никакъв начин не са свързани с осъществяваната от него стопанска дейност. В този случай доходите са облагаеми и са от източници, които не са изрично посочени в закона за облагане на доходите на физически лица. Тогава годишната данъчна основа за тези доходи се формира от тях и се намалява с направените от лицето осигурителни вноски. Тогава обаче липсва правна възможност от доходите, подлежащи на облагане, да се приспадат направените разходи.
Осигуряването на блогърите пък се урежда от Кодекса за социално осигуряване. В случай че няма сключени договори, за целите на осигуряването работата по интернет сайт представлява трудова дейност, която лицата извършват за свой риск и за своя сметка. Осигуряването им се провежда по установения ред, като осигурителните вноски са за тяхна сметка и се дължат авансово между минималния и максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със закона.


Изришно се уточнява и, че ако едно лице е осигурено на едно място, не е задължено да прави осигурителни вноски за дейността си като блогър.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK