Доходите на блогъри от реклама ще се облагат

Доходите на блогъри от реклама ще се облагат

© ShutterstockБлогърството е облагаема дейност, ако носи доходи. Това става ясно от становище на Националната агенция за приходите, публикувано на нейния сайт. То е отговор на блогър, но предизвика широк отзвук сред цялото общество пишещи в собствени сайтове или блогове през последните седмици.


Отговорът на НАП гласи, че рекламни приходи на личните сайтове и блогове може да са три типа. В първия случай - ако блогърът е едноличен търговец, облагаемата основа и данъчното третиране стават по определения в закона ред. Ако лицето не е едноличен търговец, а е на свободна професия, например счетоводител, тогава приходите му се отчитат като доходи от друга стопанска дейност и формират данъчна основа, която се намалява с 40% нормативно признати разходи. Преди облагането от нея се изваждат и внесените осигурителни вноски.


Последният вариант е лицето да не осъществява стопанска дейност или все пак да извършва такава, но сайтът и заплащаните по него разходи по никакъв начин не са свързани с осъществяваната от него стопанска дейност. В този случай доходите са облагаеми и са от източници, които не са изрично посочени в закона за облагане на доходите на физически лица. Тогава годишната данъчна основа за тези доходи се формира от тях и се намалява с направените от лицето осигурителни вноски. Тогава обаче липсва правна възможност от доходите, подлежащи на облагане, да се приспадат направените разходи.
Осигуряването на блогърите пък се урежда от Кодекса за социално осигуряване. В случай че няма сключени договори, за целите на осигуряването работата по интернет сайт представлява трудова дейност, която лицата извършват за свой риск и за своя сметка. Осигуряването им се провежда по установения ред, като осигурителните вноски са за тяхна сметка и се дължат авансово между минималния и максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със закона.


Изришно се уточнява и, че ако едно лице е осигурено на едно място, не е задължено да прави осигурителни вноски за дейността си като блогър.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пия
  *****
  Неутрално

  малоумници !!! намерили от къде да прибират пари, а не взимат от крадците народни !!!

 2. 2 Профил на De4o
  *****
  Неутрално

  Крайно време беше. Всяко нещо след което носи доход трябва да се облага. Айде аман от авантаджии - като не им се плащат данаци да не слагат реклами - елементарно Уотсън!!

 3. 3 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Другарят СтанишеFF ще плаща ли данъци за неговия блог?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 4. 4 Профил на As
  *****
  Неутрално

  А защо не дойдат да обложат и моите доходи от платена сексуална услуга? Нали вички приходи облагат? Ако не вярват, взимам 100 лева на час да слагам клиента на една машина за ръчкане с морков на едно място....
  За данъчни - безплатно.

 5. 5 Профил на до Хриси
  *****
  Неутрално

  Отговорът на твоя въпрос се съдържа в първото изречение от статията

 6. 6 Профил на Joe Bo
  *****
  Неутрално

  Да се смееш ли , да плачеш ли?

 7. 7 Профил на НИК
  *****
  Неутрално

  Всичко Мара втасала само не се вчесала.

 8. 8 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Истинското лице на НАП лъсна като гъз на пълнолуние.

  Коментари на адрес: http://ivanianakiev.multiply.com/journal/item/135/135

  Искаме от Дневник още публикации по темата! Да протестираме!

 9. 9 Профил на Blogoblogo
  *****
  Неутрално

  Що ще протестираме, бе? То от НАП не казаха ли очевидното - имаш приходи и полагаш труд - значи плащаш данъци и осигуровки? Пише си го в законите черно на бяло.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK