Депутатите ще губят цялото си дневно възнаграждение при неоправдано отсъствие

Депутатите ще губят цялото си дневно възнаграждение при неоправдано отсъствие

© Красимир ЮскеселиевПри неоправдано отсъствие от пленарно заседание на народния представител ще се удържа цялото му дневно възнаграждение, а не както досега – само две трети от дневната заплата. Това решиха депутатите, които приеха изцяло правилника си за работа. Две трети от месечното възнаграждение пък ще се удържат при три поредни или при пет неоправдани месечни отсъствия от пленарно заседание.


Всеки месец на сайта на парламента ще се публикува и информация за неоправданите отсътвя на депутати. Народен представител, на когото се налага да отсъства по уважителни причини от заседание на парламента или на комисии, предварително ще уведомява ръководството на парламента или на съответната комисия.


Извънредна промяна в още невлезлия в сила правилник пък предложи председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. Във връзка с окончателно и официално обявената структура на бъдещото правителство на Бойко Борисов той поиска промяна в наименованията на две парламентарни комисии, които бяха одобрени от депутатите вчера. Цветанов предложи комисията по икономическа политика и високи технологии да стане по икономическа политика и енергетика, а комисията по енергетика, транспорт и съобщения да стане по транспорт, високи технологии и съобщения.
Има нова ситуация, различна от вчерашната, свързана със състава на кабинета, не става дума за грешка, уточни председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Цветанов отбеляза, че така ще се осигури по-добър парламентарен контрол. От ГЕРБ припомниха нееднократно изразеното им намерение комисиите в парламента да отговарят на структурата на правителството.


Мая Манолова от левицата обаче заяви, че няма как вече одобреното решение сега да бъде прегласувано, без да се нарушат процедурите. От залата репликираха, че подобно стечение на обстоятелствата не беше прецедент в предишното Народно събрание и тази процедура многократно е била пренебрегвана от предишното мнозинство. Манолова попита дали всички лоши практики от предишния парламент ще бъдат пренесени още в първия ден от новото Народно събрание.


Цветан Цветанов тогава заяви, че придържайки се към новите практики, които формацията му иска да наложи, ще се съобрази с възраженията и ще внесе по съответния ред бъдещи предложения за промени, за да избегне подобни атаки.


Депутатите запазиха досегашните надбавки за заемане на ръководните постове в парламента. При съпредседателство на парламентарна група, каквото в 41-ото Народно събрание има при групата на "Синята коалиция", обаче ще се полага само една добавка за председател на група, а не две. При заемане на две ръководни длъжности пък ще се получава само една надбавка, като ще се избира по-високата.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK