Кой е Цветан Цветанов

Кой е Цветан Цветанов

© Анелия НиколаеваНовият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е най-близкият човек на Бойко Борисов и с основание е наричан дясната му ръка. Двамата са неразделни от края на 2001 г., когато Борисов беше назначен на поста главен секретар на МВР. Тогава той хареса и привлече Цветанов за свой съветник и помощник от дирекция "Човешки ресурси" в министерството.


По-малко известен факт в биографията на родения на 8 април 1965 г. Цветанов е, че преди промените той е лекоатлет - бегач на средни и дълги разстояния в ЦСКА. Тогава учи в спортното училище и тренира на стадион "Народна армия" (днес "Българска армия") при Василена Амзина, легенда в българската женска лека атлетика.


Добрите му резултати дават възможност да отбие военната си служба в спортната рота в школата "Чавдар". Там обаче мястото му е заето от връзкар и войниклъкът му минава в обикновено военно поделение. Но Цветанов продължава образованието си по спортна линия - завършва Националната спортна академия с възможност да е учител по физическо възпитание и треньор по лека атлетика. Спортът го събира със съпругата му, която също е лекоатлетка. Среща я на един от спортните лагери в тетевенска Рибарица през 80-те години. Имат две дъщери на 14 и 6 години.
По-късно към спорното си образование Цветанов прибавя и следдипломна квалификация по право в УНСС. Той обаче избира да започне работа в МВР от 1987 г. Там баща му е работил като шофьор, а по-късно и съпругата му (днес тя е в ДАНС). В МВР Борисов го изтегля от "Човешки ресурси", където Цветанов е кадровик. Бързо се превръща в негов неизменен помощник. Цветанов е плътно зад шефа си, когато той е в студена война с тогавашния министър на вътрешните работи Георги Петканов. По това време натрупва повече от половин дузина специализации в Европа и САЩ по линия на сигурността и полицията.


Не се колебае да последва Бойко Борисов, когато през есента на 2005 г. той напуска поста главен секретар след идването на Румен Петков като министър. Борисов го прави шеф на изборния си щаб при първото му кандидатиране за кмет на София. В общината Цветанов става зам.-кмет по сигурността до декември 2006 г. Тогава получава доверието на Борисов да оглави формално новоучредената партия ГЕРБ поради законовата забрана кметове да ръководят политически формации. Посланието на неформалния лидер на ГЕРБ е показателно. "Да слушате и да знаете, че това, което ви предава Цветан Цветанов, го казвам аз", се обръща Борисов към близо 4000 участници в учредителното събрание на партията. "Генерале, ще направя възможното, за да не ви посрамя", отговаря Цветанов на гласуването му доверие. И го прави, без да се обижда или засяга, че е само формален изразител на Борисовия глас. Едва ли може друг политически лидер в страната да се похвали с толкова верен и последователен съратник, който да се ползва с такова доверие, и в същото време да не се страхува за своето собствено лидерство.


Още преди една година Цветанов застъпва тезата, че ГЕРБ трябва да управлява самостоятелно, нещо, което днес практически се реализира. Въпреки че няма политически опит, той е довереният човек на Борисов и при преговорите със СДС и с ДСБ. Случвало му се да изживее неприятно усещане да бъде освиркан, когато Борисов го изпраща на първия опит за дясно обединение през ноември 2006 г., завършил с неуспех. Тогава нито сините лидери, нито техните най-върли симпатизанти приемат тандема Борисов - Цветанов на сериозно и се отнасят със снизхождение към проекта ГЕРБ. Двамата обаче са рамо до рамо в изграждането му.


И пред бъдещите си избиратели Борисов, който мрази вратовръзката и костюма, отдава значимото на Цветанов: "За радост имам верен приятел в лицето на Цветан Цветанов, който може сам да си изглади панталоните, допълваме се, винаги има един, който може да излезе за пред хората."


Две седмици преди отминалите парламентарни избори Цветанов прави прогнозата, че само при висока избирателна активност "ДПС, Доган и Станишев ще останат на резервната скамейка". И познава. "Ще направим всичко, за да върнем доверието на хората в справедливостта", е едно от предизборните му обещания. Другото - да се разследва правителството на Станишев за заменките с горите и за контрабандата. Предстои да разберем дали това ще се случи.


Лоялността си към Борисов Цветан Цветанов днес осребрява със заемането на най-високия пост в пирамидата на МВР, към което новият премиер продължава открито да изпитва слабост. В първите дни след изборите Цветанов се спрягаше за председател на парламента, но в крайна сметка получи министерския пост. Той става и един от двамата вицепремиери. А това означава, че доверието към неговия личен приятел и неизменен последовател е изключително високо.


Една от първата му задача като вътрешен министър е "в оптимален срок да се начертаят реални стъпки за доближването на възнагражданието на служителите в МВР с това на останалите звена в правозащитната система". По думите му "в края на на предстоящия правителствен мандат ще имаме една по-подредена система за сигурност. Корупционният потенциал във висшето управленско ниво ще бъде елиминиран. Ще бъде наложен много строг контрол върху служителите. Министърът няма да участва в оперативни комбинации".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на овца
  овца
  Рейтинг: Неутрално
 2. 2 Профил на .
  .
  Рейтинг: Неутрално

  не бих си направил труда да чета тази статия.подразбира се,че в нея освен глупости друго няма да има..

 3. 3 Профил на Gergina
  Gergina
  Рейтинг: Неутрално

  "Двамата са неразделни от 2001г." Единият - пожарникар, другият - лекоатлет, но сега те са министри. Да ви са честити!

 4. 4 Профил на читател
  читател
  Рейтинг: Неутрално

  Не са глупости.
  Искам да знам кой ще управлява България през следващите години.
  Искакм да прочета биографиите и на другите министри.

 5. 5 Профил на Агент
  Агент
  Рейтинг: Неутрално

  ЦЦ е агент 2-ро ниво на ДАНС. А жена му пише инфо-сводките на Гоце.

 6. 6 Профил на до 3 Гергина
  до 3 Гергина
  Рейтинг: Неутрално

  А вие, Гергина, каква сте? Полубожество или? Аман от комплексари...

 7. 7 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 883 Неутрално

  На България, след грабителското, невиждано мародерско управление на БСП, са нужни честни хора в управлението. Хора, които да върнат вярата ни в справедливостта.
  Кой знае - тези може да се окажат такива...

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 8. 8 Профил на Iliev
  Iliev
  Рейтинг: Неутрално

  Който и да дойде на власт, дори със 100% от 100% избирателна активност да спечели, пак ще има глупави пророци... Господа, това е изборът на народа. Това е категоричният избор на българските младежи! Спомнете си опашките на студентите в Студентски град! Те, както и аз, който съм студент показахме недвусмислено тази посока на България.
  Аз желая достатъчна воля, енергия и решимост на бъдещите министри. Смятам, че са много добри експерти.
  Колкото до Цветан Цветанов - този човек излъчва сигурност...

 9. 9 Профил на до Iliev
  до Iliev
  Рейтинг: Неутрално

  Иливе,я се скрий по-добре..

 10. 10 Профил на до Илиев
  до Илиев
  Рейтинг: Неутрално

  Не те зная , момченце, колко ходиш на лекции и с колко си вземаш изпитите, които обикновено "ви ги дават". Но това, че ти си избрал ГЕРБ, не значи, че останалите трябва обезателно да ги харесват. Като гледам обаче, какво е написано за Цецо, май че повече му подхожда да е министър на спорта. Но пък иначе е много верен на ББ и верността трябва да се заплати. И аз, когато кученцата ми са ми верни, ги възнаграждавам с мръвка. Но мръвката сама я плащам, ако ме разбираш какво искам са ти кажа. Ако ми се тренира лека атлетика, бих се съдетвала с някого дали да го избера за тренер. А сега с кого да се консултирам дали ще ни осигурява спокойствието и сигурността. Защото май това ще трябва да му е работата, а не да е верен паж на ББ.

 11. 11 Профил на другарката по физическо
  другарката по физическо
  Рейтинг: Неутрално

  Под това име можем само да кажем дружно:

  Физкульт - Ура, ура, ура!

  Да живей вифа и ускорения курс по право на икономическия.

 12. 12 Профил на Iliev do...
  Iliev do...
  Рейтинг: Неутрално

  Ама всички българи сме много добри в това да лаем. Изпитите не ми ги дават, както си мислите Вие, които нямате поглед върху висшето образование. Добре познавам хора като вас, които махат с лека ръка и си мислят, че ние студентите живеем в мизерия, пием и правим оргии. Ясно е какви отбрани кадри сте, щом плюете на българските инженери, когато си сипете ракийката. Естествено, че и вие да сте на власт ще крадете като невидели и довода ви ще е - ония крадяха, сега ние. И така кръга се затваря. Ако вие имате решението на тази задача сега нямаше да пишете тук.
  Дори едно правителство да не краде, то няма как да обясни на всички по отделно, че то не е така, а и ще се отегчите, защото сте бачкали днес и сте изморени. Оправия със синдрома на недоволните няма.
  Моето мнение е, че всяко едно правителство ще се облагодетелства с положението си. Надявам се обаче това управление да "не краде", както драстично го правеше другото. И щом до сега не съм видял положителна посока - избирам промяната. Възгласите, че хората от ГЕРБ не са добре оформени политически личности, а добри експерти не ме притесняват. По-добре професионалисти, отколкото добре подготвени хора, които могат.....да говорят.
  Колкото до Цветан Цветанов - мисля, че той не е сравним с куче, така както и вие.

 13. 13 Профил на Х X X
  Х X X
  Рейтинг: 502 Неутрално


  Този е малко просто момче....

  Единствено качество: работи за Шефа

  Единственият факт в автобиографията му който е по-интересен:

  През 1996г охранява Виктор Суворов (автор на Ледокол и Аквариум) при посещението му в България.

  Суворов споменава за това в една статия и го нарича нещо като "смел момък" ))

  think different
 14. 14 Профил на ???
  ???
  Рейтинг: Неутрално

  Who the f..k is Цветан Цветанов?

 15. 15 Профил на отново до Илиев
  отново до Илиев
  Рейтинг: Неутрално

  Драги господинчо, Висшето образование на България го познавам доста по-добре от теб, защото пътя, по който сега вървиш, аз вече съм го извървяла отдавна. За разлика от теб, аз съм завършила висше образование тогава, когато това означаваше нещо и съм работила с ума си, а не с мускулите си. Това ,че такива като теб, които още нито знаят кои са, нито пък се интересуват какво са избрали, само купонът да тече, не означава ,че другите, които си мислят с главите, трябва да търпят нова диктатура на нов пролетариат. Нямаше да имам нищо против проекто-кабинетът да включваше поне експерти, а то - сбирщина от амбициозни и пробивни хора, прикрили на всичкото отгоре и част от миналото си. Единствен Божидар Димитров, защото го хванаха натясно, обяви, че се гордее с агентурното си минало. Тежко ни и горко с такава "бодра смяна"! Може би трябваше да си останете по селата, а не да давате акъл по форумите на хора, които си имат акъл, но не са случили на държава!!!

 16. 16 Профил на син прашкар
  син прашкар
  Рейтинг: Неутрално

  Аз си знаех, че отново Костов е виновен!

 17. 17 Профил на !
  !
  Рейтинг: Неутрално

  Мен пък ме кефи това, че е бивш спортист, и то не в отборните спортове... Това са хора с по-особена закваска. Знаят как да печелят победите си сами, честно... Абе... разбиранията им за чест и достойнство са по-различни от тия на МАСАТА... По-истински са някак си... Успех!

 18. 18 Профил на Iliev
  Iliev
  Рейтинг: Неутрално

  Поздравления, госпожо! Само не разбрах - бягате от нова диктатура, а се гордеете с висшето си образование от университет със съветско име. Моля не поставяйте под съмнение моето образование, защото В МОМЕНТА вашето мнение се базира на порно клипчета поднесени от медиите. Аз уча инженерна специалност и преподавателите все още са от старата съветска школа - нещо което вие цените, както се разбра. От едното Ви изречение, драга госпожо, не се долавя много смисъл - явно много сложно е станало, та сте му загубили края. Аз знам защо съм гласувал за ГЕРБ и не е предизвикано от ефекта на стадото!
  Отново Ви обръщам внимание на това - Вие плюете българското студентство! Това е много лош ход и ако продължите ще Ви кажа ясно защо. Жалко, че не сте от онези хора, които с радост гледаха как в Студентски град колегите как чакат с часове да гласуват и да променят това статукво.
  Аз честно казано се съмнявам дали наистина добре сте разучили кабинета на Борисов - кой според Вас не е експерт? Може би имате предвид Дянков, Младенов, Желева, Караджова, Попова и т.н.?
  Аз открито казвам, че поддържам ГЕРБ. Поделете ни и Вашите политически предпочитания.
  Мисля, че няма нужда да коментирам последното ви изречение - то Ви опетнява достатъчно.

 19. 19 Профил на Кой е Цветан Цветанов ?
  Кой е Цветан Цветанов ?
  Рейтинг: Неутрално

  Кой е Цветан Цветанов ?

  Пълна анонимка е като човек.
  Единственото съществено нещо в биографията му е, че баща му е бил двайсетина години шофьор на бай Григор Шопов (шефа на държавна сигурност)...
  Никак не е случайно, че той оглави партията на Бойко Борисов. Също така, че напоследък изцяло копира Бат Бойко и се готви да го наследи... ако стане много напечено или ако Борисов стане президент.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK