"Дойче веле": България избра Борисов. Ще свърши ли 20-годишният червен кошмар?

Германското радио "Дойче веле" обяви новината за новия български кабинет, като представи все още непубликувания анализ на дългогодишния германски дипломат и бивш зам.-посланик в България Клаус Шрамайер, озаглавен "България избра Борисов. Ще свърши ли 20-годишният червен кошмар?".


"След изборите на 5 юли България може да си отдъхне, защото комунистите и техните производни са извън властта", казва авторът, но предупреждава, че Бойко Борисов е "създател на илюзии". Той цитира Евгений Дайнов, който определя вота на българите като вот на накърненото достойнство. Един народ не може дълго да търпи да бъде не само най-бедният, но и най-корумпираният, а според Световната банка и най-зле управляваният в цяла Европа.


Според Шрамайер решението на Борисов да създаде самостоятелно правителство му дава по-голяма свобода на действие. "Така той няма да допусне заради пет липсващи места да зависи от малки партии и да играе на шах за управленски постове."
Но има и поводи за размисъл, допълва дипломатът. Такива са например "ултранационалистичните залитания на Божидар Димитров, това, че новият министър на културата Вежди Рашидов се предполага, че е принадлежал към "Мултигруп", отстраняването на Тодор Йосифов-Маниака, влизащо в противоречие с порядките в правовата държава, която Борисов изгражда, въпреки големите му приказки, средствата по САПАРД не бяха размразени".


Опасност може да представлява и свръхсамонадценяване на Борисов - то може да доведе до авторитарна форма на управление. Според дипломата очакваните и наложителни реформи са може би отвъд силите на генерала. По думите му преди всичко трябва реформа на обществото. Преди всичко Борисов трябва да се пребори за доверието на Америка и на европейските страни, пише Шрамайер.


"Първите конкретни, видими реформи са във външността на Борисов: черния пуловер и коженото яке ги няма, държавникът Борисов вече носи официален костюм и вратовръзка."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на приятелите на Бойко
  *****
  Неутрално

  Г. Стоев
  Извадка от книгата му "Маргина, Бойко и другите":
  Чак сега зацепих, че атентатът срещу Пехливанов съвпадаше с встъпването в длъжност като главен секретар на Бойко Борисов. Направо си беше в първия му работен ден. Маджо на секундата улови мислите ми.
  — Не сме чакали Бойко. Знаеш, че в тези неща няма ден и час. Просто, когато излезе удобен момент.
  — Дори на мен ми е кофти, че ще му навредим на момчето. Първият работен ден и да те посрещнат със стрелба с гранатомет в град като София, никак не е приятно… — направи се на сериозен Бай Миле.
  Спогледаха се с Маджо и отново се разсмяха силно:
  — Дай да не го лъжем Жоро, наш човек е!
  — Нормално е да изчакаме Бойко да стъпи в длъжност — с малко тържествен тон каза Бай Миле. — Все пак ние го направихме човек. Ако има милиони, то е благодарение на нас — с леко завистлив тон продължи той.
  — Така че, сега ще връща услуги — удари по стената Маджо. — Още утре му се обади, Милчо, да свали разработката от теб и да разкара тия куки, така не можеш да си вършиш работата.
  — Нема проблеми с него — намигна важно Бай Миле.
  Замислих се, че преди около два месеца с Пехливанов се забавлявахме, като разбрахме, че Бойко Борисов е подал документи за работа в НСО и са му отказали поради факта, че е прехвърлил възрастовата граница. Малко по-късно Стуканьов ми разказа, че Славчо и Бойко се били сближили още повече. „За какво му е този Бойко? — бях подхвърлил тогава. — Той е най-обикновена шушумига.“ „Да, ама скоро ще се променят нещата — отговори ми тогава Стуканьов. — Щели да го правят главен секретар на МВР. Явно е съвсем сигурно, тъй като е ходил на среща с Маргина, Димата и Маджо и им е казал, че иска изравняване на процентите в общия им бизнес заради промяната в статута. Маргина и Димата се ядосали от наглостта му, но Маджо ги успокоил и тримата. Обещал на Бойко да му вдигнат процентите срещу гаранции, че спокойно могат да си разчистят сметките със враговете си, без никой да им търси отговорност.“
  Тогава си мислех, че това са поредните глупости на Крейзи или че е повярвал на фантасмагориите на шефа си. Но като видях наистина, че Бойко стана главен секретар, се убедих, че информациите на Стуканьов са достоверни. А това, че Маргина и Димата са побеснели, изобщо не ме учудваше. Знаех, че преди години Бойко ги бе подразнил и двамата лично го бяха пребили. Всичко това беше станало, защото той не отчитал пари от охранителната си фирма „Ипон“. Тогава отново го бе спасил Маджо, като ударил с юмрук по масата и наредил за в бъдеще да не го закачат.
  Нямах представа защо тогава Маджо го бе защитил, но сега определено пъзелът ми се нареждаше. Този ход на Маджо бе доста добър. Бе заложил на печелившия кон. И с него смяташе да спечели всички надбягвания. Самият аз не знаех много за Бойко. Често идваше на наши събирания заедно с Пашата. Държеше се надменно. Каквото, между другото, беше поведението на всички хора на Румен.
  Не бях наясно защо хората му винаги страняха от организацията, макар че бяха част от нея. Може би заради това, че като бивша барета градеше организацията си по полицейски стереотип. А засечехме ли се с Бойко, се чувствах като малко дете, извикано при кварталния. Маниерите му бяха полицейски и това ме изумяваше, все пак знаех, че е пожарникар.
  Често ми идваше да му шибна един, но щеше да стане голям проблем и Пашата и Поли да се скарат. Иначе и Поли не броеше Бойко за човек. Беше се излъгал да отиде на един рожден ден на половинката му Цветелина. Още на вратата управителят на заведението им предложил специално помещение за охраната по идея на Бойко. Естествено, охранителите се зарадвали, че ще ядат и пият на воля, далеч от погледите на шефовете си. Към края на вечерта сервитьорите ги бяха сюрпризирали много неприятно. Минали покрай всеки, записали кой какво е ял и пил и им изготвили индивидуални сметки.
  — Ние сме гости на рождения ден на Цветелина — възроптали някои от тях, като повикали управителя.
  — Няма такова нещо! Бойко каза, че гостите са в другата зала.
  Едно от момчетата на Поли нямало никакви пари и се принудило да поиска от шефа си, като му обяснил случая. Той веднага демонстративно напуснал рождения ден. Оттогава на Бойко му беше излязъл прякора Бойко Ларжа. И всички охранители го презираха.

  Борисов в отстъпление за по-радикални икономически реформи
  http://www.mediapool.bg/show/?storyid=154673&srcpos=3
  PP: извинявайте, че се повтарям, ако сте го чели вече!

 2. 2 Профил на Piranka
  *****
  Неутрално

  И най-важното е, че българският народ винаги е бил най-лесно лъган !

 3. 3 Профил на Гадняра
  *****
  Неутрално

  Имам неприятното усещане, че най-кофти последствието от 20год преход е тоталната ампутация на интуицията у всеки един от нас, а с логика така и не се сдобихме!

 4. 4 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  Най-лошият експеримент с човечеството - Комунизма .... всичко друго пред идеологията на комунизма и неговото имплементиране - бледнее !!!
  Незнам до колко Борисов говори много повече -от колкото може да свърши, НО 1 е сигурно ... държавата ще се управлява от хора, които искат да я видят да върви напред, а не да я спъват...както до сега !

 5. 5 Профил на Nota Bene
  *****
  Неутрално

  "отстраняването на Тодор Йосифов - Маниака, влизащо в противоречие с порядките в правовата държава"

  Глупости. Маниака се само-отзова. Разбира се, оказан му е бил натиск за това, което е нормално и във всяка нормална държава политиците гледат да елиминират съпартийци, които имат риска да ги злепоставят. На мен лично не ми е хубаво, че така се получи с Маниака - изглежда свестен човек и най-вече с чувство за собствено достойнство. Явно наистина е работел за каузата, а не за да се възползва от привилегии, както правят много други. Колко пъти преди сме гледали точно от парламентаристи избрани с мандата на една партии да правят цигански номера. Не и този път, за което Маниака заслужава уважение.

  И също така, дори и дума не може да става за подмяна на демократични принципи. Народът нито гласува за Цецка, нито за Маниака. Народа гласува за Бойко. Ако Цецка или Маниака бяха издигнати от БСП нямаше да бъдат избрани. Толкова е просто. Но явно и сред журналистите има хора, които на две магарета купа сено не могат да разделят.

  Народът гласува доверие на Бойко, а Бойко делегира това доверие на други. Ако някой не оправдава неговото доверие, не оправдава и доверието на хората гласували за Борисов. Тези избори не бяха избори между партии, защото партията ГЕРБ без Бойко я няма никаква. Бяха избори на личност. Бойко срещу Станишев и Доган. И Бойко ги спечели. Ако не оправдае довериете ще последва съдбата на политическите си съперници. И събата на ГЕРБ просто ще следва съдбата на неговата политическа кариера, както НДСВ си отиде просто защото Симеон се изложи с лакомията си.

 6. 6 Профил на К
  *****
  Неутрално

  До приятелите на Бойко /№1/,

  ДА ГО ДУХАШ, ПЕДАЛ ТЪП И ГАДЕН !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  НЕ СИ ТИ ТОЗИ, КОЙТО ДОСЕГА СИ ЖИВЯЛ НА ГЪРБА НА ДРУГИТЕ, А СЕГА ЩЕ КАЗВАШ КАКВО НЕ ТИ Е УДОБНО!!!

  ВЕЧЕ НЯМА ДА МОЖЕШ ДА СИ РАЗВЯВАШ БЕЗНАКАЗАНО БАЙРЯКА, НАЛИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 7. 7 Профил на koukoumiaou
  *****
  Неутрално

  до №6 К

  ами да - всъщност ББ живя на гърба на Цеца Секса

 8. 8 Профил на ИНВЕСТИТОР
  *****
  Неутрално

  ХА-ХА-ХА!

  Кой е тоя Щраймаер?
  Абе дали е питал Меркел преди да си отвори устата?Да не стане после ама не разбрах добре....
  Също дали е питал приятелите на ГОСПОДИН БОЙКО БОРИСОВ от Бавария.
  Къш на лумпените!

 9. 9 Профил на К
  *****
  Неутрално

  koukoumiaou,
  Може и да си прав, но не забравяй, че и в най-развитите страни сводниците водят доста сносен живот.
  ВАЖНО Е ДА ГО УМЕЕШ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  А Бойко показа на всички, че знае всеизвестния виц, че със стари курви нов публичен дом не се прави!

 10. 10 Профил на J
  *****
  Весело

  Ташаци в космоса, селски брадви и пълен гъз с краставици.Дръжте контра! и СТАРТ !!!!!!!!

 11. 11 Профил на dada
  *****
  Неутрално
 12. 12 Профил на dada
  *****
  Неутрално
 13. 13 Профил на dada
  *****
  Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK