Министър без портфейл Божидар Димитров: (Без)спорният

Министър без портфейл Божидар Димитров: (Без)спорният

© ДневникТой е Кардам, но също и Богдан. Зад двата агентурни псевдонима от бившата Държавна сигурност се крие дългогодишният директор на Националния исторически музей Божидар Димитров, заради когото Бойко Борисов откри странната длъжност "министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина и културно-историческото наследство".


"Не крия, че съм бил разузнавач, и се гордея с това" - казва неведнъж бъдещият министър, въпреки че в архивите на бившата ДС са запазени предимно "разузнавателни" сведения, писани за представители на българската интелигенция.


Божидар Димитров пробва на няколко пъти да влезе в политиката, използвайки за ракета-носител БСП. Първия си успех отбелязва по времето на Виденов, когато е назначен за директор на НИМ. С това броят на "случайно" откритите и предадени от "анонимен дарител" културно-исторически находки рязко нараства, а Димитров добива огромна медийна популярност като пазител на българщината. За образа му на патриот спомага и инициираната от него кампания (1997 г.) срещу връщането на черновата на "История славянобългарска" в Хилендарския манастир, откъдето е открадната от хора на ДС. Тогава той организира бдения и шествия срещу "посегателството" и влиза в остър конфликт с президента Петър Стоянов и министъра на културата Емма Москова. Поводът да бъде уволнен през лятото на 1998 г. обаче е друг - особено вулгарно сексинтервю, дадено за в. "Нощен труд" три години по-рано.
Междувременно Димитров се кандидатира за народен представител на БСП от Кърджали (1997 г.) и Шумен (2001 г.). И двата пъти е на неизбираемо място, но партията го компенсира: възстановен е като директор на НИМ през есента на 2001 г. с личната протекция на тогавашния соцлидер и бъдещ президент Георги Първанов, а две години по-късно става и общински съветник от БСП. За да върне жеста, през 2006 г. Божидар Димитров влиза в инициативния комитет на интелектуалците, подкрепящи втори мандат на Първанов.


Докато е шеф на НИМ, общински съветник и водещ на седмичното авторско предаване по БНТ "Памет българска", Димитров намира време да напише няколко книги за далечното ни минало, както и да стане двигател на зрелищното препогребване на костите на цар Калоян (2007 г.) Отново той е в основата и на идеята златните съкровища от неясно как събраната частна колекция на бизнесмена Васил Божков да представляват България на изложба в Брюксел по случай приемането ни в ЕС. Колекцията и до днес стои зад витрините на НИМ, охранявана на държавни разноски.


Приятелството между Божидар Димитров и Бойко Борисов датира от около седем години. През есента на 2005 г. тъкмо то става и причината Димитров да бъде снет от поста водач на общинските съветници на БСП в Столичния общински съвет: на частичните избори за кмет социалистът демонстративно не подкрепя кандидатурата на Татяна Дончева и застава зад Борисов. Остава член на БСП до юни тази година, когато публично обявява, че напуска социалистическата партия и преминава в ГЕРБ.


Божидар Димитров беше мажоритарен кандидат и водач на листата на ГЕРБ във 2 МИР - Бургас, за парламентарните избори, като неведнъж Борисов заявяваше, че той е неговата "лична номинация".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK