Парламентът гласува днес правителството на Бойко Борисов

Парламентът гласува днес правителството на Бойко Борисов

© ДневникПарламентът ще гласува днес кабинета с премиер Бойко Борисов. Извънредното заседание на Народното събрание, на което трябва да бъдат одобрени последователно министър-председателят, структурата и съставът на бъдещото правителство на ГЕРБ, започва в 10 часа. След като новите министри положат клетва, в отделните министерства ще има и церемонии по предаването на властта.


За разлика отпреди 4 години, когато първият кабинет на Сергей Станишев не успя да събере необходимото мнозинство от 121 гласа и беше одобрен само премиер, но без правителство, сега избирането на Борисов и министрите му е сигурно. ГЕРБ имат 116 депутати, но от "Атака" и РЗС обещаха подкрепата на техните съответно 21 и 10 народни представители.


"Синята коалиция" пък ще реши тази сутрин дали да гласува "за" министрите на Бойко Борисов. В събота Националния съвет на СДС реши десетте депутати от партията да подкрепят както премиера, така също структурата и състава на бъдещото правителство. За разлика от хората на Мартин Димитров обаче в ДСБ довчера не се бяха съгласили да одобрят министрите. Съставът на кабинета се гласува анблок, а партията на Иван Костов, която разполага с петима народни представители, има резерви към номинирания за министър Божидар Димитров заради агентурното му минало. Затова от ДСБ лансираха тезата да се подкрепят премиерът и структурата на правителството, но не и министрите.
Очаква се БСП и ДПС да са против новото правителство.


Предложението на бъдещия премиер е в правителството му да има 16 министри и 15 министерства, или с едно министерство по-малко в сравнение с кабинета "Станишев".


В новата структура не влизат Министерството на извънредните ситуации и Министерството на държавната администрация и административната реформа, но се създава Министерство на физическото възпитание и спорта. Към Министерството на икономиката и енергетиката ще бъде прибавен и туристическият сектор.


За вицепремиер и министър на вътрешните работи е предложен Цветан Цветанов. Другият вицепремиер ще бъде Симеон Дянков, който ще оглави Министерството на финансите.


Министър на правосъдието ще е Маргарита Попова, а министър на икономиката, енергетиката и туризма - Трайчо Трайков. За министър на външните работи е предложена Румяна Желева, настоящ евродепутат от ГЕРБ, а за министър на отбраната - Николай Младенов.


Министър на образованието, младежта и науката ще е Йорданка Фандъкова, а на културата - Вежди Рашидов. Новото Министерство на физическото възпитание и спорта ще оглави Свилен Нейков, треньор и съпруг на олимпийската шампионка Румяна Нейкова. Божидар Димитров е предложен за министър без портфейл, който да отговаря за културното наследство и за българите в чужбина.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aklapaz
  aklapaz
  Рейтинг: 9 Неутрално

  На добър път на новото правителство!Най-радостното на този етап е,че спира работния стаж на Станишев!

 2. 2 Профил на sens
  sens
  Рейтинг: Неутрално

  Глупости! Това е поредното правителство на БКП/БСП и ще продължи неговата политика! Тъпкано е с ченгета и то политически, номенклатурчици , и амбициозни кариеристи-анонимници! Народът отново е вкаран в капана! Като разбере-вече ще е късно! За пореден път!

 3. 3 Профил на vili
  vili
  Рейтинг: 8 Весело

  Успехи на Борисов!! Така се прави!!!

 4. 4 Профил на доктора
  доктора
  Рейтинг: 0 Неутрално

  дали това няма да е поредното субправителство.след 100% субкултура какво може да се очаква.

 5. 5 Профил на От Чужбина
  От Чужбина
  Рейтинг: Неутрално

  Кой ще ме светне как този спорен министър без портфейл ще отговаря за мен?

  Иначе казано - какви са ще са му функциите?

 6. 6 Профил на анонимен
  анонимен
  Рейтинг: Гневно

  Вчера чух, че правителството нямало да намалява пенсиите и заплатите.Хората чакат да им се увеличат доходите, а то какво-едва ли не трябва да се радваме, че няма да ги намалят! Пълна подигравка

 7. 7 Профил на Синята коалиция
  Синята коалиция
  Рейтинг: Неутрално

  Дали ще подкрепи Б.Д. и останалите министри или ще се въздържи от гласуване, за България няма значение, защото СДС с решението си от събота гарантира избора на правителството. Не е така обаче за ДСБ. ДСБ трябва като последователна дясна партия да отчете негативното мнение на българи от чужбина относно избора на Б.Д. за министър. Смятам, че по-правилно е ДСБ да СЕ ВЪЗДЪРЖИ при гласуването на министрите и да обясни с декларация мотивът за това си решение.

 8. 8 Профил на некомпетентен
  некомпетентен
  Рейтинг: Неутрално

  Не ме интересува нито Станишев нито Борисов. Искам нормални заплати, с които да си плащаме данъците и тока. Доведоха ни до ръба на биологичното съществуване.

 9. 9 Профил на Ох,Боже,помагай
  Ох,Боже,помагай
  Рейтинг: Неутрално

  Засега е доста горещо,за да мислим как ще се топлим и какво ще ядем,но само след 3 месеца не виждам дали дори ще се задържим на миналогодишните разходи. Защо ли ми се струва,че доста хора ще измрат в началото на зимата. От мизерия. А дали и правителството ще издържи дотогава? Имам основание да се съмнявам,гледайки какво става. Жалко за този народ, Плаче ми се, че много хора за пореден път се запътиха към изгнание....И е чудно как,след като все по-малко ставаме,никой не може да ни вдигне поне малко стандарта?Защо става така? Толкова ли е трудно?

 10. 10 Профил на Неутрален
  Неутрален
  Рейтинг: Неутрално

  С каквото и мнозинство да бъде одобрено правителството, това няма да промени зависимостта му от сенчестите кръгове в икономиката.
  По същия начин народната любов към Бойко Борисов не променя тъмните периоди от неговата биография.

 11. 11 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: Неутрално

  Преди трийсетина години американското списание "Спектър" , издавано на български език, беше пуснало някаква статия за изборите и в нея имаше едно интересно изречение, цитирам по памет: "Американските избиратели знаят, че избирането на президент не е като избирането на четка за зъби".

  За българските избиратели често избирането на депутати беше сведено до колебанието дали да получиш чиния кебапчета или да дадеш подписа си срещу едно безплатно пиене на бира в пластмасова чаша. За съжаление ние нямаме извоюваната с битки и войни гражданска свобода на американския народ. Ние нямаме гражданския дух на французите, ние не можем да се сравняваме с чехи, унгарци и поляци. Затова ни сравняват с турски клозети.

  Двадесет години след световния крах на комунистическата система, българите избраха за депутати представителите на старата комунистическата партия, доста голяма чета турски депутати, водени от дс-лидери, доста представители на лумпенската прокагебиска партия "Атака", представители на основаната от ченгето Г.Марков партия , прокламираща "справедливост", съгласна "да има и пет служители нао ДС в правителството", представители на милиционерска партия, водена от завършилия Школата бив пазвант на диктатора Живков и доминирана в мнозинството си от ексслужители на силовия комунистически апарат, предлагащи за министър ДС-служител. Българските избиратели избраха и неколцина оцелели в изборите сини депутати, при това сред редиците им за последно се окопаха личности, опропастили завинаги синята идея.

  Днес червената мафия, успяваща както винаги успешно да облъчва и сугестира чрез медиите си робското съзнание българските избиратели, само ще смени от немай къде формата на власта си. Само българските избиратели можаха да повярват, че мащабно рекламираният въдход на генерал-пожарникаря е ставал без участието и съгласието на комунистическата банда.

  Очакват ни имитации на Путински режим, но в оперетна режисура, нови декоративни "ювелирни акции" срещу организираната престъпност, забатачени отношения с ЕС и подмолни поклони пред Москва.

  Към идеята си за герба на ГЕРБ, чисто и просто изобразяващ къпан милиционер, предлагам да бъде добавена и четка за зъби в ръката му.

 12. 12 Профил на сартр
  сартр
  Рейтинг: Неутрално

  Искаш, ама няма! Мафията не го е включила в разчетите си!

 13. 13 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: Неутрално

  Анонимен - стига си се мазнил на новото правителство. Ти май си от истинския матриал, и подкрепи преди 8г. царчето а?

 14. 14 Профил на ЛансЛинк
  ЛансЛинк
  Рейтинг: Неутрално

  Синята коалиция, много бързо забрави миналото на Костов и съпругата му. Много къса памет или просто не ни отърва да помни тези така важно но незначителни за вас нещица

 15. 15 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Успех на новото правителство!

  ТОТАЛНО, ОКОНЧАТЕЛНО ОТВАРЯНЕ НА ДОСИЕТАТА!

  ТЪРСЕНЕ НА ОТГОВОРНОСТ ЗА БЕЗОБРАЗИЯТА, БЕЗЗАКОНИЯТА И ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ПРЕДИ И СЛЕД 10.11.1989 Г.!

  ТЪРСЕНЕ НА ОТГОВОРНОСТ ОТ КОРУМПИРАНИТЕ И НЕКАДЪРНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА!

  ЛУСТРАЦИОННИ ЗАКОНИ, КАТО СЕ ЗАПОЧНЕ С АКАДЕМИЧНАТА СФЕРА (КАКТО НА ВРЕМЕТО СЪС ЗАКОНА "ПАНЕВ"!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 16. 16 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: Неутрално

  Красимирчо върво пии хапчетата стига си ни прокарвал лозунги отпреди 20г.

 17. 17 Профил на jjj
  jjj
  Рейтинг: Неутрално

  ЛансЛинк, върви в други форуми, тук набираш само минусчета.

 18. 18 Профил на ЛансЛинк
  ЛансЛинк
  Рейтинг: Неутрално

  хихихих. 17, истината боли за съжаление. Аз ли съм виновен, че "демократичната" общност има къса памет. Май е време на втори том на "Фашизма" с подзаглавие "Демократите, новото лице на комунизма". Все едни и същи фрази. Каквито бяха преди 1989 такива са и сега само дето цвета е различен. Като приказката за вълка и козината.

 19. 19 Профил на До #8
  До #8
  Рейтинг: Неутрално

  Некомпетентен, много компетентно ти е изказването. Най-доброто, което прочетох от доста време насам. Стискай и успех.

 20. 20 Профил на Топуркин
  Топуркин
  Рейтинг: Гневно

  На всички "запалени" политикани от всички цветове ще кажа: Може да си умувате до следващите избори. Все тая! Всички сте един дол дренки- Българи. Станете по глобални и не мислете на дребно. Бойко бил мутра, Станишев бил възпитан костюмар, а пък Каролев много умен.... Какво значение има, кой какъв е и откъде е, ако на цял народ му е зле. Аз съм гласувал за СДС в началото. После за царя, а сега за Бойко. Просто, като се изложи някой, давам шанс на друг, който не се оцапал чак толкова. Сега е ред да подкрепим нещо ново. Ако продължаваме да бавим положението с "доизбистрянето" на политиката, пак ще стигнем до под крушата. Запомнете, чре сме по население, колкото един средно голям европейски град. Не жалете за предишни управления, защото едни 6 милиона не могат да не могат да се оправят за 20 години. Това доказва, че всеки един от предишните управляващи е крадец и нищо повече. И запомнете, че престъпниците нямат цвят на кожата и на партията. Престанете да робувате на собсвените си предрасъдъци! Дайте шанс на ГЕРБ пък ще се види. Аман от злокобни пророци, които все знаят какво ще стане. За привържениците на БСП ще кажа само, че не ги броя никъде, защото всичките са за затвора или за лудницата. На всички останали СДС-та и разни други мумии пък ще пожелая по-скорошно влизане в 21 век, защото и те се бетонираха, като комунистите. Та така! Стана ясно на кого симпатизирам, но исках само да кажа, че няма нищо лошо в това да се дава шанс на различното. Ако не стане по-добре ще дам шанс после на друг. Успех на новото правителство и дано се справи с българщината, защото мисля, че тя е най-големия ни проблем.

 21. 21 Профил на Съвсем
  Съвсем
  Рейтинг: Неутрално

  си оцапал гащите, Топуркин. Синьо, па жълто, па сега гербеско. Критикуваш всички, а ти в бяло. То, че си зацапал гащите, видно, но защо ги размахваш и ни пръскаш?

 22. 22 Профил на Тут
  Тут
  Рейтинг: Неутрално

  Жал ми е за България... В тази страна всички убедително спечелени избори до сега са, за да се избяга от нещо, а не за да се постигне нещо.

  С Виденов бягахме от служебни кабинети и експертни правителства...
  С Костов бягахме от Виденов.
  С "царя" бягахме от Костов (машинациите му около фондациите му, 'Сапио', 'Централни Хали', 'Български имоти' и т.н.)
  Със Станишев бягахме от лъжите 'за 800 дни' на "царя".
  С Бойко бягаме от тройната коалиция и обръчите от фирми...

  до кога ще бягаме и накъде изобщо бягаме? - почти съм убеден, че няма значение кой е на власт защото всички правят едно и също - крадат и работят за себе си.

  Да видим дали Борисов е различен и дали настина може!

 23. 23 Профил на Топуркин
  Топуркин
  Рейтинг: Весело

  "Съвсем" ми доказваш твърдението за българщината и точно заради такива бетонни глави, като твоята ще страдат останалите.

 24. 24 Профил на Blag
  Blag
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Намаляване на министерствата ? Едва ли. По-скоро създаване на нови и ненужни структури - министерство на спорта (да живей социализъма! физкулт-привет!) - министерство на ДС (за българите в чужбина, да не се чувстват изоставени от родината). Туризма - в енергетиката, компютрите - в транспорта, а пътищата къде?

  "Да видим дали ББ е различен и дали наистина може" (#22).

  Аз бих казал "да видим като е различен дали наистина може".

 25. 25 Профил на друг от чужбина
  друг от чужбина
  Рейтинг: Весело

  @ От Чужбина
  Много правилно решение - мисля си, че скоро ще се наложи да се създатат и други министерства за и в чужбина. Защото както върви скоро българите в чужбина ще са повече от българите в България. Та този министър - според мен - трябва да подготви всъщност почвата за едно задгранично правителство (познато ни е от по-рашно време!!).
  Иначе това е стъпка, която издигна Бате Бойко в очите ми. Обещал човека пост на Б.Д. - като не става едно, ще измислим нещо ново! Но си спазва обещанието!!
  На нас - "другите в чижбина" - ни е може би весело, но хората в България май не знаят да се смеят ли или да плачат!
  Макар, че и аз, както много други, се надявам да е на добро.

 26. 26 Профил на за Тотю Младенов!
  за Тотю Младенов!
  Рейтинг: Гневно

  тотю младенов минал през: КТ"Подкрепа"-София-Враца-К.ТРЕНЧЕВ...НДСВ-когато бе на власт /разбира се/...сега -е ред да бъде в - ГЕРБ..М-р МТСП-кадри ЛИ няма Бойко Борисов?.. Като Изп.Директор на Изп.Агенция"Главна Инспекция по труда"-лицето - ТОТЮ Младенов -под натиск на Александър ФИЛИПОВ - от с.Ясен,Депутат /тогава от НДСВ/,после Зам.на Ем.ЕТЕМ- сега с 3-повидгнати Обвинения - ТОТЮ Младенов - в негова - на Ал.Филипов..УСЛУГА - НАЗНАЧИ за Директор на Инспекция по труда-ПЛЕВЕН /където бе интереса на Ал.Фил../ лицето /Братовчед на Бившия зем.М-р Венци Върбанов - ДАНЧО ВАСИЛЕВ КЪНЕВ - признат ВИНОВЕН за ПРЕСТЪПЛЕНИЕ по 313 от НК, Р-е по НАХД№ 1024/2009г., Назначи го "Уж-подведения-ТОТЮ Младенов"/ при КОНФЛИКТ на ИНТЕРЕСИ! После- същото..и пак.."Подкрепаджии"..и с офиси на Частните им Фирми в Ц-та на КТ"Подкрепа": ГЕОРГИ МАРИНОВ ЕВГЕНИЕВ /по същото време-Гл.Секретар-КАДРОВИК! на ИА"ГИТ"-София-при МТСП!..както и...Директора на ..Д"ОИТ"-РУСЕ- и все..."Подведен"..бил ТОТЮ Младенов...сега..М-р на МТСП...а..злобните му саморазправи под натиск?..явно - как беше: "Нов Бардак, но..вс. по старому-си!..."...Промяна само към ПО-ЛОШО - с такива персони! Те се считат /основателно-в наши условия-Б-я/ за НЕДОСЕГАЕМИ! ДВОЙНИЯ СТАНДАРТ - за тях..и..за ..нас..разбирай.."простите-според тях.." и... "РАБОТИ Т.НАР..СЪД! БЕЗ-МОТИВИ..под Натиск-повече-Политически - ВЛАСТОВИ - СЕ РЕШАВАТ СЪДЕБНИТЕ КАЗУСИ в Р.БЪЛГАРИЯ-ОТ ЛИЧЕН ОПИТ- за мой КОШМАР-моя Пример!! С ТЕЗИ - ТОВА - ЩЕ ПРОДЪЛЖИ! ДОКОГА ЩЕ ОВЛАСТЯВАТ ЕДНИ И СЪЩИ - ДОКАЗАЛИ МНОГОКРАТНО, ЧЕ ГИ БИВА ЕДИНСТВЕНО И САМО ДА СЕ САМОИЗТЪКВАТ - ПОТЪПКВАЙКИ ХОРАТА И СЪЗДАВАЙКИ САМО ПРОБЛЕМИ! НА БЪЛГАРИЯ - ТОВА И Е ПРОБЛЕМА!!!
  Търся всякакви начини, поне, за да информирам г-н Бойко Борисов. Дали поне той би се заинтересувал как несправедливо Тотю Младенов се САМОРАЗПРАВИ с неудобен-МУ- Държавен служител, в случая - с мен!
  Ужасена съм - водя Дела от 12.2004г - Продължават и до днес - ако не бях ПРАВА в ИСК-А си- да с8е бях отказала, но..НЕ! Ако не получа ПРАВОСЪДИЕ, наложи ли се и ПОКАЗНО САМОУБИЙСТВО ЩЕ НАПРАВЯ ЗА ДА ИЗЧИСТЯ ИМЕТО СИ - КАТО СЕ РАЗГЛЕДА КАЗУСА - ЮРИДИЧЕСКИ- А НЕ - ДА СЕ ПРИКРИВАТ ОТНОВО ОВЛАСТЕНИ като ТОТЮ МЛАДЕНОВ и ДАНЧО КЪНЕВ - СЪСИПАЛИ ЖИВОТА НИ - МОЯ и НА СИНОВЕТЕ МИ и на всички, които държат на мен, защото ме познават!
  МОЛЯ ЗА СЪДЕЙСТВИЕ - ЮРИИДЧЕСКО -НЕКОРУМПИРАН АДВОКАТ И СЪД ДА РЕШИ КАЗУСА - НЕ ПО ЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТ /НА ДОКАЗАН ПРИСТЪПНИК!/, А - ЗАКОНОСЪОБРАЗНО!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK