Клетвата на новото правителство - хронология

Клетвата на новото правителство - хронология

© Анелия Николова12.45ч.
Новоизбраният премиер Бойко Борисов напуска сградата на парламента, съпроводен от Цецка Цачева и зам.-председателя на групата на ГЕРБ Искра Фидосова. Шефът на охраната на парламента плисна пред краката на Борисов менче вода. Министър-председателят се качи в автомобила си и се отправи към Министерския съвет, където малко преди 13ч. се състоя церемонията по встъпването му в длъжност. Министрите също тръгнаха към Министерския съвет, за да присъстват на
официалното "сдаване" на властта. След това старите и новите министри ще се отправят към ведомствата, където също ще има церемонии по предаване на управлението.


12.10ч.
Депутатите се събраха в Клуба на народния представител, където поздравиха новоизбраните премиер и министри и вдигнаха наздравици с шампанско.  Лидерите на БСП и ДПС - Сергей Станишев и Ахмед Доган, не бяха забелязани в клуба.


12.02ч.
Председателят на парламента Цецка Цачева обявява, че следващото редовно заседание на парламента е насрочено за сряда и кани депутатите на чаша шампанско по повод избора на правителство, след което закрива заседанието

Клетвата на новото правителство - хронология

© Анелия Николова


12.00ч.
Министрите заемат местата си в ложата вдясно от председателя на парламента, където седят представителите на правителството и подписват клетвените си листове
11.57ч.
Бойко Борисов и министрите му положиха записаната в Конституцията клетва: "Заклевам се в името на Република България, да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се". В залата прозвуча националният химн, последван от химна на Европа


11.55ч.
Новите министри са избрани със 162 гласа "за", 77 "против" и един "въздържал се".


Министрите, които не са депутати, бяха поканени в залата и застанаха около трибуната за изказвания, за да положат клетва. Те бяха посрещнати от депутатите със ставане на крака и аплодисменти. Гласувалият "въздържал се" отново беше бившият вицепремиер Меглена Плугчиева, сега депутат от БСП, която обясни впоследствие, че не може да се обяви против хора, които познава и цени, като Маргарита Попова и  Йорданка Фандъкова.


11.52ч.
Със 162 гласа "за", 78 "против" и без нито един "въздържал се" Народното събрание одобри структурата на Министерския съвет.


Закриват се Министерството на извънредните ситуации и Министерството на държавната администрация. Създава се Министерство на физическото възпитание и спорта.


11.48ч.
Със 162 гласа "за" (на ГЕРБ, Синята коалиция, "Атака" и РЗС), 77 "против" ( БСП и ДПС) и 1 "въздържал се"  (от БСП) Бойко Борисов е избран за министър-председател на България.


Единственият депутат от левицата, който е престъпил решението на партията да се гласува "против", е досегашният вицепремиер Меглена Плугчиева. Потърсена от "Дневник", тя се аргументира с думите, че на всеки нов премиер и кабинет трябва да се даде шанс да се докажат. Уточни, че позицията й е принципна и не е съгласувана с лидера на партията Сергей Станишев и не изключи да бъде санкционирана за неспазване на решение на групата.


11.45ч.
Зам.-председателят на групата на ГЕРБ Лъчезар Иванов предлага гласуването за името на премиера, структурата и състава на правителството да е явно


11.44ч.
Председателят на парламента Цецка Цачева обявява край на дебата


11.38ч.
България трябва да обяви за свой стратегически приоритет образованието, науката и културата, заяви от трибуната Атанас Семов от РЗС.


Какво още каза Семов:
България е страна, която няма какво много да предложи на Европа, освен мощен културен подем. Ние сме най-бързо изчезващата нация в света. Поради това на страната ни е нужна дългосрочна стратегия по националните въпроси. Категорично съм убеден в огромния резерв, който представляват референдумите. Досега 20г. политическата класа не свикваше референдуми по важни политически въпроси. Убеден съм , че  в този инструмент, г-н Борисов, се крие огромен потенциал.


11.35ч.
На трибуната излиза досегашният финансов министър, понастоящем - депутат от левицата, Пламен Орешарски. "Не чух нито една нова идея или инструмент за частично, макар, преодоляване на кризата. Ето защо не изпитвам доверие към способността на правителството да предложи план в това отношение" заяви той. И допълни: "Дано греша и икономическият екип на новите управляващи да има таен план, чрез който да омекоти ефектите на кризата у нас. Докато не го направи обаче ще запазя своя скептицизъм"


11.31ч.
От името на ГЕРБ председателят на партията Цветан Цветанов увери, че ще управляващите ще работят конструктивно с всички парламентарни групи, включително БСП и призова за отговорно отношение на мнозинството и опозицията, за да бъдат преодолени бързо последствията от глобалната икономическа криза


11.26ч.
В условията на криза има едно важно нещо - да има стабилно управление. Така  че беше държавническо решение да подкрепим кабинета "Борисов", още повече, че има огромно съвпадение между програмите на ГЕРБ и Синята коалиция, заяви от трибуната лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров. Той допълни, че едно от най-важните условия, за да бъдат възстановени плащанията от европейските фондове, е ревизията на управлението на БСП, НДСВ и ДПС.


Какво още каза Мартин Димитров:
Ще подкрепяме категорично всяка добра инициатива, но няма да премълчим, когато и където има забавяне и проблеми. Изключително важно е още през септември да знаем каква е дупката в бюджета. Нашата прогноза е, че става дума за 3 млрд лв дефицит.


Друг важен въпрос е какво става с проектите за АЕЦ "Белене", Бургас - Александруполис и "Южен поток". Цяла България задава въпроса какво точно е подписано от правителството по тези проекти и дали може договорите да се променят. Отговор на този въпрос трябва да имаме още септември месец, тъй като иначе рискуваме проблемът да се задълбочи. Тези проекти трябва да бъдат спрени, освен ако няма частен изпълнител.


Бяха направени заменки и много сделки под масата. Ако не се направи ревизия по най-бързия начин, цената ще е много висока - загубено доверие и много милиони, загубени в криза.


Настояваме още в края на септември, заедно с управленската програма, да видим точна и ясна оценка на всички бели и престъпления, извършени от предишното управление. И не само това - цяла България трябва да види, че има последствия. Обръщам се към колегите от ГЕРБ: Не можем да продължим напред, ако обществото не получи тези отговори.


Пожелавам успех на г-н Борисов и новото управление. Всички ще спечелим, ако то бъде успешно.


11.11ч.
Това гласуване е най-важният акт на Народното събрание. Отношението по този въпрос структурира управляващо мнозинство и опозиция, заяви от трибуната зам.-председателят на ДПС Лютви Местан


Какво още каза Лютви Местан:
Само за една седмица от старта на 41-то Народно събрание, включително и днес, станахме свидетели на множество опити да се обезсмислят важни за едно демократично мнозинство категории. Не споделяме опита парламентът да се представя като аморфна маса, в която няма ясно изразени мнозинство и опозиция. Заличава се границата между тях по принцип, а не по конкретни теми. По доста национално значими теми и това Народно събрание ще постига мнозинства ад хок, много по-широки мнозинството, което се задава днес. Но това не снема разбирането ни, че не е възможно да се заличи по принцип границата между управляващи и опозиция, защото така създаваме предпоставки включително на налагане на лична воля, което в учебниците по политология се нарича и по различен начин.


ДПС ще изрази категоричното си и ясно отношение към трите предложения - за министър-председател, състав и структура на Министерския съвет, което ще определи мястото на партията като опозиция.


Вотът на 5 юли бе спечелен от ГЕРБ. Най-важната му характеристика е, че този вот беше пределно персонализиран. Над 1,6 милиона души гласуваха лично за Бойко Борисов. Фактът, че Борисов пое отговорността на министър-председател, трябва да се оцени по достойнство и той трябва да бъде поздравен за това. Така се покрива едно важно условие за евентуално стабилно управление.


Дали обаче са налице и останалите предпоставки за това? Пред нас е фигурата на един кабинет на малцинството в 41-то Народно събрание. Предвид особената чувствителност на колегите от ГЕРБ тутакси отговарям, че малцинство не означава малко, но не означава и мнозинство. Не ви стигат пет до необходимите 121 по конституция гласове. През 2001 г. на НДСВ не им достигаше един мандат, но прибегнаха до коалиционно споразумение. Лидерът на НДСВ, вероятно със своята мъдрост, е прозрял, че обществото не е дозряло за правителство на малцинството. Дали сега подобна формула би била успешна и 41-ия парламент е узрял за него, ще покаже времето.


Защото трите парламентарни сили, ще ви дадат подкрепа, въпросът е срещу какво. Дали ще е принципна и най-вече - колко ще трае подкрепата. Това все пак не е ДПС, която владее изкуството да генерира стабилност на подкрепата и знае да крепи дори когато основият субект на властта е разколебан и даже разединен. Много вероятно е метафората за вълците в овчи кожи да не се отнася за ДПС, а да има други адресати. На нас не са ни нужни метаморфозите, защото поведението ни е предвидимо.


Ние сме наясно, че не се нуждаете от нашата подкрепа, по-важното е, че сме наясно и защо не можем да я дадем. Ние по-скоро ви трябваме като разграничителен маркер за бързо изграждане на управленска и партийна идентичност.


Останалите три партии, които заявиха подкрепата си, вероятно съзнават недостатъчната си сила и легитимност и затова се крият зад формално еднопартийния кабинет. Кой заслужава да участва в управлението, кой е готов да управлява, не е въпрос на избор на самия политически субект. Тази оценка се дава от избирателя. Една политическа сила или управлява, или като опозиция дава заявка, претендира, че е готова да управлява. Оценката за едното и другото се дава на вота. На 5 юли някои от партиите, които днес се припознаха като организатори на дневния ред на обществото, би трябвало да си дадат сметка, че ДПС излиза с ръст от втори управленски мандата, за разлика от други, които излизат със спад на доверие след втори управленски мандат.


Бих искал да кажа няколко неща във връзка с профила на един от основните участници в управляващото мнозинство - партия "Атака". Независимо, че чухме за първи път едно тактически премислено, кротко изказване Волен Сидеров, ние продължаваме да смятаме, че стабилността на мнозинството с "Атака" не е въпрос на аритметика, а на политическа съвместимост. Ние бихме отдали бурните аплаузи от страна на ГЕРБ на емоцията от празничните заседания, но не би имало обяснение споделянето, камо ли пък превръщането в реална управленска политика на идеите на "Атака", категорично несъвместими с европейския ценностен модел.


Явно обаче те са застъпени в управлението, факт, който обяснява подкрепата на "Атака" и който не може да се скрие зад формулата еднопариен кабинет. Това, че управлението е еднопартийно не скрива, а подчертава участие на "Атака" в това управленско мнозинство.


Ние не бихме могли да подкрепим правителство, в което "Атака" участва, макар и не със свои министри, а със своите антиконституционни, недемократични идеи. Ние не бихме могли да не кажем "Не" на крайния национализъм на "Атака", който не може да се скрие зад какъвто и да било персонален параван в кабинета. Това е абсолютно непреодолима, принципна позиция на ДПС.


Мандатът е ваш. Ваше е и правото как ще го реализирате. България има нужда от успеха на всяко правителство, без да  значение кой ще е премиера, управляващите и опозицията.


Ние не бихме искали да гледаме поредния сериал от филма "Крушението на идолите". Най- искрено желаем да не сме свидели на подобно нещо.


Но демокрацията не търпи управленски абсолюти. Още малко безалтернативността. Най-лошото, което може да се случи на едно правителсто е слабата опозиция. По-лошото от това е липсата на опозиция.


Ние няма да бъдем опозиция на верните решения.


Мотото на това правителство - правителство на европейските решения - е сполучливо избрано, г-н бъдещ премиер. Но не е достатъчно вярното дефиниране на целите, а капацитетът за тяхното реализиране.


ДПС ще е конструктивна, но много ясна и силна опозиция и на кабинета, и на управляващото мнозинство.


11.01ч
Парламентарната група на "Атака" ще подкрепи кабинета, представен от г-н Борисов, каза лидерът на партията Волен Сидеров от трибуната. Последва нова вълна от аплодисменти и одобрителни подвиквания. Няма да се заигравам с понятията условно, безусловно, резервно, безрезервно, защото смятам, че страната има нужда от силно правителство със силна парламентарна подкрепа, за да се извършат необходимите реформи. Ние като патриоти сме длъжни да дадем тази подкрепа.


Какво още каза Волен Сидеров:
Обръщам се към бившите управляващи: Не търсете под вола теле, недейте да бъдете притеснени от подкрепата на "Атака", защото преди това не се притеснявахте от подкрепата на други партии, които бяха доказано корумпирани и въртяха обръчи от фирми.


Не се притеснявайте от българските патриоти, а от своите действия, защото имате да плащате грехове. Българският народ даде знак - той не даде пълна подкрепа на една партия, а поиска да има коректив на властта. Кабинетът е еднопартиен. Отговорност ще носи изцяло министър-председателят. Ние ще даваме своята подкрепа, защото така иска българският народ - той иска алтернатива на това, което беше досега. Ще дадем подкрепа, без да слагаме срокове и условия. Но това не означава, че трябва да бъдем безкритични.


Доколкото познавам и съм имал контакти с бъдещия премиер, вярвам, че ще обсъждаме творчески и колегиално това, което има да се върши. Този парламент открива нов етап в българската история. За първи път ще имаме управление от една партия, подкрепена от три формации, без те да имат свои министри или представители в изпълнителната власт. Съмненията на бившия премиер Станишев са, че този модел може да не е стабилен. Казвам, че той ще е по-стабилен от формалната коалиция, която действаше на принципа на пазарлъка. Може би е дошъл моментът да започне нов модел - на джентълменство, в който подкрепата не е срещу благини. Пожелавам здраве, издържливост и успех на г-н Борисов.


10.56ч.
РЗС безусловно ще подкрепи правителството на ГЕРБ и това няма да бъде правителство на малцинството, другари социалисти и депесари, заяви от трибуната лидерът на РЗС Яне Янев. Последваха отново ръкопляскания от залата. През първите шест месеца правителството на Бойко Борисов ще може да разчита на 126 гласа, каквото и да се случи (116-те народни представители на ГЕРБ и 10-те депутати на РЗС- бел. ред.), допълни той.


Какво още каза Яне Янев:
В България има уникален шанс за създаване на конституционно мнозинство, което да сложи край на порочния 20-годишен преход. Ние в РЗС забелязахме състав на правителството на експертна основа - млади и амбициозни хора, и им желаем на добър час.


10.47ч.
От името на Синята коалиция лидерът на ДСБ Иван Костов обявява, че коалицията ще подкрепи кабинета. Думите му са посрещнати с аплодисменти от дясната част на залата.


Какво още каза Костов:
Ние подкрепяме ГЕРБ, защото такава е волята на българския избирател, защото сме членове на ЕНП, защото така БСП и ДПС ще отидат в опозиция, ще бъдат ревизирани техните действия и виновните ще бъдат наказани.  Подкрепяме правителството и по още една причина - програмната декларация, която току що чухме.


В много отношения тази декларация е това, което Синята коалиция иска да чуе от бъдещия министър председател като ясен ангажименти и приоритети. Това са приоритети, които ние приветстваме и ще гласуваме убедено за тях.


Синята коалиция ще подкрепи правителство на ГЕРБ за постигане на многобройните съвпадащи цели, това е естествен начин да видим тези цели реализиране в управлението на страната. Ще подкрепим ГЕРБ в прилагането на всички политически решения, които съвпадат с нашата управленска програма.


Ние не сме съгласни с това, което казват от БСП - че страната е в добро състояние, в макроикономическа стабилност. Няма макроикономическа стабилност в страна, в която съществено не се изпълняват бюджетните приходи. Беше непочтено да се укрива тази истина от българския избирател, от българската публика, от българското общество и народните представители.


Управлението на тройната коалиция не оставя страната в добро финансово и икономическо състояние. Икономиката е в тежка криза, която още не се проявява в макроикономическите показатели. По-добре е да се каже истината - че ще бъде трудно. За това лично приветствам Бойко Борисов - защото той тук не продаваше илюзии. Пожелавам му той да затвори фабриката за илюзии, която бълваше осем години. Напълно и завинаги да я затвори.


Синята коалиция не е част от управляващите, както тук се опитаха да казват. Кой е част от управляващите казват самите управляващи. Кабинетът е на партия ГЕРБ, така е решила партия ГЕРБ. Нека да е ясно, че Синята коалиция не е част от правителството, не е част от управление.


Но ние сме част от мнозинството. Ще предоставим на ГЕРБ всички разработени от нас решения за многобройните проблеми пред българската държава и управление. Защото имаме ясна представа какви са проблемите.


Предлагаме да участваме в изработването на правителствената управленска програма. Такава програма е необходима още през септември - със своята антикризисна програма и с бюджетна програма. Ние сме готови да участваме в изработването й с целия капацитет и опит, които притежаваме. Синята коалиция е готова да участва в разговори на парламентарното мнозинството, така че това парламентарното мнозинство да бъде "живо" винаги, така че да работи по важни проблеми.


На добър час на правителството на ГЕРБ. На добър час на Бойко Борисов - като министър- председател на страната ще имате подкрепата на Синята коалиция.


10.34ч.
Бившият премиер излиза на трибуната. Очаквах, че представителите на ГЕРБ ще вземат първи думата в това много важно гласуване, заявява той.


Какво още каза Станишев:
Очертава се това правителство да е правителство на малцинството, но не съвсем. Още при откриването на Народното събрание заявих, че БСП ще е принципна и конструктивна опозиция. Коалиция за България ще гласува против новия кабинет, не защото сме деструктивна опозиция и искаме да действаме напук, а защото имаме ясни аргументи:


- Първо: защото се очертава дясно управление


- Второ: форматът на управляващото мнозинство е преди всичко отговорност и избор на най-голямата парламентарна група, но ме притеснява присъствието на "Атака" в него и ви уверявам, че и Европа се притеснява от това


- Трето: едва днес чухме приоритетите на това правителство и не можем да вземем отношение по казаното накратко от г-н Борисов. Засега не мога да определя какви точно ще са приоритетите на новото управление - дали залегналите в програмата на ГЕРБ, дали предложените от Синята коалиция, дали прокламираните от РЗС или на "Атака"


- Четвърто: не сме наясно какви са принципите на отношенията в новото мнозинство. Голямата част от партиите, които заявиха, че ще подкрепят правителството, първоначално заявиха безрезервна подкрепа, а след това поставиха условия. Това създава рискове и пред правителството, и пред страната. Един от най-блестящите английски министър-председатели беше казал, че безплатно е само сиренето в капана за мишки. Знам, че в последните години думата коалиция стана непопулярна в българското общество. Вероятно голяма заслуга за това имат партиите, участвали в последното правителство, и те бяха наказани. Но искам да напомня, че за да има ясна политика, трябва да има яснота кой я формулира. Засега не е ясна подкрепата, която новото правителство ще получи от партии, които формално не участват в управлението.


- Пето: вярвам, че е необходима последователност в управлението. Този принцип досега не прозвуча от управляващата партия ГЕРБ


- Шесто:  структурата и съставът на МС са приоритет и право на бъдещия премиер. Наред с това, смятам, че страната се нуждае на този етап от развитие от координация, контрол и комуникация по отношение на работата с европейските фондове. Струва ми се, че премахването на този пост в кабинета не е правилна стъпка. Би могло да се коментира сливането на секторни политики в съществуващите министерства. Това може да е правилно решение, но може и да размие фокуса върху политиката в тези области. Времето ще покаже дали решението е било вярно.


Пожелавам искрено успех на новото правителство, защото страната се нуждае от стабилно управление. Това ще зависи от способността на правителството да опази макроикономическата и финансова стабилност на страната, да формира ясна програма за управление след излизане от кризата и ясни приоритети на мнозинството, за да не се превърне най-голямата партия в заложник на временни тематични мнозинство, от волята правителството да се опази от икономически интереси на кръгове около партията, както и от  способността на мнозинството в парламента да не е просто придатък и машина за гласуване на кабинета.


10.33ч.
Цачева обявява, че ще прекрати дебата, тъй като явно никой не желае да говори. В последния момент думата иска лидерът на БСП Сергей Станишев.


10.30ч.
Председателят на парламента Цецка Цачева открива дебата по структурата и състава на кабинета. В продължение на две минути никоя от парламентарните групи не проявява желание да направи изявление


10. 25ч.
Бъдещият премиер представя пред депутатите структурата и състава на предлагания от него кабинет. Новият Министерски съвет ще се състои от 15 министерства, ще има 16 министри и двама вицепремиери - министрите на финансите - Симеон Дянков, и на вътрешните работи - Цветан Цветанов. От досегашната структура отпадат министерствата на извънредните ситуации и на държавната администрация. Създава се едно ново министерство - на физическото възпитание и спорта (досега тази област се управляваше от държавна агенция). Предложеният състав на кабинета е:


Министър-председател - Бойко Борисов


Вицепремиер и министър на финансите - Симеон Дянков


Вицепремиер и министър на вътрешните работи - Цветан Цветанов

Министър на икономиката, енергетиката и туризма - Трайчо Трайков


Министър на външните работи - Румяна Желева

Министър на отбраната - Николай Младенов


Министър на регионалното развитие и благоустройството - Росен Плевнелиев


Министър на правосъдието - Маргарита Попова

Министър на образованието, младежта и науката  - Йорданка Фандъкова


Министър на културата - Вежди Рашидов


Министър на здравеопазването - д-р Божидар Нанев


Министър на труда и социалната политика - Тотю Младенов


Министър на земеделието и храните - Мирослав Найденов


Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Александър Цветков


Министър на околната среда - Нона Караджова

Министър на физическото възпитание и спорта - Свилен Нейков


Министър без портфейл - Божидар Димитров


10.16ч.
Бойко Борисов излиза на трибуната, за да прочете "Програмна декларация на правителството на европейското развитие". Това е първото официално огласяване на приоритетите на бъдещия кабинет


Какво още каза Борисов:
Основната цел на правителството е да гарантира и осъществи европейското развитие на страната. Приоритетните направления, към които правителството ще насочи усилията си са:


- повишаване на доходите, растеж и модернизиране на икономиката. От първия ден започваме работа по гарантиране на финансовата стабилност, спиране на ограбването на държавни пари, модернизиране на икономиката с акцент върху земеделието и туризма


- гарантиране на правовия ред, борба за ограничаване на престъпността и корупцията. Борбата с корупцията определяме като дългосрочен приоритет на правителството, затова лично ще изисквам самовзискателност и дисциплина от всеки член на правителството


- реформиране и гарантиране ефективността на работа на съдебната система. Ще следваме препоръките в доклада на Еврокомисията и ще работим за осъвременяване на законодателната рамка


- възстановяване на доверието на европейските партньори и възстановяване на спрените плащания от Брюксел


- подобряване на социалната сигурност и здравеопазването на българските граждани. Стабилност на социалната система и реформирането й с цел устойчиво нарастване на пенсиите


- развитие на човешкия капитал на нацията и създаване на условия за успех на всеки гражданин чрез подобряване на образованието и опазване на културата


- превръщане на страната в основен фактор за стабилността на региона и света


Пътят, по който тръгваме, няма да е лесен. Следващите месеци и дни той ще е предизвикателство не само за нас, но и за значителна част от българите. Но това няма да ни разколебае да отстояваме нашите принципи за управление.

Клетвата на новото правителство - хронология

© Анелия Николова


В тази важна за всички българи зала, заявявам, че ще провеждаме управление на:


- Честност към гражданите и висока критичност към самите нас


- Откритост и прозрачност на всяко наше действие


- Отказ от корупция, неправомерно обвързване със скрити икономически, политически и други интереси.


- Упоритост и последователност до постигане на конкретни резултати


- Диалог с обществото и гражданските организации


- Отговорност към българските граждани, институции и историята на България


Правителството на европейска интеграция ще следва тези принципи в своята политика и ще полага усилия, за да печели парламентарна подкрепа за своите решения. По волята на избирателите ние нямаме сигурно парламентарно мнозинство. Но и в живота на българите няма сигурни гаранции за успех. Това обстоятелство не ни обрича или плаши, то ни дава шанс да взимаме най-правилните решения. Благодаря на онези, които ще ни разберат и подкрепят. Обръщам се и към нашите опоненти: Разчитам на вас да бъдете честен и отговорен наш коректив, очаквам го в името на общите ни национални интереси. Бог да е с нас и България!


10.11ч.
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов представя от трибуната официалната биография на Бойко Борисов. Посочва, че в качеството си на главен секретар на МВР Борисов е многократно награждаван от службите на други държави за добра работа и изброява наградите му от Русия, Турция, Италия и САЩ. Убеден съм, че с екипа и парламентарната подкрепа, която ще има, бъдещият министър-председател ще може да приеме адекватни мерки за излизане от кризата и да възстанови доверието на Брюксел, заявява Цветанов.


10.10ч.
Бойко Борисов влиза в залата, където е посрещнат с ръкопляскания и ставане на крака от депутатите. Поздравява председателя на Народното събрание и заместниците му и заема място в ложата вляво от шефа на парламента. Ложата вдясно, където по традиция седят министрите, засега е празна.

Клетвата на новото правителство - хронология

© Анелия Николова


10.05ч.
Председателят на парламента Цецка Цачева прочита указа на президента, с който се предлага избирането на Бойко Борисов за министър-председател. С гласуване депутатите допускат в залата Борисов.


10.02ч.
Иван Алексиев полага клетва като депутат от ГЕРБ на мястото на Тодор Йосифов, по-известен като рапъра Маниака, който се отказа от мястото си в Народното събрание


9.55ч.
Депутатите влизат в залата. Сред тях е и лидерът на ДПС Ахмед Доган. Според предварително уговорения регламент дебатът ще е общ по трите обсъждани предложения - за името на премиера, за структурата и за персоналния състав на правителството. Най-голямата група - ГЕРБ ще разполага с 40 минути за изявления, а най-малката - РЗС, ще има 20 минути.


9.50ч.
Първанов и вицепрезидентът - Ангел Марин, заемат местата си в официалната ложа. За патриарха е подготвено кресло в пленарната зала - пред депутатските банки. В ложите са дипломати и съдии.


9.47ч.
Пристига партиарх Максим. Веднага след него през входа на Народното събрание влиза и президентът Георги Първанов. На въпрос какво е първото нещо, което очаква от новото правителство, президентът отговори: "Да посрещне най-действено предизвикателствата на кризата. Очаквам новият кабинет да се обърне с лице към проблемите на кризата, да направи актуализиран антикризисен план и може ба актуализира бюджета, но това те ще преценят".


9.30ч.
Синята коалиция обявява официално, че и двете основни партии в нея - СДС и ДСБ, ще подкрепят не само структурата, но и персоналния състав на кабинета. "Решението беше взето мъчително", каза Асен Агов. Причината ДСБ да промени позицията си, която първоначално беше да не се подкрепя правителството, е, че групата на "Синята коалиция" трябва да излезе с единно становище в парламента, обясниха депутати от десния съюз.


9.20ч.
Бъдещият премиер Бойко Борисов се присъединява към продължаващата сбирка на групата на ГЕРБ


9.00ч.
В съседната зала - "Изток", започва заседание на групата на БСП, водена от вече бившия премиер Сергей Станишев


8. 55ч.
Парламентарната група на ГЕРБ се събира в зала "Изток" на Народното събрание. В заседанието участват и кандидатите за министри


8.30ч.
Започва заседание на парламентарната група на Синята коалиция, на която депутатите трябва да решат окончателно дали да подкрепят правителството


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (174)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  УСПЕХ НА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО!

  ТО ДАВА НАДЕЖДИ!

  ДА ВИДИМ!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 2. 2 Профил на До Кабакчиев
  *****
  Неутрално

  Кабакчиев, внимателно с надеждите. Бойко вече изпълни няколко обещания - нарита БКП и ДПС и ще управлява без коалиция. Това е вече много, Кабакчиев, това е много! Достатъчно е да си спомниш безпомощната опозиция години наред.

  Затова не ми хъмкай "шъ видим" ми кажи сполайти и карай все така!

 3. 3 Профил на зрител
  *****
  Неутрално

  дано да е на късмет!

  тия репортажи на Дневник винаги са интересни - особено с коментарите под тях -
  един глас и от мен на оранжевия бутон встрани от заглавието на публикацията!

 4. 4 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До 2.

  Надежди дават всички, които започват да управляват.

  Нека да видим дела.

  Иначе съгласен, че вече е налице известен резултат, свеждащ се до наритване!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 5. 5
  ****

  Мненията на потребителя 1Наум бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 6. 6 Профил на Участник
  *****
  Неутрално

  На онези митинги на СДС преди 19 години някой да си е мислил, че един възпитаник на школата в Симеоново, член на БКП, бъдещ бодигард и доверено лице на сваления Тодор Живков ще представлява десницата в България?

 7. 7 Профил на ВВ
  *****
  Неутрално

  Първо да пожелая успех на новото правителство и да осъществят всички преизборни цели и обещания.

 8. 8 Профил на dgd
  *****
  Весело

  6, Също Иван Костов не си е мислил, че някога ще стане министър председател - демократ. Както и учителката по английски език Надежда Михайлова министър на външните работи. Манекенът Асен Агов - директор на БНТ. И т.н. и т.н. Да не изброявам още, че ще е дойде в множко.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 10. 10 Профил на Lost
  Lost
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Серж излиза пак с ехидната усмивка. Ще се кодоши нещо.

 11. 11
  ****

  Мненията на потребителя 1Наум бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 12. 12 Профил на Lost
  Lost
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Всеки президент и премиер като е бил на 0-3 години се е напикавал и нааквал. Едва ли някой тогава си е представял че ще станат такива.

 13. 13 Профил на еврореалист
  еврореалист
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Една забележка!

  Бат'Бойко в изложението си спомена думата партньорство с НАТО и ЕС.

  Ей, спийчрайтърите, научете се най-после! То ясно че ГЕРБ няма достатъчно кадри... въпреки волята за екипност...
  Да не се излагаме пред себе си!
  Ние вече не сме партньори на ЕС и НАТО. Ние сме СТРАНА-ЧЛЕН! И като такива трябва да определяме заедно сдругите дневния ред! Пораснете най-сетне!
  Стига сте се възприемали като ученици!

  Национална стратегия за сигурност ще трябва пишете! Събудете се най-после!

  Успех на кабинета в името на българския народ!


  "Гладен вълк и насред село влиза."
 14. 14 Профил на hung up
  *****
  Весело

  освен кб и дпс, останалите парламентарни групи трябва да гласуват ЗА.
  сега ще видим кой колко е демократ и за кого работи

 15. 15 Профил на Lost
  Lost
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Мухльо, заиграва етническата карта.

 16. 16 Профил на Драги ми господине
  Драги ми господине
  Рейтинг: 1054 Весело

  Е, такова нещо за първи път виждам в българския парламент - никой да не иска думата. Редовите депутати от ГЕРБ май не знаят къде са попаднали. Чудя се какво ще правят, когато Цветанов си тръгне от парламента.

  Природата е най-важният капитал, с който разплага България. Да го опазим.
 17. 17 Профил на НК
  *****
  Неутрално

  Кой казва, че трябва да им е лесно?

  Проблема не е в печеленето на изборите, особено след некадърен и крадлив предшественик, проблема е да се докажеш след това.

  Не че съм им голям фен, но силно се надявам да опровергаят очакванията ми и да тръгне в положителна посока тая държава. Амин!

 18. 18 Профил на до участник
  *****
  Неутрално

  на ония митинги на СДС, когато бе залято и синьо Цариградско шосе, някой да си е мислил, че един преподавател по Политикономия, на когото хората на тепсия дадоха властта, ще краде и лъже, и граби ,и разсипва , и ще ликвидира цяла една държава, икономика, селско стопанство и то само за 4 год. под негово управление ? На тези митинги някой да си е мислил, че една преводачка хубавица ще стане външен министър и хората ще носят тениски " Срам ни е от вас " ? Някой да си е мислил, че когато скачахме заедно , то тези хора после ще демонстрират злоба , омраза, грабеж, наглост, към собствения си народ ?
  СДС го няма, то стана престъпна органицзация начело с Иван Костов, това там са хора, от които струи омраза, злоба и завист. Затова те са обречени. Тяхното място дори не е в парламента

 19. 19 Профил на еврореалист
  еврореалист
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Понеже вече споменах за липсващата ни Национална стратегия за сигурност, мога да кажа, че, по ирония на съдбата, е по-добре, че все още нямаме. Щото като съм чел №-тия на брой драфт, си мисля, че Станиш Бонев щеше да нанесе по-голям удар на българските интереси, ако все пак го беше прокарал. Проектът е в такова състояние, че някои държави биха се радвали да го имаме... Май започвам да се съмнявам за кого наистина е работил Станиш Бонев като премиер...
  Ей, гербери, вземайте властта и си опичайте акъла. Че да не пишем глупости. С това партньорство ми напомняте на Жан Виденов, когато се говореше за интегриране в НАТО, а не за присъединяване. И видяхме докъде стигнахме през 96-97 г.

  "Гладен вълк и насред село влиза."
 20. 20 Профил на Чочо
  *****
  Неутрално

  Херсончето искал да "завери". Абе аланкоолу, на български се казва "уверявам".

 21. 21 Профил на gdg
  *****
  Весело

  Пу, пу, пу, пу, пу. Иван Костов много ларж го дава в парламента в момента!!! Май няма да отваряме досиетата.

 22. 22
  ****

  Мненията на потребителя 1Наум бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 23. 23
  ****

  Мненията на потребителя 1Наум бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 24. 24 Профил на lol
  *****
  Неутрално

  Ео, що да не се приватизира ти да не си смукач на държавни пари?

 25. 25 Профил на доктора
  доктора
  Рейтинг: 0 Неутрално

  и плеснаха с ръце-та се прегърнаха

 26. 26
  ****

  Мненията на потребителя 1Наум бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 27. 27
  ****

  Мненията на потребителя 1Наум бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 28. 28 Профил на lol
  *****
  Неутрално

  Яне е феноменален гъзоблизец де...

 29. 29 Профил на В.Димитров
  *****
  Неутрално

  Към №11.

  Така е! Радвам се,че има хора които го разбират.

 30. 30
  ****

  Мненията на потребителя 1Наум бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 31. 31 Профил на Kибикчиев,гфд
  *****
  Неутрално

  ".....развитие на човешкия капитал на нацията и създаване......"-Леле-мале!?Досега овчия български избирател беше "матриял", днес милостиво, поредния му насаден "спасител" бат'Бойко, го повиши в ранг "капитал"!?Аз им препоръчвам на българските избирателни овце предвидливо,още от днес, да започнат да се ослушват за следващия "спасител",които кадесарските "котараци" ще им го натопорчат, за след четири години!?

 32. 32 Профил на Lost
  Lost
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Волен както винаги ги нас.ра

 33. 33 Профил на @ до участник 10:47
  *****
  Неутрално

  На ония митинги някой да е мисли, че нереализирал се цар ще бъде премиер в република?

  Да е мислил някой, че премиер ще ни бъде човек без ден трудов стаж в живота си?

  Да е мислил някой, че бодигард от силова групировка ще бъде Премиер?

  Да е мисли някой, че 20 год след това пак същите хора (децата, племенниците и внуците им) ще ни управляват?

  Да е мислил някой, че през 2009-та година България ще бъде световноизвестна не с друго, а с корупцията си? (а не беше така през 2001-ва, защо ли?

  В момента тези глупости за корупцията 97-01 се говорят САМО в България. Не, че я нямаше, но сега размерите са чудовищни... нямат измерение.

  Как не успяхме да убедим другите извън Бг, че сега сме цъфнали и вързали?

  Как цялата медийна пасмина говори едно, а хората усещат друго?

  Как така сега уж имаме възможност да сме по-добре, а надеждата вече и тя се губи?

  Въпроси, въпроси, въпроси...

 34. 34
  ****

  Мненията на потребителя 1Наум бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 35. 35
  ****

  Мненията на потребителя 1Наум бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 36. 36 Профил на 15
  *****
  Неутрално

  до #18
  Хе хе , тия дето носиха фанелки"срам ни е от вас" вече ги няма.
  Интересно, като така определяш СДС, как ще определиш БСП и производните и творения -ДПС, РЗС и Атака.
  Явно ги виждаш като едни херувими на които им е определено свише да са "благодетели" на народа, а?
  То като е заструила една доброта, човечност и честност от по-горе изброените - без коментар!!!

 37. 37 Профил на dsfa
  *****
  Неутрално
 38. 38 Профил на лол
  *****
  Весело

  Хаха, Наум гръмна бушон...

 39. 39 Профил на министър на еврокражбите
  *****
  Неутрално

  въобще не ни трябва евромайстор, -министерство или подобни в правителството
  за субсидия е достатъчен 1 подпис и проверка
  против злоупотреба е достатъчно да има присъда
  треперете хиляди "специалисти", мързели, номенклатурчици, дето по цял ден нищо не правят в тея министерства а само ми смучат данъците

 40. 40 Профил на Участник
  *****
  Весело

  Гербаджиите не смеят да се изкажат от страх. Сините си мълчат. Дано не е от гузна съвест пред тези, които гласуваха именно за тях. Балалайките Сидеров и Яне поне можеха да изпълнят нещо. Само Станишев се изказал, като партиен секретар на мълчащо профсъюзно събрание. Мъка...

 41. 41
  ****

  Мненията на потребителя 1Наум бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 42. 42 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Аз ли не чух добре, или Местан пропусна президента в началото на обръщението си?

 43. 43 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 681 Неутрално

  УСПЕХ НА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО!

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 44. 44 Профил на Lost
  Lost
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Да бе вашето нали беше ясно разграничено 3-5-8. Имаше такава игра на карти в която целта беше всеки да получи колкото може повече взятки.

 45. 45 Профил на Lost
  Lost
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Метсане а вашите хора не гласуват ли за Сокола?

 46. 46
  ****

  Мненията на потребителя 1Наум бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 47. 47 Профил на Участник
  *****
  Неутрално

  Оттеглям постинга си поради неактуалност. Да се чете само първото изречение.

 48. 48 Профил на Lost
  Lost
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Пак се направиха на незаменими. Трябваме ви.

 49. 49 Профил на Lost
  Lost
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Да бе, ДПС е образец за европейски модел

 50. 50 Профил на доктора
  доктора
  Рейтинг: 0 Неутрално
 51. 51 Профил на Lost
  Lost
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Мълчи бе! Нали абсолюта е ваш лидер.

 52. 52 Профил на Жоро Трайперов
  *****
  Неутрално

  А Дуган какво е казал - нали итой е шеф на парламентарна група???

 53. 53
  ****

  Мненията на потребителя 1Наум бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 54. 54
  ****

  Мненията на потребителя 1Наум бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 55. 55 Профил на dn40
  *****
  Весело

  Хайде стига с Костов, Царя , после БСП щяха да ревизират управлението му, да го вкарват в затвора и т.н.
  Същите приказки сега за Тройната коалиция . Различавайте малко предизборното говорене , платените публикации във вестници на олигарси и реалноста .
  Ако новото правителство заложи на ясни, прозрачни, правила и създаде нормална работа експертите да си вършат работата ще има напредък.
  Имайте малко търпение с критиките , нека да ги съдим по делата им .

 56. 56
  ****

  Мненията на потребителя 1Наум бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 57. 57 Профил на Az
  *****
  Неутрално

  На добар-час на новото ни правителсво!
  И успехи на нацията!

 58. 58 Профил на Развеселен
  *****
  Весело

  Станишев сега е чул приоритетите на ГЕРБ. Къде бля, бе, шматко? ГЕРБ имаше доста подробна програма, но явно в БСП са водили предизборна кампания, без да се съобразяват с опонентите си. Колко са зле само...

 59. 59
  ****

  Мненията на потребителя 1Наум бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 60. 60
  ****

  Мненията на потребителя 1Наум бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 61. 61 Профил на Lost
  Lost
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Картата по навик я остави на пулта.

 62. 62 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 913 Неутрално

  "Друг важен въпрос е какво става с проектите за АЕЦ "Белене", Бургас - Александруполис и "Набуко". "

  Според контекста е имал предвид Южен поток, не Набуко. Интересно дали грешката е негова или на журналиста - в тези неща грешките на езика са опасни.

 63. 63
  ****

  Мненията на потребителя 1Наум бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 64. 64 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  как на министьр председателя не му издадоха служебна карта за регистрация на трибуната за изказвания

 65. 65 Профил на Сокола
  *****
  Неутрално

  Правителството на Бойко е доста слабо като състав и няма мнозинство като още през септември може да падне с първия вот на недоверие.

 66. 66
  ****

  Мненията на потребителя 1Наум бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 67. 67 Профил на НК
  *****
  Весело

  Честит Ви Бат'Бойко премиер.

  Сега остава да чакаме... и да се надяваме.

 68. 68
  ****

  Мненията на потребителя 1Наум бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 69. 69 Профил на Jim Stark
  Jim Stark
  Рейтинг: 1325 Весело

  ЧЕСТИТО!!!
  ВЕЧЕ ИМАМЕ НОВО ПРАВИТЕЛСТВО!!!

  БИВШ ТАРИКАТ... ВЯРНО, ЧЕ ТУЙ НЕ Е ДЪРЖАВА, НО ДОКАТО ИМА БАЛАМИ, ЩЕ ИМА И ТАРИКАТИ...
 70. 70 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  химна в народното сьбрание защо е лишен от изпьлнение на текста а има само инструментално изпьлнение като на някое сьстезание

 71. 71 Профил на kbderror
  kbderror
  Рейтинг: 225 Весело

  Поздравления !

  На добър час от мен... и най вече минимална корупция

 72. 72 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Весело

  Клетва дадена...
  Баницата раздадена!

  www.berbenkov.hit.bg
 73. 73 Профил на НК
  *****
  Весело

  НОВИНА НА ДЕНЯ!!!

  Дори майката земя отчете избирането на БиБоп с лек трус 3.5 по Рихтер с епицентър близо до центъра на догановия електорат.

  Или може би БиБоп се е отпуснал и е стъпал малко по тежко за авторитет... знае ли човек...

 74. 74 Профил на barabankov
  *****
  Неутрално

  правителство на малцинството на мутрите

 75. 75 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  дрьж се замьо шоп те гази

 76. 76 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 688 Неутрално

  От 20 години чакаме такъв момент.Успех на новото правителство на Герб.Приветсвам позицията на СК,РЗС и Атака, Срам и позор за БСП и най вече за ДПС още веднаж показаха деструктивната си и вредна роля за България нека никога вече не ги видим в управлението на страната.Успех и делана НОВОТО НАЧАЛО.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 77. 77 Профил на bon4o
  *****
  Весело

  4естито и да а биде БУЛГАРИА

 78. 78 Профил на Дасо
  *****
  Неутрално

  Бъдете честни и достойни!

 79. 79 Профил на nn
  *****
  Неутрално

  Син на спонсор на ГЕРБ става зам.-министър

  http://etrud.tk/

 80. 80 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 688 Неутрално

  На Бербенков-Клетва дадена,баницата изядена ще се види на кого е раздадена!

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 81. 81 Профил на АЗЕР МЕЛИКОВ
  *****
  Неутрално

  АЗЕР МЕЛИКОВ - побликувайте снимка!
  Да знаем как изглежда, че да го познаем!
  Много е важно!
  Много моля, редакцията на в. " Дневник".

 82. 82 Профил на Щастливеца
  *****
  Неутрално

  Умно исказване на Костов. Ама защо чак сега? Целият проблем на сините е, че има голямо съвпадение на целите. Още като подписваха пакта за стабилност се разбра, че имат много общо в програмите. Освен това ББ извади от ръкава няколко добри експерта.
  На СК и трябва повечко мъдрост и търпения и тук Костов превъзхожда Мартин с неговото безкрайно повтаряне на думата коректив.
  За да останат верни на електората си и евентуално да увеличат подкрепата си сините трябва да подкрепят всичко, което води до реформа и до изваждане на България от батака. За сега, поне на думи (и писани програми) ГЕРБ не показва нито една област в която да влязат в конфликт със сините. Обратното, антикризисната програма вероятно ще включва приватизация на някои държавни активи и ми е интересно да видя тогава позицията на Атака.

 83. 83 Профил на rara avis
  rara avis
  Рейтинг: 479 Гневно

  Господ мрази България!

  Който щади лошите, вреди на добрите
 84. 84 Профил на хоппп
  *****
  Неутрално

  Да ни е честито правителството на Газпром! Честито на товарищ Путин! И на неговите икономически структури в България. Например Е-он.

 85. 85 Профил на По barabankov-74
  *****
  Разстроено

  Правителство на БОЛШИНСТВОТО на МУТРИТЕ!!!

 86. 86 Профил на Дама Пика
  *****
  Весело

  Да ние честит новият премиер и новото правителство. Да им върви по вода, макар че има доста скрити подводни течения .

  Бог да е с тях и ние ще сме с тях след ксто декларираха, че ще работят в интерес на България. Щансът да се промени статуквото в България е МНОГО ГОЛЯМ. дай Боже да успеят да се възползват максимално от това.

 87. 87 Профил на Борис
  *****
  Неутрално

  Пропуснали сте да отбележите земетресението (с епицентър Пловдив) в 11.40, две минути преди гласуването на правителството. Знаменателно!

 88. 88 Профил на Дано историята не се повтори
  *****
  Разстроено

  Дори гласът на ББ напомня на правешкия простак-дебил!

 89. 89 Профил на ТРАКИЯ
  *****
  Неутрално

  няколко ключови думи

  Атлантско Бяло Тракийско АЕвропейско море

  Тера Кера Хера

  Буда Орфей Александър Христос ...

  +

  Какво още каза Семов:

  България е страна, която няма какво много да предложи на Европа, освен мощен културен подем.

 90. 90
  *****
  Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 91. 91 Профил на Потърпевш
  *****
  Весело

  Дано не се повтори.

  А аз съм още Разстроен от гласа на предния председател
  на парламентарна скупщина - на коминтерньофския "нашенец" Пирински.

  Дано историята не се повтори
  Разстроено
  * 88

  Дори гласът на ББ напомня на правешкия простак-дебил!

 92. 92 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Честито ново Правителство на Република България.
  Пожелавам успехи. Господ напред и Борисов и младото правителство заедно с народа ни след него.
  Радваме се!

 93. 93 Профил на Дайте да дадем
  *****
  Неутрално

  Тоя упреква аморфно -- в обезсмисляне -- точно в това което сам прави.

  ДПС има нужда от Свестни лидери.

  ...

  Какво още каза Лютви Местан:

  Само за една седмица от старта на 41-то Народно събрание, включително и днес, станахме свидетели на множество опити да се обезсмислят важни за едно демократично мнозинство категории. Не споделяме опита парламентът да се представя като аморфна маса, в която няма ясно изразени мнозинство и опозиция. Заличава се границата между тях по принцип, а не по конкретни теми...

 94. 94 Профил на сеизмолог
  *****
  Неутрално

  не /било земетресение а костов и хората му са тропали с крака от яд че няма да могат да гепят нищо на правителствот успех

 95. 95 Профил на ЛУСТРАЦИЯ
  *****
  Неутрално

  ГЕРБ ясно заяви, че разглежда БКП и ДПС като опозиция.

  Освен това, че ГЕРБ е за отваряне на досиетата, чието изготвяне е било поръчвано от тоталитарната БКП на подчинените й служби.

  За какво "размиване" и "обезсмисляне" говори Лютви Местан?

 96. 96 Профил на Ефретойра
  *****
  Неутрално

  Да ни е честито новото комунистическо правителство!

 97. 97 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Лошо предзнаменование е, че д-ебата тук е открит от Кабакчиев, дфн, също и лекото земетресение предизвикано от хорцето на Батман
  Бойко, но Н А И С Т И Н А ще хвърчат глави, буквално и преносно

 98. 98 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  на всички гласували за герб честито
  ако бойко обърка пътя ще се обади на учителя си симеон той ще го упъти

 99. 99 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  1Наум и точката, дето са две в едно, играйте си на друго място!

 100. 100 Профил на Забележителна
  *****
  Неутрално

  Чак земята се разтресе! БРЕХ!!!

  Да ни е честито новото правителство!

  Ако не ми беше толкова тъжно от идващия ужас, щеше да е голям майтап!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK