"Зелените" поискаха оставката на главния архитект на София

"Зелените" поискаха оставката на главния архитект на София

© Николай ДойчиновПолитическа партия "Зелените" поиска оставката на главния архитект на София Петър Диков заради "грубо съзнателно нарушение на процедурата за екологично съгласуване на изменението на общия устройствен план на общината". Според "Зелените" Диков еднолично е включил в измененията на общия устройствен план и промените в ски зоната "Алеко" в парка "Витоша". Това е станало след извършването на екологичната оценка на плана и преди общественото му обсъждане, твърдят от партията.


"При извършване на екологичната оценка и оценката за съвместимост с мрежата от защитени зони в плана не е присъствала ски зоната. Съответно изготвените доклади по екологична оценка и оценка за съвместимост не включват оценка на въздействията на ски зона "Алеко". Според направеното публично изявление на г-н Диков пред Висшия екологичен експертен съвет към министъра по околна среда и води на 17 юли 2009 г. тя е добавена еднолично по решение на Диков в плана и по-специално в схемата за туризъм заедно с информационна записка към нея", пише в официалното писмо на "Зелените".


Според партията с тези свои действия Диков е нарушил няколко закона. "Зелените" искат ски зоната да бъде извадена от предложените изменения на общия устройствен план.
"Няма такова нещо. Устройството на ски зоната се прави според плана за управление на природния парк", коментира Диков. Той допълни, че първоначално Витоша е присъствала в схемата за спортни обекти в измененията на общия устройствен план, но по настояване на екоорганизациите е отпаднала още преди два месеца. Този проблем нямаше да го има, ако ме бяха попитали как стоят нещата, каза главния архитект и добави, че утре ще внесе измененията в устройствения план в общинския съвет.


Ски зоната "Алеко" се стопанисва от компанията "Витоша ски", която се опитва да прокара проект за разширението й. Това предизвика недоволството на екоорганизациите, според които това може да наруши биоразнообразието в природния парк.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK