Според вътрешна проверка в УНСС няма корупция

Според вътрешна проверка в УНСС няма корупция

© Юлия ЛазароваНяма корупция в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Това е установила комисията за вътрешна проверка, която трябваше да разследва главния асистент Петкан Илиев. В петък той беше арестуван за организиране на схема за купуване на изпити в университета, като по-късно беше пуснат под гаранция от 10 хил. лв. "Няма допуснати нарушения на законовата и вътрешноуниверситетската нормативна уредба, говорещи за осъществявана корупционна дейност", се посочва в протокола на комисията, публикувана на сайта на УНСС.


Според комисията обаче тази проверка не е достатъчна, за да се установи дали има и други участници в схемата. Установено, че Илиев е изпълнявал трудовите си задължения в съответствие с одобрените учебни планове, няма допуснати нарушения при конкурса, назначаването му, както и в попълването на учебната документация, няма постъпили сигнали, уличаващи го в нарушение на академичната етика и др.


Всички 10 студенти, чиито имена бяха подадени от МВР, са проверени. В досиетата на 9 от тях всичко е изрядно нанесено, като не са установени никакви пропуски, поправяния, дописвания, неправомерно нанасяни оценки.
Комисията е установила, че няма допуснати нарушения по приема на сина на Илиев - Александър.

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Честито...
  *****
  Неутрално

  ...уверено носете своя срам...

 2. 2 Профил на Сексолог
  *****
  Неутрално

  А колегиалният натиск да не е секстормоз?

 3. 3 Профил на АА
  *****
  Неутрално

  много интересно как точно са стигнали до този извод, че няма корупция.
  глухи и слепи ли са или са част от схемата?!

 4. 4 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Всъщност какво излиза, според комисията на УНСС няма данни за корупционна дейност, а веднага след това се казва дефакто, че Петка Илиев е реализирал корупционна схема (като пише, че нейната работа не е достатъчна, за да бъдат разкрити други участници). С други думи, хем не открива доказателства, хем го признава за виновен.
  Тук можете да видите и пълния текст на протокола:
  http://economistbg.blogspot.com/2009/07/blog-post_28.html

  www.economistbg.com/
 5. 5 Профил на Wow
  *****
  Весело

  Ами няма, всичко си е легално, и студенти се примат след.... дарение

 6. 6 Профил на SATANAILOFF
  *****
  Неутрално

  Да бе то и ДПС и БСП не то4иха българия!

  ама ХИ4!

 7. 7 Профил на m
  *****
  Неутрално
 8. 8 Профил на Pchelichko
  *****
  Неутрално

  "Няма допуснати нарушения на законовата и вътрешноуниверситетската нормативна уредба, говорещи за осъществявана корупционна дейност"

  Ми то според "законовата и вътрешноуниверситетската нормативна уредба" в УНСС сигурно купуването на изпити е разрешено!

 9. 9 Профил на Neeskens
  *****
  Неутрално

  Поредният съветник на Първанов е замесен тук-
  Ректорът на ВУЗ-а проф. Борислав Борисов, който е съветник на президента Георги Първанов по въпросите на образованието, науката и икономическото развитие, нарочно не бил уведомен за акцията на антимафиотите. Услугите вървели между 500 и 4 000 лв. Дейността е извършвана с фалшиви лични документи. Като организатори са уличени Петкан Илиев, главен асистент в катедра "Икономикс"и посредникът Б.Т. Часове след разкритията ректорът проф. Борисов излезе с позиция. "Нито ректорът, нито който и да е член на академичното ръководство на УНСС нямат информация за случая. МВР не е искало съдействието на университета при разкриването на посочената схема за купуване на изпити. Няма и постъпили сигнали по този въпрос." Славата на печатница на дипломи отдавна се носи на УНСС, но до момента няма доказан случай. Ректорът, който в момента е в отпуск, е поискал съдействие по случая от МВР шефа в оставка Михаил Миков, а не от бъдещия Цветан Цветанов. Миков обещал пълно съдействие. Двамата са стари познайници още от времето на 39-то НС, в което Борисов е депутат от Коалиция за България. В началото на тази година ректорът на УНСС и министър Миков подписаха договор за сътрудничество между ВУЗ и МВР. Борисов е втори мандат ректор. Припомняме, че през 2006 г. той стана член на Управителния съвет на БНБ от президентската квота на Първанов.
  В края на миналата година проф. Борислав Борисов беше обвинен в корупция, търгашество с изпити, взимане на милиони левове подкуп и в нерегламентирани контакти от подчинената му Милена Василева от катедра "Чужди езици". Случаят се потули.

 10. 10 Профил на Todor
  *****
  Неутрално

  Е как да има схема, като проверяващите са в самата схема??

 11. 11 Профил на Студент
  *****
  Неутрално

  Започнете от такива като ректора Борисов,а не от дребните риби.

 12. 12 Профил на Рогатия
  *****
  Весело

  Да цитираме класиците от "Ъпсурт": "Примоция в УНСС, три изпита за двеста марки и едно прасе..."

  http://www.youtube.com/watch?v=Dbib0JTrxdE

 13. 13 Профил на neee
  *****
  Весело

  естествено - в унсс няма корупция. Изпитите се купуват легално!

 14. 14 Профил на СУ
  *****
  Неутрално

  Христо пост#4,
  Продължавам да чакам от теб доказателства за корупция в СУ,
  във връзка с твоя пост#96 под предходната статия

  "И във великия Софийски университет искат пари колкот и да не ви се вярва."
  +
  "Така, че ако не ви харесват подобни новини, следващия път когато разберете за подобни случаи ги докладвайте, а не сега всички си го знаем и всички плюем."

  Ако нямаш доказателства - бъди мъж - признай си.
  Всеки греши.

 15. 15 Профил на Кара бен Немзи
  *****
  Весело

  Ум няма — студент става...

 16. 16 Профил на ThEmAsK
  *****
  Неутрално

  Ум няма студентки сваля по-скоро
  не забравяйте че СУ ги даваха по господари на ефира не УНСС
  и само се замислете корупция има в държавната администрация по високите нива как тогоава да няма например в ЧуниверситетитеЧ

 17. 17 Профил на тк
  *****
  Весело

  ХАХА ХАХА ХАХА,

  МНого ме развеселихте!. В Ум Нема Студент Станал нямало корупция! хахахахахах

  ох, добър старт на деня....

 18. 18 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  СУ пост#14,
  Това излезе някъде в началото на годината: "Столичното 7-мо РПУ разследва председателя на Студентския съвет към Софийския университет "Св. Климент Охридски" за злоупотреби в блок 8 на "Студентски град". Проверката на блока от финансови ревизори, строителни и слаботокови експерти е установила, че отдаването под наем на помещенията се извършва без договори. Не се издават фактури и данъчни бонове."

  Отделно мисля, че всички видяхме и преподавателя в журналиситческия факултет, който искаше студентка да спи с него, за да си вземе изпита. Корупция не означава само някой да ти иска пари.

  Според мен трябва да се започне проверка във всички университети едновременно. Все пак да уточня, че не е необходимо да има случай на корупция в даден университет, за да бъде проверяван профилактично. Както имаше един израз "проверката е висша форма на доверие"

  www.economistbg.com/
 19. 19 Профил на СУ
  *****
  Неутрално

  Христо пост#18,
  "председателя на Студентския съвет" с общежитията ли е примера ?
  Говоря за пример с купен изпит/диплома.

  За:

  "Корупция не означава само някой да ти иска пари. "
  +
  "Според мен трябва да се започне проверка във всички университети едновременно." -

  Абсолютно съгласен.

  Неволно,надявам се, обиди доста хора, които с труд и знания са получили дипломи, доказани в последствие в други университети по света, вкючително и с "postdoctoral studies"

 20. 20 Профил на Ангел
  *****
  Весело

  Защо комисията извършила проверката не публикува как точно е свършила работата си? А може и да патентова свършеното. След като толкова бързо всичко е ясно ще се сложи край на гнусните инсинуации за прословутата корупция в страната. Председателят на комисията да бъде поканен като съветник в Комисията за борба с корупцията в Парламента! Точно така! Бързи и точни действия ни трябват, ако искаме да просперираме!

 21. 21 Профил на Ген. Gurko
  *****
  Неутрално
 22. 22 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Дадох по-пресен пример просто.
  Не мисля, че съм убидил някого. Все пак на същите тези хора едвали им е приятно да бъдат оценени на едно и също ниво с другите, които не са положили почти никакви усилия.

  Има много добри и съвестни преподаватели в университетите в цялата страна, а некоректините съм сигуремн, че всъщност са много по-малко от тях. Но заради тази малка група всички са поставени под общ знаменате - корумпиран. Така е много по нечестно, не смятате ли?

  www.economistbg.com/
 23. 23 Профил на 666
  *****
  Весело

  Всичко е по мед и масло
  но проблемо ще се разберемо

 24. 24 Профил на УНСС
  *****
  Весело

  Нашите служители не се корумпират.
  Водят природосъобразен живот.
  Не изпитват плътски страсти (98% са девствени).
  Спазват моралните и етичните принципи.
  Не се блазнят от материалните неща.
  Абе направо трябва да се канонизират за светци.

 25. 25 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Утре Носете Съответната Сума...

 26. 26 Профил на Ha-ha
  *****
  Весело

  Естетвено че няма корупция. Каква корупция? То и мафия няма. всичко е тип-топ, няма проблеми никакви. Всичко се върви както трябва, въртят се там едни пари, няма нищо нередно...
  И мъже няма останли, само п#@*ки... За да си мъж, трябва да отстояваш някакви принципи и да си честен, а не продажен помияр, но повечето хора тука са такива, и не съзнават каква вреда носят за всички в дългосрочен план.

 27. 27 Профил на смях
  *****
  Неутрално

  каквито са ни университетите и студентите - такава ни и държавата

 28. 28 Профил на Ангел
  *****
  Весело

  Сега веднага резултатите от вътрешната проверка да се изпратят на онези долни интриганти от Брюксел, които постоянно повтарят, че в любимата ни Татковина всичко било проядено от корупция! Проядени са им дървените глави на тях! Все България им е виновна! До кога все ще ни петнят пред света, а ние ще си мълчим и ще се свираме по ъгълчето на Обединена Европа!

 29. 29 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Според много "вътрешни"проверки корупция няма,но да видим ВЪНШНАТА.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 30. 30 Профил на Блокада
  *****
  Неутрално

  До гласувалите за ГЕРБ - Утре в 9 часа на блокада на УНСС този развъдник на престъпления.

 31. 31 Профил на 12358
  *****
  Весело

  УНСС ?
  Утре Носете Следващата Сума !

 32. 32 Профил на УЛАФ
  УЛАФ
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Вътрешните проверки никъде никога не установяват нарушения или престъпления!

 33. 33 Профил на Wodolaz
  *****
  Неутрално

  Тия от УНСС какво се правят на ударени? Вътрешната комисия проверила и установила, че няма корупция. Този "метод" на проверка е наследство от комунизма - сам се "проверяваш" и успокояваш обществото, че всичко е наред.
  Жалко за фирмата УНСС, където всичко би трябвало да бъде подчинено на световните критерии за истинност!

 34. 34 Профил на Х X X
  Х X X
  Рейтинг: 497 Неутрално


  Тоя Петкан Илиев е такъв нещастник и тъпак.... преди 15г пак беше главен асистент.

  Явно подкупите му се отдават по-добре.

  Въобще корупцията в УНСС-то си я има не от вчера.

  През 1996 нямаше пари за тебешир, ама застраховаха "университета" в СИК.

  think different
 35. 35 Профил на combat
  *****
  Неутрално

  Борислав Борисов стана, огледа се в огледалото, изтупа се, излезе, огледа и сградата на УНСС и каза: "чисти сме"

 36. 36 Профил на жоро
  *****
  Неутрално

  ГАРВАН гарвано око вади ли ?

 37. 37 Профил на хм
  *****
  Неутрално

  Ей сега Делян Пеевски от Комисията против корупцията, като ви направи една проверка, ще ви изтупа като брашнен чувал - ша съжалявате за всеки лев дето сте взели.

 38. 38 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Вечният асистент Паткан Утре ще Носи Съответната Сума... Право при е_ректора

 39. 39 Профил на Кнез Мизийски
  *****
  Неутрално

  До кога в България редовната и задочната форма на образование ще имат еднаква стойност? До кога на Държавна работа ще вземат хора които "уж са се дипломирали задочно" Къде по света това го има, къде? Наистина ли България има необходимост от толкова много ВУЗ-ове? Едвали! Коя диплома има по голяма тежест на човек които се е дипломирал в Климент Оридски или в Свободния университете във Варна, например? Човек на 30 години с 3 или 4 дипломи за висше образование или пък 12 фирми, странни неща стават на този свят!

 40. 40 Профил на Минаващ
  *****
  Неутрално

  Айдуците сами се проверяват- начело с Ректора!!!

 41. 41 Профил на Още един минаващ
  *****
  Неутрално

  Какво излезе. МВР бе направено смешно от ... "Според вътрешна проверка в УНСС няма корупция". Какво пишат тогава от Европейския Съюз? Да се направят ВЪТРЕШНИ ПРОВЕРКИ във организации, органи и другите структури в Република България и да се затвори устата на Европейския Съюз. Не само ни обиждат ами и последствия. Този ББ (Борислав Борисов от УНСС се подхилква на току що гласувалия българин много безцеремонно?)

 42. 42 Профил на мдаа
  *****
  Неутрално

  РЕКТОРЪТ Е КАЗАЛ
  -АЙДЕ СТИГА ГЛУПОСТИ ЧЕ ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО ХОРА ВЪВ ВЛАСТТА ЩЕ ВРЪЩАТ ДИПЛОМИ АКО СЕ РАЗМИРИШЕ.

 43. 43 Профил на Някой знае ли
  *****
  Неутрално

  Къде живее ректорът? Искам нещо да го питам.

 44. 44 Профил на Free Thinker
  *****
  Неутрално

  Ха-ха-ха

  от МОН да вземат да проверчт дали този ВУЗ заслужава да съществува - - по колко часа занятия - лекции и упражнения имат първокурсници

 45. 45 Профил на !!!
  *****
  Неутрално

  ГАРВАНУ НА ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ

 46. 46 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 497 Разстроено

  забелязахте ли, че проверката е документална. с други думи докато не видят нотариално заверен договор между страните корупция няма.....наглостта не е само в нс и мс.....

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 47. 47 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  "Според вътрешна проверка в УНСС няма корупция" - най-големия виц за деня! ))) ))))

 48. 48 Профил на аз вече незнам кой съм
  *****
  Неутрално

  ама аз това си го знаех. защо се хабиха да правят проверка? трябваше с гордо вдигнати глави да подминат тази лъжа! кога се е чуло и видяло в УНСС да се купуват изпити. никога ей, никога.

 49. 49 Профил на стан
  *****
  Неутрално

  а бе тия луди ли са?! проверка по документи? ами какво очакват да намерят. приходни ордели за взети подкупи, що ли?! значи дал изпит, взел пари отчел се. заприходено! ами така трябва да правят оттук насетне. иначе етака проверките им ще вървят на вятъра.

 50. 50 Профил на Иво
  *****
  Неутрално

  Ама разбира се, че няма корупция. Вие да не повярвахте на тези нагли лъжи?

  А ако ви привърши тоалетната хартийка, може да си поръчате кило допломи от УНСС и без това стойността им е по-ниска, заради подобни изроди....

 51. 51 Профил на запознат
  *****
  Любопитно

  Ректор и зам.ректорка са собственици на огромна вила в Швейцария за 4млн.евро !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK