Работодатели и синдикатите подновиха диалога си със спор за осигуровките

С остър спор за размера на осигуровките се поднови социалният диалог между работодателите, синдикатите и държавата на първата им среща, организирана от новия министър на труда Тотю Младенов. Представителите на бизнеса в лицето на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Асоциацията на индустриалния капитал в България поискаха вноските да бъдат намалени с 5%. Позицията им беше подкрепена от Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата, но с условието промените да не бъдат резки и прекалено агресивни, а финансово обосновани и добре разчетени.


Идеите на бизнеса обаче срещнаха лют отпор от страна на синдикалните лидери. "Свалянето на вноските трябва да остане в предизборното говорене", заяви президентът на КНСБ Желязко Христов. "Искате да намалите осигуровките с 5%, ние имаме предложение да ги увеличим с 10%", остро репликира и вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. "Съчувствам на работодателите, че трябва да ядат мухлясало сирене, да пият старо вино и да карат коли само с две врати и без покрив", иронично добави лидерът на синдиката Константин Тренчев и добави, че бизнесът трябва да поеме своята отговорност в кризата. Председателят на КРИБ Иво Прокопиев му отговори, че работодателите, синдикатите и държавата трябва да работят за излизането от кризата, за да може повече хора да се възползват от изброените от Тренчев блага, вместо да "пият по една студена вода". "Ето, социалният диалог започва", пошегува се домакинът на срещата Тотю Младенов. Между размяната на тези реплики представителите на работодателите и синдикатите многократно подчертаха важността на укрепването на социалния диалог в тежката икономическа ситуация. Младенов дипломатично отклони въпроса какво е мнението му за намаляването на осигуровките, като заяви, че за да се вземе решение, трябва да се изчака оценката на финансовия министър Симеон Дянков.


Социалните партньори се обединиха около идеята, че най-голямото предизвикателство е ограничаването на безработицата и запазването на работните места. Според разчетите социалното ведомство в края на август тя ще стигне 8%, съобщи министърът на труда. Стойността й за юни е 7.29%. Най-тежко ще е положението през първото и второто тримесечие на 2010 г., каза председателят на КРИБ. Границата от 10% не трябва да се задминава, защото това означава да влезем в нова спирала на свиване на потреблението, коментира той и добави, че тежката ситуация се дължи на "голямото нищоправене в икономиката и социалната сфера през последните 8 години".
Предложенията на КРИБ за ограничаване на безработицата


За ограничаване на ръста на безработицата КРИБ предложи на социалния министър пакет от мерки, сред които са увеличаване на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се чрез обвързването му със средния осигурителен доход, който в момента е около 580 лв. В момента минималният доход, върху който се внасят осигуровки, е 260 лв. КРИБ предлага още периодът, в който държавата дава по 120 лв. към заплатите на служителите на половин работен ден, да се увеличи от 3 на 12 месеца. През това време държавата да изплаща 30% от техните възнаграждения, предлага бизнес организацията. Друго предложение е максималната продължителност на извънредния труд, който един работник може да положи за 1 година, да се увеличи от 150 на 360 часа. Друга идея е за стимулиране на работодателите, които осигуряват служителите над минималните осигурителни прагове, като предложението е държавата да поема от 30% до 50% от горницата в зависимост от финансовите възможности. КРИБ предлага още мерки за развитие на системата за ваучерното хранене чрез премахване на квотите на операторите и увеличаване на обхванатите в системата предприятия.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doktora
  *****
  Неутрално

  това със сиренето ,виното и колите много ми хареса...хахаха

 2. 2 Профил на един от тълпата
  *****
  Неутрално

  лафа е готин, но спорът кой е по-по-най измежду работници и работодатели е безсмислен... същата работа е да се спори кой е пръв - яйцето или кокошката... важното е работа да се върши... съвместно...

 3. 3 Профил на самия дявол
  *****
  Неутрално

  интересно , ако в БГ работодателите плащат истински заплати , а не като сегашните бъзици и има истински профсъюзи а не наследени от БКП - дали пак ще си разменят така остроумия баровците ? То тук баровците са баровци не щото правят кой знае какъв бизнес , а щото не плащат заплати - то нали сумата от 240 лв. минимална и около 400 лв - средна работна заплата за страната - трудно могат да се наричат заплати ....

 4. 4 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 572 Весело

  В грешка си!Не може да се прави аналог между двата спора!От древни времена всички са работели и ядели по равно!В последствие едни са почнали тайно да крадат от другите и крият само за себе си!Минавали столетия и тези,крадливите(по-окумуш по народному)ставали богати и работодатели на другите!Библейския сценарий е протичал хилядолетия,а нашенския за десетина години!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK