КЗК разреши на Ирена Кръстева да купи Би Би Ти

Ирена Кръстева<br />

© Дневник

Ирена КръстеваИзбори 2022

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на Ирена Кръстева да купи телевизия Би Би Ти, чийто собственик досега беше Петър Манджуков, съобщи КЗК. Това ще стане чрез концентрация между предприятия чрез придобиване на едноличен контрол от контролираната от Ирена Кръстева "Нова българска медийна група холдинг" ЕАД върху "Балкан българска телевизия" ЕАД.


Концентрацията ще се осъществи по силата на предварителен договор за покупко-продажба на дялово участие. Според официалното съобщение сделката цели да увеличи качеството на предоставяните услуги и да доведе до разработването на нови продукти. За момента подробности по сделката не са известни.


Петър Манджуков не пожела да коментира детайли от договора с обяснението, че е в чужбина. Ирена Кръстева също не беше открита за коментар.
Анализът на КЗК показва, че към момента на сделката дружествата оперират на различни пазари, поради което операцията няма да доведе до хоризонтална или вертикална интеграция между тях и пазарните им дялове няма да се променят. Поради това КЗК счита, че концентрацията няма да доведе до промяна в структурата на засегнатите от сделката пазари, както и няма да създаде предпоставки за настъпването на неблагоприятни последици за конкуренцията на тях.


Ирена Кръстева обаче контролира ТВ7, която има национално ефирно разпространение, след като през юни спечели конкурсите на Комисията за регулиране на съобщенията за свободните честоти в 58 града в страната, включително и София. Още преди това обаче - в края на март, ТВ7 вече се излъчваше ефирно в столицата, след като получи честота на Би Би Ти. Това стана с договор между ТВ7 и собственика на честотата - "ЛГ Консулт".


Кръстева освен това притежава вестниците "Монитор", "Тереграф", "Политика", Меридиан Мач", "Борба" (Велико Търново).

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK