НДСВ се обяви против промените в закона за културното наследство в полза на "олигархията"

Нелегалният пазар на антики във Велико Търново е традиционен и не изненадва запознатите - провежда се редовно<br />

© Дневник

Нелегалният пазар на антики във Велико Търново е традиционен и не изненадва запознатите - провежда се редовноНДСВ ще проведе консултации с политическите сили и ще търси подкрепа в посока съхраняване на културното наследство на България и ще продължава да защитава националните ценности от посегателствата на олигархията. Това се казва в съобщение на партията след днешното заседание на Политическия съвет на царистите. Оперативното ръководство на НДСВ е обсъдило последните опити за ревизия на приетия от миналия парламент по инициатива на формацията закон за културното наследство.


Миналата седмица омбудсманът Гиньо Ганев атакува пред Конституционния съд някои от текстовете на закона, свързани със сделките с движими културни ценности, както и с регистрацията на антиките. Тези разпоредби бяха и сред най-атакуваните в близо шестмесечната битка на председателя на парламентарната комисия по култура Нина Чилова и нейни съпартийци от НДСВ около приемането на закона.


От НДСВ изразяват безпокойство, че евентуалната отмяна на текстове ще се отрази негативно на опазването на националното културно богатство. Както при дискусиите около разпоредбите, така и вчера царисти коментираха, че основната атака идва от големите колекционери. Основното недоволство е срещу изскването за доказване с официален документ на правото на собственост върху ценности национално богатство, както и срещу новите правила за търговия с антики.
В царската формация обаче нямат особени надежди, че ограниченията в закона ще се запазят. Като аргумент те посочват както изявления на представители на ГЕРБ, че е необходима оптимизация на текстовете, така и назначаването на ключови позиции в изпълнителната власт на опоненти на закона. Те припомнят, че новият министър, отговарящ за културното наследство, Божидар Димитров нееднократно отправи критики към новите правила.


Вчера пък за зам.-министър на културата беше назначен Тодор Чобанов, който по време на дискусиите също беше силно против закона. Политици неофициално коментират, че Чобанов от доста време съветва един от най-големите колекционери Васил Божков.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1595 Любопитно

  Кои бяха тези НДСВ?

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 2. 2 Профил на Стария Бен
  Стария Бен
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Тия пък къде се обаждат бе - нали загубиха, да си налягат парцалите и да си траят

 3. 3 Профил на АНКЕТА
  *****
  Неутрално

  За издигане на Царя за президент на следващите президентски избори.
  + Да

  - Не

 4. 4 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 627 Разстроено

  Не сте прави!Нали не искате потомствата ни никога да не видят древни артефакти от историята?

 5. 5 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1416 Весело

  потомците на Черепа ще си ги гледат, под охрана и отбрана

  low riders team
 6. 6 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  Номер 4 е прав!

  Този закон трябва да се затегне, а артефактите да станат собственост на държавата. Е, поне оцелелите такива. Понеже откраднатото е много, продаденото за жълти стотинки също.

  НДСВ пък се сети! Довчера част от Тройната коалиция и продажна група, днес защитава българското културно наследство...

  Малко ми напомня на Дяволът чете Евангелието, ама нейсе!

  НДСВ и полза за България?

  Сетила се Мара...

 7. 7 Профил на сартр
  *****
  Неутрално

  Трябва да стартира кампания "Царят-президент на Испания" ! Харизваме го , барабар със симеон-хасан! Вън крадливата пасмина от България!Рано или късно с тояги ще бъде изгонен!

 8. 8 Профил на Смешко
  *****
  Неутрално

  Тия кък кой ги пита за нещо. Да пишат благодарствени телеграми до ЦарО за накраденото и изпитото и изобщо да не ми се мяркат. Баста.а.а.а.а......!!!

 9. 9 Профил на брошка
  *****
  Неутрално

  Това,че НДСВ са политически труп не е причина да не се съгласяваме с полезните неща,които се предлагат за България.
  По-добре ли бе с незаконната колекция на В.Божков да се презентира страната ни при приемането ни за член за ЕС?
  Тези антики не са ли национално богатство?
  Придобити по криминален и неясен начин те се превърнаха в символ на богатството на такива олигарси и са най-големият признак за незачитане на правилата.
  Но щом за Б.Б. ТОЙ, Б.Димитров му е само приятел с едно кабинетче само,какво да очакваме приятелят му да направи за приятелите си?
  Познайте без боб!

 10. 10 Профил на GT
  *****
  Неутрално

  Тия пък политически трупове кой ги пита?А за заграбеното от царя и разпродаденото от неговите крадци няма ли да дават обяснение, а за врътките с външния дълг и за консултанта-иманяр на този закон Бузата?.Който си е плащал нека да има колекция и музей от колкото да се разпродават по чужди аукциони предметите.НДСВ колко гласа получи на изборите?

 11. 11 Профил на joro01
  joro01
  Рейтинг: Неутрално

  Аз предлагам бартер - одобрен закон срещу имотите на царя и парите от кражбата на бтк обратно за държавата. Ако господата и дами от НДСВ са навити да направим референдум.

 12. 12 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Ако Бойко се опита да махне подобни ограничения това ще е следващия му сблъсък със СК. Не че не може да си напазарува депутати от РЗС, но имиджа му сериозно ще пострада от целия фарс.

 13. 13 Профил на принца
  *****
  Неутрално

  Не е само БТК ами ЕРП-тата, горските стопанства, хотелите.Коя е олигархията в България?Не е ли точно от изроди от НДСВ и ДПС начело с царя- говно и Доган.Говното и той има ценности по музеите те НДСВ с недоразумението Чилова и иманяра Митко Бузата затова пробутаха този скапан закон за да му ги върнат и тях.

 14. 14 Профил на донозавъра
  *****
  Неутрално

  НДСВ се опитват да се възкрасят, но няма да стане. Да не забравяме, че братята Велчеви са за прокурор и за ризи в раета.

 15. 15 Профил на gogo
  gogo
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Като чуя за ндсв/Неочаквано Добрият Старец Вампиряса/и ми се повдига.Веднага пред очите ми изплува онова интервю на Кеворкян,затова и сега спирам да ...

 16. 16 Профил на poiu5
  poiu5
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всички искаме културното ни наследство да е у държавата и тя да се грижи за него. Но знаеме, че тя , а и много по-богати държави, не могат нито да придобият, нито да опазят всички архиолог ценности и произведения на изкуството. За това по-добре да са собственност на В. Божков и на разположение на държавните музеи и галерии, отколкото продадени и скрити в чужбина, Това е логиката на измененията в закона.

  poiu5
 17. 17 Профил на Изненадан
  *****
  Неутрално

  Аве тия още ли са живи

 18. 18 Профил на Иманярчето
  *****
  Неутрално

  Има ли закон в България, който казва, че
  ВСИЧКО КОЕТО Е ИЗВАДЕНО ОТ НЕДРАТА НА ЗЕМЯТА Е СОБСТВЕНОСТ НА ДЪРЖАВАТА.
  При това положение за какви частници говорим?
  Всичко да отива в музеите!
  Работата се вмириса от "великата" парламентаристка Антония Първанова, последвана от грешката на Господ, наречена Чилова.

 19. 19 Профил на Neeskens
  *****
  Неутрално

  Политическите мъртъвци и зомбита ЕНДЕСЕВЕ да мълчат.И Милен Велчев веднага да тръгне доброволно на разпити към следствието.Волен Сидеров от 6 години повтаря че това си беше една брокерска партийка,накрая 2009 се видя че и за това е бил прав.

 20. 20 Профил на y.yon
  *****
  Неутрално

  Както винаги НДСВ бие навреме камбаната. Дано има кой да я чуе. Ако една държава , член на ЕС не може да опази няколко колекции - културно наследство на България, както се изрази на времето един вицепремиер, егати държавата!

 21. 21 Профил на Ето сега стана ясно
  *****
  Неутрално

  ЗАЩО ТОЛКОВА НАПИРА ЗА ВЛАСТТА БОЖИДАР ДИМИТРОВ.
  АЛО БОЙКО ТОВА ЛИ ТИ Е БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА?

 22. 22 Профил на Парамедик
  *****
  Неутрално

  Да не забравяме как всички се редихме да посрещаме Царя!Сега някои се изкарват по-католици от Папата!Царят е част от политическата история на България!Той ще остане и в официалната история,напук на някои разочаровани днес!Пък и те-много лесно се разочароват-вчера-ура!-днес-долу!Малко инфантилно!Трябва да държат повече!НДСВ свърши добра работа,направи и грешки,част от тях поправи,друга-не.Нищо необичайно!Най-голямата грешка на Царя бе,че се хвана с БСП и ДПС комунистите!Сигурен съм,че я съзнава,но е късно!Сигурно има аргументи"за",но окончателната истина е една-който се хване с комунисти-български или турски-накрая губи!Историята понякога оправдава грешките/в името на голяма цел/,но в случая мисля,че сбърканото е генерално,фундаментално!

 23. 23 Профил на gh
  *****
  Неутрално

  Големите колекционери обаче трябва да го духат.

 24. 24 Профил на y.yon
  *****
  Неутрално

  @22 Цаят се "хвана" на хорото заради наистина голямата цел-влизането на България в ЕС. Голямата му грешка беше, че когато времето дойде, трябваше да напусне коалицията. А иначе България е видяла от НДСВ само добро.

 25. 25 Профил на Ana
  *****
  Неутрално

  И аз съм за това да има такъв закон. Вижте само кой го оспорва: ДС агент Б. Димитров, Г. Ганев, човек свързан с Васил Божков... Все лица свързани с БС(К)П и мафията. Щом им е криво, значи е добре за България.

 26. 26 Профил на частни колекции
  *****
  Неутрално

  А какви са тези частни колекции на Васил Божков и Боян Радев

 27. 27 Профил на Аlexander до 26
  *****
  Весело

  Ако досега не си разбрал(а), няма и да разбереш...

  Боян Радев събира своята от години (бивш спортист, вързан и с "тия" и с "ония", вторият - олигарх и недотам чист бизнесмен, яхнал гребена на вълната в България и докопал се до скъпи артефакти, но закупил ги на Бог знае какви цени...

  Абе, всичко е полято с кръв и мизерия в България...

  И колекционерите ни са наполовина тъмни, наполовина сиви фигури...

  Като държавата ни...

  Иди, че ги разбери...

 28. 28 Профил на Fox
  *****
  Неутрално

  От ревизия и затвор за 8-годишното си крадене не се ли опасява НДСВ?От къде бяха парите за купуване на гласове на изборите че цял зам. министър от НДСВ арестуваха?Айде марш!

 29. 29 Профил на Аlexander до 24
  *****
  Весело

  Какво добро, бе човек?

  Върнаха комунистите на власт, вдигнаха полите и разтвориха краката за турците...

  Направиха Тройната и разсипаха България...

  Я стига глупости!

  Аз нямам цар! Вече...

  Той е предател!

 30. 30 Профил на скромно мнение
  *****
  Неутрално

  Всички от НДСВ които бяха на шефски постове са за ЗАТВОР! Васил Божков поне е внесъл милиони данъци в хазната, докато тези само са КРАЛИ и срали!

 31. 31 Профил на Неескенс
  *****
  Неутрално

  И Гоце не ми е президент,както Симеон не ни е цар.

 32. 32 Профил на до Хриси
  *****
  Неутрално

  НДСВ = ГЕРБ , за тези става дума

 33. 33 Профил на GT
  *****
  Неутрално

  НДСВ изобщо не е равно на ГЕРБ! Не манипулирайте хората. В ГЕРБ са нови и честни хора, а не крилати хайдуци като НДСВ! НДСВ=трафиканта на антики Митко Бузата.

 34. 34 Профил на Параграф 22
  *****
  Неутрално

  Кой е НСДВ,кога е Ндсв и какво става с ланшния сняг?

 35. 35 Профил на y.yon
  *****
  Неутрално

  @ 29. Може би трябва да се припомня: Спряха пагубното разделение между българите на "комунисти" и "фашисти".Българската икономика дръпна напред. Покрихме икономическите критерии за ЕС. Започна силен приток на чужди инвестиции. Работната заетост нарастна. Външният дълг на България започна да се управлява и регулира. Кредитният рейтинг на страната удари тавана. Сформираха прекрасен екип от управленци, доказали се през годините.Спря пладнешкото разграбване на страната. Премахнаха политическият чадър над престъпниците. Мутрите се изпокриха. България беше добре дошла както на изток, така и на запад. Спряхя разкола в църквата. Мисля,че не е нужно да продължавам.

 36. 36 Профил на до 27
  *****
  Неутрално

  И аз поназнайвам нещо за тях
  Останалото се досещам
  Гледала съм интервюта с Б Радев и съм че чудела откъде толкова пари и пространство за картини и др
  Чела съм за В Божков и пак съм се чудела
  Чела съм че е незаконно да купуваш _°намерени° артефакти
  Чела съм че е викан и излиза чист по всички пунктове по време на тройната коалиция
  Сигурно съм много тъпа а галерията на Божков ходи в Брюксел
  Те това е
  Благодаря за обяснението
  (точки и запетайки от два дни не излизат)
  И пак не ми е ясно за двамата
  ( не вярвам и на някого да е ясно)
  ( но зная че така се чудят и италианците как е започнал да трупа богатство Берлускони
  Неговото обяснение е - започнал да събира вестници смачквал ги на топки и ги продавал за гориво
  След това с парите започвал да купува други работи
  Така се събират пари)

 37. 37 Профил на Аlexander до 36
  *****
  Весело

  Не сравнявай Берлускони с нашите бандюги...

  Берлускони да си имахме в България, щяхме да пеем и танцуваме...

  Берлускони е "стари пари", изкарани с труд, медиен магнат...

  Ако обичаш кино - сети се колко италиански филми започват с "Една продукция на Берлускони"...

  Ние сме друга мая, другаааа...

  Дивашка работа сме ние, ами да мълчим, че срам ме хваща чак...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK