Втора инстанция потвърди общо 82 години затвор за смъртта на Чората

Подсъдимите за смъртта на Чората<br />

© Георги Кожухаров

Подсъдимите за смъртта на ЧоратаВоенно-апелативният съд е потвърдил осъдителните присъди по делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората, съобщи БТА, позовавайки се на източници в Съдебната палата.


Така наказанието на Мирослав Писов е 18 години затвор, а това на останалите подсъдими - Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков и Янко Граховски, е от по 16 години лишаване от свобода. Освен това петимата са осъдени да платят на роднините на Димитров кръвнина от близо 150 хил. лв. Според военните съдии, Димитров е убит умишлено и с особена жестокост.


Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 г. в центъра на Благоевград при задържането му от полицаи в рамките на специализираната операция "Респект".

БТА преразказва мотивите на Военно-апелативния съд:


Трима от подсъдмите хванали Димитров и го извлекли от автомобила при акцията, без той да успее да изключи двигателя и фаровете на автомобила. В непосредствена близост до колата те започнали да му нанасят удари с юмруци в областта на главата и тялото, при което мъчейки да се измъкне от тях, било свалено якето му и други негови лични вещи. Към тримата подсъдими се присъединили и другите двама подсъдими, които също започнали да нанасят удари с ръце и крака на Димитров.


След като му били сложени белезници, Ангел Димитров бил повален по очи на земята, но въпреки че вече не можел да се съпротивлява, всички подсъдими продължили да му нанасят удари с ръце и крака по цялото тяло. По тялото на Димитров били нанесени не по-малко от 13 удара с неустановени твърди тъпи предмети, посочва съдът.


Димитров е викал: "Помощ, не ме бийте, какво искате, не мога да дишам". Две жени, близки на Димитров, които чули виковете му, забелязали, че той престанал да издава викове и стонове, но въпреки това чували, как биещите го продължават да нанасят удари по тялото му, като недълго след замлъкването му побоят бил преустановен.


Малко по-късно подсъдимите повикали линейка, след като видели, че Димитров не мърда. Лекарите от Бърза помощ установили, че Димитров няма пулс. Това станало в 21.25 ч. На лекарката направило впечатление, че трупът вече е започнал да изстива, както и че по лицето и дрехите, с които бил облечен Димитров, е полепнал много прах. Вследствие на ударите по тялото на Ангел Димитров е настъпила закрита черепно-мозъчна травма, изразяваща се в кръвонасядания на меките черепни обвивки на главата. Установени са множество охлузвания и кръвонасядания по лицето, кръвонасядания по устните, охлузвания и кръвонасядания по предната част на гръдния кош, коремната и хълбочно-кръстната област. Експертиза показва, че е нарушена дейността на главния мозък. Смъртта е настъпила твърде бързо, за минути.


Допълнителна причина за смъртта е травма на аортата, причинена от силен, рязък удар с юмрук или ритник, нанесен в гърба. Експертите установили, че по главата и лицето на Димитров са били нанесени четири силни отделни удара, три от които са по главата и един - в областта на устата. От ударите в областта на главата е последвала черепно-мозъчната травма. От удар в областта на гърба е последвало разкъсването на аортата.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK