Фармацевтични производители искат промени в лекарствената политика

Генеричните лекарства имат същото активно вещество като оригиналите, но са по-евтини<br />

© Цветелина Ангелова

Генеричните лекарства имат същото активно вещество като оригиналите, но са по-евтиниБългарската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) настоява за промени в лекарствената политика на държавата, които да улеснят употребата на генерични (неоригинални) лекарства, съобщиха от организацията. Тези препарати са по-евтини и по този начин ще се спестят обществени ресурси в здравеопазването, с които могат да се купят скъпи лекарства за тежки заболявания, за които парите никога не стигат, заявяват производителите.


Те искат да се въведе нормативен механизъм за получаване на реимбурсен статус и цена за генеричните медикаменти едновременно с получаване на разрешението за употреба и пускането на продукта на пазара. По този начин ще се осигури бърз достъп на пациентите до лекарствата и ще се стимулира ценовата конкуренция на пазара, смятат от БГФармА.


Другото предложение е да се освободят от регулация цените на лекарствата, които не се плащат от обществените фондове, за да се съкрати времето за достъп на медикаментите до пациентите и да се стимулира конкуренцията на пазара.
Според генеричните производители, сред които са и българските фармацевтични фирми, у нас в момента има свръхрегулация при ценообразуването и реимбурсирането на генерични лекарствени продукти и за да се промени това, държавата трябва да стимулира предписването на по-евтините лекарства, които са еквивалент на оригиналните продукти.


БГФармА приветства заключенията на окончателния доклад на Европейската комисия от проучването на конкуренцията във фармацевтичния сектор, представен в Брюксел на 8 юли 2009 г., и препоръките на ЕК към държавите членки да ускорят съществено процедурите за одобряване на генеричните лекарства, заявяват от фармацевтичната асоциация. Въвеждането на предложените мерки ще доведе до намаляване на бюджетните разходи за лекарства и ще осигури повече достъпни медикаменти за по-голям брой пациенти, допълват от организацията.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на He4oBeK
  He4oBeK
  Рейтинг: 8 Неутрално
 2. 2 Профил на kamenl
  kamenl
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Това е една добра идея. "Премиум" брандовете при лекарствата с вече изтекъл патентен срок са отличен начин да се обира безобразно населението. Примери много - един и същ антибиотик, АБСОЛЮТНО един и същ, 38 лева 'брандиран' или 11 лева 'генеричен'

  Ще кажете - свободен пазар има, кой каквото иска да купува? Да, ама не. Има жесток финансов натиск от вносителите на лекарства върху аптеките, както и корупционен - върху докторите - да изписват колкото е възможно по-малко генерици, и винаги да обясняват на пациента как 'това' е по-добро от 'онова'

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 3. 3 Профил на блонди
  *****
  Неутрално

  Мда, добра идея, но по пътя на добрите намерения се стига не винаги до добрия край... Дали това правителство ще застане на страната на фармацевтичните производители или както досега ще се бори за все по-високи комисионни от вносителите?

 4. 4 Профил на Помия
  *****
  Неутрално

  Тези фармацефти бе ...все се не наплюскаха бе ....от този беден, болен и оръфан народец ....

  Естествено, че ще се приеме кавото искат, ще платят тук и там и готово ...

 5. 5 Профил на бре
  *****
  Неутрално

  ... само ми е малко чедун превода - неоригинални???

  Не е това точния смисъл, който се влага в думата "генеричен"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK