Над 2 хил. свободни места останаха в гимназиите

Над 2 хил. свободни места останаха в гимназиите

© ДневникНад 2 хил. места останаха свободни в профилираните и професионални гимназии с прием след седми клас и след последното трето класиране, съобщиха от министерството на образованието. Повече незаети бройки има в профилираните паралелки - 1400, а останалите са в професионалните училища. Свободни места има, въпреки че след първо класиране бяха закрити 277 паралелки, за които имаше под 16 желаещи.


В следващите десет дни директорите на училищата ще се опитат да запълнят свободните места. Те ще приемат документи на учениците, които все още искат да учат в тяхната гимназия. Информация за свободните места може да се намери на страниците на регионалните инспекторати, а заявленията за участие в четвъртото класиране се подават на място в гимназиите.


Досега в гимназиите с прием след седми клас са записани близо 25 хил. ученици. Около 16 500 от тях са предпочели профилираните паралелки, а 8440 - професионалните. Тази година на изпитите по български език и математика за влизане в гимназиите се явиха почти 29 хил. ученици, което означава, че извън училищата са останали около 4 хил. деца. Всички желаещи обаче имаха шанс да влязат в гимназия след седми клас, тъй като местата бяха с 5 хил. повече от кандидатите.


Всяка година министерството на образованието увеличава броя на местата за прием в профилираните и професионални паралелки. Обяснението е, че така учениците имат по-широки възможности за избор на училище, а конкуренцията между гимназиите е по-голяма.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 450 Неутрално

  То от известно време всички училища са гимназии. И 'гимназия' вече не е това, което беше навремето. Сега им викат 'елитни' гимназии, навремето(не чак толкова отдавна) си бяха само гимназии (английски, математическа, немска и т.н.).

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 2. 2 Профил на 100%
  *****
  Неутрално

  Това е последица от политиката на геноцид спрямо етническите българи провеждана в продължение на 20 години. Ние сме най- бързо измиращия народ и статистиката го потвърждава.

 3. 3 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  Ми да затварят гимназии тогава. Тия 2хил. места гълтат пари нахалост.

 4. 4 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Идва време да се обере реколтата на 20 годишната незаинтересованост на цялата българска политическа (и не само) клика от процесите в образованието. Нещата не са прости- те са още по-прости.
  Няма деца- няма паралелки. Ниски заплати- апатични учители, назначени в голямата си част с протекции. Незаинтересовани родители, които за пореден път по време на учителската стачка доказаха, че за тях е по-важно децата им да са прехвърлени половин ден на отговорноста на учителите а не дали ще бъдат образовани и интелигентни. Държавна политика- анархия (всеки да си прави каквото иска ние да смучем от бюджета).
  Крайният резултат- при първа възможност изпращайте децата си да учат в чужбина и се моелте да не се завръщат освен за отпуските. Все пак делото за спасение на давещите се е проблем на самите давещи се. Министерската заплата от цялата тази работа няма да пострада ни най-малко.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 5. 5 Профил на Учителят
  *****
  Неутрално

  Виждам, че във форума са се изказали доста хора, но искам да ви споделя мнение "от кухнята".
  Проблема идва само и единствено от политиката на министерството. Там са решили, че училищата са един вид бизнес предприятия. Първо работят с делегирани бюджети. Това значи, че всеки ученик "носи" около 1200 лева за година в училище. Ако училището е с 200 ученици - сами можете да сметнете с какви пари разполага , за да изплати заплати, да покрие разходи по отопление, вода, телефони за календарната година. В нашето училище си стоим на студено, но все пак не сме останали без заплати. Имаме само един служебен телефон. Ако училището иска да направи ремонт - това става само с кандидатстване по проект. Нашето училище е настанено в сграда под наем (собствениците са реститути).
  Сега за приема. В момента "куцо и сакато" влиза в езикови и математически гимназии. Добре, но нивото на знания на не всички деца е еднакво. Все още езиковите и математическите гимназии се опитват да поддържат някакво реноме. Но със навлезлите сега там слаби ученици - това няма да е възможно!
  Професионалното образование в България умира, защото никой не иска да овладява почтена (и нископлатена) професия, всеки иска да е адвокат, лекар, мениджър! Професионалните гимназии се самозакриват, бизнеса не им подава ръка, желаещи да учат там няма.

 6. 6 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 450 Неутрално

  На нас адвокати, лекари, инженери не ни трябват. На нас ни трябват сервитьори, бармани, шивачки, чистачки, пикола и най-вече шофьори.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 7. 7 Профил на Хайде де
  *****
  Неутрално

  Деца има и това ще го видите след няколко години, когато започнат да не достигат места в паралеките за първолаци.

  А пък стачката... друга тема. Във всеки случай въобще не вдъхваха уважение и респект даскалиците, които люпеха семски, докато уж стачкуваха, оставиха тонове боклук по площадите, а и не пропуснаха да пообиколят магазините. Ми, те, бедните (духом), дошли да ги покажат по телевизорО. Извинявам се на малкото почтенни и интелигентни сред тях, доказали се в професията и обучили толкова поколения ученици на умението да мислят творчески, и за които наистина би трябвало да се стачкува и заслужават многократно по-високо заплащане. Респект към тях!

 8. 8 Профил на Stoiank
  *****
  Неутрално

  То хубаво такива ни трябват, че и по- лесно се управляват и популизмът лесно върви, ама като се разболеем какво ще правим.
  Да не говорим, ако трябва и нещо да напишем тогава....

 9. 9 Профил на към Учителят
  *****
  Неутрално

  Добре, законът не ви ли позволява външно финансиране и привличане на спонсори и инвеститори? Управлението на училище би трябвало да е подобно на управление на фондация с идеална цел и директори би трябвало да са лица с икономическа подготовка, а не обикновени педагози. Същото, което трябва да стане и с болници, клиники и др. дравни заведения - да бъдат управлявани от лица с основно икономическа квалификация и допълнителна специалност, т.е. медицински мениджмънт.

 10. 10 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ОТ 6 до допълня. Такива, като 7, най-много ни трябват.
  Аз 9 не можах да го разбера, ко каза?

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 11. 11 Профил на omurtag
  *****
  Гневно

  ДО 7-ми ДРАГИ МНОГО ОБОБЩАВАШ И ПОСТАВЯШ ПОД ОБЩ ЗНАМЕНАТЕЛ !

 12. 12 Профил на Blag
  Blag
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Имали само един служебен телефон. А колко да имате, бе даскале?
  (#5) Държавата ли да ви плаща личните разговори ?

  Г-н Вълчев загуби години да обяснява на учителите, че ако искат двойни заплати, трябва половината училища да се закрият и половината учители да овладеят бързо друга " почтена (и нископлатена) професия." Това е истината. Същото и с лекарите.

 13. 13 Профил на BBC
  *****
  Неутрално

  До тоя дето гледал как се лупат семки - скоро и вие по топлите офиси ще лупите семки - ама останали без работа и заплата! Това дето става по училищата става в цялата страна след има нема десетина годинки ....

 14. 14 Профил на 7-ми
  *****
  Весело

  Какво е това заплата?! Вече 20 години имам фирма, създадена 1989 г. по Указ №56 и чак досега. И най-вече доволни клиент(к)и. Да са ми живи и здрави! Така че, няма страшно, кризите идват и си отиват.

 15. 15 Профил на магаренко
  *****
  Весело

  "Добре, законът не ви ли позволява външно финансиране и привличане на спонсори и инвеститори?" - Алоооооооооо №9, припомням че става въпрос за държавни училища!!! Посочения от теб модел е валиден за Османското робство, когато няма Българска държава.......

 16. 16 Профил на Руслан 21
  *****
  Неутрално

  7-ми

  И моето разрешително е № 2 от 1988 г. по указ № 56. И аз имам много доволни клиенти, но те вече нямат пари и от там драстично ми и е спаднал оборота. Ако така върви много скоро ще съм на ръба на оцеляването - или след него. Сегашната криза е първата по рода си в света, защото е засегнат целият свят.

 17. 17 Профил на Люпила семки
  *****
  Неутрално

  Не може да има училища с по 12 деца в клас и да получават същата заплата като мен - с 23 деца. Това е начинът - там, където няма деца, няма нужда от училище, поддържано на командно дишане, за да им е мирна на кметовете главата и сигурна службата ( нали е изборна)!

 18. 18 Профил на 2
  *****
  Неутрално

  [quote]Всяка година министерството на образованието увеличава броя на местата за прием в профилираните и професионални паралелки. Обяснението е, че така учениците имат по-широки възможности за избор на училище, а конкуренцията между гимназиите е по-голяма.[/quote]

  Истината е че училищата получават държавни пари за всеки ученик който се запише при тях, затова отварят сума ти измислени паралелки с единствена цел.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK