Ал Пачино и Силвестър Сталоун ще снимат у нас

Министър Вежди Рашидов представи заместниците си

© Георги Кожухаров

Министър Вежди Рашидов представи заместниците сиАл Пачино, Робърт де Ниро и Силвестър Сталоун ще снимат филм в България. Това съобщи новият зам. министър на културата Димитър Дерелиев, който доскоро беше в съвета на директорите на Киноцентъра "Ню Бояна". Ал Пачино и Робърт де Ниро ще дойдат до края на годината, а Сталоун ще снима у нас "Рамбо" през май следващата година.


Ние сме единственото министерство, на което правителството опрости 2 млн. лева от разходите, които трябва да бъдат съкратени, за да се попълни дупката в държавния бюджет, похвали се и министърът на културата Вежди Рашидов при представянето на зам. министрите си Димитър Дерелиев и Тодор Чобанов. Рашидов поясни, че все пак министерството ще трябва да се раздели с 6 млн. лева. За целта ще бъдат огледани щатовете в 9-те културни центъра в чужбина, които са на разпореждане на ведомството. В момента издръжката на един такъв център е около 90 хил. лв. на годината, а дейността, която се извършва там, не е достатъчна, допълни министърът. Той уточни, че предстои и преструктуриране на оперативни звена в министерството, за да станат по-ефективни.


Рашидов определи като основна политика в следващите години изваждането на културата на пазара. Само у нас тя е на държавната ясла, навсякъде по света не се разчита само на субсидии, уточни Рашидов. Той обаче обеща министерството да помага за разпространението на националната култура по света и на младите творци. Министърът изрази надежда един ден България да има свой нобелист, както и поне двама български художници, които да влязат във фондовете на западнаевропейските музеи. Рашидов се ангажира също да работи за повдигане самочувствието на българските творци и се похвали, че лично премиерът Бойко Борисов е обещал да помага с всичко, което е необходимо за развитието на културата.
Тодор Чобанов заяви, че Законът за културното наследство има своите достойнства, но има и недостатъци и ще бъде променен, така че да работи в национален интерес. Ще се коригират текстове, които не работят, но ще се запази философията на закона, допълни той и обясни, че заради несъвършенствата е застрашено усвояването на 200 млн. евро за подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура по Оперативна програма "Регионално развитие".


Димитър Дерелиев допълни, че ще има изменения и в Закона за авторското право, за меценатството и за филмовата индустрия Ще бъдат създадени и звена за управление на проекти, за да може да се привлекат европари в подкрепа на културата. Вежди Рашидов пък изрази надежда до две години България да има нов музей на модерното изкуство.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 787 Неутрално

  цялото министерство трябва да се закрие.
  творците трябва да си изкарват хляба в условия на пазарна конкуренция, а не да цицат от данъкопладците!

 2. 2 Профил на dbozhinova
  dbozhinova
  Рейтинг: Разстроено

  Творците не са търговци. Аман от тая пазарна конкуренция. Учените не са търговци също!

 3. 3 Профил на радо
  *****
  Неутрално

  заслугата е на варод, не на министерството

 4. 4 Профил на Мариан
  *****
  Весело

  Я, ДА ВИДИМ КОЙ ПО-ЯК СЕГА, НАШ БОЙКО ИЛИ СТАЛОУН!

 5. 5 Профил на Христина
  *****
  Неутрално

  Читалищни дейци, не очаквайте нищо добро от новия министър.Бог да ни е на помощ!

 6. 6 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Защо твърдят, че някой от родните кинотворци ще спечели от това, че Ал Пачино или някой друг идва да снима в България? Те ще си правят филмите в Ню Бояна и те ще вземат парите.

 7. 7 Профил на Култура
  *****
  Неутрално

  Някой знае ли къде в Европа има такова министерство? Има МОН, но каков прави минстерство на културата - някой знае ли? И колко му е бюджета?

 8. 8 Профил на Културно
  *****
  Неутрално

  Къде може да се види отчета на това министерство за миналата година - лев по лев?

 9. 9 Профил на до lordcris
  *****
  Неутрално

  lordcris, защо бързаш да се изказваш и да ти блесва тъпотията. Творците винаги са били част от пазарната конкуренция( поне на запад ) и ролята на държавата е да създава добри условия за развитие на културата, т.е. закони подкрепящи меценатството, създаване на културни институции, защита на авторски права и пр.. Но май твоята представа за отношенията между държава и творец е като тебе, който лепи петолевки на мазното чело на циганин кючекчия.

 10. 10 Профил на доктора
  доктора
  Рейтинг: 0 Неутрално
 11. 11 Профил на Венци Димитров
  *****
  Неутрално

  Още и от годините на комунизма у много хора останаха навиците, че държавата трябва да издържа писатели,поети и артисти, а те кротко до си пият по интелектуалските кафенета. Всичко това се правеше с идеологическа цел и Тодор Живков беше цар по тези номера. Нашите културтрегери, налапваха въдиците,зяащото това им изнасяше и си живееха готино по писателски вили и планински къщици като тази в Полковник Серафимово и Ковачевица.
  Световната практика,обаче показва друго.В развити държави например,писателите които се издържат само от писане са единици. Всички от познатите ни актьори от червените пътеки по филмовите фестивали, са постигнали с успеха си с огромен труд,който в по-вечето случаи остава скрит за публиката и при максимална конкуренция, а не плацикайки се по карибските плажове. Да има ги и тия работи на когато човек успее да пробие.

  Към №2. Да творците не са търговци но изваждането им извън конкуренцията ги унищожава. Без конкуренция не става!

 12. 12 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 787 Неутрално

  не съм съгласен че творците не са търговци.
  всички сме такива.
  продаваме си труда на другите и с парите си купуваме необходимите ни неща.
  това е основата на човешкото развитие.
  творците не са по-различни.

 13. 13 Профил на .
  *****
  Неутрално

  Венци Димитров, това го знае всяко хлапе, но тази соцарт идилия отдавна я няма, а и няма да се повтори.

 14. 14 Профил на Борис
  *****
  Неутрално

  Каква връзка имат Де Ниро, Пачино и Столоун с българската култура и защо плановете им да снимат в България трябва да присъстват в програмните намерения на министерския екип?

 15. 15 Профил на 15
  *****
  Неутрално

  Хората на изкуството не са търговци!!!
  За да се продават има импресарски къщи, мениджъри и т.н.
  Въпросът е, че в БГ изобщо няма подходящите условия за нормално съществуване на творците.
  Изкуството е зона за хора с просветени умове и дух, които биха отделили пари за него, инак чакайки пазарните принципи да определят кой да съществува и кой - не, то ще изчезне!
  В тези условия оцеляват Азис и силиконките!

 16. 16 Профил на DEATH
  *****
  Весело

  Тази пура в ръката му е минимум 100 лв.......

 17. 17 Профил на The Fallen
  *****
  Неутрално

  1 е прав

  От къде на къде държавата е длъжна да дундурка разни творци. Има един народен театър и по един голям театър в по големите градове и това е. Другите да си търсят спонсори и частни средства, който е кадърен ще се задържи, който не ще го смени друг. Учените са друго нещо, без наука нищо не става. Докато за творците в момента има толкова телевизии да се изявяват!

 18. 18 Профил на някой
  *****
  Неутрално

  Аз пък не мога да разбера, как можа ББ да го сложи това турско мекере на тоя пост... Поне да имаше вид за пред хората, тоя само ще ни излага пред чужденците и да се питат "така ли изглежда белият, средно статистически, цивилизован и културен българин ?!?". Че тоя с тая брада като кошер, с тоя нос като гамба и вежди като калници на БМХ не е за пред хора, а камо ли да го изпратиш да се здрависа с Ал Пачино, Сталоун и Р. Де Ниро... просто недоумявам. Мен ме е срам да кажа, че това ни е културният министър и изглежда така. А пък да не говорим и за неговото поведение...беше се млатил преди време пред Кметството за паркинг-място. Такъв човек ли, с такова име и външен вид на нечистоплътник и катеричка-рунтавелка, с бабаитлъшко поведение и досие с побои, трябва да ме представя пред чужденците и да бъде министър на културата на България ?!???? Само се чудя... Трябва да се избират млади, добре изглеждащи и представителни личности, поне за министрите, а зам.министрите не е чак толкова важно. Не е редно човек тип "стар морски пенсиониран капитан с лула в ръка" да бъде представител на министерство, и то точно на културата. Според мен.

 19. 19 Профил на чичо Ви
  *****
  Неутрално

  Нещо не разбрах - тия на снимката ли са Ал Пачино и С Сталоун - много са секси - особено този с брадата.

 20. 20 Профил на чичо Ви
  *****
  Неутрално

  Държавата трябва да издържа театри и опери като сграден фонд и администрация. Всички останали трябва да си изкарват парите от роли, постановки , правене на декори и т.н. Стига държавна ясла за полу пияници и лели на 50 год. с дълбоки деколтета .

 21. 21 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  И като снимат у нас, какво?

  Какво ще добави или отнеме това на и без туй никаквата ни, западаща култура?

  Ще я оживи? Възроди? Въздигне на световно ниво?

  Не се кичете с чужди парцали, гусин минисътър!

  Пак ще почнат да влачат звздите по чалгаджийски сокаци, та да се чудят що за катун сме в тая държава!

  Като оня побългарен вече швед - Долф Лундгрен, който и кючеци се научил да праска, разправят!

  Леле, какоооо! Представи си Ал Пачино да защрака с пръсти и да замятка едни кръшни гюбеци под звуците на потна, сосна чалга...

  Ще си стрива да се види!

 22. 22 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  Чети "Ще си струва да се види..."

 23. 23 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Хората на изкуството не трябва да са търговци. Едно произведение на изкуството е силно, когато авторът го е направил за собствен кеф, а не за кефа на бай Петко. Лошото е, че много хора на изкуството са бедни....

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 24. 24 Профил на Подлия Роби
  *****
  Неутрално

  То и сега все едно няма Министерство на културата - резултатът е налице - някой може ли да се осмели да каже, че днешните българи, особено които са расли и са били възпитавани след 1990 г, са "културни" в класическия смисъл на думата? Благодарение на рудиментарната функция на това министерство и липсата на държавна политика в тази насока, днес повечето сме някакви лумпени, на които в главите им има само чалга, селски курветини, голф 3-ки, ланци, мобилни телефони, кас'тфони, мастфони и т.н...
  Работата на такова министерство далеч не е да "храни културтрегерите", а да дава насоки в ценностите на хората, да провежда ясна държавна политика по отношение на културата, да лобира за провеждането на такива събития и т.н...
  Ама повечето сме тъпи говеда, каквито описах няколко изречения по-горе и затова ни е трудно да го разберем....

 25. 25 Профил на читалище
  *****
  Неутрално

  Към Христина - напълно съм съгласен с теб. Библиотеки и читалища явно не са в програмата на новия екип. Може пък и да не знаят, че има такива. Ако искат могат и на тях могат да обърнат внимание по време на управлението на министерството.

 26. 26 Профил на знаещ
  *****
  Неутрално

  Бате Веждю да почете преди да се изказва. НАВСЯКЪДЕ културата и образованието са на държавна издръжка!

 27. 27 Профил на Петров
  *****
  Неутрално

  САЩ нямат Министерство на културата, но имат най-добрите симфонични оркестри (Бостън, Филаделфия, Лос Анжелос и др.), Метрополитен, велики джаз- и поп-изпълнители. Имат и велики писатели, художници и архитекти. Всичко си имат, само министерство нямат, а и не им трябва.
  Министерствата са за бездарниците като Веждито и клатикурите като Стефан Данаилов.

 28. 28 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 965 Весело

  Тоя от дясно прилича на фашага, а що се отнася до снимките ако е пак некъв екшън в стил "Жега" имат всички предпоставки да надминат оригинала и то с автентични кадри и статисти нещо недостигнато като висини до момента в Hollywood.

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 29. 29 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 965 Весело

  @някой

  "така ли изглежда белият, средно статистически, цивилизован и културен българин ?!?".

  Този екземпляр може да бъде видян почти и единствено само в червената книга л0л

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 30. 30 Профил на мани,мани - излагация
  *****
  Любопитно

  На всички е известно приятелството на Вежди, с разстреляния бос на “Мултигруп” Илия Павлов. Освен с него Веждито бе много близък с покойния автор на “вулгарни романи” Христо Калчев /даже дадоха съвместно интервю за българската мафия/. Отколешен авер по чашка бе и с поета-държавник Георги Джагаров, както и с Иван Славков – Батето. В артсредите още се носят легенди, митове и предания за бохемските им изпълнения по времето на соца в бар “Астория” и в клуб-ресторантите на СБП и столичния Дом на киното.
  няма никаква яснота дали той се готви да се оттегли от фирмата си “Рашидов” АД, в която основно участие има и единственият му син Вадим – също художник. Откакто родителят му бе избран за народен представител, младият мъж, щастливо женен за манекенка, се покри тотално от медиите.
  Близки до фамилията обаче издават, че все още
  бил зависим и в бизнеса, и в изкуството от влиятелния си баща,
  затова избягвал да дава изявления, страхувайки се, че ако каже нещо “не така”, може да го раздразни. По същата причина упорито страни от “светлините на прожекторите” и първата съпруга на Вежди – бившата баскетболна националка и настояща радиожурналистка Таня Обретенова. В Интернет-форумите се прокрадна слухът, че преди 10 ноември е била преподавател в АОНСУ и дори преводачка в ... ЦК на БКП и именно на нея дължал стремителната си кариера майсторът на “чука и длетото”. Според други мнения Обретенова не знаела бъкел турски, преди да се задоми за Веждито, и го научила перфектно само заради силната си любов към него.
  Хора, надзъртали в архива и на ДС, и на Догановата партия, пък подмятат, че по време на “възродителния процес” Вежди не само не се разбунтувал, но дори написал официална декларация, в която се казва, че

  се гордее с новото си българско име - Веждю Радишев /което си избрал самосиндикално/ и ще служи на социалистическа България.

  За интимния живот на “без пет минути” културния министър също се носят бивалици и небивалици. Както “ШОУ” пръв писа, Рашидов е бил любовник на тв-журналистката Маргарита Михнева, с която заформя изпепеляваща лав стори. По това време Веждито е женен, което не му пречи съвсем открито да кани Михнева не само в ателието, но и в дома си. Клюката гласи, че съпругата му направо се поболяла от връзката им, даже ходила при известни шаманки, които срещу солидни за времето суми обещали да развалят “любовната магия”, но вместо това...

 31. 31 Профил на забърсващ
  *****
  Неутрално

  Рашидов бил един от най-богатите в гилдията. Към 2006-а те “оценяваха” състоянието му на над 1 млн. лв. суха пара, отделно имоти и скулптори за още няколко милиона. На милиони се оценява и колекцията му от картини и пластики на родни и чуждестранни зографи и скулптори...

 32. 32 Профил на MJ
  *****
  Гневно

  Абе, кво ми сравнявате как било в Сащ бе? Някой знае ли там колко е получила Метрополитан опера като дарения за тази година??? над 100млн... тука да сте чули някой бизнесмен да дарява на училище нещо, за стипендии или за нещо друго?? Освен мобилните оператори аз не се сещам някой да подкрепя културни мероприятия. Кво ми сравнявате тези страни с такъв стандарт, където билет за опера или концерт струва 100-200 долара. За какво си говорим. Тук ако държавата не дава и кирливите 6млн. изобщо няма нищо да се случва. Единственото ви развлечение ще е да ходите на чалга концерт.
  Един стойностен диригент взима 10 000евро. Айде да видим как ще му се плати хонорар с билети в зала БГ от по 3, 5 и 10лв и без да има държавна подкрепа? И как някой ще ви пее или свири за 300-500лв, където от 5 годишен се е трепал цял живот, дал е 1000левове за уроци и е инвестирал толкова в oбучението си....
  Аман от разни капиталисти... сегашната криза е живото доказателство, за това, което се случва, ако всичко се остави на алчни хора и държавата няма никакъв контрол!

 33. 33 Профил на KIRO
  *****
  Неутрално

  6те снимат биографи4ен филм за Гоце- 1 4аст "Младост в Сири6тник"

 34. 34 Профил на Културтрегер
  *****
  Неутрално

  @MJ
  А кой е казал, че културата трябва да е за простолюдието, за 3, 5 и 10лв ???

 35. 35 Профил на Iwo
  *****
  Неутрално

  Особена полза от идвамето на световно известни актъори у нас може и да няма (макр яе все ще похарчат някой долар у нас) но не виждам и вреда - поне името на България ще се чуе някъде

 36. 36 Профил на Адем
  *****
  Неутрално

  Вежди Рашидов е пич истински, стига сте му завиждали!

 37. 37 Профил на MJ
  *****
  Неутрално

  Извинявай, ама къде съм казал, че е за простолюдието??? То е ясно, че един човек за да посещава такива мероприятия има някакво ниво.
  Цената, която съм посочил е сегашната, която българинът може да си позволи. Виждал ли си каква е публиката в зала БГ случайно? Масово хора на средната възраст и над нея.
  Ти кво имаш в предвид, че хора, които не могат да си позволят да дават повече са от простолюдието ли? Щото нещо не ти разбрах въпроса ти или какво имаш в предвид изобщо със изказването си!

 38. 38 Профил на BG nobel prize winner
  *****
  Неутрално

  Елиас Канети е роден и израстнал в България и има нобелова награда по литература за 1981. По късно има и други гражданства.. жалко, че никой не го признава и познава в Б-я, все пак всичко, коео съм чела от него ме е вдъхновило дълбоко..

 39. 39 Профил на eftini bg movies
  *****
  Неутрално

  Още един ефтин филм....

 40. 40 Профил на В.Димитров
  *****
  Неутрално

  О-о-х, пак съм в чата.
  Защо говорим за онези пичове,американските.
  Всички те са готини!
  Нека снимат у нас!
  Нека се учат и нашите. Па то журналисти , инвтервюта няма лошо!

  Едно време разнасяха по градовете Ламбо и Гришата (Бог да го прости!), като цигански мечки по градове и паланки.

  За Вежди?
  Той е част от политиката на Бойко по отношении на турците. Преди три години си хареса в нашия регион един бивщ кмет от ДПС, за да налага нов етнически модел. Той пък взе ,че хайванина се оказа престъпник!

  Е Вежди само гдето беше, Мултак.
  Аз вмярвям на Александър Андреев от Deutsche Welle.
  Той простичко попита. Кой казва,че Вежде Рашидов е голям скулптор.

  Спирам!

 41. 41 Профил на interart_bg
  interart_bg
  Рейтинг: Весело

  Няколко въпроса към загрижените за българската култура, (ако е така, разбира се):
  - Кой е Александър Андреев? - от гледна точка на компетенции да оценява световните процеси в пластичните изкуства и относителното място, което заема конкретен автор, (което, въпреки наличието на обективни измерители, все пак, особено приживе е винаги относително, най-малкото, защото, както е известно художниците не са състезатели на скок по височина или щанги, за да бъдат титулувани по аналогичен начин );
  - Имат ли представа загрижените, след колко усилия на министерствата на външните работи, на културата и гражданския сектор (и в резултат на какви средства), художници на водещи държави попадат най-накрая в световните каталози по изобразително изкуство? - Докато българските художници се класират ежегодно във водещите конкурсни форуми по изобразително изкуство, без дори нашите медии да го отразяват?
  ( В движение - едно предложение към Министерството на културата - да разкрие рубрика в сайта си и информира със снимков материал за всеки български художник, преминал "цедката" на поредното Международно селекционно жури и допуснат за участие в международна периодична конкурсна изложба, (биенале и триенале) и международните пленери (по графика, плакат, скултура, керамика и т.н.); Както и за значими персонални изложби на българи извън България или за международни изложби с българско участие, защото това работи за имиджа на българия в Европа и света - при това без това да струва нито лев на държавата; Както и да се задължи МВнР и посолствата ни по света, да го дублира на сайта си на английски и всички български посолства по света

  И - за да не се хаби място и време: закрийте темата - харчене на бюджетни пари за творци - от влизане в сила през 1993 г. на Закона за авторско право и сродните му права - творците не се издържат от бюджета - те са на свободна практика

 42. 42 Профил на Културтрегер
  *****
  Неутрално

  @MJ
  Ами да, скъпото изкуство - за хора с пари - също както и при колите или мебелите.
  Странно забогателите у нас не трябва да ни пречат да осъзнаем принципите на свободния пазарен свят: бедният човек е беден, защото обществото не му плаща, което е защото той не носи ползи на обществото. Щом той това не го може, значи не може и да цени скъпо изкуство, а и не го заслужава. А сега ти предлагаш, някой по-заслужил да плати операта на незаслужилия, като е възможно първият въобще да не се интересува от опера - това е крайно несправедливо!

 43. 43 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 787 Неутрално

  подкрепям напълно Културтрегер

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK