Премиерът обеща държавата да покрие щетите от земетресението в Североизточна България

Премиерът обеща държавата да покрие щетите от земетресението в Североизточна България

© Мария Съботинова, СГ/ИИ"Държавата трябва да се намеси и да помага на сънародници, когато са в нещастие." Това каза в Шабла премиерът Бойко Борисов, който посети сгради, засегнати от земетресението в Североизточна България на 5 август.


"Лошо е, че нямате навици да застраховате", обърна се той към 85-годишната баба Монка, чиято къща е сред най-пострадалите в града.


Борисов обеща държавата да покрие всички щети. Той обясни, че при взривовете в Челопечене преди година като кмет на София е отпуснал 3 млн. лева на местните хора, за да ремонтират засегнатите от гърмежите сгради. Мотивът му е, че държавата трябва да помага най-вече на малките общини, които са с ограничени бюджети.
"Ще спрем самолетите на властта, ще пътуваме по-малко. Ще направим конкурс за превозвачи. По-пестеливо и ще останат пари за хората", обясни Борисов.


Кметът на Шабла Красимир Кръстев поиска между 80 и 100 хиляди лева за покриване на всички поражения от земетресението. Отпуснатите от Комисията по вероизповеданията 10 000 лева за ремонт на местната църква са крайно недостатъчни за възстановяване на тавана на сградата. По първоначална оценка целият таван е пропукан. Храмът "Св. свщмчк Харалампий" е паметник на културата и е една от най-пострадалите сгради в общината.


Над 63 хил. лева са щетите от земния трус в каварненското село Камен бряг. Кметът на община Каварна Цонко Цонев заяви, че не иска средства за щетите, а вместо тях настоява градът да получи противопожарен автомобил. За такъв от общината чакат вече от 6 години.Президентът Георги Първанов е провел днес телефонен разговор с кмета на община Шабла, която е най-засегната от земетресението на 5 август. Това съобщи прессекретариатът на държавния глава, цитиран от БТА. Държавният глава е обявил, че прави лично дарение в размер на 1000 лева за възстановяването на православния храм в града "Св. свщмчк Харалампий".


Кметът Красимир Кръстев е информирал президента за последствията от природното бедствие и за предприетите от общината мерки.


Първанов е изразил увереност, че пораженията по сградите ще бъдат своевременно ликвидирани с усилията на гражданите и с помощта на държавата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK