Румен Петков щял да съди за клевета финансовия министър Симеон Дянков

Румен Петков щял да съди за клевета финансовия министър Симеон Дянков

© Георги КожухаровБившият вътрешен министър, а сега депутат от БСП Румен Петков обяви в Плевен, че ще заведе дело за клевета срещу финансовия министър Симеон Дянков, предаде агенция "Фокус". Петков определи като клевети и откровени лъжи твърденията на Дянков, че бившият вътрешен министър не е допуснал осъществяването на пряка връзка между информационните системи на данъчните и митническите служби.


В началото на юли финансовият министър обяви, че "името на Румен Петков постоянно излизаше, когато задавах въпроса защо системите на митниците и данъчните служби не са свързани". Обясниха ми кой е Румен Петков и ме навява на мисълта, че това не е направено за доброто на България, а от гледна точка на шепа българи, добави тогава Симеон Дянков.


Твърденията на Дянков са в резултат на некомпетентност, недобронамереност или подвеждане от по-низшестоящи служители, заяви днес Петков. Посочи, че и двете служби са към Министерството на финансите и той не би могъл да възпрепятства тяхната работа като министър на вътрешните работи. Петков разкритикува Дянков, че с лекота "разхвърля" различни числа за загубите от липсата на информационна система между двете служби. По думите на Петков след шест месеца тези числа ще бъдат подложени на сериозен анализ, когато ще стане ясно "какъв е резултатът от екскурзиите на Дянков из страната".
Като клевети определи Петков и твърденията на Дянков, че по времето на Петков са поръчвани хеликоптери с туристически цели. Той поясни, че закупуването на четири хеликоптера е част от стратегията за изпълнение на шенгенските стандарти. Петков заяви, че ще заведе дело срещу Симеон Дянков, "за да е ясно, че всеки в България може да бъде министър, но всеки клеветник трябва да понесе предвиденото от закона".


Делото срещу Дянков ще бъде заведено в първите дни на септември след ваканцията на правораздавателните институции. Петков каза, че се надява, че те да подходят със същия ентусиазъм към настоящите министри, както и към бившите от БСП.Петков се чуди защо ръководството на партията не реагира на "истеризирината атака" срещу бивши министри на БСП
Нужна е радикална реформа в ръководството на БСП, смята Румен Петков, който в последните години е несменяем член на Изпълнителното бюро на БСП. "Има обществени процеси и нагласи, които трябва да отчитаме - когато има пренатоварване с негативизъм, колкото и безпочвен да е той, морално е да се направи крачка в страни", каза Петков, с което потвърди тиражираната в медиите версия, че си е подал оставката като член на ръководството на БСП, предаде агенция "Фокус". За Петков било непонятно защо ръководството на партията не реагира по никакъв начин на "истеризираната кампания на атака, на агресия срещу бивши министри от БСП". Мълчанието създавало впечатление у обществото, че обвиненията в корупция са верни, а това не било така, смята той. Добави, че Изпълнителното бюро трябва да заеме солидна позиция, с която да покаже, че БСП се грижи за своите хора, защото в случая ставало въпрос за много човешки съдби.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK