Вътрешният министър защити осъдените по случая "Чората"

Вътрешният министър Цветан Цветанов<br />

© Надежда Чипева

Вътрешният министър Цветан ЦветановМинистърът на вътрешните работи Цветан Цветанов защити петимата полицаи, осъдени на общо 82 години затвор за смъртта на Ангел Димитров-Чората след като се срещна с роднините им. "Те не са имали за цел смъртта на Димитров, не са отишли с тази мисъл, с тази цел и с тази задача", заяви Цветанов, цитиран от Би Ти Ви.


Министърът каза, цитиран от "Бгнес" : "Винаги разсъждавам по този начин, че полицаите не могат да бъдат убийци", но добави, че ако някой от тях наруши закона, ще е безкомпромисен. Той заяви, че вярва в българския съд, а същевременно обяви, че не би допуснал петимата полицаи да влязат в затвора, ако зависи от него. "Не смятам, че те са най-големите престъпници в държавата и за 20 години демокрация са най-виновни, каза още Цветанов, но пък направи уговорката, че решенията на съда не трябва да се коментират.


Протест, подписка и жалба срещу присъдите на Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков и Янко Граховски произведоха само за ден колегите им от Благоевград. Полицаите не са убийци, целта е да се промени решението на съда, заяви секретарят на благоевградското полицейско синдикално дружество Страхил Анталавичев. "Присъдата на Военно-апелативния съд не е адекватна, не може да става въпрос за умишлено убийство и предварителен сговор. В решението се твърди, че едва ли не МВР е терористична организация, че има терористични отряди в системата, направо не искам да го коментирам", заяви Анталавичев.
Полк. Ванчо Спасов, бивш началник на КАТ- Благоевград и баща на един от осъдените полицаи Иво Иванов, обясни, че митингът се организира от полицейския синдикат в града и с подкрепата на Федерацията на полицейските синдикати. Започва всеобщо негодувание срещу потвърдените ефективни присъди, заяви Спасов и обвини близките на Чората, че са оказвали натиск на съда при решаването на делото.


Роднини на осъдените смятат, че няма как полицаите да бъдат съдебни за убийство, защото винаги изпълняват заповеди. Директорът на областната дирекция на МВР в Благоевград комисар Константин Титянов заяви преди това, че ще обжалва решението на Военно-апелативния съд, тъй като полицията в града е страна по делото и е осъдена да плати обезщетения на близките на Ангел Димитров.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK