Политическите кабинети са почти попълнени

Правителството на ГЕРБ положи клетва пред Народното събрание на 27 юли. <br />

© Надежда Чипева

Правителството на ГЕРБ положи клетва пред Народното събрание на 27 юли.Екипите на 12 от общо 15 министерства са сформирани до днес след като на 27 юли правителството на ГЕРБ беше избрано от Народното събрание. Изцяло попълнени са политическите кабинети в министерствата на финансите, на регионалното развитие, на труда, на правосъдието, на здравеопазването, на културата, околната среда, земеделието, икономиката и на спорта. В Министерството на вътрешните работи засега е назначен само един зам.-министър като намеренията на министър Цветан Цветанов бяха за трима заместници. Политическият кабинет в Министерството на образованието остана временно с човек по-малко след като зам.-министърът с ресор висше образование Румен Пранчов подаде оставка по лични причини. , Чака назначение и зам.-министър на външните работи по европейските въпроси.


Министерство на вътрешните работи
министър - Цветан Цветанов
Целта му е в края на мандата министерството да е управлявано по-добре

Веселин Вучков<br />

© Антон Попов

Веселин Вучков


При назначаването си Цветанов обяви, че ще има най-много трима заместници. Засега са назначени двама - Веселин Вучков и досегашният генерален комисар на ведомството Павлин Димитров.


Веселин Вучков ще отговаря за правното осигуряване, международното сътрудничество и обучението на служителите. Димитров ще контролира финансите и социалната политика на ведомството, управлението на държавните имоти, обществените поръчки и въвеждането на новите документи за самоличност.
За началник на кабинета е назначен Бойко Славчев, юрист и полицай от кариерата.


Министерство на финансите
министър - Симеон Дянков


зам.-министър Ана Михайлова ще отговаря за външния дълг, международните финансови институции, eврофондовете и макроикономическите анализи

Зам.-министърът на финансите Владислав&nbsp;Горанов каза в <a href="http://dnevnik.bg/intervju/2009/08/09/767922_vladislav_goranov_zamestnik-ministur_na_finansite/" target="_blank">интервю </a>пред &quot;Дневник&quot;, че валутният борд и дефицитът са несъвместими.<br />

© Георги Кожухаров

Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов каза в интервю пред "Дневник", че валутният борд и дефицитът са несъвместими.


зам.-министър Владислав Горанов е с ресори "Бюджет" и "Разходи"


Министерство на регионалното развитие и благоустройството

Екипът на МРРБ (от ляво на дясно) - Георги Прегьов, Лиляна Павлова, Росен Плевнелиев, Екатерина Захариева.<br />

© Красимир Юскеселиев

Екипът на МРРБ (от ляво на дясно) - Георги Прегьов, Лиляна Павлова, Росен Плевнелиев, Екатерина Захариева.


министър - Росен Плевнелиев. Основният му приоритет е построяването на три магистрали до края на мандата - "Люлин" (около София), "Тракия" (София - Бургас) и "Марица" (Пловдив - ГКПП "Капитан Андреево")


Зам.-министър Георги Прегьов е строителен инженер. Последното му работно място е управител на "Консултанска инженерна група" ООД. В Министерството на регионалното развитие ще отговаря за ВиК сектора, Дирекцията за национален и строителен контрол както и агенцията по кадастъра.


Зам.-министър Лиляна Николова е магистър по "Публична администрация и европейска интеграция" от Варненския свободен университет. Професионлната й кариера досега е в министерствата на финансите и на регионалното развитие, където е отговаряла за проекти по програма ФАР, ИСПА. Последното й работно място преди да стане зам.министър беше на началник отдел в дирекция "Национален фонд", на финансовото ведомство. Националният фонд отговаря з финансовото управление, контрола и сертификацията на средствата от Европейския съюз. В строителното министерство ще отговаря за оперативна програма "Регионално развитие", както и програмите ФАР и ИСПА.


Юристът Екатерина Захариева има опит от администрацията, натрупан в Министерството на околната среда, където работи от 2003 г. Първоначално е юрист-консулт, а след това става шеф на дирекция "Правно-нормативно и административно обслужване". Първоначално министър Плевнелиев я представи като началник на кабинет му. Впоследствие беше назначена за зам.министър. Тя ще отговаря за качеството на законопроектите, които ще подготвя министерството, както и за договорите с различните изпълнители.


Министерство на труда и социалната политика

Екипът на МТСП (от ляво на дясно) - Красимир Попов, Тотю Младенов, Валентина Симеонова<br />

© Надежда Чипева

Екипът на МТСП (от ляво на дясно) - Красимир Попов, Тотю Младенов, Валентина Симеонова


министър - Тотю Младенов: основните му приоритети са ограничаване на ръста на безработицата и възстановяването на социалния диалог.


Зам.-министър Красимир Попов , който отговаряше за усвояването на еврофондовете във ведомството, сега поема ръководството на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" и проекта "Красива България" и ще отговаря за заетостта.
На Валентина Симеонова са възложени социалните услуги, политиките за деца и социално включване.


За социалното осигуряване и политиката по доходите ще отговаря Христина Митрева, която през последните 10 години беше шеф на Главна дирекция "Анализ, планиране и прогнозиране" в Националния осигурителен институт.


Министерство на правосъдието

Екипът на Министерството на правосъдието - Жанета Петрова, Даниела Машева, Маргарита Попова и Христо Ангелов.&nbsp; <br />

© Красимир Юскеселиев

Екипът на Министерството на правосъдието - Жанета Петрова, Даниела Машева, Маргарита Попова и Христо Ангелов.


министър - Маргарита Попова. Тя посочи като приоритети промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които да се намали формализмът при разследванията. Попова заяви намерения и за частични поправки в Наказателния кодекс, с които да се увеличат санкциите за злоупотреби с еврофондовете.


Зам.-министър Жанета Петрова беше съдия във Върховния административен съд, отговаря за законодателната дейност на министерството.


Зам.-министър Даниела Машева, която преди беше прокурор във Върховната касационна прокуратура, ръководи международния отдел и основният й приоритет ще е намаляване на делата срещу България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.


Бившият обвинител от Върховната административна прокуратура Христо Ангелов ще отговаря за дирекциите "Изпълнения на наказанията" и "Охрана", както и за бюрото, което ще контролира използването на специални разузнавателни средства.


Министерство на образованието, младежта и науката

Екипът на просветното министерство - Светлана Ломева, Йорданка Фандъкова и Милка Коджабашиева.<br />

© Надежда Чипева

Екипът на просветното министерство - Светлана Ломева, Йорданка Фандъкова и Милка Коджабашиева.


Министър Йорданка Фандъкова

Зам.-министър Милка Коджабашиева
ще отговаря за средното образование, а Светлана Ломева - за младежта и гражданското образование.


За висшето образование ще отговаря ректорът на Нов български университет Сергей Игнатов.


Министерство на здравеопазването

Министърът на здравеопазването Божидар Нанев.<br />

© Анелия Николова

Министърът на здравеопазването Божидар Нанев.


министър - Божидар Нанев: приоритети ще бъдат детското здравеопазване, укрепването на системата за спешна медицинска помощ, изграждането на национална здравна политика, насочена към запазване на медицинските специалисти в страната, както и налагане на финансова дисциплина в сектора. Министърът лично ще отговаря и за лекарствената политика на ведомството.


Юристът Валерий Митрев ще ръководи въпросите, свързани с медицинското обслужване, здравното осигуряване в страната и отношенията със съсловните организации на медицинските специалисти.


Неврохирургът Любомир Гайдов ще отговаря за сектора на общественото здравеопазване и управлението на програми и проекти.


Министерство на културата

Екипът на Министерството на културата (от ляво на дясно)&nbsp; - Димитър Дерелиев, Вежди Рашидов, Тодор Чобанов<br />

© Георги Кожухаров

Екипът на Министерството на културата (от ляво на дясно) - Димитър Дерелиев, Вежди Рашидов, Тодор Чобанов


министър - Вежди Рашидов

Зам.-министър Тодор Чобанов
- археологът по професия ще се съсредоточи в опазването на културното наследство.

Зам.-министър Димитър Дерелиев
- авторските права, меценатството и филмовата индустрия са неговите интереси.


Министерство на околната среда и водите

Министър Нона Караджова.<br />

© Георги Кожухаров

Министър Нона Караджова.


министър - Нона Караджова

Зам.-министър Евдокия Манева
- Започнала като експерт в МОСВ през 1991 г. Последователно е била началник на отдел, директор на дирекция, зам.-министър в служебното правителство на Стефан Софиянски и министър на околната среда в кабинета на Иван Костов. След това два мандата е депутат, член на комисията по околна среда. Работата й в МОСВ ще бъде свързана с опазването на биоразнообразието, превантивната дейност, управлението на отпадъците, чистотата на въздуха, дейността на Предприятието за управлението на дейностите по опазване на околната среда, както и координацията на регионалните екоинспекции.


Зам.-министър Ивелина Василева - Бивш зам.-кмет на Бургас, отговаряща за всички европейски проекти, проекти с международно финансиране и политиката на общината в областта на околната среда. В МОСВ ще отговаря за международната дейност и изпълнението на всички проекти по Оперативната програма "Околна среда", програма ИСПА и програма ФАР, а също и за управлението на водите и геоложките проучвания.


Министерство на земеделието и храните

Екипът на Министерството на земеделието и храните - Мирослав Найденов, Цветан Димитров и Преслав Борисов.<br />

© Анелия Николова

Екипът на Министерството на земеделието и храните - Мирослав Найденов, Цветан Димитров и Преслав Борисов.


министър - Мирослав Найденов


Дошлият от частния сектор Преслав Борисов ще отговаря за международните контакти, диалога с европейските институции, поземлените отношения, агростатистиката и координацията с фонд "Земеделие". Бившият кадър на агроведомството в областта на животновъдството Цветан Димитров се връща на по-висок пост и ще наблюдава същия сектор.


Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Екипът на Министерството на транспорта (от ляво на дясно) Ивайло Московски, Александър Цветков, Камен Кичев.<br />

© Красимир Юскеселиев

Екипът на Министерството на транспорта (от ляво на дясно) Ивайло Московски, Александър Цветков, Камен Кичев.


министър - Александър Цветков


Експертът в областта на авиацията Камен Кичев ще отговаря за транспорта, а Ивайло Московски - за европейските програми и проекти


Най-новото назначение е юристът Първан Русинов, който ще отговаря за информационните технологии и съобщенията.


Министерство на икономиката, енергетиката и туризма

Екипът на Министерството на икономиката (от ляво на дясно) - Мая Христова, Трайчо Трайков, Иво Маринов, Евгени Ангелов.&nbsp; <br />

© Цветелина Ангелова

Екипът на Министерството на икономиката (от ляво на дясно) - Мая Христова, Трайчо Трайков, Иво Маринов, Евгени Ангелов.


министър - Трайчо Трайков


Зам.-министър Мая Христова поема ресора "енергетика", експертът от ЕБВР Евгени Ангелов ще наблюдава икономиката, а доскорошният общински съветник от ГЕРБ Иво Маринов ще отговаря за туризма.


Министерство на физическото възпитание и спорта

Екипът на спортното министерство (от ляво на дясно) - съветникът Евгения Раданова, министър Свилен Нейков и неговите заместници доц. д-р Лазар Каменов и Иван Ценов.<br />

© Красимир Юскеселиев

Екипът на спортното министерство (от ляво на дясно) - съветникът Евгения Раданова, министър Свилен Нейков и неговите заместници доц. д-р Лазар Каменов и Иван Ценов.


министър - Свилен Нейков


Зам.-министър Лазар Каменов


Зам.-министър Иван Ценов


Министерство на отбраната

Министър Николай Младенов<br />

© Дневник

Министър Николай Младенов


министър - Николай Младенов - ще премести фокуса от сделките с имоти към дейностите в областта на отбраната


Зам.-министър Аню Ангелов
Зам.-министър Валентин Радев


Министерство на външните работи

Министър Румяна Желева<br />

© Надежда Чипева

Министър Румяна Желева


министър - Румяна Желева - Премиерът Бойко Борисов обяви, че бившият евродепутат от ГЕРБ Румяна Желева ще заеме временно поста във външно министерство, но след време ще бъде излъчена от България за еврокомисар


Зам.-министър Марин Райков - ще отговаря за двустранното сътрудничество, което се координира от регионалните дирекции на министерството "Европа" 1, 2 и 3, "Близък изток и Африка", "Австралия и Океания"


Зам.-министър Милен Люцканов - ще наблюдава многостранното сътрудничество и ще отговаря за политиката по сигурността, ООН, правата на човека и международните хуманитарни организации, международното право и консулските отношения


Калин Борисов беше обявен като кандидат за зам.-министър с ресор европейски въпроси, но до момента не е назначен. Още се оглеждат кандидатурите за третия зам.-министър


министър без портфейл - Божидар Димитров - отговаря за културното наследство и за българите в чужбина.

Божидар Димитров<br />

© Надежда Чипева

Божидар Димитров


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на българин
  българин
  Рейтинг: Неутрално

  А бе толкова ли е трудно да намерят друго ченге на местото на Пранчов, което да бъде удобно за БАН (разбирай да не падне косъм от главата на някой банаджия) и да продължи нищо да не прави за висшето образование, а само да вдига пушилка във вид на голи обещания.

 2. 2 Профил на Стария Бен
  Стария Бен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Лиляна Павлова Много готино парче, оооох на баткооооо

 3. 3 Профил на !
  !
  Рейтинг: Весело

  Политическите кабинети са почти попълнени - С ЧЕНГЕТА!
  ВЕСЕЛА,ПОЛИЦЕЙСКА ДЪРЖАВИЦА!

 4. 4 Профил на костов
  костов
  Рейтинг: Неутрално

  Полицай ги води, като полицаи работят. Май 4 години само ще разследват без работа за лев да свършат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK