Ректорът на Нов български университет Сергей Игнатов става зам.-министър на образованието

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на AVA
  *****
  Неутрално

  Това е добър избор. Успех!

 2. 2 Профил на The Incumbent
  The Incumbent
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Това звучи доста интересно. НБУ има модерна система на функциониране, но за съжаление една голяма част от студентите там са на ниско ниво. Гледах го човека в един дебат по една от националните телевизии и имаше доста модерна визия за реформа във висшето образование. В дебата участваха и представители на най-големите държавни висши училища. Сюблимният момент беше, когато започнаха да обясняват за шифрите в научните специалности(по такава кандидатстваш в докторантура) и г-н Игнатов им го каза:"Абе какви са тия шифри бе, трябва да има "Arts и Science" както е по целия свят. На добър час г-н Игнатов и нека силата за промяна и политическата воля бъде с вас!

  True genius resides in the capacity for evaluation of uncertain, hazardous, and conflicting information. - W. Churchill
 3. 3 Профил на Биг Дик
  *****
  Неутрално

  Много добър избор, браво! Точния човек на точното място. Доживях такива неща да се случват в България...
  Много съм доволен и очаквам добри неща за системата на висшето образование. Което определено има нужда от адекватен и компетентен човек като Сергей Игнатов. Той вижда "голямата картина" и едновременно с това е вътрешен човек за системата и познава проблемите от близо. Има и мениджърски умения и визия и решителност да взима трудни решения. Отново - браво за избора!

 4. 4 Профил на inside
  *****
  Неутрално

  Абсурдно е представител на частното образователно лоби да отговаря за държавното висше образование. Да си прави отвод докато е време.

 5. 5 Профил на nemo
  nemo
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Дано успее да се пребори с професорската мафия и порочната система, в която послушните се възпроизвеждат.
  А относно държавното висше образование - там безобразията са по-големи, защото ректорите са на практика абсолютно безконтролни и се разпореждат с държавни средства като феодали.

 6. 6 Профил на Академик
  *****
  Неутрално

  Дец. Сегрей Игнатов е отличен иязбор. Преди всичко е много интелегентен, посветен на научната си област, с добър управленски опит в академичните среди. Но най-вече честен и страстен борец за модерницирането на българската наука, след години на тоталитарна изолация от тази на света и още по-голяма стагнация напоследък. Цялата камарила от ректори на пишман ВУЗ ове у нас трябва да бъде поставена на място. Това са издивенци от феодален тип, които под прикритието на автономията буквално съсипват и млади учени и студенти.
  Първата работа на новия зам. министър е да сложи закона за степените и званията в синхрон със този на модерния свят и най-вече Европа. Второ, да се закрие т.нар. Агенция за акредитация, която на базата на технократски и формални "критерии" се опитва да мери равнището на над 50 "университета" и висши училища у нас. Повечето от които са станали нарицателни за корупция, елементарно равнище на подготовка на студентите си и пълно аутсайдерство по отношение на европейските академични и изследователски институции. Също така е нужно преатестиране на преподавателите в българските ВУЗ на базата на европейско приети стандарти, те са повече от ясни - публикации във водещи европейски академични издателства, работа и участие в мащабни проекти по линия на ЕС, принос в областта си по преценка на авторитети в тях на световно равнище, а не местни клиентелистки "корифеи". Стратегията за развитие на науката у нас трябва да се подготви от изявени и международно утвърдени учени в екип и широк публичен дебат. Това не е по силите само на зам. министъра, а следва да се изгради Консултационен съвет към Министър председателя по проблемите на икономиката на знанието и модернизацията на образованието в България. Работата е ключова от гледна точка на интеграцията ни в Европа и модерния свят и от нея до голяма степен зависим и като нация и народ. Да е жив и Здрав Игнатов и нека повече млади и кадърни учени го подкрепят с делата си.

 7. 7 Профил на inside
  *****
  Неутрално

  НБУ последователите, на амбразурата във форума.
  Да ви припомня: Става дума за повече от НБУ.

 8. 8 Профил на ridwan
  ridwan
  Рейтинг: Неутрално

  Браво! Тук вече мога да ги поздравя с успешния избор! Това е един много интелигентен мъж и заслужава да е министър. Дано ББ го назначи по-скоро за министър.

 9. 9 Профил на ridwan
  ridwan
  Рейтинг: Неутрално

  Браво! Тук вече мога да ги поздравя с успешния избор! Това е един много интелигентен мъж и заслужава да е министър. Дано ББ го назначи по-скоро за министър.

 10. 10 Профил на ridwan
  ridwan
  Рейтинг: Неутрално

  Браво! Тук вече мога да ги поздравя с успешния избор! Това е един много интелигентен мъж и заслужава да е министър. Дано ББ го назначи по-скоро за министър.

 11. 11 Профил на студентка НБУ
  *****
  Неутрално

  Честито, доц. Игнатов и на добър час!
  Време беше точният човек да застане на точното място!
  Както се казва: "Изгрява онази зора, за която сме се пробудили!".
  Ние сме будни и сме с Вас!

 12. 12 Профил на студентка НБУ
  *****
  Неутрално

  Честито, доц. Игнатов и на добър час!
  Време беше точният човек да застане на точното място!
  Както се казва: "Изгрява онази зора, за която сме се пробудили!".
  Ние сме будни и сме с Вас!

 13. 13 Профил на Преподавател НБУ
  *****
  Неутрално

  На добър час и Бог да е с теб!

 14. 14 Профил на кореист
  *****
  Весело

  Честито, доц. Игнатов! Точен избор и поздравления за министър Фандъкова.
  Успех!!!

 15. 15 Профил на кореист
  *****
  Весело

  Честито, доц. Игнатов! Точен избор и поздравления за министър Фандъкова.
  Успех!!!

 16. 16 Профил на пенсионер
  *****
  Неутрално

  Този избор не ме засяга особено защото съм далече, но не виждам и основанията за възторг. Не е нужно да си голям учен и преподавател за да администрираш науката и висшето образование с добри съветници. Нещата не стоят толкова добре, обаче, ако хем си зам. министър, хем като учен даже по БДС си микроскопична величина , хем не ти трябват съвети защото ти ги раздаваш. Все пак съм оптимист, че науката и образованието ще преживеят египтолога д-р Игнатов . Ще следя с интерес и сблъсъкът му с подобните нему в БАН.

 17. 17 Профил на Headovrheels
  *****
  Неутрално

  Дано е за добро!

 18. 18 Профил на ТУ
  *****
  Разстроено

  След такова управление на висшето образование, никой няма да може две сметки на кръст да направи-всички ще искат да са египтолози или в краен случай, икономисти! Пишман специалистите ще пресмятат мостове, които ще падат-същото се отнася и за къщите ни и т.н.Всички знаем, че ценни са трудните неща, а този зам. министър, ще ориентира образованието към лесните. Жалко обаче, че не сме Кувейт! След време българите ще хапват египетски мумии-така излиза!

 19. 19 Профил на prepatil
  *****
  Неутрално

  При запитване в scholar.google с ключова дума Egypt и автор S Ivanov не излиза нито една статия от въпросния автор. Може ли някой от НБУ или от историческата/археологичека гилдия да подскаже в каква конкретна научна област работи доц. Сергей Иванов като даде и пример за някои от личните му научни постижения?

  Предполага се, че този който пише проектозакона за научните степени и звания трябва да разбира поне най-общо от тази материя. Или пък не?

 20. 20 Профил на Неутрален
  *****
  Неутрално
 21. 21 Профил на prepatil
  *****
  Неутрално

  Направих отново справка в scholar.google този път с правилно изписаното име на г-н зам министъра S Ignatov и с ключовите думи Egypt OR Nile. Показа се само една кратка бележка в The Journal of Egyptian Archaeology от далечната 1994 г.

  Прегледах и линка на #20. Оказа се, че през 1999 г. софийското издателство Лаков Прес е публикувало един paperback "The Body of God" от Sergei Ignatov, 127 стр., 5 цитирани литературни източника. Интересно е и единственото "customer review" за този препринт. От него могат да се получат следните прелюбопитни сведения:

  About the autor:
  Sergei Ignatov, Rector of the New Bulgarian University, Sofia, Bulgaria, Associate Professor of Egyptology. Graduate of the Department of Oriental Studies, St. Petersburg University, Russia. M.A. and Ph.D. in Egyptology from St. Petersburg University.
  Habilitation from the "St. Kliment Ochridski" University of Sofia, Bulgaria.

  Драги "Дневник", ако в България все още е останал некупен от азиатския департамент вестник, би трябвало да сте вие. Моля не спестявайте на своите читатели горната информация. Няма нужда да я коментирате - читателите ви са достатъчно интелигентни и сами ще се сетят за какво жабе отново става дума.

 22. 22 Профил на Даола
  *****
  Любопитно

  Преди 10 години моят син беше студент на Сергей Игнатов в НБУ и беше възхитен от него. Имам книгите му за Египет.На една от тях той е написал посвещение на сина ми с египетски йероглифи.
  Тук почетох иронични мнения за египтологията, която е изключитлно интересна наука, доц. Игнатов е един от малцината истински подготвени специалисти в България.
  Мисля, че най -добрият вариант за министри и зам.минстри на Министерството на образованието са преподаватели от университетите - истински подготвени и с модерно ниво на мислене. И аз съм против онези професори, който преподават в стила на 60-70 години и гастролират за хонорари из разните университети.
  Доц. Сергей Игнатов е напълно подходящ за министър, ако Й.Фандъкова стане кмет.

 23. 23 Профил на студентка НБУ
  *****
  Любопитно

  До коментар [#21] от "prepatil":

  Препатил, толкова ли много си патил че ти е нужно количествено доказателство за уменията на доц. Игнатов? Вече не е нужно специалистите да доказват своите умения с многотомни издания без съществена стойност - това е отживелица на отминало време, белязано от лозунги и празнословие. А и човекът не е демонстративен, ако го познаваше щеше да знаеш!

 24. 24 Профил на Мария
  *****
  Любопитно

  Най-големите проблеми в МОМН касаят средното образование, т.е. най-обемния ресор. Дано се справи!

 25. 25 Профил на Й. Забунова
  Й. Забунова
  Рейтинг: Любопитно

  Хубаво! Само че първото си висше С. Игнатов учи в Ленинград и е марксизъм-ленинизъм - после преобразувано на философия. Имам близък, който е учил заедно с него и докато не се преквалифицира, не можа д астане даже учител по философия в СОУ. Египтологията и по-сетнешно надграждане на новия министър. И добре, че е продължил.

 26. 26 Профил на studentka NBU
  *****
  Неутрално

  Наи на края да сложат на отговорен пост,отговорен и интелигентен човек! БРАВО и дано и в държавните университети се постигне нивото на НБУ, по отношение държание от преподаватели към студентите(които не са им виновни, че им е крив света),по отношение база,администрация и още много нешта..

 27. 27 Профил на студентка НБУ
  *****
  Неутрално

  и ако искате да знаете С.Игнатов и наи-добрия ЕГИПТОЛОГ на балканския полуостров или в европа,не се сештам кое от двете беше,така че кои си ти да казваш кои каква квалификация има?

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK