Има нарушения в търговете за лекарства на здравното министерство

Министър Божидар Нанев (вляво), парламентарният секретар доц. Теодорка Костадинова и заместник-министрите Любомир Гайдов и д-р Валерий Митрев обещаха прозрачност в работата на министерството <br />

© Георги Кожухаров

Министър Божидар Нанев (вляво), парламентарният секретар доц. Теодорка Костадинова и заместник-министрите Любомир Гайдов и д-р Валерий Митрев обещаха прозрачност в работата на министерствотоУстановени са редица нарушения при провеждането на тръжните процедури за скъпите лекарства. Това съобщи здравният министър д-р Божидар Нанев при представянето на екипа си. Той поясни, че в някои случаи са купувани повече препарати, отколкото са поискали националните консултанти и съответните комисии. Това е изчерпало бюджета за определени медикаменти и има вероятност хора с редки заболявания и онкоболни към края на годината да останат без лечение. Министърът обаче увери, че екипът му ще направи всичко възможно това да не се случи.


Предишното ръководство на ведомството е взимало еднолични решения за включване на отделни медикаменти и промяна на количествата на други, каза още Нанев. Предстои да се разбере кой си е позволявал подобни нарушения. Овен това има и сериозно забавяне на някои търгове. Позитивният лекарствен списък също ще бъде променен, но няма да останат пациенти без лечение, обещаха от ведомството.


Министърът заяви още, че здравноосигурителният модел в България не е достатъчно ефективен и ще трябва да се промени. Според него касата трябва да поеме по-малък основен пакет от медицински услуги, а доброволното здравно осигуряване да го надгради. По думите му всички необходими законопроекти за включване на втория стълб на допълнителното здравно осигуряване ще бъдат в парламента до края на годината. Кога обаче ще тръгне той трябва да решат правителството и парламента.


Най-тежко е положението с болниците, защото те имат над 281 млн. лв. дългове, каза Нанев. С най-много просрочени задължения са пловдивската "Св. Георги", Александровска и лечебните заведения в Хасково и Бургас. Министърът е поискал от директорите да представят до понеделник оздравителни програми и ако не успеят да намалят задълженията на болниците в следващите шест месеца, ще бъдат сменени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK