Сайт ще вади на светло управленски решения

Нов електронен сайт ще улесни участието на гражданите, неправителствените и бизнес организациите в обсъждането на различни управленски проекти и решения, съобщи Петко Георгиев, експерт от фондация "Проинфо". За целта на www.bgactivecitizen.eu ще се събира информация от всички държавни, областни и общински интернет страници за публични дискусии, обществени поръчки, законопроекти и други решения, които би трябвало да се поставят на обществено обсъждане. Сега тези данни са разпръснати, което затруднява достъпа на хората, интересуващи се от тях.


Събирането на информацията на един сайт ще повиши прозрачността на администрацията и ще премахне съмненията за корупция при вземането на решения, смятат от "Проинфо". Всеки общински бюджет трябва да се обсъжда публично, защото гражданите трябва да решат за какво да се харчат парите им, но това сега става формално, даде пример Славея Христова от "Болкан асист". Целта на сайта е да се засили участието на гражданското общество при вземането на решения на национално, местно и регионално ниво и да се засили контролът.


Изработването на сайта струва 29 850 лв., като парите са осигурени от оперативната програма "Административен капацитет".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK