Екоексперти прехвърлиха казуса "Алеко" на Столичната община

Екоексперти прехвърлиха казуса "Алеко" на Столичната община

© Надежда ЧипеваЕкспертен екологичен съвет на регионалната екоинспекция в София е дала положително становище за Специализирания подробен устройствен план (СПУП) за разширението на ски зоната "Алеко" в Природния парк "Витоша". Това обяви в специално прессъобщение инвеститорът "Витоша ски".


Според информацията на 26 август експертите са разгледали доклад за Екологична оценка и Оценка за съвместимост на СПУП и след тричасово обсъждане са дали одобрението си за плана. Единствено директорът на парк "Витоша" Тома Белев е гласувал против.


За положително становище, но не за СПУП, а за екооценката на проекта, съобщиха и екоактивистите. Природозащитниците оспорват намеренията на инвеститора и обжалват в съда решението на РИОСВ да възложи изготвянето на екооценките. Според тях заседанието на този експертен съвет въобще не е трябвало да се състои заради висящото дело срещу решението на РИОСВ - София, да стартира процедурата по екологична оценка.
Екоактивистите смятат, че решението на експертния съвет е скандално, тъй като противоречи на Плана за управление на парк "Витоша", който допуска подмяна и ремонт на съществуващите съоръжения, но не допуска изграждането на нови писти и влекове.


От Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в София обаче не потвърдиха нито информацията на инвеститора, нито сигнала от екоактивистите. Според екоинспекцията експертният съвет е гласувал становище въз основа на представените доклади по екооценките на СПУП. С това становище този СПУП се съгласува при определени мерки, които трябва да бъдат отразени в окончателния проект на плана, преди Столичната община да го одобри. Промените, направени по препоръка на РИОСВ, обаче няма да бъдат повторно разглеждани от експертния съвет, което на практика означава, че решението за предвидените изменения в ски-зоната, ще бъде взето от Столичната община.


По информация на инвеститорите планът обхваща територия от 153 ха, което е 0.6% от общата площ на парка (27 360 ха). Той предвижда подмяна на съществуващите 9 лифта със същия брой и по същите трасета, но с нов капацитет от 7300 души на час. Въпросните съоръжения ще обслужват 17 500 м писти, маркирани и обезопасени съгласно европейските изисквания. Така според "Витоша ски" се изпълнява стриктно изискванията на плана за управление на парк "Витоша".


Решението да експертния съвет предстои да бъде подписано от директора на РИОСВ - София. Екоактивистите заявиха, че ще поискат с жалба пред Министерството на околната среда и водите да отмени решението на своята по-долна инстанция. Ако това не стане, официална жалба ще бъде подадена и в Европейската комисия за неспазване на законодателството на общността, заявяват природозащитниците.


От "Витоша ски" пък заявяват: "Независимо от голословните критики на хората, чиято съпротива ние бяхме убедени, че ще срещнем, искаме да кажем отговорно на цялото общество, че ще направим всичко възможно разрухата на Витоша да спре и ако проектът бъде приет от Столичната община, в най-скоро време всички ще се радваме на една модерна и добре уредена зона за спорт и отдих."

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на news.expert.bg/26 Август 2009
  *****
  Неутрално

  Поредно скандално решение за строеж в Природен парк Витоша
  26 Август 2009
  Незаконно и при пълна непрозрачност продължава процедурата, с която да се разреши на офшорна компания да строи в природен парк Витоша, съобщиха от неправителствената организация “За да остане природа в България“. Експертен съвет към Регионалната инспекция по околна среда - София е приел днес положително становище за екологичната оценка на специализирания подробен устройствен план на туристическа и ски-зона Алеко. Решението е скандално, тъй като противоречи на Плана за управление на природен парк Витоша, който допуска подмяна и ремонт на съществуващите съоръжения, но не допуска изграждането на нови писти и влекове, коментират природозащитниците. Оттам поясняват, че така на практика се обезсилва документа, който след изисквания по закон дълъг процес на съгласуване с експерти и общественост е приет с решение на Министерски съвет № 305 от 22.04.2005 г. Заседанието на този експертен съвет изобщо не...

  Прочитане на целия коментар трябваше да се състои, тъй като в момента има висящо дело срещу решението на РИОСВ-София да стартира процедурата по екологична оценка. По закон процедурата не трябва да се придвижва докато съдът вземе решение. Съставът на експертния съвет също буди недоумение, тъй като в него липсват представители на ключови институции, имащи отношение към проекта. Изключени от процеса са и неправителствените организации, въпреки многократните настоявания в съвета да се включат техни представители, се посочва в съобщението на екоорганизацията. За пореден път решенията се вземат “на тъмно“, тъй като до момента никой не е виждал подробния устройствен план. Достъпни са само докладите по екологична оценка и оценка за съвместимост с Натура 2000, твърдят от “За да остане природа в България“. Оттам припомнят, че проектът е движен от фирма Витоша-ски АД, собственост на офшорна компания - съответно няма информация кой стои зад нея и с какви капитали работи. Въпреки това обаче, държавата в лицето на РИОСВ- София е готова да подари земи изцяло в държавен горски фонд, на територията на природен парк и Натура 2000 място по двете природозащитни директиви на Евросъюза. Самият подробен устройствен план не беше показан от инвеститора на нито един етап от процедурата и продължава да е тайна и до днес. От информацията в докладите по екологична оценка се вижда, че проектът предвижда увеличаване площта на ски-пистите от 19 ха на 142,5 ха, заради което горите в района ще намалеят с поне 20 ха. Предвиден е и открит язовир за производство на изкуствен сняг с обем от 70 000 куб.м. Отпадните води от ски-зоната и химикалите от изкуствения сняг ще отиват директно в питейните води на подвитошката яка (Владая, Бояна, Бистрица и Железница) и на Банкя. Витоша ски АД от три години е собствевник на всички съоръжения за ски на Алеко с изключение на Заека и отдавна трябваше да е подменила остарелите и опасни лифтове и влекове. До дни предстои решението да бъде подписано от директора на РИОСВ-София. Щом това стане, Коалицията ще се обърне с жалба към МОСВ да отмени решението на своята по-долна инстанция. Ако това не стане официална, жалба ще бъде подадена в Европейската комисия за неспазване на законодотелството на общността.

  ПРЕСТЪПНИЦИ!

 2. 2 Профил на admirala
  *****
  Гневно

  докато не изсекат гората , няма да се откажат
  алчността е безкрайна

 3. 3 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До като няма вкаран в затвора, държавен служител издал незаконен акт, ще сме свидетели на подобни безумия !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 4. 4 Профил на vypros
  *****
  Неутрално

  " проектът е движен от фирма Витоша-ски АД, собственост на офшорна компания - съответно няма информация кой стои зад нея и с какви капитали работи. "

  КАК Е ВЪЗМОЖНО ПРОЕКТ ОТ ТАКАВА ОБщЕСТВЕНА ЗНАчИМОСТ ДА СЕ ИЗВЪПшВА ОТ КОМПАНИЯ, ЗА КОЯТО НЕ СЕ ЗНАЕ, чИЯ Е?

  ТОВА КАК СЕ СЪГЛАСУВА С ПРОЗРАчНОСТ, ДЕМОКАРТИчНОСТ, ЗАКОННОСТ И ДРУГИ ПОДОБНИ?

  "Отпадните води от ски-зоната и химикалите от изкуствения сняг ще отиват директно в питейните води на подвитошката яка (Владая, Бояна, Бистрица и Железница) и на Банкя. "

  ОПОМНЕТЕ СЕ!!!!!!!!!!!!!! ТОВА НЕ Е СПИРАНЕ НА РАЗРУХАТА, ТОВА Е ПЛАДНЕшКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕщУ ХОРАТА, ПРИРОДАТА, СОФИЯ И ПЛАНИНА ВИТОшА!

 5. 5 Профил на ...
  *****
  Гневно

  Кой на кого е платил за тоя фарс, се чудя?!?!

  НЕ ИСКАМЕ "модерна и добре уредена" зона за отдих, а малко неприкосновена природа с чист въздух и без паркирали коли кой където му паднало!!!!

  Като сме простаци и не знаем да си пазим ценностите, нека да има по-малко писти и да не може сульо и пульо да се качва горе да си фърля боклуците и фасовете, и на всеки 50 метра да смърди на кебапчета!!!

 6. 6 Профил на M
  *****
  Неутрално

  "искаме да кажем отговорно на цялото общество, че ще направим всичко възможно разрухата на Витоша да спре"

  и това го казват тия, които взривиха Алеко и още не са изринали бетонените му останки. то нахално, та повече не може.

 7. 7 Профил на neutralen
  *****
  Неутрално

  Ако Столичната община позволи това безумно начинание = ликвидиране на Природния парк Витоша, с ГЕРБ в София е свършено.

 8. 8 Профил на Кеми
  *****
  Неутрално

  Какво толкова ще стане, ако старите допотопни лифтове се заменят с нови и по-бързи и удобни. При 2 милионна столица е скандално през зимата хората да не могат да отидат да покарат ски и да отдъхнат при човешки условия. Видяхме до къде докараха нещата тези пишман-еколози. Заради тях навремето не бяха изсечени малкото болни борове около Акеко, та миналата година пред свършен факт трябваше вече да се сече яко за да се спаси гората и планината. Как може да се вярва на крясъците на тези хора. Алпите са пълни с лифтове и писти и никой не ги е унищожил. В това отношение поне има богат опит в Европа.

 9. 9 Профил на Admin/ForTheNature.org
  *****
  Гневно

  Защо не споменавате името на въпросните екоактивисти?

  Става въпрос за коалиция "За да остане природа в България", която се състои от 30 неправитествени организации.

  forthenature.org

  Че малко екоактивисти ми звучи като екотерористи..

 10. 10 Профил на Банско
  *****
  Гневно

  Нека да имаме малко памет!
  1. В Банско всичко започна по същия начин - "само малко да влезем в парка Пирин"
  2. Следва - "да сменим старите лифтове с нови". Да, но когато качиш горе 10 000 души повече - те трябва да пият вода, да стоят на топло, да пик..ят, да имат повече място по пистите
  3. И така - идва истината - трябва да се отсекат малко дръвчета, за да има място за всички
  4. А за Алпите инвеститорите въобще да не отварят дума - само един въпрос да бъде зададен на швейцарците, французите и германците - "ако можехте сега отново да проектирате отново, щяхте ли да направите всичко така?" - и чуйте отговора
  5. Всичко е ясно - в България на природата доскоро хората не гледаха като на безценен ресурс и няколко хитреци си оплетоха кошницата...
  Няма да мине номера им!

 11. 11 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 497 Неутрално

  На страницата на Столична община - Дирекция Архитектура и градоустройство го има заданието и там на стр.22 пише 1066 ха. На общественото обсъждане казаха 950 ха, сега пишат 153 ха. Вероятно последното е площта която ще бъде застроена.

  gorskia
 12. 12 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Кеми, явно не ходиш по Витоша, освен за ски. Като започнаха да изсичат гората на Офелиите от 2001 годнина в началото на сухненето - какво се случи? Сега там е една голяма гола площ, защото независимо че секоха 7 години - нищо не спряха с брадвата. Да се въздига брадвата в култ, като горски ще ти кажа, че е глупаво, За сравнение твоето твърдение при хората звучи така - хайде да избием болните от проказа, за да не се заразят останалите. Не, че последното не е правено навремето, но мога да ти кажа , че не е помогнало. Изобщо преди да пишеш почети малко и се разходи из планината.

  gorskia
 13. 13 Профил на Справедливост
  *****
  Неутрално

  Много са интересни изявленията на Витоша ски. Те твърдят, че Витоша е в "разруха", а еколозите правели "голословни твърдения".
  Ярка илюстрация на на приказката "Дръжте крадеца, викнал крадецът".
  Истината е, че само техните съоръжения (лифтове и влекове) на Витоша са в пълна разруха. И подмяната зависи само от тях, но не я правят - защо ли?
  И техните приказки са от голословни по-голословни. Щото техния план за ски зона никой жив човек не го е виждал. Крие се старателно от година насам. Не са го гледали и на въпросния експертен съвет, само докладите с оценките са гледали. Та, както те казват "153 ха", така и аз мога да кажа, че са 1500 ха.
  Питайте Витоша ски защи си крият плана за ски зоната. Навярно защото са наясно, че никой няма да го хареса.

 14. 14 Профил на Планинар
  *****
  Любопитно

  gorskia, не си прав за сечта при Офелиите. Проблемът е по-сложен. Като цяло във Витоша не бяха взети комплексни мерки за предотвратяване на короядната свръхпопулация след преминаването на смерча. Те можеха да включват изнасяне на всичката повалена от бурата дървесина (не само на част от нея, както се случи!), системен мониторинг над поразените участъци (такъв не е имало!) и използване на феромонови капани за намаляване на короядните насекоми (подобни са използвани в много малко количество едва от 2006 нататък). За съжаление природозащитниците, които са участвали във вземането на решението за пълна ненамеса в процесите в Резерват "Бистришко бранище", изобщо не са предполагали до какви размери ще стигне бедствието и че практически ще унищожи по-голямата част от смърчовите гори във Витоша. Отговорност имат и научните институции, които не изпълниха задълженията си по мониторинга в периода 2000-2004 година, включая РИОСВ София, Институт по ботаника, Института по зоология, Института за гората и Централната лаборатория по обща екология при БАН. Всичко това няма никаква връзка с плановете за разширяване на ски-зоната "Алеко". Съхненето на смърчовите гори общо взето бе достигнало до днешните си размери още към 2004-2005 година, затова то не може да е аргумент за или против плановете на "Витоша ски, относно които планове които аз лично съм ПРОТИВ.

 15. 15 Профил на до gorskia
  *****
  Любопитно

  Представителите на горското съсловие можехте по-сериозно да се размърдате по случая (а и по принцип). Публична тайна е, че всички далавери в гората стават винаги в съучастничество с горски служители! Риторичен въпрос: какъв е броят на санкционираните нарушители на режима на природен парк Витоша за последните (примерно) 5 години? Колко лева са постъпили реално в държавния бюджет като резултат от наложените глоби и санкции? Има ли издадени предписания? Каква част от последните са изпълнени и т.н. и т.н... Отговорът на всички тези въпроси е НУЛА, или почти нула! Докато няма наложен РЕАЛЕН контрол, докато институциите си прехвърлят горещия картоф и никой не търси отговорност за бездействието на контролните органи, които уж управляват и контролират защитената територия мафиотите ще си разиграват кончето в парка както си искат! Парка няма истински отговорен стопанин - това е истината! С размити отговорности винаги се получава така: много баби - хилаво внуче!

 16. 16 Профил на smn
  *****
  Неутрално

  ...... абе "горски", ти порочети малко повечко щото заради това, че нищо не дават да се прави с гората в тоя парк, Витоша е на това дередже, а за некъдърноста на Тома Белев (пишман екоактивиста) под чиието ръководство е парка и до момента коментара ми ще е бледен. Той за това че го управлява екоактивист парка толкова време, затова в момента не прилича на нищо подобно на парк! За което състояние всички ние се възмущаваме толкова и сме ефектирани.

 17. 17 Профил на do 14,15 i 16
  *****
  Неутрално

  до 14 и мониторинг имаше, и феромонови уловки (още ги има, може да отидеш да видиш). А бедствието е в главите на тези които не са виждали нищо повече от подредените култури и градски паркове. Националният парк Баварска гора имаха 10 000 ха изсъхнали от същият вредител 10 години преди ветровала на Витоша - имат сайт прочетете за да видите как е сега. Същото се отнася и за чешкият парк Шумава.
  до 15 Въпроса ти е адресиран неправилно. Увреждането на защитените територии за разлика от обикновените гори преминава през прокуратурата, затова попитай там. Който и горски да иска да накаже нарушение в защитена територия, първо пита прокурора дали не е престъпление и когато прокурора ти отговори - не е, тогава се издава наказателно постановление за административно нарушение. Законите не се пишат от обикновеният горски. А за стопанина - в природните паркове няма стопани а има собственици - хиляди, дано правиш разлика. Идеята в една територия да има само един орган - собственик, контролираш и решаваш всичко го няма никъде у нас, даже и в затворите.
  до 16 - погледни сечта в парка, прочети и плана за управление - има го в интеренет и после пиши дали се разрешава или забранява нещо в него.
  Първо мисли, после пиши.

 18. 18 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 768 Гневно

  "В най-скоро време всички ще се радваме на една модерна и добре уредена зона за спорт и отдих"
  --------------------------------

  Грешка, няма "всички" да се радваме, а само онези, които могат да си го позволят - цените и сега са непосилни за голяма част от децата, представям си какво ще стане, когато зоната стане "добре уредена"... Не виждам коя майка ще има пари да качи детето си повече от 1-2 пъти на сезон горе.

  Предполагам, че в тези "всички" също така влизат и онези, които никога не се качват на планина лятно време. Те наистина не знаят на каква пустиня заприлича Пирин след "модернизирането" на зоната там и какви рани са отворени в сърцето на планината.

 19. 19 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1546 Любопитно

  Мисля да засегна един "малък детайл"... нов капацитет от 7300 души на час. Въпросните съоръжения ще обслужват 17 500 м писти, маркирани и обезопасени съгласно европейските изисквания.

  БЕЗУМИЕ! 7 хиляди на 17 км писти... Само от това се вижда 4е сметките са съвсем други! Да не говорим 4е с климати4ните промени (затопляне) курорти под 2200м са обре4ени в перспектива! И това в Европа по знаят!
  Усповия да се създават добре, но съобразени с даденостите - един кратък сезон (2-3 месеца) при писти които са ниско (иска се се4) и 6те се налага масово използване на изкуствен сняг (за него трябва вода, която е кът, и химикали, които замърсвват). Който е имал (не)удоволствието - знае...
  Хора, мислете, Вито6а е нужна 12 месеца в годината!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 20. 20 Профил на Планинар
  *****
  Любопитно

  №17, казаното от теб просто не е истина. Мониторингът, възложен през 2003 година на Института по ботаника, Института по зоология, Института за гората и Централната лаборатория по обща екология при БАН с цел осъществяването на бърза екологична оценка в действителност не е бил провеждан през цялата 2004 година (по признания на ръководителите на научната група!), така че "бързата екологична оценка" бе завършена със закъснение едва към 2005 година и на практика бе подправена. Феромонови капани преди 2006 в планината не са се появявали, а пък масирано никога не са били прилагани. Оправданията със Шумава и Баварския лес са били многократно изговаряни от хората, които с бездействието си допуснаха катастрофата във Витоша, но те никога не бяха подкрепени с аргументи и научни публикации. Случилото се там има напълно различен механизъм, става дума за един масив в две държави с приложени различни методи на противодествие от двете страни на границата, така че опитите с тамошния проблем да се измиват ръце са ирелевантни.

 21. 21 Профил на Първа Инвестиционна Банда
  *****
  Неутрално

  Интервюто на Борисов преди няколко дни по темата беше първо, сериозно обработване на общественото мнение относно Витоша и ПИБ. И първи откровени глупостти за "....стотици лифтов в Алпите и блаблабла...."

  Имено Бойко даде достъп на Витоша ски АД до Витоша и сега, само два месеца след изборите - резултатът е налице - поръчал на Нона Караджова план за Витоша? При всички батаци, някак много рано и с приоритет се захвана точно за Витоша.

  Бързината може да си обясним с наближаващия сезон и апетите на ПИБ и Цеко Минев да започнат подготовка.

  Очевидно е каква е връзката на "новата" власт и ПИБ. Атаките срещу Тома Белев започнаха да стават ежедневни. Например следете внимателно поръчковите статии в безплантия в-к? "Новините Днес" - един откровено про-Борисов вестник.

  Като цяло - ТОВА Е ПЪРВАТА ОЧЕВИДНА, ЛОБИСТКА ИЗДЪНКА НА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО! ПОКАЗАТЕЛНО!

 22. 22 Профил на до 17
  *****
  Весело

  Горски, казаното от теб като отговор до 15 е смешно! Ти самият ЛИЧНО през цялата си служба на в системата на горите да си санкционирал нарушител на ЗЗТ? Убеден съм също, че и по основния за всеки горски служител Закон за горите нямаш наложени санкции, по ЗБР също... Знам, че не издаваш предписания, не контролираш спазването им и т.н. Друг е въпроса, че в действителност няма кой да ти поиска сметка за това бездействие, щото и шефовете на горското ведомство също си кютат. Ама ходиш да пишеш писма до различните институции, в качеството си на НПО-шеф с настоявания НЯКОЙ ДРУГ да санкционира нарушители, нали? Нагло е, не мислиш ли? Не можеш ВИНАГИ ВСИЧКО ДА ПРЕХВЪРЛЯШ НА ПРОКУРАТУРАТА и на други институции! Гл. прокурор може и да не ми е любимец, ама каза преди време една голяма истина: в тази страна има 46 вида контролни органи (включително и парковите дирекции), които просто не работят! Крайно време е такива като теб да започнат реално да санкционират нарушители и да осъществяват ефективен контрол в защитените територии! Ама това няма как да стане само с прехвърляне на отговорности и перманентни запитвания до прокуратурата! Поеми веднъж поне малко лична отговорност, прояви доблест и започни да налагаш спазването на законите, които си задължен да прилагаш в защитените територии - получаваш заплата от държавния бюджет за да правиш приоритетно точно това! Знам, че е по-безконфликтно (и далеч по-доходно) да се усвояват пари по екологични проекти, ама си държавен чиновник в КОНТРОЛЕН ОРГАН на първо място. Всеизвестно е, че горските служители в по-голямата си част не познават и УМИШЛЕНО НЕ ПРИЛАГАТ ЗЗТ, ЗБР и другите природозащитни закони! Но и никой не им търси отговорност за това... България вероятно е страната е с най-голям брой горски служители в целия ЕС! Как ще коментираш факта, че устройственият правилник на дирекциите на природните паркове СЪВСЕМ УМИШЛЕНО не е обнародван в държавен вестник? Абсолютен административен и правен прецедент! Аз лично не вярвам да има друга държавна институция у нас, чийто устройствен правилник да е толкова апокрифен )) Друг е въпроса, че този правилник представлява една юридическа смешка и не отговаря на съвременните условия...
  Като заключение: В природните паркове към днешна дата УМИШЛЕНО НЯМА истински отговорен ДЪРЖАВЕН КОНТРОЛЕН ОРГАН, който да администрира защитената територия, като същевременно координира и контролира дейностите на собственици, ползватели и различните други институции там! Сегашните администрации на този тип защитени територии (а и в цялото горско ведомство) се нуждаят от генерални и много сериозни реформи. Нужно е настоятелно да им се напомни, че основната им функция е КОНТРОЛНАТА дейност, а не както е сега работа по проекти и усвояване на средства! Може би мястото им изобщо не е в системата на горите, но това е друга тема... Дано новото правителство предприеме мерки в тази насока и да стане ясно най-после кой държавен служител и коя институция носи основната отговорност за налагане спазването на природозащитния режим в природните паркове!

 23. 23 Профил на do BOJKO BORISOV
  *****
  Неутрално

  Г-н премиер,
  ДОРИ И ЗА ВАС ПАРК ВИТОША Е ТВЪРДЕ ГОЛЯМ ЗАЛЪК.

  ВНИМАВАЙТЕ ДА НЕ СЕ ЗАДАВИТЕ, И ТО ТОЛКОВА БЛИЗКО НА СТАРТА НА ТЕПЪРВА ЗАПОчНАЛАТА ВИ ПРЕМИЕРСКА КАРИЕРА!

 24. 24 Профил на БАНчо
  *****
  Любопитно

  Някой знае ли имената на членовете на този "Експертен екологичен съвет на регионалната екоинспекция в София"? КОй са тези суперексперти

 25. 25 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 543 Неутрално
 26. 26 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 543 Неутрално
 27. 27 Профил на Софиянец
  *****
  Неутрално

  Мисля, че никой нормален съгражданин няма да се съгласи зеления пейзаж над презастроена София да направи място на екологична катастрофа като строежа на ски курорта Банско.

  Не ЕК , а софиянци ще видят сметката на ГЕРБ ако се Борисов се полакуми да унищожи зеления оазис над столицата.

  Може и да има хора, за които "занемарен" природен парк означава "незастроен" природен парк, но те нека си стоят в Симеоново, Драгалевци и Бояна, където още канализация нямат, лайната им се търкалят по улиците след големите дъждове, а тръгнали Витоша да оправят - наглеци...

 28. 28 Профил на do Planinar
  *****
  Неутрално

  Планинар това, че на Вас не са Ви известни публикации, не означава , че не съществуват такива. На кратко за незапознатите - причинителите на съхненето в парковете Витоша , Баварска гора и Шумава са едни и същи - група корояди с доминацията на типографа. Немците решиха да не пипат нищо, а чехите изсичаха всичко и изнасяха с въртолети. Данните показаха, че промяна в темповете на развитие на популациите няма, каквото и да правиш. На края чехите се отказаха с борбата и си приизнаха грешките. На Витоша ситуацията се повтори - В резервата не се сечеше, а на Офелиите се сечеше и изводите са същите - темповете на нарастване на популацията не се повлияват от брадвата и феромоновите уловки. За последните всеки който се занимава с лесозащита ще Ви каже, че не са и не могат да бъдат значимо средство за борба с короядите. Но не виждам за какво спорим - пика в разпространението на короядите отдавна отмина и сегашната им плътност се приближава до есетствените си нива в природата.

 29. 29 Профил на Пишман Лекари
  *****
  Неутрално

  Горите милиони години са боледували и са оздравявали сами. Сега вие ще ги лекувате и спасявате с брадвата.

  Една планета казала на друга:
  - Деаа мааму, хванах хора!
  - Нищо, те бързо минават.

 30. 30 Профил на do 22
  *****
  Неутрално

  Това за което пишете го има в Националните паркове и какво? Вероятно на Вас Ви харесва какво се случи в Националните паркове Пирин (Банско) и Рила (Паничище). Що се отнася до публикациите в Държавен вестник ( в него се публикуват актове за които има изричен запис, че се публикуват в ДВ) и съдържанието на законите и кодексите, и на мен не ми харесват много работи, ама закона е закон и трябва да се спазва, независимо дали ни харесва или не. За това кой орган си върши работата се вижда и от статията. Как е времето в Лондон, впрочем?

 31. 31 Профил на Владимир
  *****
  Неутрално

  Добре де, защо щом проектите на Витоша ски не са в противоречие със сегашния план за управление на планината, фирмата натиска за отмяна и нов режим на управление? В съобщението си те се аргументират с препоръки на актуалния документ.... И упорито крият техния. Ще се строи, хора. А имаме уникалния шанс да живеем в двумилионен град в Европа с дива, зелена и красива планина над него.

 32. 32 Профил на Планинар
  *****
  Любопитно

  №28, пишеш неистини. Не съм твърдял, че няма научни публикации за случилото се в Шумава и Баварски лес, а че те не са били използвани и цитирани у нас и на практика този опит не беше пълноценно усвоен. Освен това аз написах:

  "Случилото се там има напълно различен механизъм, става дума за един масив в две държави с приложени различни методи на противодествие от двете страни на границата, така че опитите с тамошния проблем да се измиват ръце са ирелевантни."

  Ти де факто потвърждаваш думите ми, но лицемерно ме обвиняваш в незнание:

  "На кратко за незапознатите - причинителите на съхненето в парковете Витоша , Баварска гора и Шумава са едни и същи - група корояди с доминацията на типографа. Немците решиха да не пипат нищо, а чехите изсичаха всичко и изнасяха с въртолети."

  Говорим едно и също, но... ти ме виниш в незнание?! В един и същи горски масив, Шумава и Баварски лес, който е разположен на територията та Чехия и Германия, са приложени два различни подхода към свръхпопулацията на корояда Ips typographus. Поради това не може да се твърди, че германското бездействие или чешкото действие са били причина за едно или друго последствние - в този масив едновременно са били приложени два различни метода, а не един повсеместен и комплексен. Именно липсата на единен и комплексен подход е сред причините за бедствието и от двете страни на границата в общия горски масив. Точно това бе повторено на Витоша, при това в още по-лош вариант - край Офелиите имаше частично рязане и изнасяне на гората, в Резерват "Бистришко бранище" пълна ненамеса, при това без системен мониторинг и без никакви допълнителни средства като феромонови капани и др. под. Затова оправданията със Шумава и Баварски лес са неадекватни.

 33. 33 Профил на Планинар
  *****
  Любопитно

  П. п. Още нещо невярно в думите на №28. На Витоша феромонови капани НЕ СА БИЛИ ПРИЛАГАНИ преди 2005 година, а и след това не са били използвани масирано. Тази мярка беше категорично отричана от Тома Белев и ред други природозащитници. Чиста лъжа е постфактум да се твърди, че на Витоша е имало борба с всички налични методи против короядното нашествие. Напротив, на Витоша имаше организирано бездействие.

 34. 34 Профил на Планинар
  *****
  Любопитно

  П. п. п. Какво означава "случилото се там има напълно различен механизъм" - в случая със Шумава и Баварски лес имаме поразен горски масив на територията на две държави, при това със значителна обща площ, а във Витоша имаме неголяма планина на територията на една държава и доста по-малка площ на сърчовите гори. Само Баварска гора има територия, равна на цялата площ на Природен парк Витоша. Както организационно, така и като измерения на бедствието случаите са несравними.

 35. 35 Профил на Силата
  *****
  Неутрално

  Вероятно това изсичане е добре дошло, като гледам как си разширяват писта Витошко Лале 1. Само, че след това по новите писти няма да има дървета вече. И мутраците ще са лапнали комисионните, и планината ще заприлича на една ерозирала купчина земя. Ех, че хубаво ще стане, това ми е мечтата

 36. 36 Профил на До 30
  *****
  Неутрално

  Уважаеми Горски, ако направим една съпоставка, според Вас излиза, че за всяко констатирано нарушение служителите в националните паркове би следвало първо да се допитат до прокуратурата дали не е престъпление, преди да наложат санкция, така ли? Не ставайте смешен! Този тип действия на изпечени процедурни хитреци в действителност са само средство за избягване от отговорност и оправдаване на бездействието им! Колкото до правилника за устройството и дейността на дирекциите на природните паркове (в чието авторство подозирам, че хора като Вас лично имат пръст), смятам, че независимо дали е обнародван в държавен вестник или не, представлява по същество архаичен документ, който цели да оправдае съществуването на институция с множество дублиращи функции (горски и ловни стопанства в парковата територия, съответната РИОСВ, общински администрации и др.). Всички изброени институции са задължени по смисъла на ЗЗТ да санкционират нарушители в природните паркове. Друг е въпросът, че това не се прави. В съответните закони пише ясно и категорично, че служителите на дирекциите на природните паркове са длъжни да санкционират нарушители на ЗЗТ, ЗБР, ЗГ и др., ама не го правят, т.е. не спазват Закона, нали? Определено не ми харесва това, което се случи в националните паркове. Там причините за безобразията са сходни, но има нещо общо: липсва ефективен контрол и воля за налагане спазване на закона от ръководството на парковите администрации и работодателите им! Колкото до времето в Лондон, никога не съм бил там, но Ви съветвам да погледнете прогнозата в интернет след като оповестят публично резултатите от една актуална проверка за конфликт на интереси на ръководен държавен чиновник, извършена от инспектората на МС!

 37. 37 Профил на ЕкоМафия=Зелените
  *****
  Весело

  Ние сме: зелените, да остане природа (самозанас)в чалгария, да дрогираме иракли, да спрем строитеството на магистрали, пътища и всичкото строителство въобще в страната, да се върне комуниЗъма, да живее анархо-дрогираната мързелива класа и т.н. Това сме ние, обичайните зподозрени с малки имена като: тома белев; андрей ковачев; петко ковачев; имеон марин; оная смръдла от ввф и още няколко "бойни" другари. Ние сме готови за пари да саботираме всеки инвестивионен проект у нас, и да вземем страна в "спора" на всеки, който плати повече. Както нашите зелени братя от грийн пийс и други еко-терористи.......Венсеремус!

 38. 38 Профил на futy
  *****
  Любопитно

  Интересно ми е като се модернизират старите съоръжения, което безспорно трябва да се направи и същевременно се построят нови, колко "туристи" ще се изтресат на Витоша и кой ще чисти след тях. Нека радетелите за идеята "строителство до дупка", да се качат само до Златните мостове. Благодарение на забраната за достъп с автомобили на територията на парк Витоша, в почивните дни, тази местност е заприличила н аогромен автопаркинг. Допълнително гордите собственици, на издрапалия до заветната цел автопарк, доволно лежат до автомобилите, зер някой може да им ги открадне. А пък хитреците от някои части на София, даже вече използват поляните и дърветата за да паркират колите си на сянка. Нали като си тръгнат след като са о....и всичко наоколо, требе да им е 'ладно. Не знам какво ще се строи и каква щ е ползата от него. Много по - голяма би била от възстановяването на порутените хижи и разбитите туристически пътеки. Природа се търси от хората по света, а не хотели мастодонти и бетонни гета.

 39. 39 Профил на X
  *****
  Гневно

  Прецакайте всичко бе, изринете морените, изсечете дърветата, бутнете планините, бетонирайте плажа, па пуснете тия овце и плужеци да се влачат по съвременната си цивилизована родина и за вас да работят и на вас да дават изработеното - ще са доволни всички тогава!

 40. 40 Профил на Liubitel
  *****
  Неутрално

  Защо,това нещо защо тези ругатни.Какво толкова има да се водят спорове.Не виждам реално оправдание от страна на еколозите да няма нова инфраструктура?Незнам дали има наистина нещо по-екологично от лифтовете(говорим за превозно средство).В мюнхен например в града имат 2 лифта за градски транспорт,нито цапат нито вдигат шум.Наистина трябва да се съобразим и с природата но за лифтове няма спор лошо няма.Така като им гледам фондаментите няма да извадят о т равновесие природата.Малко внимание на пистите трябва да се обърне,да са по-обезопасени.Сегашните на витоша освен лалето са опасни.Като цяло си има специалисти в тези области и те трябва да кажат как да стане всичко.Но с господин Белев на съм съгласен да се бойкотира всичко-дайте да се направи да се вкарат пари и следете за рекултивацията,консултирате се с експерти.Не е само за ски планината,с приятели караме колелета,нека и велоалеи да има.Нека за всички,то неможе да ме убедите,че като направят писти нямало каде да се ходи.Толкова писти няма да има,ще има за всички,просто спрете да саботирате.Ако бяхте толкова кадърни еколози щяхте да работите някаде а на само да сабирате пари за да пречите.Някои са кадърни-наистина ама булшинството сте като мен.Не съм специалист а любител,но не ми пречи да гледам реално.Успех на Бойко Борисов или който и да модернизира планината,бъдете внимателни и изплзвайте специалисти.

 41. 41 Профил на @You
  *****
  Неутрално

  Каквото и да се прави трябва да е максимално прозрачно и законосъобразно.... Което в случая май не е така....? Тази офшорна компаника Витоша ски АД ... мирише ... от километри на мърша.

 42. 42 Профил на Недолюб
  *****
  Гневно

  Какво общо има разрухата на хотели и постройки на Витоша със ски зоната? Може да се ремонтират и да се експлоатират и без ски зоната. Може би няма добри менажери? Някой иска да лапа яко ..... Няма как - ще му приседне ...

 43. 43 Профил на futy do Liubitel
  *****
  Любопитно

  Не е проблема в лифтовете. Проблема е в съзнанието на превозваните от тях "Туристи". Всеки, който не го мързи може да се разходи до Паничище и да види как опазват природата. Това ще случи във всяка планина, която се урбанизира. Планините са за спорт и отдих. Колкото и старовремски да звучи.

 44. 44 Профил на futy do Недолюб
  *****
  Весело

  "Може да се ремонтират и да се експлоатират и без ски зоната. Може би няма добри менажери?"
  Това казвам и аз . По - добре е услията да се насочат към сега съществуващата база. Когато след пълното възстановяване и експлоатация на базата, се докаже необходимостта от нови съоръжения, тогава да се изграждат. Естествено с прозрачни процедури. Колкото до мениджърите.... не знам!!!

 45. 45 Профил на До 30
  *****
  Весело

  Горски, не се ли умори да пишеш по форумите ПРЕЗ РАБОТНО ВРЕМЕ? Айде стига вече! Крайно време е да престанеш, че току виж нЕкой сигнализирал отново инспектората на МС - тоя път може и да не ти се размине толкова лесно! Проверка може лесно да се направи, особено както си свикнал да сочиш с пръст сламката в окото на другия, а не виждаш гредата в своето, мислейки се за неуязвим. Само си представи заглавията в пресата: "Държавен горски чиновник на ръководен пост, вместо съвестно да си уплътнява работното време, редовно пишел по форумите"... Или пак сме на ненормиран работен ден, а горски? Знам ви аз вас, горските тарикатчета, дето мрете на маркирате дръвца за сеч на частно! Преди време един шеф на горското ведомство (Меглена Плугчиева, ако не греша) издаде специална заповед по този повод, отнасяща се за цялата система, щото един брадат горски многознайник се беше поулял с маркирането. Оказа, че на частно беше заработил доста сериозни хонорарчета. А уж не били дървари, инженери били, "отглеждали" гората и 'нам к'во си... На горските шефове им дай само заменки да правят и да прибират комисионни от нагласени търгове! А, щях да забравя още нещо: и да усвояват средства по проекти. Всичко друго правят, само не и да осъществяват основната си дейност съгласно закона - КОНТРОЛНАТА! В тая система работят хиляди лентяи, които гледат да се скрият от проблемите! Това е една от най-нереформираните и неефективни структури на държавната администрация, с традиционно комуноидно ръководство! Дано нещо се промени, че е крайно време!!

 46. 46 Профил на Toma Belev
  *****
  Неутрално

  Виждам, че планината има много приятели, а като цяло има и много специалисти които имат мнение по въпросите свързани с парка. Ще се радвам, всеки който има желание да помогне с нещо - опит, труд или идеи , да се свърже с Дирекцията - 989 53 77 или на електронната ни поща. Могат да се обадят и тези, които се интересуват и от моите "престъпления" - ще им предоставя информция от първа ръка. Нито Дирекцията на парка, нито аз, сме отказвала някога информация или крили позициите си. Твърденията за бойкот на всяка реконструкция са силно пресилени и собствениците на сгради и съоръжения могат да го кажат, а архива на парковата админстрация да го докаже. За последните 10 години е депозирано едно единствено искане за реконструкция на лифт - за Романски (от един от предишните собственици) и процедурата му мина изцяло и то бе одобрено. За съжаление лифта бе продаден и новият собственик не се осъществи реконструкцията. Същото се отнася и до всички сгради. Единствените ограничения, които налага плана за управление на парка, е да не се увеличава застроената и разгърната застроена площ.

 47. 47 Профил на rapidfire
  *****
  Весело

  37, вземи се скрий някъде и умри! Толкова си елементарен!

 48. 48 Профил на Планинар
  *****
  Любопитно

  Г-н Тома Белев, в конкретната кауза - недопускането на мегаломанските планове на "Витоша ски" - огромното мнозинство от планинарската общност е с Вас!

 49. 49 Профил на Първа Инвестиционна Банда
  *****
  Неутрално

  Пропуснах да спомена в милата картинка още един детайл.

  Това са онези "прогресивни" гражданя - Гражданско сдружение "Природата за хората", представлявано от (о, каква изненада, той пък побойникът, министър от ГЕРБ стана) склуптора Вежди Рашидов и бизнесменът Филип Цанов (този пък мокасинен турист, сол ташак на Цеко, Весела Лечева, Юлий Москов и останалите от кохортата "скиорчета с черен етикет в механата".....та този глашатай щеше да строи малък жилищен квартал в Пазарджик за 10 МИЛИОНА ЕВРО!, та този Цанов, който е съпруг на известната тв-журналистка Екатерина Генова....НЕ СЕ СПРЯ да прави ПР-простотии по Витоша и да клевети по адрес на Тома Белев, докато Цеко им слагаше софри на "Алеко", в ресторанта под лифта пърдяха на една маса с ченгето Юлий Москов и сол-ташака на Цеко Минев - Камен Алипиев- Кедъра от БНТ....за Пъпеша Цонев и неволите на КАТ с отрочет ому и това на Цеко.... друг път

  То не беше "Милка" ски училища, та Станишев се катери, та Лечева, та стрина ми Гюргя.....и Цеко милия вади скици, вади документи и ги бута на Лечева.....зер проекти, инвестиции, само тури рамо тук-там.


  Еееее стана като в-к ШОК нали? То си е такова, жълто и насрано - точно като кочината ни.

 50. 50 Профил на mrh52499804
  mrh52499804
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#16] от "smn":

  СМН, ти ЕФЕКТИВНО СЕ ИЗЛАГАШ, ДОКАТО СИ АФЕКТИРАН...

 51. 51 Профил на Един софиянец
  *****
  Гневно

  За съжаление още един път се потвърждава максимата "Кучетата си лаят, кервана си върви". Видате, че новото управление което хората така ентусиазирано избраха, в момента се занимава с хвърляне на прах в очите.
  Броят тенжерите и тиганите в МО, смятат километражите на колите на НС, а истинското безвластие и копупция, остават на сянка, и продължават да се вихрят с пълна сила.
  Такъв е случая и с любимата ни Витоша.

  "Инвеститорите" пъхат пари на всякъде, клеветят и позорят всички защитници на планината и... постигат своето. Кметството (рабирай ББ и обкръжение) взима своята парса и оставя "Инвеститорите" да правят каквото си искат.

  Имам няколко въпроса към всички защитници на новия ски комплекс на Витоша.
  - Колко време през годината, ще се ползват новите съоръжения на Витоша? 2-3 месеца. А през останалите 9 месеца на годината? Ще смеете ли да заведете децата си там? Да погледат калните реки и ерозията наречена ски писта през лятото.
  - Какво ще стане когато започнат пролетните дъждове? Какво ще стане с любимите ви писти и каптажите за питейна вода?
  - Какво ще стане когато започнат летните жеги в този мръсен, прашен и претъпкан град, в който всяка педя парк е застроена? Какво ще стане с белия дроб на "столицата"?
  Имам една молба към всички защитници на нови ски комплекси.

  Качете се на Бъндеришка поляна, Тодорка и Шилигарника през лятото. Но не с лифта и джипа, а пеша, за да видите за какво става дума. Да видим каква гледка ще заварите, и дали ще ви хареса?

  Запомнете планината не е планина, само през зимата.

 52. 52 Профил на истината
  *****
  Неутрално

  Екоактивистите трябва да имат предвид, че преди десетина години Евдокия Манева и Нона Караджова - по нареждане на Валентин Василев -съдействаха и промениха статута на Витоша, което позволи строежа на хотела на братя Джанкови на копитото и изобщо застрояването на Витоша.. Така че, екоактивистите не трябва да слагат вяра на техните лицемерни изявления !!! Това са факти, а не словестни твърдения.

 53. 53 Профил на Справедливост
  *****
  Неутрално

  Цеко Минев и неговата банда - Витоша ски АД, колбасаря Филип Цанов, драскача Юлий Москов и други лекенца от 7 дни спорт, май са уплашени.
  Забелязвате ли якия черен ПР през последните седмици срещу всеки, който посмее да не одобри проекта им за Алеко? И са взели много да пишат по форуми и да коментират под медийни публикации - все грозни, лични нападки. И много лъжи. Еднотипни, при това.
  Тук тези хора са под номерата 8, 16, 37, 45. Ще ги срещнете и на други места.
  Хора, търсете си информацията от обективни източници и не вярвайте на фирмаджии и бизнесмени. Тия хора за 5 пари полезна работа не са свършили, а се изкараха милеещи за софиянци. Гадост, просто ми се повръща от такива.

 54. 54 Профил на Eко Хипар
  *****
  Неутрално

  Ще се противопоставиме на всякакво незаконно строителство и изсичане на дървета на Витоша. Изкуствено езеро за сняг?? Тия добре ли са? Та колко ще се задържа снега под 2000 метра? А зимния сезон ще бъде 2 месеца и за тези два месеца искат да опостошат Витоша. Пълни ояли се мутро олигарстични мафиоти.
  Но да помнят, че София не е Банско, и тук хората ще защитаваме Витоша като очите си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK