Ски зоната на Витоша получи екотласък

Планът за разширението на ски зоната "Алеко" премина през всички необходими процедури и предстои да бъде одобрен единствено от Столичната община. Това стана ясно, след като инвеститорът "Витоша ски" обяви, че експертният екологичен съвет към екоинспекцията в София е дал положително становище. Според екоактивистите, които водят дело срещу разширението, има положително становище, но не за специализирания подробен устройствен план (СПУП), а за екооценката на проекта. От Регионалната инспекция по околната среда и водите обаче заявиха, че експертният съвет е гласувал становище, с което този СПУП се съгласува при определени мерки. Те трябва да бъдат отразени в окончателния проект, преди общината да го одобри.


Промените, направени по препоръка на инспекцията, обаче няма да бъдат разглеждани от експертния съвет, което на практика означава, че проектът е пуснат и окончателното решение за ски зоната ще вземе общината. По информация на инвеститора планът предвижда смяна на съществуващите лифтове, но с увеличен капацитет. Съоръженията трябва да обслужват 17 500 метра писти. В интервю за "Дневник" главният архитект на София Петър Диков заяви, че не е нужно да се бърза с предвижването на проекта. "Ако трябва, ще стои още година, две, три, но ще се намери най-доброто решение", смята той.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Делян
  Делян
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Добре че се сетиха 20 години по-късно.....

 2. 2 Профил на празна хазна
  празна хазна
  Рейтинг: Неутрално

  заради кефа на някакви си двеста - триста човека от цялата страна обичащи да се пързалят зимата със ски държавата отново ще направи излишни разходи и ще загуби милиони левове от хазната

 3. 3 Профил на свой
  свой
  Рейтинг: Неутрално

  Случаят с Витоша показва колко е ниско интелектуалното ниво на предприемачите у нас- всичко се свежда до това да събираш пари за някакви услуги- било то за къпане в море, било то за каране на ски на планина. Когато това се превърне в индустрия си отива природата. У нас се сече, у нас се налива бетон... за България най-голямото бедствие са самите българи... тъжно, но факт.

 4. 4 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Мутрите като да победиха пак... Така де, сеч му е майката, бИтон, пране на пари и какви ли не други балкански мурафети...

  Това че курорти под 2200м надморска височина нямат бъдеще в условията на глобално затопляне, това че става дума за да се намери "употреба" не за 2-3 месеца, а за 12, дума няма...

  Ако мине номера, заслижават хората да се душат в кофти въздух...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 5. 5 Профил на Скиор
  Скиор
  Рейтинг: Неутрално

  Най-накрая ще може да се кара хубаво и на Витоша и няма да се налага ходене чак до Банско.

 6. 6 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Нещата с истинските им имена:
  На Витоша и е нужно "освежаване", притежава уникално голям потенциал и възможности за развитие. Дали предложения проект е добър - аз лично не мога да кажа.
  В случая обаче не става дума за мутри, решили да застрояват, а за червена номенклатура. Зад Витоша ски официално, неофициално и както още щеш, стоят собствениците на Юлен, заради които (индиректно?) се пръкна ж.к Банско. Същите хора притежават и една от най-големите бълг. банки, за финансовото състояние на която обаче случайно или не се носят доста слухове - въпреки или точно поради слуховете малко хора вярват в 8% вата адекватност на въпросната банка - но пък доста хора вярват в директното подкрепяне на управителя на бнб.
  Тъй че нещата са сериозни, работата е дебела, има обвързаност на въпросния тандем с х.ковачки, бащата на единия е генерал/офицер от дс, бащата на изп. директорка на банката също, в банката работи и човек с фамилията луканов.
  Най-добре ще е да преглътнем застрояването на този прекрасен парк, и да се успокояваме поне с такива прекрасни събития като кръг от световната купа по ски, а защо не по биатлон, ски-скокове и т.н.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 7. 7 Профил на NYtimes
  NYtimes
  Рейтинг: Неутрално

  НЕ желая да се успокоявам! Колкото и да е дебела работата и който и да стои зад нея! Опропастиха Банско, на ред е Витоша.

  ГЕРБ и най-вече арх. Диков да внимава много, защото а е разрешил това безумие - КРАЙ с ГЕРБ и великия му патрон Бойко.

  Как е възможно да не се знае официално и открито, КОЙ Е инвеститорът "Витоша ски"? Хората имат право да знаят, кой ще им изпотрови и водата, и живота.

  А бе по-тъпо и страшно от БГ мутра едва ли има нещо на света.

 8. 8 Профил на lafrikandu
  lafrikandu
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ''заради кефа на някакви си двеста - триста човека от цялата страна обичащи да се пързалят зимата със ски държавата отново ще направи излишни разходи и ще загуби милиони левове от хазната "
  глупак.
  ти депресираш ли се зимата?!
  явно.

 9. 9 Профил на lafrikandu
  lafrikandu
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Най-накрая ще може да се кара хубаво и на Витоша и няма да се налага ходене чак до Банско. "
  ако ти си скиор, аз съм Бански Старец.
  Витоша и в момента е много добро място за каране.
  Ако ти не можеш, откажи се!
  позьор...

 10. 10 Профил на taxi
  taxi
  Рейтинг: Гневно

  Тази сделка мирише отново на поредната мутренска бетонизация.Против съм категорично.

 11. 11 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Гневно

  "Ако трябва, ще стои още година, две, три, но ще се намери най-доброто решение", смята той." - Диков, какво решение ще търсиш на несъществуващ проблем? Това е планина, а не "проблем". Освен това е Народен Парк, а не бащинията ти.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 12. 12 Профил на ГУМАТА
  ГУМАТА
  Рейтинг: Неутрално

  Екотласък?! Дървено желязо или съгласие за рязане на дървета? И откога екоактивистите се съгласиха на това и кои са точно тези екоактивисти освен РИОСВ? Защо лъжат? Витоша от тази страна е с по- малко дървета? Сечете и какво ще засадите в замяна? Интересно е като си разширява дейността това дружество каква печалба декларира в данъчната служба и въобще не работи ли на загуба, че сега лъсва като печелившо дружество? Те таман ще изсекат гората и ще им избягат клиентите и контрата остава в гората, а те ще си бъркат в носа.
  НЕКА ТЕЗИ, КОИТО ЩЕ СЕКАТ ДЪРВЕТАТА ПО ВИТОША ДА БЪДАТ ЗАДЪЛЖЕНИ ЗА ЕДНО ОТРЯЗАНО ДЪРВО ДА ЗАСАЖДАТ ТРИ ДЪРВЕТА, ЗА ДА ИМА ШАНС ПОНЕ ЕДНО ДА ПРИХВАНЕ. Едно за три и ефективно , а не да се прави замяна в пари. Като унищожат природата и махнат дърветата ще има порои от дъждовете, които ще свличат и камъни по кварталите и околовръстното, за което сега дават пари.
  Приемете формулата 1 отсечено към 3 засадени дървета и се кръстете да ви остане природа, защото планината без дървета през зимата е ужасно място. Като завие вихрушка ски не може да карате. Трябват ви да спират вятъра и вихрите от сняг. Защо не опита някой на Черни връх, където е голо, когато духа вятър?

 13. 13 Профил на normalen
  normalen
  Рейтинг: Неутрално

  Сега българите напускат Черноморието и предпочитат да прекарат отпуската си в Гърция. Същото ще се случи и с планинските места, и с Витоша, може би и още по-лошо.

  Докато БГ предприемач не разбере, че единствената причина за нормалните хора да дойдат в БГ е ПРИРОДАТА, а не кичозните му, супер-грозни, направо смешни напъни за "архитектура", които освен всичко останало УНИЩОЖАВАТ тази природа - не само, че чуждестранните туристи няма да видите, а и българите няма да стъпват там. Разберете това, хора, не сте интересни за сега с нищо друго, освен с природата, ако и доколкото още е останала!

 14. 14 Профил на софийски скиор
  софийски скиор
  Рейтинг: Неутрално

  Аа не, от статията се разбира, че и Дикове вече е осъзнал какво самоубийство за партията ГЕРБ би означавало да се одобри план за застрояването на Витоша в противоречие на куп закони.

  И аз смятам, че е нужен минимум срок от една, две или три години да им уврът коравите мутренски тикви на Цеко Минев и компания, че план за модернизацията на Алеко ще мине чак когато е изцяло съобразен с устройствения план на Народен парк Витоша и другите приложими закони.

  Няма цяла София да бере срам пред Европейския съюз заради тази шайка разбойници от ПИБ, решила да клонира Банско на Витоша.

 15. 15 Профил на Витоша ски
  Витоша ски
  Рейтинг: Весело

  Цитат от прес-съобщението на Витоша ски от вчера:

  "Обособяването на туристически и ски зони в природни паркове, защитени територии и резервати е практика във всички страни-членки на Европейския съюз, не противоречи на директивите за устойчиво развитие и на Натура 2000. "

  Е по-голяма лъжа от това не бях чел Новото строителство на ски курорти в парковете и резерватите в Европа не само не е практика, АМИ И Е НАПЪЛНО ЗАБРАНЕНО! Тези от Витоша ски са нищо друго освен долни манипилатори и цитата показва, че имат ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ НЕЩО МАЙ НЕ СА ДОВОЛНИ ОТ РЕШЕНИЕТО НА ЕКОИНСПЕКЦИЯТА...

 16. 16 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Бойкот на Първа Инвестиционна Банда!
  Изтеглете си парите от нея и не превеждайте пари към сметки в нея!
  Нека гадовете си останат сами с бетона, който насраха по Банско!

 17. 17 Профил на Д.Беров
  Д.Беров
  Рейтинг: Неутрално

  След като Витоша ски си прокараха проекта за 'ремонт' на ски зоната онзи ден, реших да улесня работата на проектантите и да помогна на Витошките скиори да се запознаят по-лесно с проекта. Картата, която са качили на сайта на Витоша ски е смешна, трябва да си топографски гений, за да се ориентираш какво точно искат да правят на Алеко. Е, за щастие има Google. Изтеглете kzm файла от линка долу, отворете в Google Earth и разгледайте внимателно.
  http://tranz.it/load.php?id=sCtd7IYpQAKucrEv363243
  ( легенда за цветовете на пистите и трасетата на картата вижте в оригиналната карта ето тука: http://www.skivitosha.com/file?id=4029.2196)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах