Социалното министерство: Пенсиите ще се увеличат с около 2.5% през 2010 г.

Социалното министерство: Пенсиите ще се увеличат с около 2.5% през 2010 г.

© Юлия ЛазароваПенсиите ще се увеличат с около 2-2.5% от средата на 2010 г., прогнозира зам.-министърът на труда Христина Митрева. Инфлацията за тази година ще е около 2.3-2.5%, а средният осигурителен доход почти не нараства, добави тя. Именно тези два показателя определят индексирането на пенсиите по т.нар. швейцарско правило, което е записано в Кодекса за социално осигуряване. Според Митрева въпреки икономическата криза и очертаващия се голям дефицит в държавния бюджет пари за увеличението ще се намерят.Вноската за самоосигуряващите се ще скочи до 420 лв.
Социалното министерство ще предложи прагът за земеделските производители да се увеличи от сегашните 65 лв. на 210 лв. Предстоят разговори с министерството на земеделието за създаването на фонд, който да подпомага земеделците при плащането на осигуровките им. В момента от тях се осигуряват едва 26 хил. от 170 хил.
Според Тотю Младенов в някои браншове работодателите могат да си позволят да вдигнат минималните осигурителни прагове заради свалянето на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" с 2% от 2010 г. Равнището на праговете се договаря между синдикатите и работодателите по браншове. Преговорите между тях започват в началото на септември.

За да се облекчи положението на пенсионерите, от 1 януари 2010 г. вдовишката добавка ще се увеличи от 20% на 25% от пенсията на починалия съпруг. До края на мандата през 2013 г. се предвижда тя да стигне до 40%. Такава помощ получават 680 хил. пенсионери. Митрева каза, че за увеличението й през 2010 г. ще са необходими допълнително 103 млн. лв.
От догодина ще се въведе и добавка "старост" за хората над 75-годишна възраст с пенсии до 300 лв. Максималният размер на помощта ще е 50 лв., която ще се дава на възрастните с пенсии до 150 лв. Добавка "старост" ще получават 465 хил. души, което ще увеличи разходите за пенсии през следващата година с още 300 млн. лв. Разчетите на социалното министерство показват, че разходите за пенсии през 2010 г. ще са с 800 млн. лв. повече спрямо тази година.


Митрева обясни, че през 2009 г. държавата плаща 44% от средствата за пенсии. Останалата част от парите се събират от вноските на работодателите и работещите. Заради слабата раждаемост и застаряването на населението практиката пенсиите да се финансират с пари от данъцi се прилага във всички страни от Европейския съюз, каза зам. социалният министър. В Германия делът на държавата е около 30 на сто, даде пример Митрева.


Тя добави, че разчетите на Националния осигурителен институт показват, че през 2020-2030 г. 100 работещи ще издържат 115 пенсионери. В момента съотношението е 110 към 75. Дотогава Сребърният фонд трябва да е набрал достатъчно средства, за да гарантира попълването на дефицита във фонд "Пенсии", който ще възникне. Парите от фонда ще се използват само за това, а не за увеличение на пенсиите, каза Митрева.

Коментари (122)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Александър Лилов
  Александър Лилов
  Рейтинг: Неутрално
 2. 2 Профил на CARMINA BULGARANA
  CARMINA BULGARANA
  Рейтинг: Неутрално
 3. 3 Профил на севън
  севън
  Рейтинг: Неутрално

  При Сима заплатите и пенсиите се увеличаваха с 3.5% на година! Чакахме 800-те дни и нищо не се случи. Сега се налага да чакаме цели четири години! Трябва ли да търпим?

 4. 4 Профил на срам
  срам
  Рейтинг: Неутрално

  не е ли срамно хора, неработили цял живот и затова доживели до 75 год. / потни вода непили, както казва народът / сега да почнат да получават всеки месец по 150 лева-100 лева социална пенсия за хрантутник и 50 лева, че доживял 75 год. А работилият с трудов стаж да взема 136 лева пенсия. Бравос на новите камунисти ! Вие ударихте в земята и Масларова и Сергей!
  Впрочем, каква е заслугата на този, който е на 75 год. пред този, който е на 65 или 80 ? 75 год. нещо награда ли са ?

 5. 5 Профил на до № 1
  до № 1
  Рейтинг: Неутрално

  а ти колко искаш ? Пари наготово, защото старците станали на 75 год. Пенсията е това, което си си изработил през годините трудов стаж, това, което си внесъл и това, което си дал на обществото.
  Стига гушене на мързеливите интересчии, стига критерии, нямащи нищо общо с трудов стаж и осигурителни вноски. Ако си работил, ще получиш, какво значение има възрастта ?

 6. 6 Профил на Дама Пика
  Дама Пика
  Рейтинг: Неутрално

  По-добре малко увеличение, отколкото никакво. При това състояние на бюджета - толкоз.

  когато държавата предприеме адекватни мерки и изкара сивата иконимика на 'светло ', прекрати конртабандата, стимулира българското производство и си събира си данъците -- ще има повече пари в бюджета и повече увеличение.

  трябва да се дава не само на пенсионерите, но и на майките и да се стимулира раждаемостта . трябва да има и кой да работи все пак - защото пенсиите се плащат от социалните осигуровки и данъците на работещите . такъв е принципа на солидарността .

  искам да има кой да работи в тази държава .

 7. 7 Профил на Крали Марко.
  Крали Марко.
  Рейтинг: Разстроено

  Бравос на батката Бойко ,евала 5 лв. да ни е жив и здрав. А то какво беше при онзи черният Костов,два пъти в годината индексация съобразно инфлацията ,че и 13 заплата накрая. Абсолютен популизъм. А това с 2,5 те процента даа бравос ,е това е грижа за народа ,държавнически подход смелост да погледнеш електората в очите. Добродушко е батката. отметна се от най-доброто,"първо да оправим държавата пък повишенията после". Ей от тази негова мекушавост и обичливост към възрастните най-ме е страх. Ще вземе да се отметне и за други неща. Дано да не съм прав. Дерзай батка,целокупният български народ е с теб.

 8. 8 Профил на бг
  бг
  Рейтинг: Неутрално

  значи,които са "работили" като ген.директори,консули в консулства...и т. н. и са лапали големи заплати,без да знаят какво е работа,сега лапат пенсии от 700 лв. а които са бачкали като роби на плантацията-строителство,текстилни машини,...-те с 230 лв пенсия,и в неясното бъдеще-с увеличение от 5 лв...БЛАГОДАРИМ ТИ,РОДИНО !!!ГОРДИ СМЕ,ЧЕ СМЕ БЪЛГАРИ.

 9. 9 Профил на НИК
  НИК
  Рейтинг: Неутрално

  Добавката да се дава при наличие на трудов стаж .

 10. 10 Профил на аман
  аман
  Рейтинг: Неутрално

  в тази държава денем и нощем само за пенсионери се говори, само за тях се мисли, само техните доходи се коментират и увеличават. А кой създава пенсиите ? Работещите в момента. Ама за тях няма, те са прости тъпунгери, на които трябва да им смъкнем кожата от данъци. Техните деца са боклуци, не са царчета и принцове, като бабите и дядовците, за които денонощно трябва някой да мисли. Говори ли се въобщае в тази страна за децата ? Никога и при никакви поводи не се споменава дори. Кой пътува с беплатни карти по градския транспорт - само пенсионерите. А учениците ? Те си плащат, тъпите им родители ходят на работа да хрантутят пенсиите и отгоре на това поемат всички разходи и на децата си.
  Престанете с тези пенсионери, стига сте ги окайвали, че са умиращи. Масово пенсионери живеят с по-високи доходи от работещи - от реституция, от деца в чужбина, от наеми, земи, и т.н. При максимална пенсия 700 лева и средна 350 лева, какво да кажат учителите с 400 лева заплати, на които се удържат данъци ? Това важи и за лекарите, и за държавните служители / не тези рапачи в министрествата /. Пенсионерите здравни вноски не внасят, а се преглеждат без потребителска такса, лекуват се в болниците . Стига вече, само привилегии. Не може хора, работили при бай Тошо за 200 лева сега да искат доходи от 500 лева. Светът е друг.
  Пенсионерите не са бедни, те са алчни и ненаситни егоисти .

 11. 11 Профил на baba
  baba
  Рейтинг: Неутрално

  Ало Бойко? Кво става бе цървул! Колко ще е инфлацията - официалната и не официалната???

  Като ядеш праскови с костилките първо си премери дупката за отделяне, щото ще ти е тежко на корема!!!


  Палячо!

 12. 12 Профил на До аман
  До аман
  Рейтинг: Неутрално

  Аман, има пенсионери и пенсионери. Поначало пенсионната система трябва да бъде преразгледана. Не може да си паразитирал цял живот и да получаваш 700лв. без да внесал и лев в пенсионния фонд, а тези които са работили като кучета да вземат 150-160лв.
  Пенсия в зависимост от заплатата: Ами, ако си имал вуйчо владика и си бил нзначен с голяма заплата, вземаш голяма пенсия. А какво да правят онези без вуйчото? Казуси разни...

 13. 13 Профил на чифут
  чифут
  Рейтинг: Любопитно

  малко е сбъркана системата, ама нещо не я оправят ами май я сбъркват още повече. трябва малко по-радикално решение ама май на ББ и сие нема да им стисне. така както е сега хем куцо за работещите хем куцо и за пенсионерите.

 14. 14 Профил на странен
  странен
  Рейтинг: Неутрално

  "От догодина ще се въведе и добавка "старост" за хората над 75-годишна възраст с пенсии до 300 лв. "
  значи, тези, които също са на 75 год., но имат пенсия над 300 лева няма да са стари, щом за тях няма добавка старост. От друга страна, ненавършилите 75 год. ще са млади и затова нямат добавка "старост " . Егати йезуитската логика.
  Щом ще се дава на едни , ще има и за други , и за всички. Откъде накъде привилегии и то по възраст ? А вноските за пенсия на тези, които са работили ? Къде са и защо не си ги вземат ? Защото трябва да се даде на неработилите цял живот, на простаците, на социално слабите, на циганите. Ами давайте им, ама не от моите пари.
  Значи, когато ми удържат пари за пенсия от заплатата, не ме питат за възрастта, а удържат процент. Сега обаче дават парите според възрастта. ПОЗОР ! Затова, прави са хората, които не се осигуряват или се осигуряват на минимума. В тази страна е най-добре нищо да не внасяш и да не се осигуряваш, просто след това все ти дават и то повече, отколкото на работилите.

 15. 15 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1078 Гневно

  Аман от такива като аман, дето си мислят, че светът от тях започва и свършва

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 16. 16 Профил на до № 12
  до № 12
  Рейтинг: Неутрално

  нещо си се объркал, няма случай в който невнасял вноски цял живот и неработил, да получава пенсия от 700 лева. Ако да е имал вуйчо владика. Но масово е явлението неработилите / над половин милион са това у нас / да получават по 100 лева ежемесечно, без да са внасяли вноски. И непрекъснато само техните пенсии да се актуализират с най-високите суми.
  В цял свят пенсията се определя от вноските, които си внасял, а те са процент от заплатата. Но в нормалния свят неработилият получава само социална помощ, която е доста по -ниска от пенсията на работелият. Но там пък няма комунисти. Техният девиз винаги е бил " от всекиго според способностите, всекиму според потребностите " т.е. да вземем всичко от кадърния и работния и да го дадем на простака, на мързеливия, на некадърния. КОМУНИЗЪМ, а уж ББ щеше да е различен.

 17. 17 Профил на krassss
  krassss
  Рейтинг: 8 Любопитно

  чифут, какво ще да е това решение ? Предложи нещо и ако е толкова гениално ще го отнесем до премиера.

  sunshine ... moonlight ... good times ... boogie
 18. 18 Профил на до № 15
  до № 15
  Рейтинг: Неутрално

  ей, хрантутник, не съм виновен, че светът не започва от теб

 19. 19 Профил на друг един
  друг един
  Рейтинг: Неутрално

  Спрете пенсиите!
  Докога ще хрантутим старчоците!

 20. 20 Профил на костовист
  костовист
  Рейтинг: Неутрално

  Някога Костов каза за пенсионерите " алчни старци изпълзели на припек ". Тогава го разсипаха от критики, ама прав е бил, те не спряха да искат.

 21. 21 Профил на костовист
  костовист
  Рейтинг: Неутрално

  Някога Костов каза за пенсионерите " алчни старци изпълзели на припек ". Тогава го разсипаха от критики, ама прав е бил, те не спряха да искат.

 22. 22 Профил на до друг един
  до друг един
  Рейтинг: Неутрално

  прав си, ние се скъсваме от работа и от плащане на данъци, а в тази държава само за пенсионерите се мисли. Прав е и "аман".

 23. 23 Профил на питане
  питане
  Рейтинг: Неутрално

  а откъде ще дойдат парите за увеличението на пенсиите на старците над 75 год. ? Пак от работещите, нали ? Зашото не им стиска да хванат контрабандата и сивата икономика за гушата, а така по-лесно - обещай на страците, да са спокойни, ама трябват и пари. Тогава - бой по работещите, те още не са пенсионери.Е, който може тогава, да крие и да не внася осигуровки.

 24. 24 Профил на абв
  абв
  Рейтинг: Неутрално

  само 5 лв .... Ама догодина

 25. 25 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  От 1 юли 2009 г. Триглавата ламя увеличи минималните пенсии с 9%, а максималните с над 42% /от 490 лв. на 700 лв./. Много антикризисно и същевременно социално! Да мисли следващият как да ги осигури. Максималните се получават от около 67000 души. Не коментирам преобладаващо кои са. Това са 168,84 млн. лв. допълнителен годишен натиск върху пенсионната система в условия на криза. Напомням само, че първият и основен стълб на пенсионния модел у нас е основан на СОЛИДАРНИЯ принцип. Т. е. работещите внасят по него за вече пенсионираните. И нищо не се натрупва. Естествено и държавата доплаща, но от данъците на същите работещи. Не говоря за уравниловка, но българските пенсионери трябва да проявят някаква солидарност и помежду си. Особено в условията на криза.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 26. 26 Профил на boni m
  boni m
  Рейтинг: Разстроено

  Каква наглос 2.5% повищение на пенсиите, браво на борисов,цял живот сме внасяли за пенсия, а сега 136 лв , не на всеки е писано да остарее,но дано господ е милостив и всички които викат против пенсионерите да остареят и побелеят и да са сити колкото нас.

 27. 27 Профил на до 26
  до 26
  Рейтинг: Неутрално

  първо - цял живот си внасял, вярно, ама компартията в която си се кълнал цял живот ти изяде парите. Сега си търси пенсията от Позитано 20 и на Бузлуджа, не от Борисов или работищети.
  второ - щом си със 136 лева пенсия, т.е. минималната за стаж и възраст значи : или си бил текезесар, които не внасяха вноски, а СДС и то Муравей Радев им даде пенсии ; или си бил на минимална заплата при социализма или с ниска такава. Тогава - как сега имаш наглостта да искаш 700 лева пенсия и да искаш, да искаш, да искаш .....
  Най-малко Борисов има отношение към проблема ти, че да го иронизираш

 28. 28 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: Неутрално

  Кой ви е дал право да говорите срещу Бойко? Нали му лизахте досега задника. Като напишех нещо срещу него обезумявахте. Щом сте гласували за него и шайката около него - СК, РЗС, Атака, ще търпите и опъвате каиша.

 29. 29 Профил на Дама Пика
  Дама Пика
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#26] от "boni m":

  ти едва ли си пенсионер . да не говорим, че не знаеш какво се е внасяло като осигуровки до 1990 година . да не говорим, че не знаеш , че тогава пенсионираха при трудов стаж- 25 години за жените и 30 години за мъжете. нито знаеш, че който имаше повече стаж от посочения получаваше допълнителен коефициент към основния при пенсиониране ( който Костов премахна , защото се смени принципа на пенсиониране и изчисляване на пенсиите ) . и още по-малко знаеш, че пенсионерите избираха 3 години от целия си трудов стаж на база , на които да се изчисли пенсията им , като пенсиите на пенсионерите бяха преизчислени на база средната работна заплата за страната - и от там коефициента им за пенсиониране падна.

  сега по точковата система човек за да се пенсинира трябва да работи до 65 години за да събере точките за пенсия , ако изобщо се пенсинира . при събиране на годините на които си + годините ОСИГУРИТЕЛЕН СТАЖ мъжете трябва да съберат 100 точки, а жените 90 за да се пенсинират. прави сметка, ако започнеш да работиш на 18 години , колко години ОСИГУРИТЕЛЕН СТАЖ трябва да имаш за да събере жена 90 точки, а мъж- 100.

  изобщо нищо не знаеш , а въртиш лакадрии.
  ------------------------------------------------------------------
  Кодекс за социално осигуряване

  Чл. 68. (1) Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършване на възраст 60 години и 6 месеца за мъжете и 55 години и 6 месеца за жените, при условие че сборът от продължителността на осигурителния стаж и възрастта не е по-малък от 98 за мъжете и 88 за жените.

  (2) От 31 декември 2000 г. възрастта по ал. 1 се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 6 месеца за мъжете и за жените до достигане на 63 години за мъжете и 60 години за жените, а сборът от продължителността на осигурителния стаж и възрастта се увеличава с 1 до достигане на 100 за мъжете и 90 за жените.

  (3) От 31 декември 2004 г. сборът от продължителността на осигурителния стаж и възрастта за жените по ал. 2 се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с една до достигане на 94.

  (4) В случай, че сборът от продължителността на осигурителния стаж и възрастта е по-малък от посочения в ал. 1 - 3, право на пенсия се придобива при 15 години осигурителен стаж, от които 12 години действителен стаж и навършване на 65-годишна възраст за мъжете и жените.

  --------------------------------------------------------
  ей ти го и цялото четиво наречено Кодекс за социално осигуряване :

  http://lex.bg/laws/ldoc/1597824512

  първо чети и се ограмоти, тогава имай претенции.

  сегашните пенсионери сами признават, че ако сега трябваше да работят и да събират осигурителен стаж за пенсия при тоя стрес, некоректни работодатели, липсата на постоянна работа и гарантиран осигурителен стаж при 8 часов работен ден -я стигнат до пенсия , я не.

  така че по-леко с оплакванията . не може пенсионери да вземат повече от работещите, при положение , че от осигуровките и данъците на работещите получават пенсиите си.

 30. 30 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 169 Неутрално

  Представящият се за костовист - Иван Костов не може да изрече такава изродщина, той е нормален човек.

  Това, което цитираш сравнително точно, беше на писано в "Демокрация" от главния редактор на вестника - тогава Волен Сидеров.
  За тези, които не знаят - с протекциите и личната намеса на Йордан Василев фотографът от врачанската милиция Сидеров беше назначен за главен редактор.

  Не намесвайте Костов във всяка обладала ви дивотия!

  pump it!
 31. 31 Профил на heat
  heat
  Рейтинг: Неутрално

  Жестоко увеличение... вместо да ги увеличат с 300-400% както е редно... те с 2.5%....

 32. 32 Профил на Дама Пика
  Дама Пика
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#27] от "до 26":

  парите за пенсии до 1990 година( и няколко годин след това ) бяха в общия кюп наречен държавен бюджет . с реформата на пенсионната система , която направи Костов бяха отделиха в отделен фонд .

  държавният бюджет през 1990 година е бил опоскан , заедно с 22-та милиарда долара валутен резерв . Самият Димитър Попов - който беше министър председател на правителството от декември 1990 - до ноемрви 1991 година каза , че е заварил бюджета в окаяно състояние и е липсвал валутния резерв. слушах го на едно предаване в края на мината година по телевизията.

  пенсионерите сами оставиха комунистите да им окрадат парите за пенсии . недопустимо е да ги оставим без пенсии, но все пак трябва да имат граница претенциите им.

 33. 33 Профил на #10
  #10
  Рейтинг: Любопитно

  прав си номер 10 за повечето нещща но предполагам че ти живееш с доста повече от 250 лева на месец ( аз също съм над това ниво ). какво да кажеш на тези хора

 34. 34 Профил на ПЕНСИОНЕР
  ПЕНСИОНЕР
  Рейтинг: Гневно

  АКО НЯМА ПАРИ ЗА ПЕНСИИ, НЯМА УВЕЛИЧЕНИЕ.
  ТУК ИМА ДРУГО, ДА ОБЯВИШ ОФИЦИАЛНО ЧЕ ЩЕ ИМА УВЕЛИЧЕНИЕ ОТ ... 2.5%, ТО ТОВА Е НЕЧУВАНА СВИНЩИНА!
  ДАНО ГО УЗНАЕ Г-Н САМОВЛЮБЕН ГЛУПАК-ПОЖАРНИКАР И РАЗБЕРЕ, КАКВА ГАВРА Е ТОВА СЪС СТАРИТЕ ХОРА. ИМЕННО ГАВРА. НО ВЕРНО, НАЛИ НИЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ СМЕ "ЛОШ МАТРЯЛ". ТА ЩОМ СМЕ ЛОШ, ЗНАЧИ НЯМА.
  ЕТО, ТОВА Е ИСТИНСКИЯ ОБРАЗ НА "ЧОВЕКА ОТ НАРОДА".
  АМА И НИЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ. НИЕ ГО ИЗБРАХМЕ.
  ДА БЯХМЕ ГЛАСУВАЛИ ПОНЕ ЗА АТАКА ИЛИ СДС.
  ДРУГАРЮ ИВАН КОСТОВ, ТИ КАТО ПРИЯТЕЛ НА ББ МУ КАЖИ КАКВА ГАВРА СИ ПРАВИ С ПЕНСИОНЕРИТЕ. ТИ ИМАШ ОГРОМНИЯ ОПИТ ОТ ДРАСТИЧНОТО НАМАЛЕНИЕ НА ПЕНСИИТЕ ПО ТВОЕ ВРЕМЕ. И КАКВО СТАНА С ТЕБ?ТОВА ГО ОЧАКВА И ТОЯ.

 35. 35 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 169 Неутрално

  А Боковите поклонници се държат неадекватно, точно като идола си.

  Неадекватно, защото си позволяват наглостта да ругаят пенсионерите! Тези хора, пенсионерите, са работили по 30, 40 и повече години и нямат абсолютно никаква вина, че бяха оградени с телени мрежи и противопехотни мини, за да не избягат от комунистическия рай на народната република! Тези хора нямаха дори правото на избор - къде да живеят и работят! Тези хора не можеха без разрешението на висшите комунистически дембели да се преместят от Видин в Стара Загора, да речем.
  Майка ми е пенсионерка, чудесно знам как е работила и какво получава сега за труда си!
  Никой няма право да ругае пенсионерите!

  А те, пенсионерите, когато искат по някой лев добавка към унизително малките си пенсии, съвсем правилно се обръщат към министър-председателя! Не към Боко, а именно към министър-председателя!
  И не смейте да ги пращате на Позитано или Бузлуджа, страната ни си има премиер!

  Само че този премиер вместо да си върши работата, обикаля като улав из министерствате и плещи характерните си простотии - като твърдението му от завчера, че премиерстването било по-лесно от кметуването?!

  Само че на пенсионерите живота изтича, затова не се вълнуват от Боковите емоции! А искат по още някой лев към мизерните си пенсии, нещо, което напълно са заслужили!

  Работа на Боко е да намери пари! Ако не може - да си ходи!
  Аз знам човек, който прекрасно вършеше работата си като премиер. Затова - Боко в Банкя, а споменатият човек да поема държавата, докато не е станало прекалено късно!

  pump it!
 36. 36 Профил на .dru
  .dru
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Най-добре би било, както казваше нѣкой, да се преразгледа Закона за движението по пътищата:

  1. На пенсионерите да се разреши преминаването на червен светофар;

  2. От първи януари това да стане задължително.

  И въпроса се решава в дългосрочен план.

  (Аз също съм пенсионер...)

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 37. 37 Профил на до № 30
  до № 30
  Рейтинг: Неутрално

  първо - Костов ен е и никога не е бил нормален човек, особено човек
  второ- това лично го е казал по панорама, има хора, слушали сме го.
  трето - никой не ти е виновен, че си тъп гъз и целият свят ти е крив

 38. 38 Профил на Тути
  Тути
  Рейтинг: Неутрално

  Очевидно много си мислят че пенсионирането им е далеч. Но времето минава и това ще дойде. Почти 100% от ЕТ (включително моята снаха) се осигурява на минималната ставка и когато дойде за пенсия ще реве с глас. Трудно е да се бръкнеш в джоба и да дадеш пари кеш за осигуровка. Преди години, пък и сега се овори че преди 10 ноември нямало пенсионен фонд, а тогавашното ДОО отивало в бюджета и се използвало за строителство. Щом е така, защо при приватизацията тези средства не се внесоха в пенсионен фонд. защото нямаше от къде да се краде.

 39. 39 Профил на до 35
  до 35
  Рейтинг: Неутрално

  пенсионерите нямали вина за сегашното си положение. А ние каква вина имаме, че трябва сега да ги издържаме и отгоре на това и да ги съжаляваме и лекуваме ? Като искаш, гледай майка си, то си е твое задължение, но защо караш другите да я гледат ?

 40. 40 Профил на до 35
  до 35
  Рейтинг: Неутрално

  "И не смейте да ги пращате на Позитано или Бузлуджа, страната ни си има премиер!"
  Ще ги пращаме, ще ги пращаме, защото именно тези пенсионери, които сега реват ни натресоха и Бузлуджа и Позитано 20. Не ни питаха тогава нас, техните деца, дали искаме Бузлуджа, ама сега реват - искаме пари. Може и да са работили по 30 и 40 год., но нали заплата са получавали за това ? Не е било даром. Сега да ги наградим ли, какво ? И много социалистически благинки за работническата класа имаше. А сега тази клас иска от нас.
  Боко е премиер от един месец, не е точно той, дето трябва да търси пари за пенсионерите. А нека не забравяме, че от Позитано 20 играеха в клиповете за Боко и пенсионерите - " Бойко, ти си лош човешки материал ". Изродски клипове, изманипулирани по комунистически. Точно заради този клип е редно Боко нищо да не даде на пенсионерите, нима забравиха как го плюеха, а сега се усукват.

 41. 41 Профил на Тина
  Тина
  Рейтинг: Неутрално

  Да вземат да помислят и за инвалидните пенсии. Който е здрав все ще се оправи, но инвалида мизерува и не е в състояние с нищо да си помогне.Ако са здрави хората ще работят, но не би...

 42. 42 Профил на DT
  DT
  Рейтинг: Неутрално

  Ама тези пенсионери луди ли са бе? Гласуват за комунисти и после ревът че пенсийте им били малки !Не може така !

 43. 43 Профил на до 35
  до 35
  Рейтинг: Неутрално

  защо смяташ, че сегашните пенсии са унизително малки? Та те са функция на заплатата, получавана от пенсионерите. Пенсията е процент от работната заплата, при нас 42 %, в идеалните страни - 70 %.Не може при средна заплата при социализча 200 лева сега да има средна пенсия 700 лева.
  Какви бяха заплатите при социализма - "унизително високи , може би ". Защо това не коментираш ? Защото не е удобно, по-удобно е да искаш и да плюеш сега. Да бяха протестирали тогава пенсионерите за по-високи заплати, ама си мислеха , че царството на комунизма и краденето и далаверата са вечни.

 44. 44 Профил на до Тути
  до Тути
  Рейтинг: Неутрално

  да, така е, масово сега се осигуряват на минималната заплата или не се осигуряват. Това важи както за пенсионните осигуровки, така и за здравните. Но после искат и то най-много искат тези, които не са дали. Тогава всички трябва да мислим за бедните, немощните, слабите и т.н. А защо са бедни, немощни и социално слаби никой не казва. Са, защото са били тарикати и не са плащали, когато трябвало. Затова сега да плащат тройно.
  Никакви индексации и корекции на пенсиите не заслужават. Бъдещето на една страна са децата , само на тях трябва да се даде.

 45. 45 Профил на Пепо
  Пепо
  Рейтинг: Неутрално

  Знаете ли че в ЮАР след пенсиониране на човека се връща сумата, която му е удържана за пенсия?
  Аз съм пенсионер от 2003 г., физик съм по образование. Целия си трудов стаж получих в областта на високите технологии. Не мога да разбера защо някои оправдават Иваннейковата точкова система. По принцип може би тя е правилна, но в случай ощети милиони хора. Защо? Когато започнах работа, на практика сключих договор с държавата да се пенсионирам при 25 г. трудов стаж на 60 години. Без да ме пита Иван Нейков разтрогна договора и увеличи изискуемия трудов стаж с 50%. Човекът вероятно не е могъл да смята с калкулатор. Ето защо: Завършил съм висшето си образование на 25.5 години без да презаписвам и прекъсвам. Тъй като през 2003 г. можех да се пенсионирам на 62 г. за да събера 100 точки трябваше да имам 38 г. трудов стаж. Е, как можех да имам 38 години стаж при условие че съм започнал работа на 25.5 години? Още повече че в годините след 1990 г безработицата сред висшистите (аз работих в областта на микроелектрониката, която бе ликвидирана и останах без работа) бе огромна. Наложи се да стана кантаржия за да не умре семейството ми от глад. И ето второто "умно", което направи Иван Нейков. Кантаржийската ми заплата (минимална) влезе при изчисление на личния ми коефициент. Това доведе до 25% намаление на коефициента ми. А на тези които се пенсионирха преди 1997 г. личния коефициент се пресмята само от трите години по избор.

 46. 46 Профил на до Тина
  до Тина
  Рейтинг: Неутрално

  категорично, инвалидните пенсии трябва да се увеличат двойно. И да престанат да дават пари и индексации на пенсиите на неработилите, 100 лева, които получават сега ежемесечно са подигравка с всички работили и работещи.
  Неработилите да имат само социална помощ и никакви пенсии ! Да са раобтели, когато трябва, сега техните пари да се дадат на инвалидите.

 47. 47 Профил на pensioner
  pensioner
  Рейтинг: Неутрално

  До всички,които мразите тези дърти пръчове-пенсионерите.
  Бъдетет спокойни-ние намаляваме с часове,няма кой знае колко да ви пречим.За тези,които не знаят-пенсионната система впо света е замислена на принципа на солидарността.Пожелавам ви след години,ако стигнете до пенсиониране-да получавате същите упреци от всезнаещите млади .А господинът,който пита защо не сме стачкували по време на социалиЗъма-да пита майка си и баща си.И кой ви е казал ,че ние ,дъртите пръчове сме всички комунисти?Това,че има доста кретени на тази възраст-има,но питам защо млади хора влизат в една ретроградна партия като БСП?

 48. 48 Профил на до 45
  до 45
  Рейтинг: Неутрално

  пепо, това, което пишеш е напълно вярно, но нека не забравяме, че Иван Нейков бе от котилото на "великия" български министър председател Иван Костов, който дори и днес има наглостта да раздава акъл от телевизионния екран. Той и котилото му измислиха тези системи за пенсиониране, за да доокрадат неокраденото.
  А в ЮАР ти връщат това, което си внесъл за пенсия, ама ако предварително в трудовия си договор си го посочил - т.е. след пенсионирането си се отказваш от пенсия и се издържаш сам.

 49. 49 Профил на до pensioner
  до pensioner
  Рейтинг: Неутрално

  верно си дърт пръч, ама е верно, че и простотии говориш. Не стачкувахте при социализма, защото вас бачкерите ви гушеха с високи заплати, курорти без пари, транспорт без пари, безплатни столове, дрехи и т.н. все неща, които сега ние плащаме. Обаче изядоха парите ви за пенсии и сега ги искате от нас.
  В ретроградната партия БКП-БСП няма големи опашки от младоци, желаещи записване в нея, с изключение на децата, внуците и копелетата на партийните величия. Те отиват там от користни подбуди, заедно с една пасмина от интересчии да крадат. Ама сега като не са на власт, никой не се записва. Ако смяташ Сергей за млад на 43 год. - прекарал си се. Средната възраст на БСП-то е 65 год.
  От 20 год. слушам, че вие, пенсионерите все умирате от глад и студ, а то все повече ставате. За съжаление ,не се забелязва да намалявате и то с часове. Пенсиите комунистите ги увеличиха предизборно няколко пъти - от октомври миналата година с 10 %, от януари с 10 % на неработилите, от април 9 % на всички и от юли/ в навечерието на изборите / още 9 %.
  С колко % в този период увеличиха детските добавки, помощите за ученици, работните заплати на създаващите продукт ? С 0,00 % .Затова, дърт пръч, по-добре мълчи !

 50. 50 Профил на Извънземният проговаря
  Извънземният проговаря
  Рейтинг: Разстроено

  Събота и неделя, два дни почивка преди новия кръг наказателни чистки. Поспете спокойно деца!

 51. 51 Профил на отвратен
  отвратен
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#39] от "до 35":

  Как не те е СРАМ да напишеш това? И без друго всеки свестен човек гледа и помага доколкото може на възрастните си родители. Но моите и твоите родители са работили, плащали данъци и осигуровки и имат право на достойни старини, а не да се чустват като просяци!!! Каква е гаранцията, че в момента някой не излапва и нашите пари, а след 20-30 години и на нас да ни кажат - вървете да си търсите пенсиите от Костов, Сергей, Бойко...

 52. 52 Профил на За съжаление....
  За съжаление....
  Рейтинг: Неутрално

  ...има такива простаци, като №19. Цивилизованноста на един народ личи по отношението му към възрастните, децата и инвалидите. Не в случайно най-богатите и преуспели страни в света са издигнали тези три категории хора в култ. И полагат грижи за тях. А, докато у нас преобладават хора, като № 19 положението ще става още по-лошо.

 53. 53 Профил на 100%
  100%
  Рейтинг: Неутрално

  До №49
  Ех, синко, ако е рекъл господ и ти ще станеш пенсионер.
  Да те видим какви ще ги дъвчеш тогава.
  Аз ще те почакам, не бързам.

 54. 54 Профил на pensioner до 49
  pensioner до 49
  Рейтинг: Неутрално

  По въпросът за стачките-не си ме разбрал-казах да питаш майка си и баща си.А по младите от теб дай Боже да имат повече късмет от твоето поколение -дъртите да освобождават по бързо терена.

 55. 55 Профил на MJ
  MJ
  Рейтинг: Неутрално

  На баща ми пенсията е 1000лв, но заради тавана взима 700...къв е смисъла да ги увеличават, като не могат да ги изплащат???

 56. 56 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 169 Неутрално

  Пенсионната система в България претърпя съществени реформи през последното десетилетие. Предишната система с разходопокривен първи стълб беше преобразувана чрез създаване и на задължителен капиталов компонент. Традиционният първи стълб от разходопокривен тип се допълни и се създаде тристълбов пенсионен модел с въвеждане на задължителен и доброволен капиталов компонент. Отделянето на бюджета на държавното обществено осигуряване от този на държавата, изграждането на обособени фондове по социални рискове и въвеждането на трипартитно управление на системата на държавно обществено осигуряване са другите аспекти на пенсионната реформа. Постигна се и заздравяване на връзката между участието в осигурителния процес, от една страна и достъпа до пенсия и размер на пенсията, от друга страна.

  Пенсионната политика се формира и провежда от Министерството на труда и социалната политика. Разходопокривният компонент на първия стълб се управлява от Националния осигурителен институт (НОИ), който отговаря за изчисляването и плащането на пенсиите и на други социално осигурителни плащания като тези за неработоспособност, майчинство, безработица и др. Въведена е “точкова система” за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст (основната пенсия, изплащана в България). Точките се изчисляват като сума от осигурителния стаж и възрастта при пенсиониране (Кодексът за социално осигуряване предвижда постепенно покачване на пенсионната възраст и точките докато се достигне 60-годишна възраст и 94 точки за жените, а за мъжете – 63-годишна възраст и 100 точки). Сборът от „точките” и законоустановената пенсионна възраст е различен при жените и мъжете. Когато сборът от продължителността на осигурителния стаж и възрастта е по-малък от определения, право на пенсия се придобива при навършване на 65-годишна възраст за мъжете и жените и поне 15 години осигурителен стаж, от които 12 години действителен (ефективен) стаж.

  Размерът на пенсията се базира на продължителността на осигурителния стаж и индивидуалния коефициент на лицето, който отразява осигурителния му принос (изчислява се като съотношение между личния осигурителен доход и средния осигурителен доход за страната). Съществува минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, който от 1 януари 2007 г. ще се установява ежегодно със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Въз основа на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се определят и минималните размери на останалите контрибутивни пенсии. На лица над 70 г., на които средният доход за домакинството е по-нисък от гарантирания минимален доход за предходните 12 календарни месеца, се изплаща социална пенсия за старост. Размерът й се определя от правителството за всяка година, а средствата са за сметка на държавния бюджет. Има също и максимална граница на размера на получаваните една или повече пенсии, без добавките към тях, изплащани от разходопокривния стълб – 35 % от максималния осигурителен доход за предходната календарна година. Съществуват и възможности за получаването на повече от една пенсия (какъвто е случаят с 16.9 % от пенсиите), както и добавки към личната пенсия.

  От 2007 г. пенсиите, изплащани от разходопокривния фонд ще се осъвременяват с процент, равен на 50 % от увеличението на осигурителния доход и 50 % от индекса на потребителските цени за предходната година. Разходопокривният и капиталовият компоненти на пенсионната система (І и ІІ стълб) се финансират чрез вноски от работниците и работодателите.
  Размерът на вноските за пенсии от разходопокривния компонент бе намален от 29 % от осигурителния доход на 23 % през 2006 г. За тези, родени след 31.12.1959 г., 4 процентни пункта (п.п.) се отклоняват към универсалните фондове на задължителния капиталов компонент от законоустановения стълб, като този процент ще се увеличи на 5 п.п. от началото на 2007 г. Вноските са разделени между работодатели и работници в съотношение 65:35, но това съотношение постепенно ще се изменя, достигайки 50:50 през 2009 г. и за двата законоустановени компонента. Професионалните фондове на капиталовия компонент (предлагащи ранно пенсиониране на работещите във вредни и специфични условия на труд) се финансират от допълнителните вноски, плащани единствено от работодателите (12 % за първа категория труд (миньори, водолази, летци и пр.) и 7 % за втора категория труд (металурзи и др.). Вноските покриват всички контрибутивни пенсии (за възраст, трудова злополука и професионална болест, за инвалидност поради общо заболяване, както и наследствените пенсии). Вноските за пенсии при трудова злополука и професионална болест се изплащат изцяло от работодателите. Другият финансов източник за пенсионната система е републиканският бюджет, от който се покрива разхода за пенсии, несвързани с участие в осигуряването, зачитането на стаж без осигурителни вноски и др. подобни, предвидени в законодателството.

  pump it!
 57. 57 Профил на Веселяка
  Веселяка
  Рейтинг: Весело

  Еее, ама това няма да го плаща Бойко, това ще е при някой нов Премиер догодина!!!!

 58. 58 Профил на 108
  108
  Рейтинг: Неутрално

  Всичко, което си написал е верно, но какво от това?
  Аз например съм работил в мините и имам първа категория, но не ми достигат 2 точки и не мога да се пенсионирам на 52 г.
  Следователно отивам на следващия праг 63г, но тогава пък ще имам 10 точки повече. В г.за ли да си навра тогава?

 59. 59 Профил на чифут
  чифут
  Рейтинг: Любопитно

  до #17

  не съм гениален за съжаление и едва ли ще мога да предложа нещо уникално.
  ама решението е само едно: драстично увеличение на пенсионната възраст. пенсионната система в този си вид не е направена хората да работят 30-35 години и после да взимат пенсии близки по стандарт към заплатите им още 30 години и отгоре. радваме се на добри здравни грижи, надявам се и на още по-добри в бъдеще. значи ще живеем още по-дълго. значи проблема ще се задълбочава още повече.
  не знам приятел - проблема е МНОГО сериозен. чета тук там, и нявсякъде, по-белия свят де, се търси решение. в средносрочен план това е решението. супер антипопулистко. Та затова казвам, че ББ няма да вземе такова решение. И съм далеч от мисълта че ще му е лесно въобще да вземе решение в тази област.

 60. 60 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 169 Неутрално

  Автор на пенсионната реформа от 1999 година беше Йордан Христосков в качеството му на председател на работната комисия по пенсионната реформа. В разработването участваха представители на всички засегнати страни, вкл. работодатели и синдикати.

  Преди около два месеца г-н Христосков отново публично препотвърди, че с лични средсктва ще възмезди всеки пострадал или ощетен от т.н.точкова система.

  Пепо, възползвайте се от възможността!

  pump it!
 61. 61 Профил на hiivanov
  hiivanov
  Рейтинг: Неутрално

  Колко жалки са всички тези, които се изказват срещу пенсионерите ! За Ваше сведение има Коституция на РБ, КСС, и там са записани важни неща, които е трябвало да прочетете преди да седнете пред компютрите и да почнете да плюете! Но това е нормално поведение за хора, които не са се реализирали, трудът им не е високо квалифициран, заплатите им не са високи, не се осигуряват на тях и усещат,че и техните пенсии няма да са високи ! И сега комунистите пак били виновни! Струва си да прочетете и едно учение, чието име също започва с "К". Става въпрос за Конфуцианството (не за комунизма) .Би трябвало да се сетите от рекламите на Слави Трифонов. Само че искам да насоча вниманието Ви не към говоренето по мобилни телефони, а към взаимооотношението между стари и млади, зачитане на родителите и предците т. н. Осъзнайте се, моля Ви ! Що се отнася до мен, аз съм пенсионер, но продължавам да работя, и макар да съм осигурен от държавата като пенсионер, продължават да ми удържат вноски за фонд "Пенсии', за Здравно осигуряване, ОЗМ и Безработица.И то на реална заплата, не на минимална! Вие си отговорете за кого са тези вноски -за мен, или за бъдещи пенсионери ! Така че, не говорете общо, защото обиждате, а рано или късно това ще се обърне срещу Вас! И не говорете празни приказки за Ив. Костов, Станишев или Бойко Борисов! Всеки сам се реализира в живота!

 62. 62 Профил на сартр
  сартр
  Рейтинг: Неутрално

  Е-световноизвестен факт е ,че огромната част от българите са идиоти! Значи позволявате да ви ограбват безмилостно, но тъпия ви поглед вперен все в пенсионерското канче! Това е срамота! Това е позорно! Тия хора са поставени в състояние на клинична смърт! Нека да сравним българските пенсии с всички държави в Европа, не само тия от ЕС! Един човек, работил 40 години и бил съвестен данъкоплатец се пенсионира и става парии!Вместо да изживее остатъка от живота си достойно-той се гърчи и страда! Опомнете се -та това са нашите родители! нИЕ ВЪРВИМ ПО ТЕХНИЯ ПЪТ! Ако не извием врата на мафията-нищо добро не ни чака!Вместо това се джавкате! За такива изявления-оставка на министъра на Труда и соц. грижи! И да не излизат с номера , че няма пари-щом има пари за крадене в големи размери-има пари за всичко!

 63. 63 Профил на .
  .
  Рейтинг: Неутрално

  Какви са тия смехотворни 2.5%?
  Това правителство явно е тръгнало да си отива преди да е дошло.
  Пенсионерът не е за пренебрегване, защото малките камъчета обръщат голямата кола, особено с мотика в ръка!

 64. 64 Профил на 100%
  100%
  Рейтинг: Неутрално

  чифут

  Верно си чифут.Ами увеличете я тая възраст.Не знам на колко си години, но един човек след 50-те вече почва да не вижда и чува добре, и не запомня и учи както едно време и реакциите са му по-бавни. Просто природа.
  Как ще се почувстваш, ако разбереш, че самолета на който си се качил се управлява от 63г пилот?Ама понеже иска да се пенсионира с голяма пенсия, той е скрил от доктора, има бодежи и стягане в ляво и че забравя дали лети към Лондон или се връща оттам?

 65. 65 Профил на пео
  пео
  Рейтинг: Неутрално

  За да се оправи положението със заплати и пенсии правете деца!
  С тази дейност да не се занимават 19 и 49-противопокзано е,имаме достатъчно глупаци.Аз тази година излизам в пенсия и това ще правя през свободното си време.

 66. 66 Профил на !!!
  !!!
  Рейтинг: Неутрално

  Тоя Йордан Христосков, измислил точковата система заслужава един пенсионерски .....
  Ако имаш точки - нямаш възраст. ако имаш възраст - не ти стигат точките... параграф 22.
  Дано в ада попадне между хора пукнали без да се пенсионират поради неговата точкова система. И аз ще съм там...и ще го чакам!!!

 67. 67 Профил на чифут
  чифут
  Рейтинг: Любопитно

  до #64 - 100%

  както писах по-горе, проблема е МНОГО сериозен. знам как работи един човек на 22 и един на 55. имал съм на работа и от двете възрасти. работя понякога и с "пенсионери" - надомно. много добре съм запознат с възможностите на различните възрасти. както писах по-горе, решението ама ХИЧ не е лесно и трябва да засегне из основи начина ни на живот като цяло, начина ни на работа, начина на осигуряване и пр.
  решенията трябва да се търсят бързо, да се работи целенасочено за да не "издиша" системата.
  да се седи и да се решават проблемите "на парче" не е работа за нещо толкова мащабно. така мисля, не съм специалист в областа, ама смятам че трябва да се погледне "отгоре" системата, от някой който не е в нея, да се анализира.
  но решение ТРЯБВА да се търси.

 68. 68 Профил на Lambo
  Lambo
  Рейтинг: Неутрално

  "Заради слабата раждаемост и застаряването на населението практиката пенсиите да се финансират с пари от данъцi се прилага във всички страни от Европейския съюз, каза зам.-социалният министър"

  А защо е слаба раждаемоста на българите ?!
  А защо е силна раждаемоста на циганите ?!

  Вижте ТУК:

  http://lambo.blog.bg/politika/2009/08/17/edna-soroska-mrysnica-na-sredna-vyzrast.381440

 69. 69 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 169 Неутрално

  В предизборната програма на ГЕРБ е записано:

  - ежегодно осъвременяване на пенсиите

  - увеличени добавки за хора над 75 години, за самотните и работещите пенсионери


  Преди изборите, изтегнат на дивана в Банкя, Боко твърдеше, че иска от народа да му даде цялата власт, за да направи всинца ни доволни и щастливи.
  Е, Боко днес я има тази цяла власт и нищо не му пречи да изпълни написаните от неговите хора обещания.

  Ако не може - да си ходи, не е срамно.
  Между другото, до вчера министерския съвет съвет не е внесъл нито един законопроект в Народното събрание. Което, само по себе си, е знаменателно...

  pump it!
 70. 70 Профил на .
  .
  Рейтинг: Неутрално

  64-то, "чифутче",
  явно не си в час, докато на младите в България патките не им стават, то в Америка пенсионерите си живеят като царчета.
  Пътуват си по цялият свят, и след 70 год. възраст вземат та си направят по някое детенце, ей така за разнообразие.

 71. 71 Профил на 111
  111
  Рейтинг: Неутрално

  Прокурори в източването на милиони от обект "Водно огледало" - 24rodopi.com

 72. 72 Профил на 100%
  100%
  Рейтинг: Неутрално

  Да сте видели някъде статистика колко хора си отиват на по-доброто място преди да се пенсионират?Няма и да видите!
  Не напразно България води по смъртност в Европа.Ние сме единствената нация в Европа коята намалява.

 73. 73 Профил на чифутче до#70
  чифутче до#70
  Рейтинг: Весело
 74. 74 Профил на Пепо
  Пепо
  Рейтинг: Неутрално

  Аз съм Пепо. Допълнение към иваннейковата система. Наложи се ида си "откупя" образованието, като взех заем от 1600 лв, които до скоро плащах. Ще се възползвам от предложението на pump it! Хрисосков ще трябва да ми ърне тези 1600 лв. В бившите соц страни признаха висшето образование за трудов стаж но хората не платиха нищо.

 75. 75 Профил на krassss
  krassss
  Рейтинг: 8 Неутрално

  да мисля, че има смисъл в това да се вдигне малко възрастта за пенсия.

  sunshine ... moonlight ... good times ... boogie
 76. 76 Профил на до 100 %
  до 100 %
  Рейтинг: Неутрално

  побързай, побързай, не ме чакай ! Там някой беше писал, че пенсионерите сте загивали ежечасно. Та, нямаш време да ме чакаш.

 77. 77 Профил на до hiivanov
  до hiivanov
  Рейтинг: Неутрално

  "Но това е нормално поведение за хора, които не са се реализирали, трудът им не е високо квалифициран, заплатите им не са високи, не се осигуряват на тях и усещат,че и техните пенсии няма да са високи !"
  имаш много здраве, простако ! Аз съм професор и доктор на науките, с над 2000 лева месечен доход от заплата и хонорари и се осигурявам върху цялата сума. Искам обаче, като се пенсионирам, да си ползвам парите, които съм внесъл. Не с моите пари да се отглеждат дембели като теб, простаци които отъждествяват всеки с различно мнение за идиот. Защото така им е изгодно !
  Искам си парите след пенсионирането, не искам солидарност с простаци, неработили цял живот ! Не искам масларова, ББ и сие да ми определят колко да ми дадат и колко да ми откраднат, за да дадат на хрантутниците. И никой не е увеличавал пенсиите на хората, които са с максимални пенсии. Години наред те не си получаваха парите, които са заработили, а парите им отиваха при неработилите и некадърните. Сега неработилите наистина получипха увеличение , а тези с тавана просто си взеха част от собствените пари. Престанета дъ лъжете и да искате, да сте работили и да сте внасяли.

 78. 78 Профил на .
  .
  Рейтинг: Неутрално

  76-то 100% чадо,
  не думай сине лоши мисли, оти Господ си знае ра'ботата.
  Не ти го пожелавам, ама не се знае кого първи че прибере!
  А за назека да не ти е жал, дека ние сме биле и на север и на юг и на запад и на изток, и сме имале таков живот, дека ти и 9 пути да живееш, па нема го имаш!
  Ама за пенсиите че се боримо, как ние само си знаемо, ЗАКОННО!

 79. 79 Профил на .
  .
  Рейтинг: Неутрално

  И понеже сме биле едни от най добрите между добрите у професията, те затова си искаме достойни пенсии!
  Важно е колко годин си работил, ама е по-важно каков си бил и дали си се справил с работа'та!
  А не да си ми спал како мижитурка на един стол 40-т годин!

 80. 80 Профил на педагог
  педагог
  Рейтинг: Гневно

  Цялата пенсионна система е направена в угода на бившата комунистическа номенклатура. Всичките червени паразити, директори, военни, дипломати , партийни "работници" ОФ деятели, профсъюзни безделници и изобщо, цялата паплач, която живя на гърба на народа и накрая фалира държавата е с високи пенсии.Учителите, лекарите, артистите, обикновените труженици "по фабрики и канцеларии", кретат с никакви пенсии, докато пенсионния фонд се опапва от бившата номенклатура. Смешен плач за увеличенията; червеният паразит със 700 лева пенсия и редовият пенсионер със сто и петдесет лева, получават "справедливо" 10% увеличение. Паразитът 70 лв, а нормалния човек 15. Справедливост по комунистически. Съотношението на пенсиите трябва да бъде не повече от две към едно.

 81. 81 Профил на Kraen
  Kraen
  Рейтинг: Неутрално

  Бойко Борисов е един най-обикновен реваншист и шмекер.Какво са му виновни пенсионерите, та много от тях гласуваха за ГЕРБ.Защо не е захванал Доган,Етем,Чакъров, Кабил, Царя,Шулева, Милко Ковачев, Ковачки, Стоян Проданов, Димитър Дъбов, Румен Овчаров, Георги Кадиев.Всичко е PR акции, даде Главболгарстрой на прокурор, а в същото време и набутва милиони.На всичкото отгоре цинизмът е че Главболгарстрой е съдружник по множество проекти за строителство на пътища с фирмата от кръга на Цветелина Бориславова-Балканстрой гр.Разлог.Единия от изпълнителите на магистрала Тракия е определен служебно.Този човек не е хубав.

 82. 82 Профил на пръждосал се
  пръждосал се
  Рейтинг: Неутрално

  Какво ,пак "БОГАТАТА" тема за наличието или недостига на някакви си мизерни левчета в България!! Пфуу!наистина е чудо на чудесата,но и голяма трагедия че още има хорица които още пишат коментари...за милионен път! И каква файда,българино последен? Каква,Ганьо?!!
  Още се кара по комунистически-нищо че сме в демокрация..УЖ !! По комунистически-НЯМА ПАРИ! "Действай-пари няма"!
  Кога ли е било друго?! КОГА ЩЕ БЪДЕ ДРУГО ???Идиотска България! Язък за природните дадености и за предците! Нищо общо няма сегашния БГ човек с тях!
  При комунизма народа беше осъден на мълчание..със затъкнати усти! Сега при ДЕМОкрацията се изпребива кой ли не да прави хиляди коментари..планина от констатации!
  Това не са НОРМАЛНИ пенсии(или заплати),а следователно българина не е НОРМАЛЕН чиляк!Толкоз! А иначе дърдорене наволя...луд(=НЕНОРМАЛЕН ) умора няма!
  Обикаляй около "темите" на деня,българино-както куче около месарница! Обикаляй,прави кръгчета..отново и отново-файда нулева!
  Преходите в България не чинат,преходите! Не може да сме на чисто ! Докато не се разчисти мръсотията и не се даде на "висшите" безгръбначни според заслугите-така ще е!
  Но няма ,нали???!!!
  И затуй ще си е все последна БГ и ще е нещастник БГ човека!

 83. 83 Профил на brpan
  brpan
  Рейтинг: Неутрално

  догодина като подпишат с МВФ свят ще ви се завие на всички глупаци избрали това зло ГЕРБ и тогава пенсии и заплати надолу данъци нагоре итака докато измрат всички българи а ще останат само цигани щото те не плащат нищо а само се въдят нали си имат държава хранилка...

 84. 84 Профил на Ivan40
  Ivan40
  Рейтинг: Неутрално

  Пичове, тази така няма да я бъде! Още утре всеки пенсионер да си набави едно въженце, да си го върже на примчица, да си го сложи на вратлето и да се провеси от терасата! Вашите си пари, които сте внасяли по 40 години като осигурителни вноски, да не ги мислите, има кой да ги употреби на ползу Роду! И за бате Бойко лоша дума да няма - на него само гъзът му е по-голям от устата, а акълецът..., таквоз!

 85. 85 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 169 Неутрално

  Не мога да се сдържа и ще препостна част от стенограмата на заседание на МС:

  БОЙКО БОРИСОВ:Искам да знаете, че нашето правителство от встъпването му в длъжност, и специално министърът на труда и социалната политика да го има предвид, е увеличило пенсиите от 1 юли 2009 г. с 9%. Когато по медиите се коментира, и то с такива думи "замразяване", "намаляване", то е лъжа. Откакто аз съм премиер, а вие - министри, господа, с 9% допълнително сме увеличили в условията на криза и очаквана още по-голяма криза, което струва на бюджета 48 милиона лева на месец. Наясно ли сте с това?"

  Това е. Който иска - да коментира.
  А милион и половина българи поднесоха страната ни на този ...


  pump it!
 86. 86 Профил на avitohol
  avitohol
  Рейтинг: Гневно

  Takova chudo kato vdovishki pensii njama nikade po sveta. Kak moje taja nash drjava da plashta za umreli xora pri uslovie che pensiite sa tolkova malki. Namesto da se plashtat idiotski vdovishki pensii s teja pari da se uvelechat pensiite na tezi koito sa zivi. Edin maz v Balgaria koito e rabotil 63 godini vzema pensia sredno 5 godini dokato zena mu kojato se pensionira za 59 vzema pensia sredno 15 godini. Ne samo che jenite vzemat 3 pati po dalgo pensssi pri po malak raboten staz ot majete no i na vsichkoto orgore shte vzemet na umreliat si maz pensiata. Absurdi na absurdite!

 87. 87 Профил на ВВ
  ВВ
  Рейтинг: Неутрално

  Не злорадствайте срещу пенсионерите и те бяха млади преди като вас сега. И те роптаеха ,че ХРАНТУТЯТ ПЕНСИОНЕРИ,но сега друга песен запяха.
  Да това е системата за пенсиониране БГ,за сега удобна за поредните управляващи.
  Който може да измисли по добра система.

 88. 88 Профил на Avitohol
  Avitohol
  Рейтинг: Неутрално

  Utochnenie.

  V momenta v Balgaria ima 2.3 mil pensioneri koito poluchavat sredna pensia ot 261 lv. Ot tjax 680,000 (>90% zeni) ste polichavat dopalvitelno 40% vdovishka pensia koeto se ravnajva na 850 mil lv (bezumna suma). Premaxvaneto na vdovishkata pensia ste dovede do uvelichavaneto na vsichki pensii za ZIVI xora s 13% do 300lv na mesech.

  Prekratete s teja absurdi da se plashtat orgoni sumi pari (pochti miliard leva) za UMRELI xora.

 89. 89 Профил на 123
  123
  Рейтинг: Неутрално

  пожелавам на пенсионерите по-скоро да ни освободят от необходимостта да ги издържаме. А дотогава да се научат, че ще получат, ако са си изработили. Не може един работещ да издържа 2 - ма пенсионери, децата си и жена си и същевременно само пенсионерът да иска. Колкото са си изработили, толкова ще получават.

 90. 90 Профил на Lambo
  Lambo
  Рейтинг: Неутрално

  Една неочаквано голяма част от пенсионерите, са хора които нямат и един ден трудов стаж:

  1) Пенсионерите по болест - те са вече над 550 000 !!! Млади и здрави к'т бичета, са се уредили с рушвети пред ТЕЛК и сега получават едновременно пенсия по болест и бачкат на частно

  2) Фалшивите пенсионери - след 10 Ноември, когато се закриха хиляди предприятия, част от техните архиви попаднаха в ръцете на Доган. Чрез подправяне на архивите, Доган е уредил неизвестен брой турци, цигани и особено помаци, които при социализма или не са работили, или са работили частпром, с фалшив трудов стаж. Сега тези паразити получават пенсии, за трудов стаж от заводи, където кракът им не е стъпвал

  3) Социалните пенсии - това са пенсиите за навършилите 70 години, които нямат нито ден трудов стаж. По-рано те бяха над 100 000 души, сега колко са станали не знам

  Който прочете горното и има достъп до ББ да му го каже. Много го моля ...

 91. 91 Профил на lp
  lp
  Рейтинг: Неутрално

  Във време на финансова криза пенсиите се най-зле. В Германия средната пенсия е 1700 евро, в България около 10 пъти по-ниска. Виновен е комунизма за това. През комунизма в България получава общ работник 220 лв=220$, в Германия 1800 DM=1500$. Пенсиите трябва да си пожелаят втори път връщане на комунизма, за да бъдат наистина бедни, но да са бедни сред бедните, не само сред пенсиите. Нали така, завистта е много силно чувство, което Карл Маркс използва, за да наложи идеята комунизъм сред работническата класа. Ако сме бедни, то поне всички!!!

 92. 92 Профил на none
  none
  Рейтинг: Весело

  у швейцарско .... що ли не ви мада фака правилото

 93. 93 Профил на Neeskens
  Neeskens
  Рейтинг: Неутрално

  Не ни смятат за хора-това е истината.

 94. 94 Профил на otegcena
  otegcena
  Рейтинг: Неутрално

  Минималната заплата трябва да е доста по-висока. Много хора забогатяха така че пари има. Много икономисти ( не от световната банка и не от международния валутен фонд) са на мнение че причина за кризата и увеличената власт на банките са ниските заплати. Крайно време е българските работодатели да гледат на работещите и като на клиенти

 95. 95 Профил на Пенсионер
  Пенсионер
  Рейтинг: Весело

  Всеки втори от пишещите (по правило глупости) не е пенсионер.
  НО ЕДИН ДЕН И ТОЙ ЩЕ СТАНЕ!!!
  Тогава ще разбере какво е да си "отритнат" от нормалния живот, поради липса на средства.
  Още повече: ТЕЗИ ДЕМОКРАТЧЕТА, КОИТО ЗА ВСИЧКО ОБВИНЯВАТ КОМУНИЗМА, ТОГАВА КОГО ЩЕ ПСУВАТ! ТЕЗИ ДЕМОКРАТЧЕТА, КОИТО В МОМЕНТА НЕ СЕ ОСИГУРЯВАТ. ТЕЗИ СЪЩИТЕ, КОИТО И ДА ИМАТ ОСИГУРОВКИ, ТО ТЕ СА НА МИНИМАЛНИ ЗАПЛАТИ, КОИТО ЩЕ ИМ "ОСИГУРЯТ" ПОЛОВИНАТА ОТ СРЕДНАТА ПЕНСИЯ. ТОГАВА И ТЕ ЩЕ СЕ НАРЕДЯТ НА ОПАШКАТА ЗА "СОЦИАЛНИ" И ЩЕ УСЕТЯТ ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ, ПОНЕЖЕ ТОГАВА НЯМА ДА ИМА ... СОЦИАЛНИ.
  А ТОЗИ ГЛУПАК, КОЙТО ПИШЕ, ЧЕ АМЕРИКАНСКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ САМО ПЪТУВАТ ПО СВЕТА И СЕ ЧУДЯТ КАК ДА СИ ИЗХАРЧАТ ПЕНСИИТЕ ЩЕ РАЗБЕРЕ, ЧЕ ТАКИВА СА САМО ДЕСЕТИНА ПРОЦЕНТА ОТ ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА. ПЪК АКО ИСКА ДА ВИДИ, ДА ОТИДЕ ДО САЩ КЪДЕТО СКОРО МОЖЕ ДА СЕ ОТИДЕ И "БЕЗ ВИЗИ"!! НЕКА, НЕКА, ПСУВАЙТЕ КОМУНИЗМА. ПСУВАЙТЕ И ЗА ТОВА, ЧЕ КОМУНИЗМЪТ ВИ Е ВИНОВЕН ЧЕ СТЕ ИМПОТЕНТНИ. ЧЕ СТЕ НАРКОМАНИ. ЧЕ СТЕ "ВИСОКООБРАЗОВАНИ" И КУЛТУРНИ. ЗА ВСИЧКО ВИ Е ВИНОВЕН .. ЗНАЕТЕ КОЙ СТРОЙ.

 96. 96 Профил на КОЛЕДНИ ДОБАВКИ
  КОЛЕДНИ ДОБАВКИ
  Рейтинг: Неутрално

  Борисов не искаше да говори "за в бъдеще"... но "пусна" в медиите 2.5% за "рибките" да глътнат кукичката и да се успокоят...
  До на пролет... кой жив- кой умрял!...

  Сега идва Коледа и се дават КОледни добавки към пенсии и заплати.
  За това да правят сметка ОТСЕГА!
  Да не се сещат през ноември и да кажат... ама ние направихме разчети за пролетта... и там са парите..
  ТОВА не се приближава до истината.
  ПАРИ ИМА! ЗАТОВА сме в ЕС, ЗАТОВА избрахме НОВО правителство, което да направи нужното и да дадат ЕВРОФОНДОВЕТЕ, които са ТОЧНО затова: да се направи животът ПРИБЛИЗИТЕЛНО ЕДНАКЪВ във всички страни на ЕС!
  БЪРЗАЙТЕ, избрано от нас правителство!
  Нали ЗАТОВА имате тази ПРИВИЛЕГИЯ - да се наричате ПРАВИТЕЛСТВО на РБългария!

 97. 97 Профил на до 95
  до 95
  Рейтинг: Неутрално

  Проклетият толитаристичен сталинско-нацистки социалистически режим ни доведе до това положение.
  Ако не бяхме 45 под съветски ботуш СЕГА НЯМАШЕ да има тези "дебати".
  Сигурно щяхме да бъдем като Франция най-малко.
  Не искам да се занимавам повече с твоята злоба.

  Желая на всички демократи приятен ден!

 98. 98 Профил на otegcena
  otegcena
  Рейтинг: Неутрално
 99. 99 Профил на Тасев
  Тасев
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#89] от "123":

  Не ми е много приятно да го кажа, но трябва да се съглася. Изключително съм разочарован от пенсионерите. Това бе едно поколение, което не постигна почти нищо. Икономическият растеж(не особено голям) от младите им години тотално бе изяден от предпенсионните им години и оставиха едно голямо нищо след себе си. Същевременно работеха прекалено малко и се пенсионираха с по 20-25 години трудов стаж, а в Америка това трудно става с по-малко от 40. Не може тези социални екстремисти да закопават държавата. Ако някой пенсионер счита, че държавата(при условие, че неоправдано им качи пенсиите тази година с цели 20%) трябва да им дава още, а да се губят работни места, то никой не може да ме убеди, че таквиа хора въобще заслужават пенсия. Гласувах за ГЕРБ и виждам някои оптимистични фигури, но комунистисти като новия социален министър не трябваше да бъдат в правителството. Надявам се скоро министерството му да бъде закрито и той да си ходи обратно в някой синдикат. И как може да се дават пенсии за умрели хора?!? Че те ако бяха живи щяха да харчат парите за себе си, а не за съпругите/съпрузите си?

 100. 100 Профил на Развеселен
  Развеселен
  Рейтинг: Неутрално

  @КОЛЕДНИ ДОБАВКИ

  Нещо много си сбъркал. Като гледам какво пишеш, не вярвам точно ти да си избрал новото правителство. За да има справедливост тази година, а и за вбъдеще, коледни добавки не само, че не трябва да получавате, а ще е хубаво да ви се одържат получените от предни години. Тази простотия с 13та пенсия и 13та заплата е само за държавния сектор, но се плаща изцяло от частния. Както искайте го тълкувайте, ама въобще не съм съгласен да бъде толерирана паразитиращата част от обществото по подобен начин. Който ме разбрал, разбрал.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах