Закрити министерства още си стоят

Закрити министерства още си стоят

© ДневникМесец след като правителството закри министерствата на извънредните ситуации (МИС) и на администрацията (МДААР) още не е ясно какво ще се случи със служителите им, те получават заплати и стоят в кабинетите си. Преместването на хората се бави, защото още не е приет устройственият правилник на Министерския съвет, съобщиха от правителствената информационна служба. В документа ще бъде разписано точно колко души от закритите министерства ще бъдат съкратени или пренасочени.


Досега е ясно, че Гражданска защита и телефон 112 ще преминат към МВР. За целта ще има промени в Закона за МВР. Двете звена, в които досега са работили близо 2100 души, най-вероятно ще станат дирекции. Общо във ведомството на Емел Етем имаше 2345 щата, като в международния отдел са работили два пъти повече чиновници, отколкото в този за възстановяване и подпомагане. Сградата на площад "Св. Неделя", където се помещаваше дирекция "Комуникационни и информационни системи", ще бъде предоставена за нуждите на друго ведомство. За закриването на МИС беше създадена специална комисия. В нея влизат експерти от министерствата на вътрешните работи, на икономиката, енергетиката и туризма, на финансите и на закритото министерство.


Над 60 души от министерството на администрацията ще преминат към Министерския съвет, като още не е ясно за какво точно ще отговарят, казаха от правителствената пресслужба. Други петима отиват в регионалното министерство. Останалите чиновници ще бъдат преместени в Министерството на финансите, където ще работят за оперативната програма "Административен капацитет".


В МДААР имаше 186 души, девет от които бяха в политическия кабинет на Николай Василев. Те са напуснали заедно с него. Двете сгради на министерството в центъра на София ще бъдат дадени на други ведомства, писа в. "Сега".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK