Помощник фармацевти алармират, че ги гонят от аптеките

Помощник-фармацевтите протестират, че ги приравняват с персонала на дрогериите и ги принуждават да напуснат аптеките<br />

© Надежда Чипева

Помощник-фармацевтите протестират, че ги приравняват с персонала на дрогериите и ги принуждават да напуснат аптекитеПоради законови противоречия 6500 помощник-фармацевти трябва да напуснат аптеките, защото нямат образователна степен "бакалавър", алармираха от съсловната им организация. Те са със средно или полувисше образование, но надграждащото обучение е спряно от 2001 г. с постановление на Министерския съвет и затова не могат да повишат квалификацията си. Това означава, че голяма част от аптеките, особено в малките населени места, трябва да затворят, твърдят от сдружението на помощник-фармацевтите.


От организацията предупредиха също, че през последните няколко години са се получили сериозни противоречия в три закона, касаещи упражняването на професията им. Това са Законът за висшето образование, Законът за здравето и Законът за лекарствените средства в хуманната медицина (ЗЛПХМ). В Закона на народното здраве от 1929 г. е записано, че приготвянето на лекарства по рецепти става само от аптекари или помощник-аптекари. Законът за лекарствата обаче забранява на помощниците да продават медикаменти с рецепта, ако до тях не стои магистър-фармацевт.


Това означава, че имаме право само на съхранение, приготвяне и опаковане на лекарствата, коментира председателят на сдружението Марияна Ангелова. Според Лиляна Петрова, секретар на сдружението, друго противоречие е, че от 2005 г. направлението, в което се обучават помощник-фармацевтите в степен "бакалавър" не е "фармация", а е "здравни грижи", което ги лишава от правото на следдипломна квалификация. Помощник-фармацевтите са повече от 7000 и съставляват около 60 на сто от аптечната мрежа в страната, като само 500 от имат диплома за бакалавър.

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на да са учили
  *****
  Неутрално

  Ами че да са учили. И аз искам да съм пилот, но като нямам нужната кварификация, не ми дават самолет. Защо всички искат да работят това, за което не са учили? Какво им пречи да работят в дрогерии? Малко ли хора с висше образование останаха без работа и сега ги карат да се преквалифицират, че да плачем сега за тези, които нямат нужния ценз, а искат да работят работа, от която понякога зависи и човешкият живот???

 2. 2 Профил на марин
  *****
  Неутрално

  Плачковци.Ейййййтакива уста са отворили за големи заплати.Вечно надничат в паничката на фармацевта.
  И баба знае така ,без никаква отговорност.

 3. 3 Профил на изгонен
  *****
  Неутрално

  Сега ги били гонели.Кой ви гони ???

 4. 4 Профил на ЕС
  *****
  Неутрално

  ДИРЕКТИВА 2005/36/EО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА
  от 7 септември 2005 г.
  относно признаването на професионалните квалификации
  ....отнасящи се до професиите “медицинска сестра с общ профил”, “лекар по дентална медицина”, “ветеринарен лекар”, “акушерка”, “архитект”, “фармацевт” и “лекар”, чрез обединяването им в един текст.
  ..................................................................................
  Според тази директива не се допуска задочно образование и надграждане с доучване при регулираните професии.

 5. 5 Профил на С.
  *****
  Неутрално

  Образованието на пом.фармацевта не дава възможност за надстройка. Това е факт. А функцията на пом.фармацевта е да съхранява, приготвя и опакова по ЗПХМЛ. Архаична и недостатъчно регламентирана функция. 60% от работещите в аптеките са пом.фармацевти. Във ЗЛПХМ има текст с който се забранява пом.фармацевт да дава консултация за лекарства без рецепта, а в същото време има право да открива аптека в селища до 5000души, в което няма аптека ръководена от маг.фармацевт и в този случай функциите на пом.фармацевта се препокриват с тези на маг.фармацевта. В крайна сметка опираме до некадърно направеното законодателство.

 6. 6 Профил на ЕС
  *****
  Неутрално

  Е как да им дават някакво право, след като такава специалност няма в Директивата изобщо?!

 7. 7 Профил на любопитно
  *****
  Неутрално

  Жалка картина ! При бай Тошо хората ги уважаваха и свободно практикуваха професията си, а сега заради некадърници завършили рабфагове, келнерство и шофьорство ,избрани за депутати - забраняват на бакалавърите и пом. фармацевтите да работят и практикуват това за което са учили и стажували до сега! Мислех, че от топлото някои са слънчасали, но явно на хората от БСП и ДПС това си е норма на законотворчество!

 8. 8 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Напротив! ДПС/не без БСП/ роди подобни игри на думи-не точно бакалавърр ами професионален. Прилича на думите на Милко Балев като подсъдим. На въпрос на съдията: "Какво е образованието Ви?", отговорът беше: "Висше-незавършено".
  Проблемът е сериозен и нерешаван в годините, подхранван и от желанието на редица преподаватели да четат на пет места, заради хонорари.
  Има европейски директиви, те са ясни и безпристрастни.
  Но се касае за огромно пристрастие и е нередно да се приравнява нивото на две степени, това опростява страшно нещата. Не съвсем бакалаврите/професионални/ не са равни на магистри, още по-нередно е да се обещава на едни диплом чрез доучване, а други да учат във ФФ с по-голям хорариум от часове, особено по фундаментални дисциплини.
  Най-лошото в България е, че точно тези които са вървяли по нормалния ред са далеч по-потърпевши в реалния живот.

 9. 9 Профил на кремена
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "да са учили": А стига бе, това е България в нашето село работят със средно образование аптекари, може и да не вярвате, но това е България

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK