Европа ще плаща втори път за лого на България

Европа ще плаща втори път за лого на България

© ДневникПет години след като Европейският съюз ни отпусна 240 хил. лева за изработването на жълто-оранжевата роза за лого на България, сега ще похарчим нови близо 3 млн. лева за изработването на нов бранд. Това стана ясно от съобщение на министерството на регионалното развитие, според което в понеделник трябва да се сключи новият договор за второ лого с Агенцията по туризма, която все още съществува.


Миналия месец Еврокомисията ни върна повторно оценките за съответствие по пет оперативни програми, като една от забележките беше рискът от двойно финансиране на проекти. Оперативна програма "Регионално развитие" все още не е изпратила за втори път доклада си за съответствие.


Председателят на Агенцията по туризма Анелия Крушкова обясни, че логото е само част от проекта, който предвижда още цялостна концепция за визуализация на България и изработването на слоган. Логото може да се смени, но може и да не се смени, това ще стане ясно, след като се направи изследване, обясни Крушкова. Тя няма притеснение, че става въпрос за двойно финансиране на едно и също нещо, защото проектът е одобрен от ЕС.
Гърция за 11 години смени 8 лога и няколко пъти слогана си, посочи Крушкова. Шефката на оперативната програма и зам.-министър на регионалното развитие Лиляна Павлова обясни, че е допустимо да променяме логото. Крушкова е подписала декларация, че няма двойно финансиране на проекта, а зам.-министърът на икономиката Иво Маринов, който отговаря за туризма, е посочил, че проектът е важен, каза Павлова. Маринов не беше открит за коментар.


"Смяната на логото след няколко години буди недоумение и не е ясно как ЕС ще погледне на това нещо", коментира бившият вицепремиер по еврофондовете и депутат от БСП Меглена Плугчиева. Според нея несериозно е да сменяме логото през няколко години, след като вече има одобрено. Вярно е, че винаги може да се направи нещо по-хубаво, но има по-важни и съществени неща като схемите за бизнеса, по които трябваше да се сключват договори през септември, допълни Плугчиева.


Не е ясно и защо ще се сключва договор с Агенцията по туризма, след като премиерът Бойко Борисов заяви, че тя се закрива и преобразува в дирекция към министерството на икономиката. Решиха да се сключи договор с агенцията, за да не се губи време, обясни Крушкова и допълни, че по проекта се работи от 2 години. Павлова обясни, че предложила на колегата си Маринов да изчакат, докато агенцията се преобразува в дирекция, но той настоял договорът да се сключи възможно най-бързо. След като агенцията престане да съществува, ще е необходимо да се подпише анекс към вече сключения договор, което е технически въпрос, каза зам.-министърът на регионалното развитие.


Проектът за ново лого се нарича "Разработване на стратегия за бранд "България" и въвеждане на практика на интегриран и последователен бранд мениджмънт". Максималната му стойност е 2 822 900 лв. Средствата се осигуряват изцяло от Европейския фонд за регионално развитие по оперативната програма.


Сегашното лого на страната ни беше одоберно през 2004 г. от Съвета за европейска интергация. Средствата от 240 хил. лв. бяха осигурени по комуникационната стратегия по присъединяването ни към Европейския съюз при кабинета "Сакскобургготски". Розата беше част от проекта "Промоция България", по който се направи още слоган и цялостна концепция за реклама на туритическия бранш. Логото беше избрано след социологическо проучване сред чужденци, живеещи в България, и туристи, често почиващи у нас.


Новият бранд също ще бъде избран след проучване, каза Крушкова. Розата бе изрисувана от Емил Вълев в жълто, оранжево и червено във формата на спирала, като по този начин според тогавашното министерство на икономиката цветето символизира и слънцето. Разработката на логото беше направена от компанията "Дизайн БГ".


Освен договора за новия бранд днес ще бъдат сключени още два с Агенцията по туризма по оперативна програма "Регионално развитие". Те са за създаване на мрежа от туристически информационни центрове за 637 хил. лв., както и за стимулиране на качеството и устойчивото развитие на туристическите предприятия за близо 500 хил. лв.


Държавната агенция по туризма е единственият засега получател на средства по приоритета за устойчиво развитие на туризма на оперативната програма. Причината е, че по останалите схеми, по които получатели на европари са общини и туристически организации, все още няма приключило договаряне.


Миналата година Агенцията по туризма подписа 6 договора за близо 40 млн. лв. за да рекламира България по света. За тази година спадът на туристите е 10-15%, а от постъпленията е дори по-голям - 20-25 на сто, по оценка на туристически оператори. Националната статистика отчете спад от 5.8% на посещенията на чужденци в България към края на юли в сравнение с миналата година. Статистиката обаче отчита всички пътувания, включително и транзитно преминалите през страната чужденци.


Общо 218 млн. евро са предвидени за устойчиво развитие на туризма по оперативна програма "Регионално развитие" за периода 2007 - 2013 г. Най-много от тях - 152 млн. евро, са за подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура. По тази схема в момента върви набиране на предложения, като крайният срок е 4 ноември. Получатели на средствата са общини и Министерството на културата.


Не е отворена единствено схемата за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите, която е с бюджет от 32.7 млн. евро. По нея могат да кандидатстват регионални, национални и местни туристически организации, общини, техни сдружения и Министерството на културата.

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Малевич
  *****
  Гневно

  240 000 лева за тази мазня?

 2. 2 Профил на Жив Зян
  *****
  Неутрално

  За това нещо - 240 000 хиляди лева!!
  Малее .., направо сте си скъсали мозъците от напъване.

  Къде по-достойно ще ни представи турският кенеф - може и с перденце!
  За 3 милиона - толкоз!! Перденцето, промоция!

 3. 3 Профил на минаващ
  *****
  Разстроено

  Ето така стават финансовите/ икономическите кризи!

 4. 4 Профил на Piranka
  *****
  Неутрално

  То българският туризъм за кой ли път се видя каква естествена атракция е ! Кога ли най-сетне ще кандисате да вземате пари от ЕС за глупости, пък после филанкишията да ги изплаща ?

 5. 5 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1058 Весело

  Плугчиева още ли се обажда? Кой я пита нея? Миналата седмица ходих до летището да посрещам майка ми, и я видях - пак беше ходила някъде дъртата трактористка. Къде обикаля? Пфуууу, аман от червени боклуци цоцащи пари от къде ли не...

 6. 6 Профил на Tojaga
  *****
  Неутрално

  Добре е да го сменят, защото сегашното беше срам за страната ни: уж РОЗА, ама то си беше едно Кравешко ..л...но!
  А се сърдим когато ни представят в Европа като турски кенеф...

 7. 7 Профил на @
  *****
  Гневно

  Айде, нова поръчка за изгладнелите "рекламисти" дето са въздух под налягане, само дето напоследък налягането драстично спадна.

  Колкото до туризма, тая смотана държава докога ще ми харчи парите, за да подпомага бизнеса на мутрите? Туризъм в България ще има чак когато всички селяни по морските и планинските курорти фалират и дойдат читави хора, дето СА УЧИЛИ за това!!! Докога с МОИТЕ ДАНЪЦИ ще се компенсира ТЯХНАТА ТЪПОТА?!?!?!?!?

 8. 8 Профил на Македонците от Пиринска Македония
  *****
  Неутрално

  Още от изскуственото и създаване от руснаците (1878), с руска войска и с руски институции , и замислена като руски протекторат на запад от Черно море ,за техни руски интереси, и кръстена от руснаците с име "българия", на тази така наречена "държавичка" не и върви в нищо. Примери стотици. Като се започне от загубването на всички войни които е загубила катастрофално ,през неадекватните политици и ввъртиопашковата политика която се води в зависимост от това кои са "силните на деня", ужасното икономическо положение на народа през всичкото му съществуване още от създаването на този руски протекторат, до цивилните жертви по пътищата които се дават ежедневно. За да не се мъчи и да не агонизира в нищета повече нещастният народ живеещ в тази изскуствено създадена територия, трябва тази НАКАЗАНА ОТ БОГА "държавичка ", да бъде закрита, и на нейно място да се възстанови една ИСТИНСКА , МОДЕРНА , ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА, с ИСТИНСКОТО СИ ДРЕВНО И БИБЛЕЙСКО ИМЕ - МАКЕДОНИЯ И ТРАКИЯ !!!

 9. 9 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1321 Весело

  Ново лого,
  бранд...,слоган...
  Твърде много...
  гологан?!

  www.berbenkov.hit.bg
 10. 10 Профил на SELIANINA
  SELIANINA
  Рейтинг: 8 Весело

  хахаха аз сам журито
  ммммммммммммммммммм и сам гладен

  Нормалните хора си имат дом, семейство, увлечения и мечти.
 11. 11 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1058 Весело

  До коментар [#8] от "Македонците от Пиринска Македония":

  Пич, що не легнеш да починеш малко?

 12. 12 Профил на Дарвин
  *****
  Гневно

  До коментар [#8] от "Македонците от Пиринска Македония":

  За вас една древна и библейска Неандерталия!

 13. 13 Профил на med
  *****
  Неутрално

  дайте аз ще го направя логото - и за 100 000 съм навит, за цялостна концепция - само 1 млн. ще ви взема - спестявате 2 млн. parody

 14. 14 Профил на ЛОГОФИЛ
  *****
  Неутрално

  Логото трябва да е КЕНЕФ С РОЗА !

 15. 15 Профил на Tojaga
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "Македонците от Пиринска Македония":

  Ами вие май бяхте в тази "Държави4ка"

 16. 16 Профил на mpvkmpo
  *****
  Неутрално

  да ми дадат тия 240 хиляди аз ще им нарисувам вси1ките задници на европейците до един !

 17. 17 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Социализъм в действие.
  Ново лого, нова песничка, нови бмв-ца,
  нали данъкоплатците плащат.
  После защо имало криза?
  ЕС е една социалистическа организация. Никоя уважаваща себе си нация не би влазла там доброволно за да финансира лога на държави от третия свят.

 18. 18 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  То няма лошо да имахме свястно лого, ама като знам каква катастрофа сме така или иначе по всички направления, и какъв провал сме като еврочлен, направо ме напушва смях (през сълзи, де...)...

  Всичката Мара втасала, до логото опряхме! Пак каруцата пред коня!

  И да направят по-добро лого - какво? Това ще оправи държавата, пътищата, Черноморието, манталитета?

  Да кажем - изтресат някакво супердобро, ново лого! Хубавооо...

  И като се довлекат чужденците тук, че като се закандилкат по дупките у нас, като ни видят в каква развалина, съчетана с мутренски острови на благополучието живеем, и логото - в канала!

  То не е до реклама само... Реклама се прави не само с лого...

  Ако ти харесва как се прави хляба в една пекарница и е вкусен, отиваш и купуваш заради хляба, не заради това какво е окачено над хлебарницата!

  Ама карай! Да кажа и аз като бай Ганьо: "Имал си бол пари - платил си!" Хахахахаха!

  Имаме излишни мангизи, да си направим ново лого! Пък другото - то може и да почака!

  Ставаме смешни вече, напушва ме смях наистина...

 19. 19 Профил на Мдаа
  *****
  Неутрално

  С това оранжево слънце малко заблуждаваме туристите..

  Аз предлагам за лого кебапче, (ама от ония..биологичните), къпещо се подкупващо в морето, че да бъдат готови отрано..

 20. 20 Профил на Angel
  *****
  Неутрално

  "Гърция за 11 години смени 8 лога и няколко пъти слогана си, посочи Крушкова."
  Бе какво ги гледате гърците! Логото да си остане същото и това си е! Така с постоянство се създават традиции, които са крайно необходими на българите за емоционално и социално израстване насред страните от ЕС. Всяка смяна ще създаде породи нови свойства, неочаквани за нас. ПРИМЕР: турския кенеф с който бе обкичена картата на нашата държава беше покрит в последствие с черно фередже>

 21. 21 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  До коментар [#19] от "Мдаа":

  Или от другите кебапчета... Предвид това, че хората, които ядат месо ми разказват как имало всичко друго в нашите кренвирши, но не и месо... "Пера, клюнове, кости и оцветители, какво ли не слагат в тях..." така се изрази...

  Та кебапчетата може да са от онези, за които се казва: "Довчера лаеха..."

 22. 22 Профил на рлрл
  *****
  Гневно

  FYROM- тази държавичка беше измислена от Русия и Сърбия.Българите сме имали държава много преди сърбите и руснаците.Затова ви е яд.

 23. 23 Профил на Third World Good Looking
  Third World Good Looking
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Разбира се, че логото трябва да се сменя често. От чисто рекламна гледна точка. Даже 3 милиона са малко, повече да отпуснат скръндзите. Иначе ще вземе да паднем до дереджето на разни сиромаси като Кока-Кола примерно, които от 100 години не са си сменяли логото и са се превърнали в най-разпознаваемата марка в света заради това. Позор.

 24. 24 Профил на Борис
  *****
  Неутрално

  Дневник: "Разработване на стратегия за бранд "България" и въвеждане на практика на интегриран и последователен бранд мениджмънт" не е само изработка на лого.

 25. 25 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Независимо от огромната работа по някои лога и слогани, те са едни картинки и думи. Други лога и слогани са съвършено прости, леки и с минимално време за възприемане и най-важното при тях е, че са съобразени с вятъра на промяната. Навярно Гърция го е сменяла често, защото там е доста ветровито в това отношение. И ако никой не е наясно с прогнозата за времето, държавата спокойно може да похарчи близо 3 млн.лв напразно по станишевски. Време е за работа, България скоро ще скъса с лошия си имидж и съответно лошите отзиви за нея ще се сменят с добри. Добри отзиви в европейските медии плюс една наистина ефективна реклама са точната синергия, която трябва да постигнем. Безспорно нашият бранд, нашето ново лого е от фундаментално значение. Разчитам на министър Трайков.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 26. 26 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1321 Весело

  Ето го новото лого. Давам го безплатно:

  http://s51.radikal.ru/i134/0909/7c/d5c65262514e.jpg

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 27. 27 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Това ме подсеща за стария виц, в който логото ни беше рисунка на крокодил с отворена уста.

 28. 28 Профил на Гоцето
  *****
  Неутрално

  Лого ли искате?
  Моментално!!

  Газопроводи, магистрали, АЕЦ-ове... а в средата...
  един голяааааам...център!

 29. 29 Профил на заради проф.Балан
  *****
  Неутрално

  "Лого", "слоган", "бранд" ..... много учено девойче! Само дето не й е останало малко време да понаучи и българския!

 30. 30 Профил на инж. Ганев
  *****
  Неутрално

  До коментар [#24] от "Борис":

  Алеко отдавна се е справил с тази задача, при това доста добре!

 31. 31 Профил на Вдъхновен
  *****
  Неутрално

  Кебапчето е добра идея..
  За украса мухи!...Много мухи!

 32. 32 Профил на Скица
  *****
  Неутрално

  На геврека - дупката, или въздух под налягане.
  Това ни е имиджа.
  Само че, трудно се рисува такова нещо.

 33. 33 Профил на news
  *****
  Неутрално

  МВР разследва депутатска фирма

  http://www.etrud.tk/

 34. 34 Профил на Вазов
  *****
  Весело

  Слоганът е готов:
  ЕЛАТЕ НИ ВИЖТЕ!

 35. 35 Профил на Вазов и Ралин
  *****
  Весело

  ЕЛАТЕ НИ ВИЖТЕ!
  КАКВО СМЕ БУНИЩЕ.

  НА СВЕТОВНО РАВНИЩЕ!

 36. 36 Профил на -
  *****
  Неутрално

  Рисувано е като от дете на едни наши добри другари, предполагам, че и за социолъгическите изследвания ще бъдат потърсени подобни

 37. 37 Профил на y.yon
  *****
  Неутрално

  Тия от ГЕРБ си мислят, че те са началото на света!

 38. 38 Профил на ПРОСТАК
  *****
  Весело


  Моля г-жа Крушкова да обясни на мене и на другите простаци в България дали "лого" означава "емблема" , "слоган" - "девиз", а "бранд" - не се сещам какво е..., но все хубави думи... на пук на проф. Балан!

 39. 39 Профил на Гьобелс
  *****
  Неутрално

  "а "бранд" - не се сещам какво е..., но все хубави думи... "
  А бранд - соцреализъм. Но тези времена свършиха. Сега се казва лого, слоган, бранд.

 40. 40 Профил на krassss
  krassss
  Рейтинг: 8 Неутрално

  след БСП+ДПС са точно това (началото на света) !

  sunshine ... moonlight ... good times ... boogie
 41. 41 Профил на 3
  *****
  Неутрално
 42. 42 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1704 Весело

  До коментар [#8] от "Македонците от Пиринска Македония":

  Луд умора няма. Ша знайш, че другото и име е Мизия, Тракия, Македония. Тъй са го пишели по знамената в не чак библейски времена. Апропо стария завет ли визираш или новия?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 43. 43 Профил на Viky
  *****
  Неутрално

  Лого е емблема, слоган е девиз, бранд е марка.
  Друг е въпросът, че и емблема, и девиз, и марка не са български думи. Но поне са се наложили отдавна.

 44. 44 Профил на brandmaster
  *****
  Неутрално

  Една небрежна жълтооранжева спирала + нещо като червен смайл + нещо като червен полумесец. Безлична и безочлива усмивка на фона на примитивизъм. BULGARIA изписано така, че не особено писмовен чужденец ще го приеме за йероглифи. За кравешко лайно не гласувам, ама за петно от майонеза и кетчуп със сигурност става връзка.

 45. 45 Профил на prodigal
  *****
  Неутрално

  Тук голяма част от коментиращите са болни на тема политика, неприятно ми е да го кажа. Обсъжда се дали ще има келепир да си сменим логото, кой ще плати, как и т.н. , а те пак подкараха от Априлското..

  Въпросната госпожа прави впечатление на експерт, не я знам дали ще продължи да бачка за държавата, но и да се откаже/изгонят новия ресорен чува петела съдейки от единственото интервю, което съм му чел. Не ми хареса, че не смее да се бори за финансиране на отрасъла и нищо не каза как ще накара собствениците на хотелски вериги и общините да дадат своя дан. Те са основните печеливши пряко, ние само не пряко.

  Трайков също много добре се представя за сега и се надявам да не подцени сектора и да се преборят за повече кинти за реклама на туризма ни. Парите ще се върнат в пъти в рамките на сезона, ако са инвестирани правилно.

 46. 46 Профил на лого
  *****
  Неутрално

  предлагам за лого мангал държи драгалевска теменужка

 47. 47 Профил на Zeko
  *****
  Неутрално

  Не ми е ясно защо надписа под немощната графична роза трябва да бъде направен точно като на турското лого !!
  Ама сигурно така е казал динозавъра Донка Соколова !

 48. 48 Профил на ТЕМА НА ДЕНЯ
  *****
  Гневно

  Една седмица вече честният и принципен вестник "Дневник" и дума не обелва за едно крещящо погазване на закона - изключването на проекта "Супер Перелик" от списъка с блокираните заменки. С други думи, най-голямата заменка на гори е "правилна". Защо ли? Дали в нея нямат по един или друг начин интереси другари като Прокопиев, Цветелина Бориславова и други силни на деня?
  На този фон логото е кокошкарска работа.

 49. 49 Профил на Хитър Петър
  *****
  Неутрално

  Трайте бре серсеми! Скубнали ви били от данъците някой и друг милион за некоя зография на татковината, голям праз. Нека земат пара зографините (па макар и компютърни) и те са орица и те с пара си купват леба и праза. Виж за картинката не одобрявам. Я да изпишат една пищна мома с китка на пазухата, а до ней бай ви хитър Петър, с мазен мустак и итър поглед. Кой ще ни представлява пред Юропа ако не култови образи от бита и ежедневието. Е, айде зад рамото ми, може да е бай Ганя зяпащ жедно пазухата, китката исках да кажа, на момата. Ама да ви кажа правичката те юропейците и без да се представляваме на зография ни знаят що за стока сме, тъй че сполай ви, и едно бело петно да оставите в Брюксел, пак ще се свистисат за коя дръжава става дума.

 50. 50 Профил на До 46
  *****
  Неутрално

  Айде сега си извади трънливата Станишева роза от задника и - поплачи

 51. 51 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1321 Весело

  Pak evtino maikata si traka, ako tva e brand dev tva sa mnogo malko pari, naistina da stane kakto triabva kakto go pravi Greece. Nadiavam se da se setiat i da doidat pri nas koito znaem kak se pravi tova ne pri bulgarskite agenzii koito i haber si niamat za kakvo stava duma, da ne govorim che talanta za izpulnenie hepten ne sushtestvuva.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 52. 52 Профил на «◄-Berk®-►»
  «◄-Berk®-►»
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Zapovqdaite priqteli, logoto go napravih bezplatno

  Pone tezi pari 240 хил. лева da ostanat v kasata na durjavata i da se izpolzvat za polzata na Bulgarskiq narod.

  http://img33.imageshack.us/img33/396/rozabg1.jpg

  Животът е само един миг между две вечности." Платон"
 53. 53 Профил на авб
  *****
  Неутрално

  До Тема На Деня по повод заменката за която не важат правилата
  Основните акционери в проекта са бизнесменът Кирил Асенов и регистрираната в Кипър фирма "БК проджект". Асенов е собственик на фирма "Уинтер спорт", преобразувана по-късно на Спортно-туристически център "Перелик". Както "Сега" писа, "БК проджект" се управлява от Людмил Карауланов, а самата фирма е регистрирана на адреса на редакциите на вестниците "Капитал" и "Дневник" - ул. "Иван Вазов" 16 в София. Финансови партньори на "Перелик" са "Булброкърс" и "Алфа финанс холдинг", собственост на издателя на двата вестника Иво Прокопиев, и американският фонд "Грамърси файненшъл сървис".

 54. 54 Профил на 50
  *****
  Весело

  като не ти хареква теменужката да д ържи партииният билет на буля костовица или пачка чорни долари

 55. 55 Профил на АЗ
  *****
  Неутрално

  Г-це/г-жо Границка,

  Думата "бранд" на български е марка.

  Няма смисъл да поамериканчваме излишно езика.

 56. 56 Профил на juri
  *****
  Неутрално

  ауу колко сладки комисионни ще си поделят някои хора. Щеше да има смисъл да се сменя логото ако конкурса се журира далеч от България. Тук единственият критерий е комисионната на Крушкова примерно

 57. 57 Профил на креативен
  *****
  Неутрално

  Дават ли ти - земай!

  Ще имаме значи по-нова йерихонска роза.

 58. 58 Профил на Ralev.com
  Ralev.com
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Забавно е когато толкова много хора вземат мнение по въпрос, който е различен от политика и футбол, а реално нямат нужната квалификация за това

  Като цяло отпуснатите пари са достатъчно за една добра кампания. Да видим дали ще се изразходват по предназначение.
  Едно нещо се сменя когато не дава нужните резултати. Нормално е да опитаме и с друго лого ( ако това се окаже наложително ).

  Важно е да се разбере,че когато се действа това винаги е за добро. Да, различно е от общоприетото мислене да седим и да даваме акъл, но като цяло е по-добре.

  България само ще спечели от това да обърне по-сериозно внимание на своя бранд.

  П.п: в Англия малко се измъчиха покрай логото за предстоящите олимпийски игри, но въпреки всичко това беше един добър ПР за страната. В момента от Лондон са направили кампания за промяна на бранда на града. Готови са да видят всякакви предложения и си имат блог за това. Няма парична награда. Всичко е за без пари, но те могат да си го позволят, тъй като имат армия от графични дизайнери.
  В България ситуацията е доста по-различна и още не сме узряли за такова нещо, но един конкурс с награда би бил някакво начало. Вече има много повече графични дизайнери, които се справят на ниво ( ,сравнено с конкурса преди години ).

  WiFi монетизация за големи обекти > WIFI.BG
 59. 59 Профил на Bear Force One
  Bear Force One
  Рейтинг: 1216 Разстроено

  Ралев, не си прав.

  Нито предишното ни лого е струвало стотиците хиляди левове, които са платени за него на дизайн.бг, нито новото ще струва.

  Това е така, защото истинските професионалисти в България отдавна са се отказали от участие в държавни конкурси, досещаш се защо.

 60. 60 Профил на Ralev.com
  Ralev.com
  Рейтинг: 374 Весело

  Има го и този момент, Боримечка.

  Оптимист съм и си мисля, че все пак грозните практики ще се до време и нищо не пречи да пробваме през определен период от време. По-добре, отколкото да седим и да мърморим.
  Повече бачкане, по-малко приказки.
  Което ме подсеща, че трябва да отивам да Пачкам..

  WiFi монетизация за големи обекти > WIFI.BG
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK