Отново граждански протест срещу следенето на електронните данни

Отново граждански протест срещу следенето на електронните данни

© Красимир ЮскеселиевЗа втора поредна година на 12 септември недоволни граждани се събират на протест срещу натиска да се разшири и узакони периметърът на следене на гражданите. Според инициаторите на акцията "Свобода, а не страх" запазването на данните от интернет и телефонната комуникация и  повсеместното използване на записващи устройства създават реални предпоставки за злоупотреби с информацията.


Гражданските активисти припомнят, че от 16 април данните за всеки изпратен имейл се съхраняват от интернет доставчиците, за да може да бъдат предоставени на полицията при поискване. Съхраняват се и местоположенията на използването на интернет, използването на skype, icq, jabber или други средства за комуникация, VOIP. Освен това се съхранява и информация с кого потребителят общува, кога общува и кога е онлайн, зад кое IP е в момента.


От няколко дни МВР отново иска директен достъп и до данните за нашите телефонни разговори, които мобилните оператори са длъжни да съхраняват за една година назад, предупреждават организаторите на протеста. Те припомнят, че службите искат да могат да вземат тези данни с т.нар пасивен достъп, в който за секунди могат да извлекат информация за проведени разговори по мобилни мрежи.
Гражданите припомнят и други мерки, които според тях нарушават правото на защита налични данни като въвеждането на биометрични данни в новите документи за самоличност, инсталирането на камери за наблюдение и др. Според тях в европейските институции се обсъждат серия от директиви, които не обръщат внимание на гражданските права в цифровия свят, а наблягат повече на правата на бизнеса и на институциите.


Според тях всичко това цели създаване на министерство на информацията, което не гарантира, че събраните данни ще бъдат използвани правомерно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Лумпени! А после защо имало престъпност, защо държавата не се грижи за сигурността на децата ни и т.н....

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 2. 2 Профил на rodoskia drebosyk
  *****
  Неутрално

  Голяма част от ченгетата не се различават от бакшишите, например. Не бих искал никой от тях да ровичка в личните ми данни. Защото колкото и да е 'стриктен' достъпа, колкото и да е 'контролиран' и 'регламентиран', знаем как стават неща - 'абе, Пешев, тук на един съмнителен да му проверим разпечатката..." и т.н.

 3. 3 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Акцията "Свобода, а не страх" е организирана от хора, които ги е страх. А ги е страх тези, които имат какво да крият!

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 4. 4 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално

  Престъпността идва от държавата! Първо си оправете държавата, пък после подслушвайте гражданите.

 5. 5 Профил на ....
  *****
  Неутрално

  Не е въпросът в криенето, а в непочтеността на тези които ще четат! Когато МВР докаже,че е откъснало опашката си и пази и защитава гражданското общество, а не престъпниците - да чете. Сега - не!

 6. 6 Профил на Тайнос Латинос Агентос
  *****
  Неутрално

  Хей важното е да Ви знаем всичко от любовните искрици на извънбрачните връзки до бизнес контактите и какво сте свалили от торент тракерите .

  Бъдете съвестни граждани не се противете... Наистина ли искате само Бог да знае какви ги правите?

 7. 7 Профил на XpC
  *****
  Гневно

  S.Y. не знам дали си ченге, но със сигурност си глупак и невежа.
  Въпросния протест е организиран от високо образовани и интелигентни хора и да ги наричаш лумпени е меко казано неоснователно.
  На теб и на такива като теб препоръчвам, преди да пишат глупости по форумите да прочетат "1984" на Дж. Оруел. Но ми се струва, че дори и да можеш да четеш, не е типично за теб да го правиш.
  Ако единствения начин държавата да се справи с престъпността е следенето на комуникациите ни, то това е една загубена държава. Освен това този който наистина има какво да крие, намира начин да го направи, въпреки следенето.
  Аз лично нямам какво да крия, но не искам който и да било да има достъп до личната ми кореспонденция. Предполагам и с повечето нормални хора е така.

 8. 8 Профил на plis
  *****
  Неутрално

  S.Y., хехе, предполагам използваш превдоним, защото имаш какво да криеш. Всеки има какво да крие- личното си пространство и живот. Който смята че няма, да си лепне две камери на челото и г**еца и да пусне в интернет. Мисля че веднага ще разбере какво има да крие

 9. 9 Профил на информатик
  *****
  Неутрално

  Трябва ли да те е страх, за да не искаш да сульо и пульо да четат, какво си говориш с приятелите си? Едно време е имало ДС и агенти и доносници, много хора са се издигнали и днес ни управляват. Повечето доноси не са касаели нещо, кой знае колко съдбоносно. Ама защо трябва да ги има? А сега искат да получават всичко на готово.

  Не е като по останалия свят да няма такива неща. Навсякъде се налагат подобни мерки за "сигурност" и __НАВСЯКЪДЕ__ хората протестират. Смешно е да се споменават Оруел и Киси, ама... човек пък трябва и да се замисли преди да позволи чужди хора да му наблюдават личния живот.

  От друга страна пък на скайп и джабер конкретно няма кой знае какво да им се види... Данните, които се обменят са криптирани (демек кодирани).

  Въпроса е трябва ли някой (било то мама, тате, полиция, премиер или Господ) да знае аз кога къде какво правя?

 10. 10 Профил на Yorik
  *****
  Неутрално

  Същинската идея (демек тази, която не я разгласяват) на това да се следи комуникацията между хората е да се локализират и отстраняват дисиденти (дисидент - лице, оказващо съпротива срещу дадена власт).

  В Америка сега е същото с Пейтриът Акт-а.

 11. 11 Профил на IRON
  *****
  Неутрално

  следващата стъпка е малко чипче в кратуната на всеки от нас - ей така, в името на борбата с престъпността и тероризма. В крайна сметка ако си "съвестен" защо ще се противиш!?

 12. 12 Профил на Skype
  *****
  Неутрално

  Аз не бих разчитал на това че Скайп е кодиран. Т.е. той е кодиран но може да се слуша.

  http://forum.skype.com/index.php?showtopic=54163

 13. 13 Профил на богомил Шопов
  *****
  Любопитно

  http://svobodata.org е сайта на инициативата за България

 14. 14 Профил на @Skype
  *****
  Неутрално

  А аз съм чувал, че Бате Бойко може да дели на нула... Сигурно може да се декриптира, всичко може да се декриптира. Друг е въпроса дали някой има изчислителната мощ и времето да се занимава

 15. 15 Профил на unregistered
  *****
  Весело

  планирам обир на банка по скаип хахааха

 16. 16 Профил на Приказки
  *****
  Неутрално

  Хубаво е да се обсъжда. Научаваш доста. По конкретната тема считам, че независимо от "за/против" наближава времето на Големия брат в ежедневието, а не в шоуто. Сама по себе си информацията е мъртва, докато не се раздвижи от нечии намерения, а как се раздвижва е видно и сега в страната. Хубавото е, че когато се ползва информация, винаги има шанс да се защитиш, за разлика от случая, когато майка ти казва, че нямаш сестра, но информационното звено твърди, че имаш.
  По-младите от вас ще живеят във среда на "информационна диктатура". Вервайте ми.

 17. 17 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Елементарно свидетелство, че ви е страх господа/дами е факта, че дори не сте се регистрирали преди да пишете коментари тук... анонимен значи всемогъщ/недосегаем за вас, а така ви харесва нали? Айде кефете се на криминалната хроника и плюйте Сергей/Бойко/Иван/Симеон и още за който там се сетите, само те са ви виновни...

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 18. 18 Профил на bobr
  *****
  Неутрално

  Бе да де, крадци и трафиканти... ама първо държавата се поставя пълно наблюдение на гражданите, пък после обратното. Щото иначе подлушващият служител просто си иска комисионната от трафиканта):р
  Само "не ни подслушвайте" не стига - първо всички да подслушваме държавните служители, пък после те нас.
  Възможно е. Ако си вземем нужните права. http://edname4ta.dir.bg

 19. 19 Профил на ГРАЖДАНИН
  *****
  Неутрално

  Престъпността идва от държавата, хора!

  Необходимо е да се увеличават ГРАЖДАНСКИТЕ ПРАВА и СВОБОДИ, а не да се намаляват!

 20. 20 Профил на бобр
  *****
  Неутрално

  Разбира се, че управляващите са виновни за разрушителното анти-управление на България. От държавното управление все пак зависи нещо, S.V.!:р И това особено добре личи, когато продажници и некадърници получат безконтролна власт.
  Но по принцип е обратното - безконтролната власт, много бързо се поема от продажници и некадърници. Така че... искай контрол върху властта - наблюдение на наблюдаващите!

 21. 21 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 531 Весело

  А този на снимката като е токова безстрашен какво се е дегизирал като холивудска звезда

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 22. 22 Профил на До SV
  *****
  Неутрално

  SV, след като няма какво да криеш, може ли да те помоля да си постнеш истинското си име, ЕГН-то си, както и постоянния си адрес.
  Интересно ми е тези дето следват теорията че "ако нямаш нищо за криене няма от какво да се притесняваш" - ще се съгласят ли да бъдат сложени камери в дома на всеки гражданин. Това със сигурност ще допринесе много за голямата борба с престъпността и тероризма ... Но на каква цена ?

 23. 23 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 531 Неутрално

  безполезно е... отказвам се...

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 24. 24 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Да кажем все пак какво се случи миналата година - стотина параноици се разходиха за час-два за удивление на столичани и всичко свърши. И да организаторите не са лумпени, те си имат бизнес план:
  http://www.bogomil.info/1591/

  И за какво са изхарчени тези 6000 лв. да попитам? Или по-добре не!

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 25. 25 Профил на XpC
  *****
  Весело

  S.Y., така и не те разбрахме кой си?
  Или все пак имаш какво да криеш?
  Страх ли те е?
  А колкото до човека от снимката - изглежда че просто му е студено

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK