Първанов можел да е по-умерен към Борисов, но бил предизвикан

Първанов можел да е по-умерен към Борисов, но бил предизвикан

© Георги КожухаровПрезидентът Георги Първанов е щял да спести някои от острите си оценки към премиера Бойко Борисов, но е бил предизвикан от коментарите, че заради него е забавен полетът до София на оцелелите българи след потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро, както и от резултатите от срещата на Борисов с руския премиер Владимир Путин. Това стана известно от думите на началника на кабинета на президента Никола Колев пред Би Ти Ви.


Колев коментира статията на президента, публикувана вчера на интернет страницата му, в която Първанов обвинява правителството и премиера Борисов в некомпетентност и липса на управленски умения в енергийната сфера.


"За такава реакция президентът беше предизвикан и ако всички проследят генезиса, може би ще намерят отговора за причината", заяви Колев.
На въпрос случайно ли статията е публикувана точно след като Борисов обвини Първанов, че заради него е забавено транспортирането на оцелелите българи, Колев заяви: "Тази статия кога да бъде публикувана решава президентът. Друг е въпросът дали самият характер и тонът щеше да бъде същият, ако не беше предизвикан, да бъдат променени някои неща и не бяха станали някои събития в близкото минало, по-скоро резултатите от срещата на нашия премиер с руския премиер."
На въпрос какво е щял да спести президентът, ако не беше конфликтът около охридската трагедия, шефът на кабинета му отговаря, че Първанов може би е щял да спести някои по-сериозни оценки, например, че Борисов е бил неподготвен за срещата си с Путин. "Със сигурност това щеше да го спести", заявява Колев.


"Трябва да има нормална комуникация между държавниците и държавните институции, България е една и не може да бъде разделяна на феодални владения. Конституцията определя разделение на властите и необходимост от взаимодействие, въпреки че може би в една абсолютна монархия е по-лесно властта и славата да се делят на едно, в едно демократично общество това не е възможно", заявява още началникът на кабинета на държавния глава.Пристигането на президента Първанов в Македония в никакъв случай не е забавило полета до София на оцелелите българи след потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро, заяви началника на кабинета на президента Никола Колев пред Би Ти Ви. Колев попита кой е определил срока за излитане на самолета, за да се каже, че полета е закъснял заради Първанов. "Да не се забравя, че Охрид е международно летище, където независимо дали са пострадали или не, пътниците подлежат на определени процедури, самолетът не е закъснял. Трябва да се прави разлика и между техническата готовност на самолета и екипажа за излитане, и приключването на всички процедури. Изключено е, полетът да е закъснял заради Първанов, заяви още шефът на кабинета му. Той отхвърли като абсурдни и твърденията, че президентът е искал да се срещне с пострадалите на летището.
Заместник-външният министър Марин Райков пък отново повтори, че той, министърът на здравеопазването и министърът на транспорта са настоявали българите да бъдат качени на самолета. "В един момент при мен дойде представител на местните летищни власти и заяви категорично, няма да започнем каквито и да било процедури, докато не кацне един определен самолет", добави Райков и потвърди, че става въпрос за самолета, с който е пристигал Първанов.
Отговорът на Колев беше, че охридското летище е сложно от гледна точка на излитане и кацане, защото там се излита и каца от една посока. "От гледна точка на безопасност не може да има много излитания и кацания. Така че причината... все пак и този въпрос не трябва да се отправя към нас и да се отправят такива обвинения или внушения", допълни Колев.

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на "Браво "
  *****
  Гневно

  Първанов да не е малко дете и да се предизвиква толкова лесно . Ще умра от смях - държавен глава , а говори в следствие на "афект" . Причината е , че Борисов се изказа зле за предложението на Първанов за съставяне на Кризисна комисия или там както искат да си я нарича. Това си е похват на БСП - да създават структури и комисии , за да ги следят , които са абсолютно излишни и само гълтат от бюджета . Тези пари могат да отидат за нещо , от което всички имаме нужда.

 2. 2 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Като няма хляб, яжте пасти!
  Здрасти!
  Като няма
  правителствена програма,
  гледайте двубоя между тия двама!
  Нямат ли срама?!

  www.berbenkov.hit.bg
 3. 3 Профил на terminator
  *****
  Неутрално

  тотална забрана на всекакви медийни изяжи на тази тиква която за съзаление е БГ президент

 4. 4 Профил на Бащицата
  *****
  Неутрално

  А ти, Бойке? Няма ли да ме защитиш! Спри да плачеш! Ще плачем, ако останем без газово кранче и ядрените пари...

 5. 5 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  много му слаб ангела на Гоцько?!?

  кажеш му, че е първият български президент с два мандата и един трипер и той започне да обижда...

  тия неща ако минават в Сирищник и в Москва, нека Гоцько има предвид, че България е член на НАТО и ЕС и се подчинява и управлява според други правила и закони...

  РЕФОРМИ !
 6. 6 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  Има едно много просто решение на спора - лека промяна в конституцията, с която да се премахне и без това излишната за една парламентарна република институция - президент/лукова глава/.

 7. 7 Профил на ><i> the angler
  *****
  Неутрално

  Така е единия ще обвинява другия а другия него.
  За какво ве е президен за да обвинява прайминистъра?!
  ...или за да представя Б-я?!
  Последното е смешно защото тоя самия се нуждае от представител мисля!

 8. 8 Профил на ><i> the angler
  *****
  Неутрално

  Така е единия ще обвинява другия а другия него.
  За какво ве е президен за да обвинява прайминистъра?!
  ...или за да представя Б-я?!
  Последното е смешно защото тоя самия се нуждае от представител мисля!

 9. 9 Профил на НСС
  *****
  Неутрално

  Проблема с газовото кранче и АЕЦ Белене се свежда до това, кой ще взима кинтите от проектите. Ако започне да се внася газ не от Русия и се спре Белене или се промени избора към не руска технология контрола върху паричките от двете далавери ще се загуби. Освен паричките ще се загуби и възможността да се оказва енергиен натиск върху България от Русия това, не е изгодно за хората стоящи зад БСП.

  Аз отдавна чакам, Валентин Златев да се появи на политическия небосклон (Лукойл).... Руските възпитаници, за сега напълно се отплащат за инвестираните усилия в тях...

 10. 10 Профил на Офицер
  *****
  Неутрално

  Г-н генерал, с цялото си уважение към Вас, бих искал да Ви попитам:
  1. Кога точно се досетихте, че България не трябва да се разделя на феодални владения - при правителството на Станишев или при правителството та Борисов?
  2. Вие сигурен ли сте, че до момента в президенството сте служили на каузата на България?

 11. 11 Профил на Mdaaa
  *****
  Неутрално

  Президентът бил предизвикан... ха ха ха. Президент ни е същество дето не може да се контролира. Добре че поне не се напикава на публични места, (макар че е добре известно както и в случая че си умира да се "насира" с тъпашко поведение).

 12. 12 Профил на Послеслов
  *****
  Неутрално

  И г-н генерал, моля Ви не бъркайте демократичното общество със съществуващата в момента мафиокрация! Защото последната има опасност за жалост да ни доведе до различни кафяви явления в национален мащаб! И това няма да бъде здравословно за всички в тази изстрадала държавица...

 13. 13 Профил на "Генерал без армия"
  *****
  Неутрално

  Гоцето се е разминал на косъм от комико-трагичната ситуация, тръгвайки инкогнито без да информира правителството.

  Македонските власти биха могли по хуманитарни съображения да пуснат правителствения самолет с пострадалите да отлети за София и в момента, в който "Главнокомандващият" пристига в Охрид, нещастните хорица да са вече на летището в София.
  Българският президент отново действа като кръгъл идиот!

 14. 14 Профил на metube
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от ""Браво "":

  Ако с пот и кръв са договорени някои основни неща, а Бйко просто от ПР не е стигнал до втора станица и Путин го изврътка, това не врътка за Бойко, а за България. Затова Президента е добре да реагира овреме.

 15. 15 Профил на баничар
  *****
  Неутрално

  Гоце повръща ми се като те видя само ! Мръсна руско-турска подлого !

 16. 16 Профил на x-file
  *****
  Гневно


  Питам ,защо Марио Николов не е в ПАНДИЗА ,заедно с цялата тайфа крадци,за сведение на тези който не знаят контрагентите му от чужбина вече 1 година излежават присъда за същото деяние по което още не е осъден СПОНСОРА НА ПРЕЗИДЕНТА МАРИО НИКОЛОВ !!!!!!!!!Двуличие и безсрамие !СРАМ ЗА БЪЛГАРСКАТА ИНСТИТУЦИЯ -ПРЕЗИДЕНТА показа другото си лице!ЗЛОБА ЗДАВИСТ и ПРЕДАТЕЛСТВО !

 17. 17 Профил на Лудия шапкар
  *****
  Неутрално

  Алоо, Колев - не си схванал основното: визитата на Първанов беше БЕЗСМИСЛЕНА. После Първанов увеличи страданието на хората и потроши грешни пари на данъкоплатеца.

  КАКВО НАПРАВИ ПЪРВАНОВ В ОХРИД?! Съобщи ни, че въже се било скъсало - това е жалко, шапкар малоумен.

  Първанов НИЩО не направи и за Спаска Митрова, за да излезе от затвора. Защо?

  Ами защото Първанов е в международна изолация, дори македонците не го бръснат за слива, Путин го отряза, а европейците не искат да чуят за него.

 18. 18 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Добре, президента е Гоце, комунист (ако това е лошо), всякакъв... Но ако пък, съвсем случайно, се окаже, че е прав?! Ако, не дай Боже, се окаже, че ББ няма ясна стратегия и визия (тази дума му е трудна, както каза в една ТВ) за енергетиката... Хм, помислете малко... Всички искаме и имаме интерес ББ да управлява успешно! Ами ако не може...

 19. 19 Профил на #18
  *****
  Неутрално

  Наблюдател, ами ако по време на наблюдение ти падне метеорит на главата!? Какво правим?

 20. 20 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1441 Весело

  Лелеее, Гоце, ма това разведчиците много обидчиви се оказахте! Кажат ви истината в очите и откачате! Тц, тц, тц, аз пък си мислех, че в ДС ви учат по-добре да си контролирате емоциите

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 21. 21 Профил на петроФ
  *****
  Неутрално

  "На будала глава , краката теглят"

  В случая, краката на държавата е народът...

 22. 22 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Весело

  Гоце, Гоце.....докъде я докара

  low riders team
 23. 23 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Комунягите са в паника...вместо да седят засрамени поне година те дигат джангър все едно са в предизборна кампания, но мисля че на ББ му е ясно, прости ли им той те няма да му простят и ще го сготвят като Костоффф.
  Тоя дебил, Гоце свикава и съвета за национална сигурност заради спрените еврофондове!!! две години след като ги спряха и малко преди да ги размразят...после пак ще каже, че той е дал "матрицата".....

 24. 24 Профил на Шоп от Пирдоп
  *****
  Весело

  Манечок си бре, Бойчо, да рипаш връз президенто. Ти първом порасни, чичовото. Ама и пущиняче с пущиняче.

 25. 25 Профил на 444
  *****
  Неутрално

  На СерГей и Азер им писнало да правят секс и решили нещо по различно :
  Азер почнал да сипва кафе в дупето на СерГей
  - Оох ,ох, ох.
  -Какво бе Серго да не е горещо ?
  -Не бе Азер горчиво е !!!

 26. 26 Профил на U
  *****
  Разстроено

  Руския скакалец защо не скокне най-сетне......

  нужно ли е да ни разясняват всеки път какво е искал да каже.

  Явно хората не го разбират, айде по живо по здраво, покажи
  как се прави Импичмънт и остани в историята.

 27. 27 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Изцепките на президента са във вреда само на него,достатъчно негативи натрупа,няма ли съветници.Да критикуваш правителство на няма има 2 месеца не е коректно още повече ,че новото правителство обяви война на корупцията и разхищенията.Първанов навлиза в дълбоки води необмисленно!

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 28. 28 Профил на ДДД
  *****
  Неутрално

  Гоце, Годе, срамота !!!
  Защо не се прибереш "в къщи" при другарите.

 29. 29 Профил на Референдум
  *****
  Неутрално

  Хайде сега референдум заради президента!

 30. 30 Профил на МАРШАЛ
  *****
  Неутрално

  ....мирРРРРРно!
  ...ГОЦЕТА ...БОЦЕТА.

 31. 31 Профил на 666! СУПЕР
  *****
  Неутрално

  Zoon.. .... "ма това разведчиците много...." ....МА ТИ СИ 60Г...БЕ ПИЧ....!....дъртъ...!

 32. 32 Профил на Aide da se prebroim
  *****
  Неутрално

  Айде да видим как се гледа на петициите след изборите.

  http://bgpetition.com/Purvanov-Impeachment/index.html

 33. 33 Профил на Борис
  *****
  Неутрално

  Ако Първанов смята, че Борисов несправедливо го е обвинил за посещението му в Македония, трябва да директно да говори по темата и да се види кой крив, кой прав, а не да повишава тон по други теми. Това е абсурдно и вредно, както за едната, така и за другата тема!

 34. 34 Профил на Време му е за почивка, на никого властта не му понася дълго
  *****
  Неутрално

  Първанов нещо яко си изпуска нервите и истерията, която бе обзела Станишевите другари преди изборите сега е заляла него като потопа в Турция ...

 35. 35 Профил на maznislav
  *****
  Неутрално

  Супер неадекватен президент си имаме, явно трябва да отиде малко в Подгумер да си успокои нервата, че да вземе да се гътне някъде както е тръгнал.

 36. 36 Профил на баба Меца
  *****
  Неутрално

  Че другарите ги тресе яко нервата и ги избива на истерия, то е ясно и безспорно. Ама защо, защо бе, другари, са тия нерви точно сега, а когато ключовете от хазната бяха в ръцете ви, крадяхте спокойно, нашироко, без нерви. Без да ви мигне окото дори.

 37. 37 Профил на www
  *****
  Неутрално

  Много докачлив бил този калтак от Сирищник с тоалетната насред двора, сякаш е Айфеловата кула. Държи се като говедо недоебано.

 38. 38 Профил на аман
  *****
  Неутрално

  Първанов съвсем се изложи вече.
  По добре да си ходи при спонсорите.

 39. 39 Профил на Цайса
  *****
  Любопитно

  Е,ситуацията е смешна и не би трябвало изобщо да се случва,защото звучи махленски.Трябва да се щади имиджа на държавата и да се въздържат от такива емоционални изблици.

 40. 40 Профил на "Браво"
  *****
  Неутрално

  До коментар [#14] от "metube":

  Каква кръв , какви пет лева ? Цялата ситуация е комична , а централна фигура е Първанов. Реакцията и коментарът му са изключително не на място .

 41. 41 Профил на детиншини
  *****
  Весело

  "Вземи си куклата, дай си ми парцалите"

 42. 42 Профил на geco
  *****
  Неутрално

  Наи- ми е 4удно, как тоиа охлиув , стана президент та и втори мандат подкара!

 43. 43 Профил на ....
  *****
  Весело
 44. 44 Профил на Българин
  *****
  Гневно

  Ей шибани писачи подмазавачески, стига сте писали за тоя гнуслив, лай.ар, който изкуфелите пенсии избраха за президент! Тоя малоумник трябва да сдава поста и да имаме истински представител пред света, а не руска подлога!
  Гоцко ти си мръсен продажник !!!

 45. 45 Профил на социолог
  *****
  Весело

  Омразата ,която насъбра агент Гоце вече конкурира тази на СерГей.А може и да го минава защото е много по-тъп.Ченгетата изманипулираха народа за да избере това селяндурче от с.Сирищник,за да си разиграват олигархичните далавери.

 46. 46 Профил на Живко
  *****
  Неутрално

  Не се палете! Гоце и Сергейчо удариха по няколко ракийки и бирички за Девети и се разприказваха. А вие скочихте срещу тях. До неделя ще им мине. Гоце ще отиде на лов в планината, Сергейчо ще се качи на мотора и вятърът ще го лъхне...

 47. 47 Профил на Говноядец
  *****
  Гневно

  "Президента" Гоце рядко и смрадливо говно!

 48. 48 Профил на хах
  *****
  Неутрално

  Все още ми е трудно да повярвам, че този човек беше избран 2 пъти за президент , но понякога fact is stranger than fiction

 49. 49 Профил на Топчия
  *****
  Гневно

  Никола Колев е гнусен комунистически червей. Нямаше право да оглави Генералния щаб, понеже нито ден не е командвал даже взвод. Бил е щабаджия и се е подписвал под готови документи, изготвени от щабните специалисти.
  През 2002 г. с подкрепата на ген.Михо Михов Колев единствен е представен на Симеон като най-подготвения генерал. Понеже е учил в Генералщабна академия в СССР. От БСП "не възразяват" срешу избора на НДСВ. След сгледата, където ген. Колев умно мълчи, депутати от НДСВ предлагат и гласуват поправка в закона, която позволява на паркетни плъхове като Колев да станат началници на Ген. щаб.
  Най-активен клакьор на новия шеф на войската е Станимир Илчев, вербуван за агент от ВКР като старшина-школник във ВВС.Така Колев прецаква трима достойни генерали, а Гоце подписва указа и го назначава. През последната година от мандата си Колев прекарва повече време при президента, отколкото в Ген. щаб. За всяка дреболия търчи да съгласува и да докладва на държавния глава. Офицерите, учили с него в СССР, си спомнят, че е ходил да ги топи при военния аташе в Москва, за да направи кариера за тяхна сметка.
  Втори мандат Г. Първанов формално се отнася към задълженията си на върховен главнокомандващ. Рядко свиква Консултативния съвет по национална сигурност, където текат вяли и безплодни разисквания. Не заема позиция при важни за БА събития. Поощрява безпринципната кадрова политика на МО и ГЩ.
  Президентите Ж. Желев, П. Стоянов и Г. Първанов не биха могли да бъдат активни и ефективни във военната си политика, след като за военни съветници или за секретари по отбраната постоянно са им били изпращани агенти на ДС /ВКР/. С усилията на ВКР и на други фактори, свързани с българската Секуритате, в администрацията на държавния глава винаги са присъствали офицери, зависими от тайните служби.
  При Ж. Желев съветник по Военноморските сили е контраадмирал Петър Странчевски /агент Камен/, протежиран от генерал-лейтенант Стоян Андреев.
  По-късно същата длъжност заема бригаден адмирал Милан Миланов /резидент Валтер/, вербуван от ВКР още през 1974 г. Във военния кабинет на Желев се подвизава и Павломир Кънчев /агент Федя/, тогава полковник, а после – бригаден генерал, и семеен приятел на ген. Колев. Колев се опитва да го пробута в щаб-квартирата на НАТО като представител на ГЩ, влезе в публичен спор и поиска да окаже натиск върху председателката на ДКСИ Цвета Маркова, която оповести несъгласието си Кънчев да представлява Българската армия в Брюксел. Службата по сигурността в щаб-квартирата на НАТО заплашва, че ако до 24 часа Павломир Кънчев не напусне сградата на щаба, ще бъде изведен с белезници. Така на втората година от членството си страната ни /тогава най-младият член на НАТО/ сътвори най-сериозния скандал от създаването на Северноатлантическия алианс.
  При Петър Стоянов секретар по отбраната е агентът на ДС генерал-майор Кирил Василев /агент Стефан/, за чието назначаване Стоянов е настоявал лично.
  При Г. Първанов с намесата на партийната централа /БСП/ за секретар по отбраната отново е вкаран вече запасният офицер Петър Странчевски.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK