Разследван е шефът на института за паметниците на културата

Прокуратурата проверява данни за престъпления заради одобрени строежи

Шефът на института Георги Угринов отрече дострояването на вилата в Несебър да е застрашило съседната църква - още от 1967 г. имало сигнали за пукнатини в нея. Според него в надстрояването на старата сграда няма нищо незаконно, а в същото време &quot;грозната архитектура&quot; на старата баня е била скрита и подобрена. От ведомството му дори са поискали да се намали височината на надстройката <br />

© Анелия Николова

Шефът на института Георги Угринов отрече дострояването на вилата в Несебър да е застрашило съседната църква - още от 1967 г. имало сигнали за пукнатини в нея. Според него в надстрояването на старата сграда няма нищо незаконно, а в същото време "грозната архитектура" на старата баня е била скрита и подобрена. От ведомството му дори са поискали да се намали височината на надстройкатаСофийската градска прокуратура разследва директора на Националния институт за опазване на недвижимите културни ценности (бившия НИПК, сега НИОНКЦ) Георги Угринов за престъпление по служба при издаване на положителни становища за строителство.


Прокуратурата води три разследвания за нарушения в института, като едното от делата се води срещу Угринов, а другите две - срещу длъжностни лица от ведомството, съобщи обвинителят Борис Балев, който ги наблюдава. Той уточни, че всички разследвания са за престъпление по служба, по трите се чакат обемни експертизи и засега няма повдигнати обвинения.


По информация на "Дневник" от прокуратурата данните за престъпление срещу Угринов са във връзка със строеж на къща в Несебър в близост до църквата "Св. Йоан". Според обвинителите строителството на вилата, която първоначално е била на убития шеф на ВИС Георги Илиев, впоследствие прехвърлена на негови близки, е причинило сериозни щети на църквата. По техни данни паметникът на културата бил пред събаряне.
"Това изобщо не отговаря на истината - първите данни за пукнатини в църквата са от 1967 г., тя е била нееднократно укрепвана след това", коментира пред "Дневник" Угринов. Подчерта, че не става въпрос за нов строеж, а за "малко надстрояване на съществуваща от около 50 години баня, която не е архитектурна ценност".


Друго разследване в прокуратурата е за строителството в некропола на Созопол, където са изградени около 200 вили. То се води срещу длъжностни лица от института, а не срещу конкретен извършител. По данни на обвинението в последните три години в Созопол са били издавани по 4500 разрешения за строителство годишно, като 60% от тях са за терени в некропола на Аполония Понтийска (над плажа "Харманите"). Разследването е установило, че при строителните работи са били разрушени множество археологически паметници на културата.


На няколко пъти сме сигнализирали прокуратурата, че при строителство в Созопол се разрушават някои от археологическите обекти, но са ни отговаряли, че няма данни за престъпление, интересно какво ще кажат по въпроса, репликира Угринов. От бургаската прокуратура казаха само, че говорителят им е в отпуск и до понеделник не могат да дадат информация по темата.


Шефът на института показа и две становища от комисии, назначени и одобрени от предишни министри на културата - Емма Москова и Стефан Данаилов, с които се определят режими за строителство в този район на Созопол. С тях се разрешава ново строителство както в границите на паметника, така и в охранителната му зона след съгласуване с института. "Ако изпратените на мястото археолози дадат становище за разрешаване на строителството и предписания как да се съхранят ценностите, аз на какво основание бих могъл да го забраня, щом всички изисквания са изпълнени", попита Угринов.


Според директора на НИОНКЦ атаките срещу него са с цел да бъде закрит институтът, от който зависи строителството в силно атрактивни райони. По думите му вероятно зад това стоят и хора, чиито строежи не са получили одобрение, като делфинариума в Несебър, построяването на голям комплекс в Копривщица, спряното събаряне на хотел "България" в София. Опонентите му пък твърдят, че той е формирал "държава в държавата" и е превърнал института в една от най-корумпираните институции.


Угринов съгласувал проекти на съпругата си, но не препращал инвеститори към нея


Георги Угринов отговори и на твърдения от представители на прокуратурата и професионалните среди, че на практика е изнудвал строителни инвеститори, като ги е принуждавал обектите им да минават през архитектурната фирма на съпругата му Илка Дишлиева, за да им даде съгласие за строителство. Справка в информационния регистър ДАКСИ показва, че тя има 3 фирми - "Илка Иванова Дишлиева", "Архилиния" и "Иноарх" - всичките за архитектурни и инженерни дейности. Угринов каза, че действително съпругата му изпълнява обекти, които са били одобрени от института, но те са малка част от хилядите строежи, минаващи годишно през одобрение. Тя е архитект, върши си работата, нека докажат кой от водените от нея проекти нарушава закона, коментира той. Поиска да чуе и конкретни доказателства кои точно инвеститори е препращал към съпругата си. Дори показа неин проект, който той лично не е допуснал до съгласуване в института, защото би довел до увреждане на паметник. "Ако някой е препращал към съпругата ми, не мога да отговарям, аз не съм го правил", заяви още Угринов.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1441 Весело

  Голям смях.
  И паметниците в грях!

  www.berbenkov.hit.bg
 2. 2 Профил на Боби Колев
  *****
  Неутрално

  Бе те че са в грях е повече от ясно, обаче докога:

  1) Ще гоним все дребните риби

  2) Все едно дребни или едри, само шум ще вдигаме, а присъди и пълни затвори нямама да правим

 3. 3 Профил на boncho
  *****
  Неутрално

  Паметниците не са в в грях, а хората дето трябва да ги пазят и поддържат.

 4. 4 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 815 Любопитно

  До коментар [#2] от "Боби Колев":

  И как достигна до този извод?

 5. 5 Профил на забелязал
  *****
  Неутрално

  Този Угринов не е никаква дребна риба-далаверите и корупцията в НИПК са огромни.Нека да обърнат внимание и на Чилова защото и нейния закон за културата е зверски корупционен, като това е доловимо и за лаик като мен.

 6. 6 Профил на Andersen
  *****
  Неутрално

  Харесвам спирането от НИПКИ на строеж на делфинариум в Несебър. Такъв китен хотел щяха да спретнат за ... бургаската банкерка

 7. 7 Профил на педагог
  *****
  Неутрално

  Това е едно от звената на огромните корупционни процеси в строителството.

 8. 8 Профил на Цезар
  *****
  Неутрално

  То хубаво го разследват тоя хубостник ,но дано и в затвора да го вкарат ,щото доста золуми направи !Но добре е да се разследва и КАМАРАТА НА АРХИТЕКТИТЕ В БЪЛГАРИЯ -КАБ , какъв членски внос събира -4.5 милиона лева и как ги харчат трима папардаци ,по чуждоземски курорти с млади мадами , как си копуват нови коли и нови жилища.Докато в ГЕРМАНИЯ камарата подпомага и стари и млади архитекти , без да плащат задължителен членски внос , тук се стриже до кокала .Ха сега да видим като няма никаква работа какви пари ще отвлекат и загробят тая година.Закона за КАБ е престъпен и лобистки и е приет от банда престъпници , но и техния край ще дойде...!

 9. 9 Профил на GT
  *****
  Неутрално

  Заедно с Угринов задължително трябва да подведат под отговорност и д-р Ваклинова шефката на НАИМ на БАН защото тя е експерт по археология към НИПК.Нейното мнение е решаващо при взимането на решения там.Е, вижда се корупционни.Тези хора са стари изпечени крадци и играейки на "тука има-тука нема" натрупаха много пари.

 10. 10 Профил на lud
  *****
  Неутрално

  Угринов просто не става като човек това е истината и въобще не е дребна риба, а Ваклинова няма нищо общо с НИПК.

 11. 11 Профил на Дребен Колекционер
  *****
  Гневно

  По закона "Чилова' екипът който е работил по него е взел тлъсти хонорари от по 10.000 до 15.000 лева.
  Затова е и тази зверска защита на този уродлив закон.
  Лешоядите зе защитават като о"Опълченците на Шипка"
  Бойко, ДАЙ ГАЗ !!! по тази КРАДЛИВА СГАН !!!

 12. 12 Профил на GT
  *****
  Неутрално

  Съставът на НИПК:
  М.К. НИПК:
  - арх. Георги Угринов - директор
  - инж. Валентин Тодоров


  проф. Любен Прашков
  проф. Хаджиев
  проф. Маргарита Ваклинова
  проф. Никола Хаджитанев
  Панайот Димитров - скулптор

 13. 13 Профил на антон павлович
  *****
  Неутрално

  Ако си платиш подкупа на Угринов колкото трябва, можеш да събориш каквото си поискаш. Питайте варненци, които видяха как след тънка игра с два параграфа Угринов събори и изрина само за едни ден стара къща абсолютен паметник на културата в центъра на града. Мястото му е в затвора.

 14. 14 Профил на Борис
  *****
  Неутрално

  Без да познавам директора, очевидно е, че този институт не си върши работата. Достатъчно е човек да се разходи из българските градове!

 15. 15 Профил на lud
  *****
  Неутрално

  Проблемът не е само в Угринов, той че е рядко л.йно знаят всичко, които са имали работа с НИПК, по големият проблем е, че в България всичко е обявено за паметник на културата. Интересувал съм се защо е така. По времето на соца се появила някаква политика заплащането да зависи от свършената работа за НИПК това означавало издирени и декларирани паметници на културата. Разказвали са ми служители, че са ги пращали навсякъде из Бг буквално с количествени задачи за декларирани паметници. Всичко което е изглеждало на повече от 40-50 години е декларирано, оттам нататък започват мъките на собствениците и глямото изнудване, който се е занимавал знае за какво говоря.

 16. 16 Профил на боян
  *****
  Неутрално

  Тази гад трябва да се разследва не за рарешенията, които е дал ( срещу това да проектира той или също толкова бездарната му съпруга), а за всички разрешения, които не е дал на хора, които не са искали да му целуват ръка. 90% от т.нар. паметници в България са за събаряне....веднага.

 17. 17 Профил на Силистра
  *****
  Неутрално

  Я се позаинтересувайте какви ги свърши този измамник и крадец в Силистра, че да видите за какво става дума.

 18. 18 Профил на арх
  *****
  Разстроено

  Лесно е да се правят изказвания когато си външен човек и не си запознат с материята. Няма кой да отчете, че когато археолозите дадат зелена светлина за съгласуване на проект, архитектът няма как да прецени дали оценката им е користна - в крайна сметка не е експерт по археология. И когато отгоре (извън института) ти спускат политически решения, нямаш шанс да гъкнеш - всеки неудобен се отстранява по един или друг начин.

  Работещите в НИПК са поставени между политически и инвеститорски интереси без инструмент за противодействие - като повечето държавни служители. Наивно е да се мисли че държавният чиновник има глас в цялата схема.

 19. 19 Профил на VASK
  *****
  Гневно

  НИПКепоредниат пример за зловредно соц наследство от измислени "културни" институти,които смениха само името си,за да станат "актуални" и "модерни"!

 20. 20 Профил на Pontus Euxinus
  *****
  Любопитно

  Даааа,и тук замириса .То си е миришело отдавна, но да чуем съда.

 21. 21 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  Да се разследват и фирмите на жена му, през които "минаваха" разрешенията на НИПК

 22. 22 Профил на пловдивчанин
  *****
  Неутрално

  НИПК даде съгласието си за продажбата на форума в Пловдив, защото проекта за новата сграда бе възложен на жената на шефа Угринов. Кмета Чомаков, Угринов и К.Кисьов- директор на Археологическия музей в Пловдив продадоха най-големия античен форум на Балканите като прозно дворно място в центъра на Пловдив. Ако това не е далавера. Форума - паметник от национално значение в главата на тези хора е празно място, а дражностите които заемат в момента им дава прово да зе разпораждат ... това са институциите които се грижат за паметниците.

 23. 23 Профил на korektor
  *****
  Неутрално

  т.нар. грозна стара баня стана 4 или 5 етажен хотел и напълно засенчи съседната църква Св. Йоан, но положението е същото и с хотела (свети стефан) до църквата Свети Стефан!
  Корумпирани изроди!!! то и като зърнеш физиономиите на съдържателите ти става ясно кои са те!!!

 24. 24 Профил на Malta
  Malta
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Хора - има една персона в Министерството на културата - Зашева се казва - май беше главен секретар - нея да бесят..Как си мислити вие, че може нещо да стане с имоти и пр. сделки без нея?? Същото се отнася и за Министерство на образованието..Изпродадоха де що видяха и се нагушиха като хамстери..Бойко, проверете ги!!!

  Mal
 25. 25 Профил на Тъй, тъй
  *****
  Неутрално

  До коментар [#22] от "пловдивчанин":
  Тъй, тъй! Точно така е. Но Угринов тука намаза само проценти от проектантския хонорар. Фирма Сиенит беше в дъното на далаверата, което се видя впоследствие.

 26. 26 Профил на архитект
  *****
  Неутрално

  Има един номер, много модерен напоследък, в Европа го прилагаха преди 20 -30 години. Взимаш къща - паметник на културата, изтърбушваш я и я надстрояваш със стъклени етажи, колкото ти трябва. Такива реализации софиянци могат да видят до Телефонната палата, по Шипка и Оборище, а и другаде. Има ги и в Пловдив, а във Варна се предвиждаше такова надстрояване по цяла улица.
  Това също е принос на Угринов в опазването на паметниците на културата.

 27. 27 Профил на тет-а-тет
  *****
  Неутрално

  а кога ще се разследва Стефан Данаилов, който раздаваше с пълни шепи наши пари на приятели и познати?

 28. 28 Профил на БОГУНЕМИЛ
  *****
  Неутрално

  О, ЦЕЗАР!
  ТИ ИМАШ АБСОЛЮТНО ПРАВО!КАЗВАТ,ЧЕ Д-Р ИВАН ЧОМАКОВ СПЕЧЕЛИЛ ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ ЛВ ЗА ДВАТА СИ МАНДАТА/НЯКОИ КАЗВАТ-100!/,А ГЛАВНАТА АРХИТЕКТКА-САМО ОКОЛО 4/МИЛИОНЧЕТА/ . ГОРКАНА !ЗНАЧИ, НОМЕР 25,КАЗВАШ-И ,,СИЕНИТ'' БИЛ В ДЪНОТО НА ТАЗИ МРЪСНА ,ГАДНА ИСТОРИЯ.
  ВСЪЩНОСТ В КОЯТО И ДА Е СТРАНА ИЗМЕЖДУ ГЪРЦИЯ,ИТАЛИЯ,ИСПАНИЯ,ФРАНИЯ И ДР.П. ТОЗИ ПАМЕТНИК БЕЗ ВСЯКАКВО СЪМНЕНИЕ БИХА ГО ОБЯВИЛИ ЗА ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА ОТ СВЕТОВНО ЗНАЧЕНИЕ !

 29. 29 Профил на postradal
  *****
  Неутрално

  Този изрод Угринов ме е изнудвал с Ани Влока - омразна ми скапаната им схема

 30. 30 Профил на Mr. Golden Nugget
  *****
  Неутрално

  Какво разследване? Всички шефове на институции от последните 8 години да бъдат събрани и публично разстреляни.

  На новоназначените шефове да бъдат дадени свестни заплати и да присъстват на разстрелите

 31. 31 Профил на HARI  do #30
  *****
  Весело

  Те лично трябва да разстрелват, с личното си оръжие, за да се 'накървавят' !

 32. 32 Профил на мона
  *****
  Неутрално

  и Маргарита Ваклинова, и Васил Николов да разследват... защо никой не се занимава с тях? те са виновни толкова, колкото и въпросния господин.

 33. 33 Профил на Мнение
  *****
  Неутрално

  За Ваклинова-незабавно уволнение, съд и затвор.Нищо че е на 70 години, за лакомията възраст няма.И да върне огромния хонорар който е получила от Чилова да пише лобистки и глупави закони.Нищо, ако не върне хонорарите и рушветите ще ги даде на адвокати и за гаранции.За арх.Угринов по-долу е написано достатъчно.Присъединявам се и аз.

 34. 34 Профил на Клюки
  *****
  Неутрално

  Милото семейство Дишлиева - Угринов е придобило имот на Халкидики. Интересно дали са гообявили в данъчните си декларации?

 35. 35 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Омръзна ми все някого разследват и никой не е още осъден.Герберите само ни губят времето.пр..Прах в очите все тая.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 36. 36 Профил на Фингов
  *****
  Неутрално

  Този престъпник унищожи цялото архитектурно наследство на арх. Фингов на ул Оборище и сега е дал ок на ул. Шипка! Уникални къщи зяноса.
  С пристрояване,надстрояване и вграждане на фасада се правят ужасни престъпления. Но гадното е, че и Диков яко се заиграва и дава ок на тези престъпления... Ама пусти пари...

 37. 37 Профил на Bedniak
  *****
  Неутрално

  Vsi4ki sa do chia v katzata s lainata.Boiko niama da se spravi s tazi korumpirana,no politisheski obvarzana klasa.A te ne sa poveshe ot 8,000 shoveka v Balgaria,koito si ia razpredeliha.A kakvo stana s Maslarova?

 38. 38 Профил на зрител
  *****
  Любопитно

  ...По голям крадец на антики в БГ от Божидар Димитров няма! .. И сега се покри като министър!!!

 39. 39 Профил на Аз
  *****
  Гневно


  До коментар [#12] от "GT":

  Като изключим името на арх.Угринов, всички останали в момента нямат НИКАКВА връзка с НИПК.Апропо-проф.Прашков -Бог за го прости!-се спомина бая отдавна май... между другото-и спрягания в коменатрите профНиколов нищо общо няма.Кой чул-недочул се хваща да пише, че и оценки да дава. Затуй сме на туй дередже-щото дрънкаме глупости, вместо мотивирани обвинения, затуй и мошениците минават между капките.А дано тоя път прокуратурата се хване сериозно и излезе извън кръга на приказките на маса.А извън него са много неща- и строежите в археологически резервати-национални, забележете!, и "прихватизацията" на паметници на културата, и съсипването на културни пейзажи...Много неща, които се решават с воля на съответните институции.Както се казва-дай боже, ама не вярвам!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK