Готов е планът "Борисов" с дългосрочни антикризисни мерки

Сред приоритетите са ускорено връщане на ДДС и единна система за търсене и предлагане на работа

Помогнах на президента да намерим добрия тон и постигнахме консенсус между всички политически лидери за еврофондовете, привличането на свежи капитали и съдебната реформа, заяви премиерът Бойко Борисов след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, свикан от Георги Първанов. Имаме един документ, който е много добър знак за народа и за Брюксел, каза Борисов и обяви, че в сряда правителството ще приеме пакет от антикризисни мерки<br />

© Красимир Юскеселиев

Помогнах на президента да намерим добрия тон и постигнахме консенсус между всички политически лидери за еврофондовете, привличането на свежи капитали и съдебната реформа, заяви премиерът Бойко Борисов след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, свикан от Георги Първанов. Имаме един документ, който е много добър знак за народа и за Брюксел, каза Борисов и обяви, че в сряда правителството ще приеме пакет от антикризисни меркиДългосрочният пакет с мерки на кабинета за излизане от кризата предстои ще бъде гласуван от правителството във вторник, съобщи ден по-рано премиерът Бойко Борисов. Антикризисната програма ще се обсъди и в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество, където синдикати и работодателски организации ще имат възможност да изкажат последни възражения.


Документът, с който "Дневник" разполага, е разделен на две части - безспорни политики, за които дори е набелязан график за изпълнение (общо 30), и предложения, за които все още не е постигнат консенсус и ще зависят от позицията на кабинета. Възможно е, ако синдикати и браншовици постигнат съгласие по някои от спорните точки, ние също да ги подкрепим, но крайната дума ще е на правителството, обясни представител на Министерския съвет пред "Дневник".


Най-спешните мерки, които със сигурност ще бъдат одобрени, са ускорено възстановяване на ДДС и съкращаването на държавната администрация. Изпълнението им трябва да започне още през септември, а там, където се изисква промяна в законодателството, тя да стане факт до края на годината.
Друга идея на бизнеса и профсъюзите е да се създаде единна национална информационна система за търсене и предлагане на работа към Агенцията по заетостта. Целта е в нея да се публикуват данни за свободните работни места, както и образованието и стажа на безработните, за да може фирмите да намират по-лесно необходимите им кадри. Социалните партньори постигнаха съгласие и по предложението максималното обезщетение за служителите при фалит на предприятие да се увеличи от сегашните 600 лв. на 720 лв., за да се постигнат по-голяма защитеност и сигурност на работниците. Друга мярка е максималното ограничаване на вноса на работници от страни извън Европейския съюз.


Този въпрос вече беше обсъден от съвета за насърчаване на заетостта, а министерството на труда предложи необходимите промени в наредбата за наемане на чужденци. Сред одобрените мерки е и увеличаването на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 1 януари от сегашните 260 лв. на 420 лв. Това ще стане от 1 януари 2009 г., а целта е да се увеличат постъпленията от осигуровки в бюджета на Националния осигурителен институт. По предложението за намаляване на осигурителната тежест пък все още няма единно мнение.


Два дни преди гласуването на плана с предложения за политика срещу кризата излязоха и учени от Икономическия институт към БАН. В доклад, направен по поръчка на президента Георги Първанов, част от който беше цитиран във вестник "Труд", се предлага тотална промяна на политиката по облагане на личните доходи. Конкретно идеите на авторите на доклада, сред които са ст. н. с. д-р Митко Димитров, проф. д-р Гарабед Минасян, доц. д-р Стоян Александров, включват отпадане на плоския данък, необлагаем минимум за месечни доходи до 1000 лв. и ставка от 20% за най-високите доходи.


В документа се предлага и ревизия на Наредба №9 на БНБ, която касае класификацията на кредитите и провизирането на лошите заеми. В същото време икономистите искат да се отмени държавната гаранция върху промоционалните влогове и депозити, като успоредно с това се въведе 100-процентова държавна гаранция за всички останали влогове и депозити независимо от техния размер. Докладът днес ще бъде качен на сайта на президентството, а в петък ще има дискусия по него.


Докладът е подготвен преди изборите и преди да се знае как ще изглежда новото правителство, каза президентът Георги Първанов, който още през пролетта заръча на Българската академия на науките да набележи антикризисни мерки. Той е изготвен с най-доброто намерение да бъде подпомогнат новият кабинет, добави Първанов, който преди няколко дни отправи критика към правителството на Борисов точно за липсата на антикризисна програма.


Бившият финансов министър и настоящ банкер Стоян Александров пък каза, че докладът не изразява позицията на президента, а е документ, изготвен от различни икономисти. Целта му е да представи на президента алтернативна гледна точка, а не да го обвърже с конкретна позиция. "Дори ние помежду си не сме напълно съгласни с част от предложенията на наши колеги и това ясно е посочено", каза Александров.


Финансовият министър Симеон Дянков определи идеята за отмяна на плоския данък като "малоумна". "Плоският данък е доказал полезността си за България, а в условия на криза заиграване с данъчната политика е направо опасно", допълни министърът (целият коментар на Дянков - на dnevnik.bg).


Макроикономисти също коментираха, че експертите на президента застъпват напълно лява политика, която, ако бъде приета, ще изтрие години на постижения. Преди дни управляващият партньор в изследователската компания "Индъстри уоч" Лъчезар Богданов каза, че държавна намеса и натиск над банките са опасни и може да окажат дългосрочни вреди за българската икономика.Антикризисният пакет на бизнеса и синдикатите


- процедури за ускорено възстановяване на ДДС


- съкращаване на държавната администрация


- увеличаване на максималния размер на гарантираните вземания на работниците при фалит на предприятие - от 600 на 720 лв.


- увеличаване на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица - от 260 на 420 лв. от 1 януари 2010 г.


- стъпки за ускореното приемане на България в еврозоната


- определяне на заплатите в бюджетната сфера в зависимост от възможностите на бюджета и икономическия растеж


- мобилизиране на средствата от ЕС в отговор на кризата


- създаване на пазар за природния газ - фирмите свободно да се договарят с доставчиците и отделно за транзит


- законово ограничаване на възможностите на финансовите институции едностранно да променят условията по предоставените кредити


- преглед на Закона за обществените поръчки с цел да се опростят процедурите и да се установят евентуални противоречия в разпоредбите


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на LZ2
  *****
  Неутрално

  ДНЕВНИК,
  КАТО Я ИМАТЕ ПРОГРАМАТА,Я ПОБЛБИКУВАЙТЕ,ДА СЕ ЗАПОЗНАЕМ!

 2. 2 Профил на унсс
  *****
  Неутрално

  Аз пък си мислех, че малката секира е в затвора, а пък то!? Я виж ти какви чудеса стават в Българията!

 3. 3 Профил на ха!
  *****
  Неутрално

  Обезателно трябва да се случат всички възможни неща които не струват нищо на бюджета или струват много малко:

  - премахване на поне 40% от лицензите извършено от компетентни хора

  - работещо е-правителство още до 6 месеца с възможност за регистриране на фирма за максимум 10 минути чрез интернет (по възможност и на английски ез)

  - разбиване на всички монополи

  - либерализация на ен. пазар (освен приватизация) плюс приемане на законодателен пакет, който да наложи търговията в енергетиката на пазарни основи

 4. 4 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Аплодирайте. Подкрепяйте и помагайте както можете. Всички имаме полза, всички сме европейски данъкоплатци.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 5. 5 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1025 Весело

  "мобилизиране на средствата от ЕС в отговор на кризата" - мдаа, личи си почерка на някой шапкар

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 6. 6 Профил на hm
  *****
  Гневно

  Това ли е?
  Нещо промени в конституцията, съдебна реформа????

 7. 7 Профил на Observer
  Observer
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това с държавната администрация е страхотнаа идея, дано стане. Така киселите, дебелогъзи лелки, на които компютъра им пречи и само пийват кафенца излитат. Не искат да работят, не знаят чужди езици и ги мързи та ги боли. Вън, вън!!!!

 8. 8 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Весело

  Това, което при Серго започна,
  при Бат Бойко се задълбочава.
  Изглежда няма нищо нарочно...
  Само дето по Дянковски става!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 9. 9 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 541 Неутрално

  ДАНЪЦИ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

  В Обединеното Кралство се удържат основно два вида данъци: National Insurance (Данък Социално Осигуряване) и Pay As You Earn (Данък върху Дохода).

  В Ирландия се удържа и още един данък - т.нар. PRSI (Pay Related Social Insurance). Това е данък за социално и здравно осигуряване, който също може да бъде възстановен.

  NATIONAL INSURANCE/ ДАНЪК СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ

  Данък National Insurance се удържа на всеки законно работещ на територията на Великобритания и размерът му е 11% от приходите.

  Този данък НЕ подлежи на възстановяване.

  PAY AS YOU EARN / ДАНЪК ВЪРХУ ДОХОДА

  За данъка върху дохода, се удържа различен процент от приходите ви в зависимост от няколко фактора – период на пребиваване в страната, брутния ви доход, за първи път ли работите във Великобритания. Размерът му може да бъде 10%, 22%, 40%.

  Тия сигурно са малоумни.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 10. 10 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 541 Неутрално

  При Тодор Живков "промѣните" бѣха постоянни, но завършваха с това, че статуквото се запазваше. И така - до следващите промѣни.

  Сега наблюдаваме нѣщо подобно.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 11. 11 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#9] от ".dru":
  Напълно малоуми. И като тръгнала една емиграция от острова. Напълниха БГ.....

  Ecrasez l’infâme
 12. 12 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Новото Правителство на Р.Б. работи ,бързайки бавно ,създавайки закони,приложими в живота.Предните две правителства пишеха закони на коляно,гласувани от 20 депутати със 104 чужди депутатски карти.След публикуването им в Държавен Вестник се разбираше че боклукът може да ражда само боклук.

  Ръй! Ръй!
 13. 13 Профил на Сериозен
  *****
  Неутрално

  Обзървър,

  Лелките на 95% отдавна ги няма, а болшинството хора в голяма част от администрацията вече е на ти с компютри, чужди езици и нови технологии.
  Имам познати, които работят в общини в България. Единият от тях е с две магистърски степени, специализации, владее три езика и е малък бог в информационните технологии. Работи в екип, който се занимава точно с разработването и управлението на проекти по европейските фондове. Екип, който има от порядъка на 30 - 40 финансирани проекта от предприсъединителните и структурните фондове за около 90 милиона лева. Заплатата на този човек е чисто 520 лв.
  Според теб смяташ ли, че според твоята система и на повечето пишещи и отношението, което имате към него като цяло само защото е представител на администрацията, той ще остане дълго в системата на администрацията.
  Слагайки всички служители в администрацията под общ знаменател вие правите така, че все повече кадърни и можещи хора да бягат от системата и отново срещу вас да застанат този път не лелки, а некъдърни бамбини с къси полички, които повече мислят за външния си вид отколкото за гражданите.
  Надявам се, че не си мислите, че за заплата от 400 - 500 лв. ще бъдете обслужвани от компетентни и можещи служители и ще се намерят хора да правят свестни проекти по европейските фондове , знаещи по два езика, висока компютърна грамотност.
  Те просто ще излетят към консултантския бизнес и по-добре платени професии.

 14. 14 Профил на xxx
  *****
  Неутрално

  Този така наречен "доклад на БАН" изглежда все по-загадъчен,
  доколкото акцентът му уж е върху премахване на плоския данък от 10%, а днес двама от създателите му, ст. н. с. д-р Митко Димитров (ръководител на проекта) и Стоян Александров,категорично заявиха в медите, че поддържат плоския данък!?

  Дали Гоце не е извъртял отново някаква манипулация?
  -----------------------------
  Успех на новото правителство!


 15. 15 Профил на HAHA
  *****
  Весело


  Клюводървец ,

  ТИ НЕ СИ МНОГО УМЕН , НАЛИ.

 16. 16 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ДОБАВЕТЕ КЪМ АНТИКРИЗИСНИТЕ МЕРКИ И ТОВА.
  ОТМЕНЕТЕ ТОВА ПОСТАНОВЛЕНИЕ!
  Проверете законосъобразността (а също така и "морала" на постановлението, с което МС даде депутатски заплати на така наричащите се академици и член-кореспонденти - в мнозинството си не учени, а представители на тлъстата комунистическа номенклатура!
  По инициатива на Станишев бяха отпуснати доживотни депутатски заплати (1900 лв.) на академиците, член-кореспондентите трябва да вземат 30% от заплатите за академиците.
  Невероятно гнусно и нагло безобразие на некадърната крадлива пасмина, наречена тройна коалиция, осъществено за сметка на Данъкоплатеца!
  Чрез титлите академик и член-кореспондент абсолютно безспорно се предоставят привилегии! Те са противоконституционни! Чрез тях грубо се нарушава една от фундаменталните разпоредби в Конституцията, а именно член 6, който гласи:
  “(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.”
  Сред академичната общност е известно, че автентичните учени сред гореупоменатите две групи са около 20%. Другите са номенклатурчици и техни асоциати.
  Решението, освен всичко останало, е епохално по своята ЦИНИЧНОСТ И НАГЛОСТ, като се има предвид положението на пенсионерите и бедните!
  ОТМЕНЕТЕ ТОВА ПОСТАНОВЛЕНИЕ!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 17. 17 Профил на #8
  *****
  Неутрално

  Бербенков,
  за да има рима,
  днес е лято,
  утре ...зима!

 18. 18 Профил на mned
  *****
  Гневно

  А ще гарантират ли на самоосигурявящите се, че РЕАЛНО ще получават 420 лв? А осигуровката на държавните пак ли ще я плащат самоосигуряващите се?

 19. 19 Профил на kiro
  *****
  Неутрално

  Боико на снимката гледа, като Наполеон ,а до него Гоце се свени като девица току 6тоизгубила пра6еца на девствеността си!

 20. 20 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от ".dru":

  Действително в т.нар. "стари демокрации" преките данъци са високи и са по пропорционална система. Не знам как е с косвените данъци. За Англия специално знам, че и общественото здравеопазване е доста зле. За храната - ами английската храна е в основата на много вицове...

  Така че хич не ми се сравнява с тях. За мен плоският данък е нещо изключително добро!!! Но е недостатъчно. Като данък върху гражданите висят: заплатите от бюджета за нискоефективни служители; парите, източвани от обръчи, кръгове и други геопарични фигури...; косвени данъци, които се харчат по "предназначение" от вътрешни хора, но не по истинското си предназначение; неефективно пенсионно, здравно и социално т.нар. осигуряване - то си е чист данък. Сум-сумарум се получава твърде "ниско стригане" на целокупния бг народец.

  В този смисъл задържането поне на преките данъци на такова ниско ниво е глътка въздух за всички в частния сектор. До тук действията на Дянков ми харесват.

 21. 21 Профил на muncho
  *****
  Гневно

  каква лява плитика бе?!
  САЩ комунистиèска държава ли са та нямат плосък данък?!

 22. 22 Профил на ДСБ
  *****
  Неутрално

  Плоския данък трябва да се махне. Той може да е десен само в това, че намалява облагането върху високите доходи. Оттук нататък е съвсем ляв - всички под един знаменател и повече държава в личния живот на хората с ниски доходи (а те са подавляващо мнозинство)! Всъщност става въпрос за повече данъци, защото данъци се появиха и там, където преди ги нямаше. Не само е ляв, а е нечовешки ляв.

 23. 23 Профил на .
  *****
  Весело  Бащата на бойните изкуства у нас – Валерий Найденов, е първият треньор по бойни изкуства на столичния кмет Бойко Борисов и на Слави Бинев. В момента Найденов е почетен председател на Федерацията по таекуондо и притежава 6-и, най-висок дан в страната. Основоположникът на таекуондото в България е роден през 1953 г., но е с боен дух на 23-годишен младеж.
  Затова го атакувамe с провокативния въпрос:
  - Защо не организирате един спаринг между вашите ученици Бойко Борисов и Слави Бинев? Какви са ви прогнозите?
  - Ако Бойко Борисов се яви на двубой със Слави Бинев и победи, аз ще се откажа от дана си. За доказателство на думите си мога да ви направя паралел на физическите изяви и на характерите, тъй като ги познавам добре и двамата. Бойко Борисов го знам от 1982 г. До 1985 г. беше мой възпитаник в таекуондо. Между другото, аз го изгоних от нашия клуб.
  - Защо?
  - За клюкарство, лъжи и интриги, но не искам да издребнявам и да го бистря сега. През тези години, за които ви говоря, че е тренирал при мен, той беше един млад пожарникар. Дойде в 27-мо училище в „Люлин“, където започна да се занимава с та-екуондо. Бинев се появи към 1985-86 г. Борисов нямаше талант. Докато Бинев имаше и много бързо разгърна и стана шампион на Европа и на Балканите.
  - Какво означава талантът в бойните спортове?
  - Това е чувството за сигурност, увереност, гъвкавост, да можеш да усещаш партньора, да можеш да го разгадаваш, да го помирисваш, както се казва. Докато, ако си само един робот, който може да рита, ти си оставаш просто ритащ човек. Плюс това Бинев се занимаваше много и с философската подложка на бойното изкуство.Ако не си се докоснал до нея, ако не си вътре в тая философия, ти не можеш да се изградиш пълноценно в това бойно изкуство. Не можеш да бъдеш майстор. За жалост като трениращ Бойко показваше страхливост. В таекуондо-то той успя да защити син пояс, а това е едно посредствено ученическо ниво.
  - Чел съм, че има черен пояс?
  - Това е от каратето. Аз говоря за таекуондото. Той започна първите си стъпки при мене и говоря за тези три и половина години, когато е бил при мен. Черният му пояс и седмият дан, с който той се хвали, че е най-висок в България, му го е дал неговият дългогодишен авер Румен Николов-Пашата. Човек, с който през 90-те години си построиха къща близнак. Пашата беше председател на федерацията по карате.
  - Къде му е къщата?
  - В Банкя. Преди 5-6 години му е даден на Бойко данът. Все едно аз да взема някой приятел от махалата, да пием по едно и да му кажа: „Глей какъв си пич, я да ти дам един дан, щото нямаш.“ Не е сериозно.
  - Казахте, че Бойко Борисов бил страхливец. Няма вид на такъв.
  - Ще ви дам прост пример. Годината е 1984-та. Ние сме поканени от основателя на стила киокушин във Варна на състезание по правилата на киокушин. Предизвика ни на състезание Коце Божилов, който е доайенът на карате-киокушин в България, един много уважаван от мен боец. Отидохме 10-15 състезатели, между които и Бойко Борисов. При една от първите срещи на мой състезател – Денислав Скорчев, един от състезателите на Божилов го удря лошо и му чупи челюстта. След две срещи трябваше да играе Бойко Борисов. И тогава Бойко идва при мен и почва да кърши ръце – тука аз мога ли да не играя… Вдруги ден съм на дежурство в пожарната, ако нещо се случи…“ И аз го питам: „Абе, пич, страх ли те е, какво?“ „Ми аз предпочитам, такова…“ „Страх ли те е, бе? Щом те е страх, тая вечер взимай влака и заминавай за София.“ И го върнах. Всички останали, даже имаше жени, се биха, играха. А той нямаше доблестта дори да излезе на татамито, да играе и на втората секунда да падне, уж се подхлъзнал. Него дори го беше страх да излезе на спаринг. Аз имам чувството, че самият мирис на адреналин го плаши. Много често чета по медиите – той е митичен герой, много добър каратист… При нас той имаше два прякора, които го характеризират отлично. Единият му беше измислен от Пламен и Данчо от Търново, които тъй като си биеха Бойко редовно, го бяха нарекли Праните гащи.
  Вторият прякор, който аз съм чул за него, е Борсука, понеже все странеше от хората. Той е един такъв, все се цупеше. Това определя донякъде субекта Бойко. Аз дори не мога да кажа, че е бил изявен таекуондист – той никога не е имал един медал, една купа по простата причина, че той никога в живота си не се е състезавал. След като излезе от тае-куондото през 1985 г., него го направиха треньор по карате в пожарната – някъде 1986-87 г. Сетне национален треньор по карате на МВР.
  - Обществото има друга представа за столичния кмет. Но тия дни разни политици го нарекоха мутра в целофан. Вие имате ли сведения за негово мутренско минало?
  - Мутренското време е в рамките на 1992-2000 г., а аз тогава не бях в България. Лични наблюдения за Бойко Борисов като мутра нямам. Но знам от адвокат на СИК, че Бойко е бил в управителния съвет на групировката.Един генерал от Правец каза, че фирмата „Ипон“ е била създадена от взривения по-късно Стоил Славов.
  - Нямам представа кой юридически е държал „Ипон“, но „Ипон“ зае едно празно място, което остави един човек-емблема на охранителната дейност в България – Янко Димов. Ако той беше жив, Бойко сега щеше примерно да охранява паркинга на спортния хотел „Славия“ в Овча купел, както го охраняваше в началото с една жилетчица, и щеше да казва: „Г-н Михалев, къде точно да ви паркирам колата?“
  Фирма „Ипон“ е формирана някъде през 1990-91 г. благодарение на вакуума, оставен от „Гардения 12″, фирмата на Янко Димов, който ми беше добър приятел. Той си беше чист кадър на МВР, беше зам.-шеф на отдел „Убийства“ на Софийско градско управление, трикратен републикански по джудо, един прекрасен младеж. Аз се видях с него един ден, преди да се самоубие или преди да го самоубият. Знаете, че той охранява първи сестрата на царя Мария-Луиза. Точно в ония години Бойко се изяви и като крадец на идеи. Ще кажа защо. Когато арестуваха Живков, аз и Кин Стоянов, на Радой Ралин синът, излязохме по телевизията при Нери Терзиева и предложихме да предоставим охрана на Тодор Живков – безвъзмездно от Федерацията по таекуондо. Тогава изглежда семейният съвет на Живков не взе такова решение, нямахме отговор от Жени Живкова и това нещо увисна във въздуха. Малко след това хитрецът Бойко отиде и се нанесе там. И стана охранител на Тато. Мигновено ни открадна идеята.
  Има и втори такъв случай. Аз се срещнах със Симеон в Мадрид още преди Бойко да знае, че имаме цар изобщо. Това породи невероятна завист. Беше през 1990 г. Аз бях в Мадрид и ми уредиха среща със Симеон. Бойко ме следеше какво правя и веднага ми открадна идеята. И хоп, захапа да охранява и царя. Бойко не е съзидателен. Много е бърз в действията си, но му е лукава работата. Той умее да краде – да чуе нещо и веднага да каже: това е мое, аз го направих!
  - За пръв път някой си позволява така да говори за народния любимец. Не ви ли е страх?
  - От какво да ме е страх? Аз го познавам отлично. Невероятен нарцис и комплексар. Човек, който обича гласа си и се радва на тялото си, на звуците си, обича да се обгражда с хора-огледала. Това му е била винаги настройката. Ако, не дай, боже, един ден той стане министър-председател, съм сигурен, че първото нещо, което ще направи, е да си назначи министър по ласкателствата и да го вика първи сутрин на оперативка. Във времето, когато го опознах, си беше простичко момче. Той не знае езици, не е контактувал с много хора. Аз го познавам в тази възрастова граница – 25-годишен, когато човек се учи. Ако ставаше въпрос за дете, което е тренирало при мен, то с годините може да се промени, да се развие. Но Бойко грам не се е променил и развил. Усуква се както преди, имам чувството, че е гледал поне 200 пъти „Кръстникът“ и 200 пъти Робърт де Ниро – криви си главата наляво надясно и примигва с очички. Това е сто процента така. Трябва да сме дебили, за да не го осъзнаваме.
  - След тези негативни оценки какво очаквате от него?
  - Ако аз съм на негово място, ще дойда, ще ритна вратата и ще река: “Приказвай ми ги тия работи в очите!“ Да, Бойко, аз моментално ще ти ги кажа в очите, но ти се криеш. Страх ли те е от треньора ти? Защо бе, Бойко?
  Навремето събираше гилзите като главен секретар на МВР, сега се бие в гърдите, че бил много ранобуден, от 5-6 часа почвал да работи. Добре, ама той идва на сесия в общината към 11-11,30 ч., това го знам от общински съветници. И щом чуе решението на общинския съвет, което не му е по свирката се намусва и отива да играе футбол. Събота и неделя, когато тежкотоварните камиони минават по алея „Яворов“ и возят нелегално пръстта от незаконните строежи, той играе тенис, като си подбира противниците така, че винаги да бие.
  Когато беше побоят с циганите в „Красна поляна“, той два дни след това отиде и игра футбол с циганетата. Ние имаме силно изявен етнически конфликт и е редно той като кмет да не взима страна. Това е поведение на страхливец и марионетка.
  - На кой пък е марионетка?
  - Във всички случаи стоят хора зад него. Аз си представям така нещата – Цветан Цветанов, над него Бойко с една ръка държи един конец, а над главата на Бойко – още 4-5 кончета и там една ръка, която дърпа и определя какви движения да прави.
  - Коя е тая ръка?
  - Вие видяхте, че тая ръка, която преди това го галеше и го вдигна на едно от най-важните места в изпълнителната власт – царската ръка, той я целуваше, след това я захапа. Вероятно и БСП е ухапал.
  - Знаете ли Тато да е давал куфарче с пари на бат` Бойко?
  - Чувал съм такива слухове, но не точно за Тато, а че покрай Тато Бойко е захлебил. Защото ти е да охраняваш без пари и Тато, и царя, това са смешни работи. За пред хората.
  - Колко струва охраната на един бивш държавен глава? Знам, че сте били в ЮАР и сте развивали подобен бизнес там.
  - По принцип самата охрана се подрежда по една скала в зависимост от опасност, която грози обекта. Мисля, че при Тато нямаше опасност. Мога да сравня неговата охрана с тази на високопоставен бизнесмен със средна опасност за живота му – би струвало не по-малко от 10 000 – 15 000 евро на месец. Не говорим за шумяща опасност, тогава цената става тройна.
  Навремето се срещнах с един нисичък човек с едни червени бузки и с очила. Запознаха ни в Японския хотел. Казаха ми, че можел да говори на руски. Този човек си протегна ръката и каза: „Аз се казвам Карлос“. След това се оказа, че това е Карлос Илич Рамирес Санчес.
  -Чакала!? Терориста!?
  - Да. Беше 1978 или 1979 г. Един приятел ни запозна в казиното на Японския хотел. Аз се интересувах за охраната на големите политически имена. Карлос каза нещо, което не мога да забравя: „Важното е да не те поръчат. Когато ти оградят на снимката физиономията с червения флумастер, си заминал. „
  Та ако бяха поръчали царя, ако бяха поръчали бай Тошо, какъв Бойко Борисов, какви „Ипон”-и… Нямаше да ги има днес.

 24. 24 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  До коментар [#22] от "ДСБ":

  Ефектът от пропорционалните данъци е задържане на бедните на нивото на бедността. Те практически правеха много трудно преминаването в по-висока категория на доходите. Пример - при увеличение по ведомост от 50 лв и преминаване на границата - фактическото увеличение не надвишаваше 20 лева. За сметка на това нарастваха допълнителни разходи, като същевременно отпадаха много "социални" помощи. За много хора се оказваше безсмислено да си дават зор за подобно повишение и в резултат - никакъв стремеж към повишаване на ефективност или квалификация в работата.

 25. 25 Профил на кк
  *****
  Неутрално

  Откъде го измислихте тоя смешен шрифт с тия серифи...

 26. 26 Профил на До 13
  *****
  Неутрално

  До коментар [#13] от "Сериозен":
  "администрацията вече е на ти с компютрите"
  Не ме размивай бе - в една община има най-много 5 човека за които може да се каже че са на ти с компютрите и знаят чат пат някой чужд език останалите са пълна скръб, ако не мине някой сутринта да им пусне компютрите и това няма да могат да направят. Само си бъркат в носа по цял ден и чакат да им свърши работното време. На тези служители и 200лв са им много.
  ...По-качествените кадри отдавна работят в частния сектор, а това в общините са "утайката" - никъде на друго място не биха ги взели на работа.

 27. 27 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  На великите данъчни специалисти ще съобщя, че навсякъде, дори и в държавите с най-големи данъчни ставки като скандинавските, има т.нар. такс дидъкшънс. Ама не като в Бг-то да правиш дарения на прабаба си, а истински и стимулиращи. Като семейното облекчение за деца, дето комунистите го махнаха, щото електората им по принцип не плаща данъци. Та, драги ми експерти, айде да направим сметка, ако плащате 10% върху целия си доход и 25% върху намаления с такса детска градина, компютър, лихви по кредит и т.н. дали няма да се изравнят нещата. Така че, айде нема нужда да обяснявате колко високи са ставките на Запад.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 28. 28 Профил на #23
  *****
  Неутрално

  От охраната на Гоце ли сте?

 29. 29 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  Интересно интервю,№23.Публикувано ли е някъде?. В известния блог за мутрите в България повечето действащи лица ги има, но поглед от тази страна/спортната/ липсва.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 30. 30 Профил на Карина
  *****
  Неутрално

  "увеличаване на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица - от 260 на 420 лв. от 1 януари 2010 г." е това е голям стимул да се грижиш сам да себе си, при положение, че всичко е да твоя сметка, ти вдигат сигуровките с близо 70%, имали други така яко да са резнати

 31. 31 Профил на Президентът развя знамето на революцията
  *****
  Неутрално

  Уважаеми новини
  (Иван Бедров, 14.09.2009)

  Вече знаем откъде идват всички проблеми в България. Не от конфликтите на интереси в администрацията. Не от корупцията. Не от уличната престъпност. Всички проблеми ги създавате вие, които работите от рано до късно и се опитвате да осигурите на семейството си приличен стандарт. Всички проблеми ги създавате вие, които предпочетохте да работите два пъти повече часове за по-добра заплата, отколкото да останете на по-малката държавна заплата и да чакате да се отъркате в някоя далавера покрай властта. Вие създавате проблемите, защото решихте да работите честно и да не криете данъци. Вие може и да не сте богати, не сте и бедни. Но сте виновни!

  Сега вие трябва да платите цената. Така звучи накратко идеята на поръчания от президента годишен икономически доклад. Както обикновено се случва, ние научаваме за доклада от цитати във вестниците. На сайта на президентската институция няма публикуван такъв доклад. От изтеклата информация разбираме, че главният инструмент срещу, “социалното разслояване в страната”, е увеличаването на данъците. 1000 лв. необлагаем минимум, 10% за доходи от 1000 до 3000 лв. и 20% за доходи над 3000 лв. Ако идеята ви се струва малоумна, значи с финансовия министър мислите в една посока.

  Аз лично не бих избрал точно думата „малоумна“, за да определя тази идея. Но определено тя е „левичарска“. Социалното разслоение е основният проблем, а инициативните и активните са виновни за това. Участниците в партизанското честване на „Жабокрек“ са доволни. Доволни са и младежите с червени тениски с лика на Че Гевара. Президентът развя знамето на революцията. Добрата новина е, че засега нямаме парламентарно мнозинство, което да реализира тези идеи.

  Отвъд конкретните идеи, картината изглежда съвсем вътрешнопартийна. Президентът дава знак към зажаднелите за класова борба избиратели на БСП – “С вас съм, нищо че ходя на лов с капиталисти!” В същото време атакува единственото нещо, за което правителството на Станишев получи признание – въвеждането на плоския данък от 10%. Затова, дори и да ви е станало леко неприятно, че вие сте виновни за всичко, махнете с ръка и продължавайте напред. Нека ги оставим на спокойствие да си се разберат.
  http://ivanbedrov.com/

 32. 32 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Да го духат самоосигуряващите се
  Явно те ще пълнят държавната хазна. А пичовете с Кайени и пичките с джипове БМВ ще щракат с пръсти в Син Сити!

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на По-весела &quot;.&quot;
  *****
  Весело

  До коментар [#23] от ".":

  Не ми стигнаха нервите за целия ферман, но явно готвиш Слави Бинев за фюрер на България (доколкото знам е член на фюрерската партия". Дали е безвъзмездно или нещо е капнало.....?!?? Мног жар има в тези откази от данове, за да бъде искрено. Преиграваш, скъпа точко, а и коментарът няма нищо общо с темата.

 35. 35 Профил на ДОЛУ БКП!
  *****
  Неутрално
 36. 36 Профил на Kior fishek
  *****
  Неутрално

  Дай да се бием, щото Найденов настоявал.
  Тинтири-минтири......
  Бегай си на татамитито.........

 37. 37 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Нищо лошо да възстановят пропорционалния данък, ама ставките трябва мнооого да се промянят. Нагло е да броиш за богат човек с 1000 или 2000 лева месечен доход. Все едно с тия пари си е купил пет имота, яхта и самолет.

 38. 38 Профил на ха ха
  *****
  Неутрално

  На кого е тази благородна физиономия на снимката?

 39. 39 Профил на помнещ
  *****
  Неутрално

  Бате Бойко е новия Бай Тошо!
  Да е жив и здрав, заедно да вървим към светлото бъдеще дълги години!

 40. 40 Профил на алвин
  алвин
  Рейтинг: 8 Гневно

  Явно измислиха как ще увеличат постъпленията от осигуровки в бюджета на НОИ - от самоосигуряващите се. Още май месец Българската стопанска камара е направила сметките 300 000 самоосигуряващи ще внесат допълнително 300 млн. лв. А кой плаща осигуровките на държавните служители? Защо не се осигуряват самите те? По този въпрос - мълчание.

 41. 41 Профил на Бо Це
  *****
  Весело

  МНЕНИЕ
  Бе, сега е премиер,
  ала няма си хабер.
  Дай му ти да рита топка
  и да прави ‘първа копка’.

  Мине седмица не мине-
  айде в детските градини.
  Я отваря нов пазар,
  я пък някой светофар.

  Премиер ли е това,
  а кажете ми сега?
  Май със тоя див рогач
  тръгва нацията на мач.

 42. 42 Профил на айде
  *****
  Неутрално

  айде лузърите си налягайте парцалите... спечелете избори и тогава ще се ежите...некадърници...

 43. 43 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 688 Неутрално

  В условия на криза всяко отпускане на колана е опасно,колкото и да ни е трудно.Заиграванията с лява политика залагат бомба пред правителството и нищо чудно да се провали.ББ и неговите експерти да внимаваг много.Единственно здравеопазването и подпомагането на социално слабите нетрябва да се лишават от средства.Необходимо е поне 20% съкращаване на държавната администрация ограничаване на заплати на депутати и синекурни длъжности в държавата включително и президентството.Необходим е временно ие таван на пенсийте.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 44. 44 Профил на Кирил Кънев
  *****
  Весело

  Този "антикризисен план" кого трябва да спаси- кратуната на Дянков или поголовието в България?

 45. 45 Профил на Сериозен
  *****
  Неутрално

  До #26

  Явни си по - тъп отколкото си мислиш. Надявам се да се натъкнеш някой ден това което искаш да стане и служителя, на който си решил, че 200 лв. са му много, да те плювне в очите и да ти каже "я си е.. майката бе боклук малоумен" когато искаш услуга от тази администрация, която толкова много "уважаваш".

  Както и да е явно наистина си тъпо копеле с аспиринчесто съдържание в кратуната си.

 46. 46 Профил на EU
  *****
  Неутрално

  НЕ КРЕЩИ, а обясни като нормален човек
  за какво протестират.

  Страсбург
  * 33

  ДНЕС МНОГО МАКЕДОНЦИ ОТ ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ ЧЛЕНОВЕ НА МАКЕДОНСКАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ ОМО ИЛИНДЕН ПРОТЕСТИРАХА ПРЕД ЕВРОПАРЛАМЕНТА В СТРАЗБУРГ.
  ...

 47. 47
  *****
  Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 48. 48 Профил на za Пич
  *****
  Неутрално

  На снимката Борко се е загледал величествено в бъдещето - заприличал е чак на Дучето. #47, ти си лайно.

 49. 49 Профил на 48
  *****
  Неутрално
 50. 50 Профил на 48
  *****
  Неутрално
 51. 51 Профил на 48
  *****
  Неутрално
 52. 52 Профил на Ники
  *****
  Неутрално

  №26,

  Не си прав по отношение на служителите в общините. Явно приказваш повече ей така, за да поддържаш огъня.
  Надявам се, че ти е ясно една елементарна истина - за 200, 300, 400 или 500 лв. заплата едва ли ще се хване някой супер компетентен, с няколко езика. Нали се сещаш, че ако искаш да получават служителите 200 лв. няма как да искаш да имаш насреща си компетентен човек с отлични познания и мотивировка за работа.
  А повярвай ми има общини в тази държава в който над 80-90 % от служителите им са доста добре образовани, владеят езици и си разбират от работата. Работил съм с такива общини и повярвай ми - удоволствие е да се работи с тях. Така, че за мен тези хора заслужават повече от тези 400 - 500 лв. които получават.
  А и не е нормално един строител с основно образование да получава 1500 - 2000 лв. , а квалифицирани служители - 500 лв.

 53. 53 Профил на 48
  *****
  Неутрално

  А Първанов виновно мълчи

 54. 55 Профил на Щтрак
  *****
  Весело

  Великий Кормчия
  в бъдеще възтъмно
  вперил е взгляд ясен.

  Мил доносник Гоце -
  свел е поглед скромен.

  Двамката синеят,
  двамката краснеят
  нео пост модерно!

 55. 56 Профил на 48 za 55
  *****
  Неутрално
 56. 57 Профил на Да
  *****
  Разстроено

  Когато някой комунист се рекламира за "десен",
  което според него значело "малко държава",
  резултатът е:

  Неуважавана Лъжедържава.

  Същият резултат като от "леви" комунистически капиталисти.

  В случая на БГ се получава "най-корумпирана и бедна държава в ЕС".

  Ники
  * 52

  №26,

  Не си прав по отношение на служителите в общините. Явно приказваш повече ей така, за да поддържаш огъня.
  Надявам се, че ти е ясно една елементарна истина - за 200, 300, 400 или 500 лв. заплата едва ли ще се хване някой супер компетентен, с няколко езика.

 57. 58 Профил на Гоце
  *****
  Неутрално

  Аз, такова, си го гледам. Че нещо пак прокапа.

 58. 59 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Гоце съвсем откачи. Или страда от липса на внимание и затова бълва безумства едно след друго през все по-кратки интервали.

  "тотална промяна на политиката по облагане на личните доходи" - която беше въведена именно от създаденото от него правителство. Къде беше когато плоския данък се обсъждаше и после се прие? На лов?

  Плоския данък е едно от много малкото добри неща направени от предишното правителство, а премахването му би било колосална глупост. От това приходите в бюджета с абсолютна сигурност няма да се повишат.
  Ефекта ще е възобновяването на вече позабравените магарии за укриване на доходи и безсмислените разходи на труд, време и всичко останало свързано с това. Плюс усложняване да облагането и преминаване на част от икономиката обратно в сивия сектор, и още един сигнал навън, че в България за последователност и предсказуемост не може да става и дума.

 59. 60 Профил на Beton Arme
  *****
  Неутрално

  Яка снимка. Наистина ББ се е загледал като Дон Карлеоне, а Първанката се е загледал ... у уйо си.

 60. 61 Профил на Гоце
  *****
  Неутрално

  Затова със се изчервил.

 61. 62
  *****
  Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 62. 63 Профил на !
  *****
  Неутрално

  мкд - сите ли? бая ке се озориш. на тебе албанците веке са ти го турили, и на жена ти и на децата ти и най-вече на внуците. Па после нема да има макета - ке има едно поебано безродствено племе квичащо за помощ от БГ.

 63. 64 Профил на Хрян
  *****
  Неутрално

  Планът "Борисов"!? Брех,брех!И колко от този план лично написа госин Пожарникара!?Бегайте сите,на де видите,че иде новият световен, финансово-икономически корифей!

 64. 65 Профил на Българан
  *****
  Весело

  До коментар [#62] от "mkd":

  Докато е време се снаждайте с нас оти ке ви откинат главите онея шиптери.

 65. 66 Профил на Mickey
  *****
  Неутрално

  ПЛОСКИЯ ДАНЪК Е БЕЗУМИЕ!

  Никъде по БЕЛИЯ СВЯТ, дори ДЕСНИ партии не смеят дори да го предложат, камо ли да го въвеждат!
  А при нас е въведен от БСП!(разбрахте ли колко са леви?)
  Вие "десни" Шарани не можете НИКОГА да бъдете по-десни(в икономически смисъл) от ДС-БКП олигархията!
  Плоския данък е за ТЯХ а не за България!


  Eдин квартален философ е написал в подобната тема, че държавите от третия свят трябвало да имат плосък данък!(намеквайки и за БГ)
  Нещо такова е , ама по-обратно:
  При държавите от третия свят се въвежда полосък данък , заради натиска на олигархията под чието крило са правителствата там!(разбирай тук)

  Друг пък писка, че когато България станела чиста и подредена, като БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ в които имало прогресивен данък, тогава да сме въвеждали прогресивен данък!
  И той обърнал рубашката си, с хастара навън!
  Абе пиленце точно защото са с прогресивен данък(ама събиран) , са чисти и подредени тези държави!

  А на агент Гоце предложението за прогресивен данък, е ОТ ТРЪН- ТА НА ГЛОГ! Пак за олигархиата , ама да има УЖ-"избор" Народа!
  Абе комунистически ТАРИКАТЛЪЦИ!

 66. 67 Профил на Gen. Augusto Pinochet
  *****
  Неутрално

  И какво казва този план по отношение на средствата за БАН (свърталището на некадърни комуняги-псевдоучени), разработили самия план? Колко заплатка искат от парите на данъкоплатеца? Колко години искат да ги угояваме? Няма ли тези прочути учени акдемици да започнат да работят за частния сектор и сами да си изхранват прехраната без да лапат от нашите данъци, както това се прави в цитаделата на гнилия империализъм- САЩ?

 67. 68 Профил на mned
  *****
  Гневно

  До коментар [#40] от "Анонимен":

  Самоосигурявящите се нямат "профсъюзи","стопанки камари", "корпоративни сдружения" ... затова да им вдигнем осигуровките. Това е един от сигурните начини съвсем дребния бизнес да изчезне или да стане черен и ще проработи гарантирано.

 68. 69 Профил на Ха, ха
  *****
  Неутрално

  Не знам, защо е пропусната още една антикризисна мярка - уволнението на данъчни служители и митничари и премахването на териториалните данъчни агенции и част от митниците.
  Съсредоточаването само в 5 мега данъчни агенции, ще създаде нов стимул за икономиката. Увеличеното пътуване от Габрово до Плевен, от Смолян до Пловдив, от Силистра до Варна и т.н. ще стимулира продажбите на бензин и нафта, авторемонтните услуги и може би продажбата на лекарства за неврологични заболявания. Туристическият бизнес ще живне, катаджиите също. Тирове ще кръстосват родината, докато пенсионери столичани възпяват във форума на Дневник успехите на правителството.

 69. 70 Профил на Омерзен
  *****
  Гневно

  Петнадесет години престой в Съединените щати, сред хора възпитани в любезност и търпимост към чуждото мнение, явно не са били достатъчни на г-н Дянков да се оттърве от типичната за бързо издигналия се българин арогантност и вулгарен език.
  Употребявайки израз като "малоумен" по отношение на държавния глава, той демонстрира не толкова политически и експертни различия, колкото опит да подражава на своя патрон. В най-острите сблъсъци между СДС и БСП такива изрази не се употребяваха.

 70. 71 Профил на Ядосан
  *****
  Гневно

  "... Сред одобрените мерки е и увеличаването на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 1 януари от сегашните 260 лв. на 420 лв. Това ще стане от 1 януари 2009 г., а целта е да се увеличат постъпленията от осигуровки в бюджета на Националния осигурителен институт..."
  Кой педераст ги одобри тези мерки ?
  И наясно ли е, че по този начин СИВАТА ИКОНОМИКА ще се развихри и ще нарастне неимоверно ?
  Най-вероятно тези мерки ще влезнат в Конституционния съд и той ще забие един гол ......... в дебелите задници на ТЪПОУМНИТЕ лайнари - пожарникари, даскали по физическо и ПСЕВДОИКОНОМИСТИ от рода на Дянков, Тянков, Мянков и други подобни боклуци.
  А и да ги видим как ще издържат на стачките , които ще се развихрят от самоосигуряващите се, защото много държавни функции зависят от тях .
  ПЛОСКИЯТ данък беше типично дясна мярка, която не доведе но никакви резултати - облагодетелствуваха се само и единствено ОЛИГАРСИТЕ - т.е бандитите , които са бивши ченгета, дУпетати и министри ...

 71. 72 Профил на sw
  *****
  Неутрално

  "# 70 "малоумен" по отношение на държавния глава"
  --------------------------------
  Той е не само малоумен, а е и класически национален
  предател! Този, който досега не го е усетил, е с ампутирано
  чувство за отговорност и никога няма да го усети.
  За такива милост не може да има.

  Момчето е схватливо и много бързо е непипало единствения верен тон, който понякога хваща декиш при инфантили-безродници.

 72. 73 Профил на цеко
  *****
  Неутрално

  При това намаляване на администрацията трябва да се съкратят всички грандомански звена. Например в МОСВ има цяла дирекция за Човешки ресурси. Там чиновниците имат за задача да подреждат досиетата на други чиновници и да пият кафета, и да си лакират ноктите. Защо дирекция, като това може да го върши и един сектор-защото мъжа на директорката е несменяем депутат от 20 години

 73. 74 Профил на до Омерзен
  *****
  Весело

  До коментар [#70] от "Омерзен":

  Напротив, Дянков това точно в щатите го е научил - това е НАРОЧНА и необходима арогантност. Малката Секира правилно разчете сигнала на Дянков и побърза да сниши глава, щото Голямата Балтия ще играе.

  Да поясня:

  Дянков посече в зародиш всеки опит да му се прави сечено на икономическата политика - икономиката е трудна, защото ОЧАКВАНИЯТА на хората играят основна роля, а не могат да се калкулират. В този смисъл икономиката НЕ Е наука.

  Криза е, нормално е СТРАХОВЕТЕ на хората да влизат в ОЧАКВАНИЯТА им. Прояви ли слабост мин. на икономиката този процес ще ескалира и ще дестабилизира допълнително правителството.

  Дянков включително разкритикува президента- има власт и не се колебае да я упражнява. Това е добре, той затова я има.

  По принцип не се прави така, прав си, НО този доклад "изтече" отнякъде - първо като слух, не е публикуван на сайта на президенството, правителството не знаеше за него, а впоследствие авторите му се отрекоха от него (не били съгласни помежду си), а Първанов призна, че бил готов още преди месеци - разбирай ПРЕДИ изборите, - сега виж критиката за Станишев в него.

  Е, и така не се прави - това беше удар срещу правителството и Дянков отвърна с необходимата доза арогантност. Не мисля, че в момента има желаешти да нарекат действията на Дянков "малоумни" , напротив - вж. пак как Малката Секира подви опашка.


 74. 75 Профил на tdmils
  *****
  Гневно

  БОЙКО, НЕ СЛУШАЙ ГОЦЕ, ТОЗИ ДОНОСНИК НА ДС И ЧЕРВЕНОТУРСКИ МАФИОТ! ПО ВСИЧКО ЛИЧИ,ЧЕ ТОЗИ ЧЕРВЕН МАНИПУЛАТОР ИСКА ДА УПРАВЛЯВА И ТВОЕТО ПРАВИТЕЛСТВО, КАКТО УПРАВЛЯВАШЕ И МАНИПУЛИРАШЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СерГЕЙ-ибрика И ДОКАРА БЪЛГАРИЯ ДО ПОРЕДНАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА! КОЙ СЪВРЕМЕНЕН ПОЛИТИК ТЪРСИ ГОЦЕ ЗА КАКВОТО И ДА Е? ТАКА, ЧЕ НЕ ЗАХАПВАЙ НЕГОВАТА МАФИОТСКА ВЪДИЦА И ПО-СКОРО ВКАРАЙ ТЕЗИ ЧЕРВЕНОТУРСКИ МАФИОТИ И СВИТИТЕ ИМ ЗАД РЕШЕТКИТЕ! НАРОДЪТ БЪЛГАРСКИ ТОВА ЧАКА, КАТО ПЪРВА ТОЧКА ОТ АНТИКРИЗИСНАТА ПРАГРАМА НА ТВОЕТО ПРАВИТЕЛСТВО!ОК?

 75. 76 Профил на Набеден поет
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "berbenkov":

  Абе Бербенков спри, не виждаш ли че не ти се получават афоризмите...

 76. 77 Профил на Емо
  *****
  Неутрално

  Мале , то план, то чудо !!!!!
  Еххххх Бойко как живеехме без теб преди това?
  Как се сети да спазваш закона за връщане на ДДС?
  Как се сети да поизгониш някой и друг портиер от някое министерство ?

 77. 78 Профил на Krizata
  *****
  Неутрално

  1. "Президента" - аут.
  2. .....

 78. 79 Профил на ДО ГОЦЕ
  *****
  Весело

  „Тук сме един отбор и не можем да се делим и да има конкуренция, когато става дума за една такава особено важна задача"

  нали е 15-ти и нека направим един синтаксис на това изречение на агент Гоце:

  "Тук сме един отбор " - браво, един отбор сме ама ти си Соло
  "не можем да се делим и да има конкуренция," - Светна се най-накрая ама късно е Гоце
  "когато става дума за една такава особено важна задача" - незнам какво да правя, наште могат само да крадат, кво искате от мен, аз съм уредил яко лапане от папа Пут.н

  Довиждане Гоце....

 79. 80 Профил на Ха, ха
  *****
  Неутрално

  1. ускорено възстановяване на ДДС и съкращаването на държавната администрация
  2. единна национална информационна система за търсене и предлагане на работа
  3. ограничаване на вноса на работници от страни извън Европейския съюз
  4. увеличаването на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 1 януари от сегашните 260 лв. на 420 лв
  Това са антикризисните мерки от статията. Сами преценете колко ще им е ефекта. Мисля си, че няма да е много голям.

 80. 81 Профил на ДДД
  *****
  Неутрално

  "... предложения за политика срещу кризата излязоха и учени от Икономическия институт към БАН."

  Това образувание, БАН имам предвид, все още ли съществува ?!
  Защо сега се появяват ? Макар и народно завистта не е хубаво качество, господа БАН-ове.
  Вие сте история !

 81. 82 Профил на Намалител
  *****
  Неутрално

  "увеличаването на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 1 януари от сегашните 260 лв. на 420 лв"
  Алоо.о.о. Нали щяхте да намалявате осигурителната тежест? А тя каква стана? То е ясно, че мизерията ни след пенсия е сигурна. Поне ни оставете като предприемчиви хора да помислим за старините си!!!!!

 82. 83 Профил на данъкоплатец
  *****
  Неутрално

  Не е въпросът само в това дали е компетентна и образована администрацията ни. Както навсякъде, така и там има знаещи и можещи. Но администрацията е прекалено голяма, трябва да се редуцира, за да получават по-големи заплащания. Минимум с 1/3. Давам само един прост пример - когато си плащам наема на гаража в общината се редя на 3 опашки - веднъж за да ми се подпишат на едно хвърчащо листче, което всеки път трябва да нося, втори път на касата за да внеса 30 лв, и пред трета стаичка - в която да ме отбележат в компютъра, че съм платил!!!! - община Пловдив. Губят ми 30 мин и храня 3-ма администратори. Трудно ми е да си обясня логиката на цялата тази врътка - защо 3-ма държавни служители трябва да са ангажирани със събирането на 30 лв месечно.

 83. 84 Профил на Мурад
  *****
  Неутрално

  "Друга мярка е максималното ограничаване на вноса на работници от страни извън Европейския съюз."
  Това да не се отнася за Турция и за Турските фирми. ТА НИЕ СТРОИМ почти всико у вас и освен на Турски Граждани,
  ние даваме работа и на много гяури.

 84. 85 Профил на Цайса
  *****
  Гневно

  Г-н Президент оставете правителството да прокарва своята програма,вие и БСП имахте достатъчно дълъг период да си прокарвате вашият начин и метод на управление,както и досега не се месете.

 85. 86 Профил на 10
  *****
  Неутрално

  От всички изброени мерки и аз се дразня най-вече от повишаването на осигурителния праг на самоосигуряващите се от260 на 420 лева!!!! Много елегантно! Трак близо два пъти! А кой им осигурява нещо на самоосигуряващите се? Никой! Офис, такси, лиценз, осигуровки, работа, всичко си му береш гайлето! На държавния служител може малко, но сигурно си получава заплатата.А там няма такова нещо! Ако имаш работа ще ядеш, ако не се оправяй. А може би при тях няма криза? Плоския данък защо се защитава? Защото е от полза за богатите. Той бе въведен с цел инвестиции. Сега е криза, няма инвестиции. Не е ли по-справедливо богатите да плащат повече. Ама не! Държавата дере тези, които не чакат от нея! Малките заплати са най-уязвими от плоския данък. Ето това е държава лишена от социални програми и социална визия. В другите държави има много такива програми за осигуряване на заетост на засегнати от кризата - и за млади има програми и за по-стари. Само тук един пуяк Дянков съкращава на поразия. И никакви перспективи. Само плащане на държавата.
  Аз лично съм бюджетен служител, но знам какво значи да си "самоосигуряващ се"

 86. 87 Профил на хе хе
  *****
  Неутрално

  Сал един Бойко ни остана! ...

 87. 88 Профил на хм
  *****
  Неутрално

  Това с увеличаването на усигоровките на 420 лева хич не е на добре само ще засили сивия сектор.По време на криза хората едвали ще се юрнат да плащат двойно...

 88. 89 Профил на БЕСЕН
  *****
  Гневно

  Кой идиот ви посъветва да вдигате двойно минималния осигурителен праг за самоосигуряващите се на 420 лв? И на снимка да го видите, по два шамара да му ударите, защото така ще съберете НАЙ-МАЛКО 2 ПЪТИ ПО-МАЛКО ПОСТЪПЛЕНИЯ ОТ ОСИГУРОВКИ.
  И тук не слагам в сметките тези, които ще потънат в сивата икономика, а те никък няма да са малко. Просто ЩЕ НАМАЛЕЯТ САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ, бе кретени! Това ще стане. Там, където са по двама съдружника- мъж и жена, сега ще остане един и другия ще го назначат чистач на 1 час. Познай какви осигуровки ще вземете тогава!!!

  Пек си правите сметката без кръчмаря, щото може с Иво Прокопиев да сте се разбрали, ама с нас не сте. Щото на мен Иво Прокопиев ми е точно никакъв.

  И като ви разправят синдикатите, че 2 пъти били намаляли осигуровките, пък никой не влагал спестените пари в нови технолощии, защо поне не го проверите! ОСИГУРИТЕЛНАТА ТЕЖЕСТ, а не проценти върху увеличена основа, са намаляни точно 2 пъти- първият път с 56 стотинки, а вторият път с 1,27 лв. Искам да видя Констатин Тренчев какви нови технологии ще внедри със спестените 10- 15 лева на година!

  И последно: нали щяхте да намаляте ОСИГУРИТЕЛНАТА ТЕЖЕСТ, бе лъжци?! Защо я вдигате двойно, а?!?!?!?!?!

 89. 90 Профил на Васил
  *****
  Неутрално

  До hm: Става въпрос за антикризисни мерки, каква съдебна реформа и промени в конституцията намесваш тук? Хайде да разграничаваме нещата.

 90. 91 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Антикризисната програма ще се обсъди и в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество, където синдикати и работодателски организации ще имат възможност да изкажат последни възражения."

  Да, а понеже самоосигуряващите се си нямат синдикат, то на тях може да им дигнем осигурителната тежест двойно?!
  Ех... а така хубаво звучеше предизборната програма с тези обещания за намаляване на осигурителната тежест.

  Хубаво няма пари, хубаво има дупка в бюджета, който трябва да се "кърпи", ама защо посягате на дребния предприемач?

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 91. 92 Профил на УУУУУУУУУУУУ!!!!!!!!!!
  *****
  Гневно

  Нали щяхте да намаляте осигурителната тежест, бе лъжци такива?!?!?! Защо я вдигате двойно?!?!?!?!

  Нищо няма да ви платя! Закривам си фирмата. Айде е...

 92. 93 Профил на do botze
  *****
  Неутрално

  иди да го духаш бе лайнар

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK