Над 500 митничари излизат на трудовата борса

Бюрата с ниска събираемост ще бъдат закрити

Симеон Дянков и Ваньо Танов поеха ангажимент да изчистят митниците от излишни звена и служители

© Асен Тонев

Симеон Дянков и Ваньо Танов поеха ангажимент да изчистят митниците от излишни звена и служителиАгенция "Митници" ще се раздели с 553-ма служители, или 15% от състава в рамките на предприетите съкращения от новото ръководство. Тези, които оцелеят след първата вълна уволнения, ще бъдат оценявани за компетентност и лоялност. Това съобщиха вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и директорът на митниците Ваньо Танов. И двамата не казаха в прав текст, че бъдещите безработни митничари са корумпирани. Дянков обясни, че съкращенията ще се правят бюро по бюро и ще се оценява кой колко е натоварен, каква събираемост е постигнал, имал ли е конфликт на интереси. Закриват се 19 от общо 58 митнически бюра. Там митничарите не постигат същата събираемост, както на други места и това може да се дължи както на липсата на икономическа активност в съответните населени места, така и на скрит внос и корупция, каза вицепремиерът. Той призна, че тези мерки няма да се окажат устойчиви в дългосрочен план, ако митническите структури не се прочистят от некомпетентните и корумпираните. Затова тези, които останат на работа, ще бъдат атестирани чрез тестове. С изпитите ръководството на агенцията ще оценява професионалните и личностните качества. Резултатите ще доведат до допълнителни съкращения. Определящи за бъдещето на митничарите ще са случаите на конфликт на интереси и други вътрешни нарушения, обясни Дянков. Над една четвърт от съкратените, или 126 души, са на ръководни постове, показват разчетите на агенцията. Освен подобряване на работата и мотивацията на останалите митничари тези мерки се очаква да спестят от заплати и осигуровки около 5.4 млн. лв. на годишна база. Успоредно с това ще може да се търси и по-високо допълнително стимулиране за добри резултати, каза шефът на митниците Ваньо Танов.


Генералът от резерва съобщи още, че всички проверени вносители на базови масла са ги преработвали в горива и затова са им назначени ревизии. Вече се работи по свързването на бензиностанциите с приходната администрация, така че да има своевременен контрол върху вноса и опитите за злоупотреби да се хващат веднага. "Сигнал за това може да са резките спадове или ръстове на оборота, но има още много начини за установяване на нарушения", коментираха специалисти.


Освен при горивата ще се затегне и контролът върху вноса на всички стоки, които се приемат за рискови. Новият директор на митниците обясни, че се взимат сериозни мерки срещу нелегалното производство на алкохол. Те трябва да предотвратят както успоредното производство на фалшификати, така и скритите продажби на лицензирани производители. Митническите служители ще описват своевременно всички бандероли, предоставени на спиртоварните. На място ще се следи за поставянето им, за унищожаването на повредените и по прогноза на Танов в края на годината резултатите ще са очевидни. "До края на ноември ще изпълняваме огласените днес мерки и ще следим за отражението им върху работата. Един месец ще отстраняваме възникналите проблеми и от първи януари следващата година трябва да имаме утвърдена структура", каза Танов.
В отговор на въпрос Симеон Дянков обясни, че консултантската компания "Краун ейджънтс" е работила добре през годините след идването си в България, но не е имало желание от страна на кабинета "Станишев" да реализира предложенията. Той каза, че общо 263 мерки на британците не са били осъществени, а предишното ръководството на митниците не е комуникирало с консултантите.


Реформата накратко


Броят на териториалните митнически управления се свива от 17 на 9


Закриват се 19 от общо 58 митнически бюра


Пренасочват се служители от закрити звена към такива, които имат нужда от повече персонал


Съкращенията ще обхванат 553 служители


Незасегнатите от съкращения ще бъдат тествани за компетентност и лоялност


Резултатите от тестовете ще доведат до допълнителни съкращения

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Горкичките!
  Дали могат да си мият очичките?!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 2. 2 Профил на PV
  *****
  Неутрално

  Дано да съумеят да извадят мършата, която цял ден се облизва и играе игрички, докато граждани и фирми ги чакат, както и тази която е вкоренена в схеми, схемички и схемища!

 3. 3 Профил на бърбонков
  *****
  Неутрално

  Абе, бърбън кво се вреш навсякъде и ти бе, тикво!

 4. 4 Профил на ?!
  *****
  Неутрално

  Те така или иначе са се наяли доста с годините така че крайно време им беше да се поразчисти мръсотията...

 5. 5 Профил на Един митничар от Охайо
  *****
  Неутрално

  Бях чувал, че много трудно и с яки връзки се става митничар! Сигурен съм, че е така.

 6. 6 Профил на Гърмян заек
  *****
  Весело

  Браво,но защо само 15 % и защо само съкращаване,след като и Генерал Борисов и Генерал Танев знаят отлично,че всичките 5000 наядени,мазни плужеци,за краткост наречени "митничари" са затънали до гушата в лайната ?

 7. 7 Профил на димака
  *****
  Неутрално

  абе,не съм много съгласен ,има и свестни между тях,дано не изгармят и те.

 8. 8 Профил на Гърмян заек
  *****
  Гневно

  Най-низшата,маймуноскотска, рекетьорска просия съм я срещал само в митниците и КАТ.

 9. 9 Профил на жоро
  *****
  Неутрално

  Ха-ха-ха-ха-ха!
  "Има и свестни между тях" ...
  Отдавна не бях се смял толкова много.
  Между тях има някой който не е вземал налични пари?
  Оф-ф-ф-ф. Корема ме заболя от смях.

 10. 10 Профил на жоро
  *****
  Неутрално

  Същото като да кажеш
  "И меду проститутките на околовръстното има свестни девственици"

 11. 11 Профил на Joro
  *****
  Неутрално

  То ясно, че новите 500 трябва да са от наш'те. Но дано да са по-заможни и ... да не пият и пушат... и поне 2 езика да знаят .... и най-вече да са неподкупни ....

 12. 12 Профил на genushev
  genushev
  Рейтинг: Весело

  Значи свестни няма -това е доказано-за всички уволнение и да се назначат нови хора-това е решението!Успех на генерала и министъра.

 13. 13 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Интересно,какъв ще е критерия за подбор на уволнените-липса на професионални умения,сигнали за корупция,или просто ,че не симпатизират на новата власт?

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 14. 14 Профил на Трудова борса
  *****
  Неутрално
 15. 15 Профил на Боби Колев
  *****
  Весело

  Какво значи, че излизат на трудовата борса?

  Ще си я купуват ли?

 16. 16 Профил на добре
  *****
  Неутрално

  С 1000 лева на месец заплата няма да спрат корупцията. Ще трябва да ги направят поне като на съдиите и прокурорите. Те вече взимат по 2-3000 лв чисто ама пак не бачкат милите... То си е тежко да бачкаш.
  И трябва много камери и електроника за да ги следят яко.

 17. 17 Профил на Валди
  Валди
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Звучи доста страховито за някои, но все пак в тази структура доста тор има за риене - връзката между НАПа и митниците ще върже до голяма степен крадливите ръчички на алчните служители, а някои от тях сами ще напуснат щото как ще се работи цял месец само за една хилядарка ...

 18. 18 Профил на КАТ
  *****
  Неутрално

  А КАТ кога ще го закрият?

  Там трябва закриване и разформироване и започване абсолютно начисто.

  Митничарите да не ги назначат катаджии, че я втасахме...

 19. 19 Профил на аноним
  *****
  Гневно

  ...най-крадливите митничари са сладурите по гишетата , тях не ги лови съкращение, а най-големите некадърници са в петте РМД. и последно-Кулишев дни преди да го уволнят назначи нови 150 души в Агенция "Митници"-Централното управление-явно са кадри на ГЕРБ.Дянков,колко души работят в ЦМУ и кога работят-те непрекъснато са в чужбина.

 20. 20 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Малко са .За 4 години тройната ламя увеличи администрацията с 50%=За да има успех съкращаването трябва да е не по малко от 25% и да не сде съкращават чистачки и обслужващ персонал тия търтей чиновниците изяждат поне 50% отк спестеното,то са канцеларий,климатици лукс автомобили бонуси "обмяна на опит" тлъсти командировки.За митничарите да не говорим .Митничар е нарицателно вече за корумпиран "служител"Всеки е минавал границата и е бил свидетел на безкруполните постъпки и рушвети.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 21. 21 Профил на balubri
  *****
  Неутрално

  Малеййй как се притесних! Ма ...как така горкичките те... дали ще се преквалифицират,жените -шивачки, мъжете-шофьори?

 22. 22 Профил на Мерцедес
  *****
  Неутрално

  защо тогава,когато се чака съкращения се назначават нови хора и то със средно образувание-е на този въпрос ако може да отговори г-н Дянков

 23. 23 Профил на ямх
  *****
  Неутрално

  за ЕФЕКТИВНОСТ са необходими 75%, не 15 !

 24. 24 Профил на еврореалист
  еврореалист
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Детектор на лъжата, или полиграф. Както в САЩ.

  "Гладен вълк и насред село влиза."
 25. 25 Профил на ЕЛИЪТ
  *****
  Неутрално

  В МИТНИЦИТЕ ИМА ГОЛЕМИ ДУПЕДАВЦИ,КОЙТО СЕ ВЪРТЯТ СПОРЕД ВЛАСТТА И САМО ТРУПАТ ДИВИДЕНТИ ЗА СМЕТКА НА ДЪРЖАВАТА-ЕЙ ТАКИВА ДА ГИ СВАЛЯТ ОТ ПОСТОВЕТЕ И ЩЕ ТРЪГНАТ ДО НЯКЪДЕ НЕЩАТА.А НЕ ДНЕСКА Е БСП-Е НИЕ СМЕ ОТ ТЯХ,УТРЕ Е ГЕРБ-Е НИЕ ЩЕ СМЕ ОТ ТЯХ ДОКАТО НЕ ДОЙДАТ ДРУГИ НА ВЛАСТ.ЕТО ТАКИВА МИСЛЯ ЧЕ СЕЧ НЕ ГИ ЛОВИ.

 26. 26 Профил на Everlast
  *****
  Неутрално

  "Детектор на лъжата, или полиграф. Както в САЩ. "

  Мен ако питаш по добре да ги разпитат с електричесия стол, този детектор на лъжата работи губи много време.

 27. 27 Профил на Гърмян заек
  *****
  Гневно

  Всеки "бизнесмен"(едноок из между хептен кьоравите) който се е опитал да изпрати някое ТИР-че стока за към"белите"страни,пърата, отвратителна и гнусна низост на която бива подложен е ,че по най-просташкия начин,за половин час го научават,че международните икономически отношения започват от тъпия,хилещ се мундир от когото зависи кога и дали ще ти пломбира камиончето .(става дума за износ,за което би трябвало да получиш похвала),представете си на какво си подложен ако трябва да внесеш нещо!
  Виждал съм митничар да се пазари с куфарна търговка която е внесла 10 чифта джапанки и 7-8 якета,дали да му даде 2 или 3 чифта и 1 или 2 от шушляковите якета.

 28. 28 Профил на Предложение
  *****
  Неутрално

  Най-добре е да си внесем и назначим митничари от Германия или Швеицария например.

 29. 29 Профил на мутро-митни4арски виц
  *****
  Неутрално

  един виц от 90 тте години .от времената на ВИС , СИК .
  Взели на работа трима митни4ари и им казали предварително 4е ще остане на работа този който е крал най малко .Попитали Първия - какво си купи след месец работа - казал Ферари (Вън от работа), попитали втория - казал бентли (същоВън), попитали третия - казал Волга , казали му може да останеш , но той не е казал 4е си е купил река волга а не кола волга

 30. 30 Профил на агент на бибероната
  *****
  Неутрално

  добре де, а този прословут догов с краун ейджънтс ще го види ли данъкоплатеца дето плаща масрафа в карая на краищата?! ще излезне ли някой с една статистика и да каже каква е била ползата по ключови показатели от агентите през годините?????

 31. 31 Профил на Гърмян заек
  *****
  Разстроено

  За голямо мое съжаление,уволнените митничари и Бяло Слатинските КАТ-аджии, са единствените представители на Българската държава с които останалите Европейци някога са се запознавали.

 32. 32 Профил на очевидец
  *****
  Неутрално

  Тази вечер се прибрах в Бг от Гърция през Свиленград
  Нямах никакви проблеми на границата ни
  дори митничарите бяха излезли отвън
  Бяха вежливи
  По пътя към къщи видях много проверяващи катаджии
  направо не е за вярване
  и митници и катаджии работят съвестно

 33. 33 Профил на nnn
  *****
  Неутрално

  Тези които останат ще сепроверяват и за лоялност

  Пита се в задачата към кого да е лоялен

 34. 34 Профил на гош
  *****
  Неутрално

  Добре де ама Ваньо Танов няма ли да спре вече да говори за тези базови масла едно и също. Този път поне е спестил информацията че 250 % от пазара на горива е нелегален

 35. 35 Профил на фффф
  *****
  Неутрално

  До коментар [#34] от "гош":в червенобрежкото митническо бюро което почти нищо не върши вече 2 години стоят двама митничари и една секретарка-Питам аз докога тези плазмодии ще седят на въртящите се столове ще играят карти на компютрите и ще взимат грешни пари


 36. 36 Профил на Недолюб
  *****
  Весело

  Поредната смешка в митниците. Ако няма закопчани белезници - нищо няма да се получи. Защо не се монтират камери във всички митници, за да се следи дали се натрупват опашки и дали митничарите се размотават и не искат да работят, ако няма кинти за бърза обработка. Само на митница София има такива камери. След като се редуцира броят на митническите бюра, в малкото останали ще се образуват опашки и те само това чакат - да се размотават и да рекетират - ходене по мъките за фирмите. Вярват си, че си длъжен да плащаш, защото ти обработват документите. Защо държавата им плаща заплати и осигуровки? Те трябва да съдействат на бизнеса, а не да го рекетират. Така е в цяла Европа. Там на митница не се губи много време. Много са жалки. Милионери ти плачат за 20-30 лева. Считат, че фирмите са им длъжни. Когато вземат документи от човек, който прережда опашката, някои направо ти казват: "Виждаш ли, как става работата?"
  Тотални и брутални мерки трябват срещу тях и никакъв компромис, дори и от фирмите. Може ли някой да гарантира, че ако се позвъни в полицията, ДАНС или друга служба, те ще могат да реагират веднага с екип и белязани банкноти.
  Не вярвам на поредните тарикати от ГЕРБ, с големите обещания. Всяко чудо за 3 дни. След това всичко ще бъде преразпределено и всичко ще е по старому. Само чакащите служители на фирмите пред митническите гишета ще си късат нервите. Защо на Аерогара София и двете тоалетни са заключени и са само за служебно ползване от митничарите. Няма места за сядане и клиентите на митницата няма къде да отидат до тоалетна. Защо се направи ремонт на тоалетната на първия етаж и отново е заключена? Всичко се прави с цел тормоз на чакащите по гишетата ......
  Веселбата ГЕРБ продължава

 37. 37 Профил на МИТНИЧАР
  *****
  Гневно

  Недейте така другари !!! Заради някакви си 99 % корумпирани и мързеливи сред нас не трябва да оплювате този 1 % , който си върши съвестно работата !!!

 38. 38 Профил на vic
  *****
  Неутрално

  за рождения ден на един митничар, колегите му го оставили още една смяна на работа...

 39. 39 Профил на keipax
  *****
  Неутрално

  Най-накрая!

  Просто не вярвам, че вече почва да се раздават възмездия!!!

 40. 40 Профил на Лари
  *****
  Неутрално

  Конфликтът на интереси как ще се отчита
  Има такива навързани роднински и други връзки в митниците
  Не виждам как ще ги орежат
  Пример:Главна счетоводителка и племенникът и са в една митница-Свищов
  Какво се прави с далаверите при активното усъвършенстване на стоките=ЖОМА СЕ

 41. 41 Профил на коко
  *****
  Неутрално

  Ще изхвъчат тези които нямат връзки и пари ! Какъв конфликт на интереси ще се гледа само заблуждават хората ако това се гледа бройката ще се изпълни на мига ама нали трябва да изгармят дребните риби като митническите съдружници които са само на 360лв. заплата и не могат да си платят за да останат.И много ми е интересно какъв ще е критерия макар че вече се знаят кои ще си отидат?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK