Трима полицаи са арестувани за рекет на граждани

Трима полицаи от Пето РПУ в София: Митко Величков (началник на група), Йордан Младенов (младши разузнавач) и Милен Миланов (младши разузнавач), са арестувани в сряда за рекет на граждани. Това съобщи на пресконференция днес министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.


Униформените полицаи са задържани в момент на получаване на 2000 лв. в столицата. Рекетът е получен през работно време, когато е следвало да изпълняват служебни задължения и за целта са използвали дори служебен автомобил. Операцията по задържането им, реализирана от дирекция "Вътрешна сигурност" на министерството, е осъществена, след като двама граждани са подали сигнал, че полицейската група ги рекетира. Корумпираните полицаи два пъти са променили мястото на срещата преди предаването на парите. По думите на зам. градския прокурор на София Роман Василев полицаите вероятно са изградили система, която са прилагали предимно на хора с нисък социален статус.


В конкретния случай те са се опитали да манипулират хората, като са им заявили, че ще имат проблеми с полицията и им обещали срещу сумата от 2000 лв. да ги изчистят. Министър Цветанов посочи, че гражданите, подали сигнала, нямат някаква нередна дейност.
В процеса на полицейската проверка по случая в МВР са установили, че единият от служителите - Милен Миланов, е върнат в системата на министерството с конкурс през 2007 г., след като е бил уволнен като служител на Специализирания отряд за борба с тероризма през 1994 г. Тогава е било установено, че работи на договор с ВИС-1. През 2004 г. е регистриран за нанасяне на средна телесна повреда в Сливен. "Учудващо е как този човек е допуснат въобще до конкурс и под чия протекция е станало това", коментира министър Цветанов.


Заради незадоволителната работа в Пето РПУ министърът е подписал освобождаване на неговия временен началник и за овакантеното място ще бъде обявен конкурс.


Генералният комисар на МВР Калин Георгиев съобщи, че при специализирана операция на територията на Хасково и Стара Загора е разкрита група за трафик на крадени луксозни автомобили. При акцията са задържани три лица, две от които са криминално регистрирани, и 18 луксозни автомобила от марките "Мерцедес", БМВ и "Ауди". Част от тях са били откраднати в страни на ЕС, а друга част на територията на страната.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK