Симеон Дянков: Идеите за данъците в доклада за президента са "План Жан Виденов 2"

Симеон Дянков: Идеите за данъците в доклада за президента са "План Жан Виденов 2"

© Георги КожухаровВицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков нарече данъчните предложения в доклада с антикризисни мерки, изготвен от учени по поръчение на президента Георги Първанов, "план Жан Виденов 2".


Пред БНТ вицепремиерът каза, че идеите за промени в данъчната система в доклада ще доведат срив в бюджета на държавата, а икономическата криза ще се удължи поне с 2 години.


"Всяка от шестте мерки е лоша по време на криза, а половината - и извън криза", каза Дянков. Помолен да изброи кои точно предложения той беше характеризирал емоционално преди дни като "малоумни", Дянков отговори, че е малоумно в условията на дефицит да има промяна в данъчната политика. "Всяка промяна ще доведе до срив на приходите и не можем да си го позволим", каза той.
Дянков коментира идеята от доклада за въвеждане на необлагаем минимум от 1000 лв. така: "Веднага хората, които получават 1200 лв. ще се скрият на 999 лв." и продължи, че освен намаляването на бюджетните приходи тази мярка ще доведе до увеличаване на сивата икономика. 1000 лв. необлагаем минимум ще удари бюджета с 2.3 млрд. лв., посочи финансовият министър. Той изрази учудване, че темата за необлагаемия минимум се повдига отново сега, след като именно кабинетът "Станишев" го премахна.


Антикризисната програма на сегашното правителство е разчетена за 9 месеца - до 1 май 2010 г., каза Дянков. Очакваме тогава България да започне да излиза от кризата и това е дата за отчет на 82-те мерки, които сме набелязали, прогнозира той. Според Дянков няколко сектора ще спечелят от кризата - енергетиката - чрез алтернативните енергийни проекти, чиято ефективност най-после ще се разбере, експортноориентираните и иновативните производства. "Досега реално износът е бил на база много енергоемко производство. По данни за август нови сектори започват да определят България навън", каза той.


Шестнайсет държави в ЕС намаляват осигурителните вноски в условията на криза, каза Дянков, помолен да коментира тази планирана мярка на кабинета, която се оспорва от синдикатите. Запитан за изказваните в публичното пространство опасения, че с освободения финансов ресурс работодателите ще "обновят автомобилния си парк" вместо да запазят работни места, Дянков отговори: "В интерес на работодателите е да запазят работниците си, а не да ги съкратят и след време да търсят нови. Тази година със 70% са намалели покупките на луксозни автомобили, така че опасенията, че там ще отидат парите, не се потвърждават".


Дянков отрече и твърдения, че пенсионната възраст ще се увеличи на 68 години, от сегашните 63 за мъжете и 60 за жените. По думите му изравняването на възрастта за пенсиониране на двата пола на 63 г., както вчера обяви министърът на труда Тотю Младенов, е мярка, която ще премахне дискриминацията между мъжете и жените, включително и в икономически план.

Коментари (169)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на фло
  *****
  Неутрално

  Евалата на Дянков почва да ме кефи все повече ! Само така с нагляра Гоце !

 2. 2 Профил на съвет от Горе
  *****
  Неутрално

  Пишман-президента да си гледа лова и да не се бърка в държавните дела! Мога само да го сравня, като консерва от националния резерв от преди 20 години. Да си кротува и ще си изкара мандата гратис. В противен случай, ще засмърди.

 3. 3 Профил на PPP
  *****
  Неутрално

  Само това с пенсионната възраст нещо не ми харесва. За България за мъже средната продължителност на живота е 69 години - за какво да плащам пенсионно осигуряване, ако ще работя до 68?

 4. 4 Профил на бокс
  *****
  Неутрално

  БУФФ още един тупаник
  Гоце е почти в нокаут

 5. 5 Профил на PPP
  *****
  Неутрално

  Извинявам се, той бил отрекъл. Явно още не съм се събудил

 6. 6 Профил на PPP
  *****
  Неутрално

  Извинявам се, той бил отрекъл. Явно още не съм се събудил

 7. 7 Профил на бокс
  *****
  Неутрално

  Към пенсионерите и хората в предпенсионна:
  Пенсионната възраст засега е 63, за инвалиди и по-рано, нали така? Ами като няма млади хора какво да се прави? Едно време си спомням какво се говореше: тая па (една съседка, тогава живеех в Люлин) какво се коти като циганка (имаше 4 деца). Да, ама сега кой да работи за да плаща пенсиите? Сами ще си работите

 8. 8 Профил на А така
  *****
  Неутрално

  А така, Симеоне!
  Бой по червените тикви!
  Те няма да омекнат и няма да се вразумят, ама и друго освен бой не заслужават.

 9. 9 Профил на Някой си!
  *****
  Неутрално

  Това общо взето е материала от І и ІІ курс в икономическите дисциплини в ВУЗ-те! Съвсем нормално е в усолвията на криза да се предприемат мерките, позочени от министър Дянков! Въпроса е защо все още има икономисти, които мислят и действат по принципите плановата икономика?!? А, че мерките на президента са слабо казано малаумни, те са безумни и много популистки, макар, че той самия нарича друг политик за популист!

 10. 10 Профил на ДЖАНТАТА
  *****
  Неутрално

  Много предложения има по възрастовата граница. Защо не се предизвика референдум и да се види какво е положението?

 11. 11 Профил на balada
  balada
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Въпрекир че в началото бяхме леко предубедени към качествата(като министър) на новия министър, действията му показват, че решенията му са адекватни, навременни и премерени.
  Да продължава!!!

 12. 12 Профил на ima6migla
  ima6migla
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гоце да хваща Зорка под ръка и на село , където му е мястото

  ima6migla
 13. 13 Профил на Венци Дончев
  *****
  Неутрално

  Не съм чел плана на Гоце , но като му зная съветниците вероятно не струва. Проблемът на Борисовите хора , че затъват в клопката на заложена им от предишните управници да коментират кое е зле свършено и кое е неправилно.А държавата не може спре и да чака да се напроверяват и ревизират. От идването си на власт правителството е спряло всички обществени плащания към фирми , независимо кои крив и кой прав. Така увеличават в пъти вътрешнофирмената задлъжнялост и рано или късно ще започнат фалити на фирми . Тогава , когато не се внасят ддс, осигуровки , заплати и данък върху тях ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ КОЛКО Е ПРОЦЕНТА ИМ???

 14. 14 Профил на Хесапов
  *****
  Неутрално

  Идиота Гоце да си раздава медалите и да си трае като дупе, какъвто в същност е!

 15. 15 Профил на Фаетон
  *****
  Неутрално

  За яснота бих искал да знам,кои са учените,изготвили доклада за Гоце?"От БАН" е много общо!

 16. 16 Профил на робин худ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "ДЖАНТАТА":

  А защо да не направим референдум дали Доган Станишев Гагаузов Масларова Етем Р Овч Румен Петков Гоце Батко и Братко Николов Стойков Ирена Кръстева Орешарски Цонев трябва да отидат в затвора и да им се конфискува имуществото

 17. 17 Профил на bg
  *****
  Неутрално

  Как така виденов не е в затвора отишал досега

 18. 18 Профил на Joro
  *****
  Неутрално

  Тоя пък се оказа най-големия икономист в света .... мисля, че мерките, които президенството предложи са много по-удачни от тези на Симо .. защото
  1. насочени са към по-голямата част от населението (бедни и средна класа)
  2. насочени са срещу сивата икономика (която някои хора се опитват все повече да леглизират в момента)
  3. Прозрачност
  А това студенче по икономика не можа ли да разбере накрая, че на българия не и трябват икономисти т.е. хора, които гледат в миналото, а ФИНАХСИСТИ - хора, които гледат в бъдещето.
  Нека тоя МАЛОУМНИК да ми посочи каква част от населението осигурява на 1200лв. едно е получаваш - съвсем друго да те осигуряват ..... пълен некъдърник. И в крайна сметка нали това вече е в негото полизрение - да ги оправи тези неща .. или те като полицията работят само по сигнали ....

 19. 19 Профил на Кикето
  *****
  Неутрално

  Тя се разбра,че така няма да стане.Ще трябва да измислят много фин начин да ни излъжат и увеличат възрастовата граница. Голям срам и все с Европата се оправдават.Къде си Волене?Нали мислиш за българския народ?

 20. 20 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  Чак пък "Жан Виденов 2"... В момента данъчната политика е силно дясно, въведена именно от гоцевото отроче. Сега Гоце иска тя да придобие малко по-човешки характер. Но... Дянков няма да изпусне това което държи в момента....

 21. 21 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  И АЗ съм против еднаква пенсионна възраст за мъжете и жените. Кой ще гледа внучетата, господа? В България си има специфики и не бива да се гледа само в паничката на западните ни партнъори. Освен това живеем 10 години по-малко...

 22. 22 Профил на Шаман
  *****
  Неутрално

  Толкова ли е трудно да се разбере ?
  Възрастта я увеличават, понеже няма пари. По този начин, работите още, държавата ви облага и същевремено не ви плаща! Това е бъдещето драги сънародници. Ще работите много, държавате ще ви прибира много. Нали това искате ? Държавата да помогне. Демографията в страната се влошава, а нови емигрантни, които да генерират висока добавена стойност, тук няма да дойдат. Ние не ги искаме даже. Та ние на собствените си образованите и интелигенти сънародници от големите градове им викаме "селяни" в София.

 23. 23 Профил на VB
  *****
  Неутрално

  Гоце откога взе да разбира от публични финанси и икономика???

 24. 24 Профил на Ами като се сетите какво предлага ще помислите
  *****
  Весело

  Популизъм ама хайде да сметнем. Да видим какво предлага Гоце и какво любимецът на форумците дянков
  Примерът на Дянков
  Ако получава 1200 лева ще се скрие на 999.
  Ако получава 1200 лева по данъчната ставка на Гоце данъкът е 20 (двадесет) лева
  По дънъчната ставка на Дянков 120 лв
  Ако укрие дохода от 1200 лв на 999 по данъчната ставка на Гоце крие 20 лв
  Същото крие и по данъчната ставка на Дянков. Т.е. Ако ще лъже и в двата случая печели еднакво.
  Що се отнася до ураджийските форумци вероятно заплатата им е в долната част - до 1000 лв и ако се приеме ставката на Гоце ще носят със 100 лв повече във къщи. Вярно че са джобни пари ама си е 10% увеличение на личния доход.
  Така че това си е популизъм в целта.
  И ако се задълбочи кризата, което си е 100% сигурно и любмия ви Дянков го каза може да преразгледате възгледите си за популизма

 25. 25 Профил на еврореалист
  еврореалист
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Това е номерът - да те накарат сам да влезеш в капана.
  Да се нагърбиш с нещо, което е нереалистично.

  "Гладен вълк и насред село влиза."
 26. 26 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  Ето линк към доклада - прочетете, посмейте се!

  http://www.president.bg/pdf/Doklad2009.pdf

  СВЕТОВНАТА ФИНАНСОВО-ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА И БЪЛГАРИЯ
  (ДОКЛАД ЗА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ)

  © АВТОРСКИ КОЛЕКТИВ

  Ст.н.с. д-р Митко Димитров,
  Икономически институт при БАН
  (ръководител)

  Доц. д-р Маргарита Атанасова,
  УНСС

  Проф. д-р ик.н. Гарабед Минасян,
  Икономически институт при БАН

  Проф. д-р Г. Горчев, д.м.н.,
  Медицински университет, Плевен

  Ст.н.с. д-р Васил Цанов,
  Икономически институт при БАН

  Ст.н.с. д-р Георги Шопов,
  Икономически институт при БАН

  Ст.н.с. д-р Искра Белева,
  Икономически институт при БАН

  Ст.н.с. д-р Искра Христова-
  Балканска, Икономически институт при БАН

  Ст.н.с. д-р Пламен Чипев,
  Икономически институт при БАН

  Ст.н.с. д-р Татяна Хубенова-
  Делисивкова, Икономически институт при БАН

  Д-р Руслан Стефанов, Координатор,
  Икономическа програма, ЦИД

  Доц. д-р Ганчо Ганчев,
  СФ на ЮЗУ

  Доц. д-р Иванка Петкова,
  СФ на ТУ – София и ИИП

  Доц. д-р Любомир Христов
  Доц. д-р Мариела Ненова,
  БНБ

  Доц. д-р Стефан Петранов,
  СФ на СУ “Кл.Охридски”

  Доц. д-р Стоян Александров,
  УНСС

  Гл.ас. д-р Ралица Ганева,
  СФ на СУ “Кл.Охридски”

 27. 27 Профил на Мерки
  *****
  Неутрално

  Аз пък предлагам тотално съкращение в държавните институции,премахване на социалните помощи за безработни и преминаване здравохранението на самоиздръжка.

 28. 28 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  До коментар [#27] от "Мерки":

  Да, ама неееее.....
  В Доклада има нещо съвсем друго (през Блога за икономика)
  http://ikonomika.org


  - най-фрапиращо, обаче, е следното твърдение:

  "ако има неефективно работещи институции,
  не може да има ниски данъци"

  т.е. твърди се, че трябва да възнаградим чиновниците за тяхната неефективност?!?

 29. 29 Профил на хи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#18] от "Joro":

  Гошо,

  нещо си се объркал май.... какво искаш да кажеш?

  Че не траябва да се стимулира изсветляването на сивата икономика (т.е оборотите да излязат на светло и да се плащат данъци върху тях)?

  Ако твърдиш, че всички се водят на заплати под 1000 лева - кой ще плаща данъци, ако това стане необлагаем минимум?

  Ти живееш в миналото - като си мислиш, че първо трябва да се помисли за бедните.

  Да, трябва да се мисли за бедните, но първо трябва за богатите - те са хората, които теглят икономиката напред. И кагото богатите са добре, тогава има и за бедните и за болните и т.н. (от данъците и работните места, които осигуряват богатите). Ако няма кой да осигурява работни места и пари - просто няма откъде да се вземе и да се даде на бедните.

 30. 30 Профил на Joro
  *****
  Неутрално

  До коментар [#29] от "хи":

  Ама ти като си МИЖИТУРКА и дори името ти е страх да си напичеш - да вземем един зам. министър да те направим .... само един 1 въпрос колко ти е заплатата и на колко се осигуряваш?

 31. 31 Профил на Софиянец
  *****
  Неутрално

  Да наречеш група учени малоумни е най-малкото невъзпитано. В случая се засяга и самият премиер който е с докторат. Обикновенно чуждото мнение се оборва с факти. Да незабравяме, че и в Европа четат какво говорят нашите министри.

 32. 32 Профил на Фаетон
  *****
  Неутрално

  До коментар [#26] от "Музар":

  Благодаря!

  Нещата ми стават по-ясни!

 33. 33 Профил на Планинският козел
  *****
  Неутрално

  Каквото и да прави Гоце, бетонната му глава не може да роди нищо повече от някакви социалистически фантасмагории.

  По важното е другото: ЗАЩО ЧАК СЕГА СЕ ОБАЖДА ГОЦЕ, ПРО НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО?
  Отговорът е пределно ясен - при управлението на неговата рожба, тройната коалиция, всичко беше беше "наред" и нямаше нужда от неговата намеса.

 34. 34 Профил на хи...хи...хи...
  *****
  Неутрално

  Хванали сме се на бас в икономическия и-т при БАН- Как ще завърши Симеон Дянков "велики"?

 35. 35 Профил на Предлагам
  *****
  Неутрално

  да се премахне дискриминацията между мъжете и жените като се изравни възрастовата граница на мъжете със жените - 60 г.така ще се осводят работни места за младите, енергични и по-способни хора. Това да се отнася и за държавната администрация.

 36. 36 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Бой по Гоце!
  Но трябва и намаляване на ДДС до 15% и приватизиране на пенсионната система.

 37. 37 Профил на справеливо
  *****
  Неутрално

  Прогресивното подоходно облагане се прилага във всички нормални страни от ЕС / без България, Румъния и Словакия/. Това е социално справедливо и в интерес на държавата и обществото. Да наречеш данъчната политиката на ЕС "малоумна" е смешно.
  Това, че не е време при криза да се променя данъчната система е съвсем друг въпрос.

 38. 38 Профил на дискриминиран пенсионер !
  *****
  Гневно

  що не ги намалите годините от 63 на 60 като било дискриминацията между мъжете и жените или най малкото средна стойност 61,5 ! лъжлив попикльовец ...! а вашия План Сик&Вис 2 ли се казва ?!

 39. 39 Профил на от Пловдив
  *****
  Неутрално

  Симо..... ти на Жан Виденов чантата не можеш да му носиш.

 40. 40 Профил на хи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#30] от "Joro":

  Недей да дрънкаш за неща, които не знаеш.

  Осигуравям се на пълния си доход, като според параметрите, цитирани в доклада трябва да съм богат човек (аз не се смятам за тъкав, обаче).

  Не си пиша името, защото не искам с изказването си да ангажирам хората, за които работя, и то да се тълкува като тяхно изказване.

 41. 41 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Браво на Министъра!
  не си спестявай емоционалните оценки за работата и умствения капацитет на долната комунистическа измет!

  разбира се, че са малоумници. те ако бяха умни хора щяха ли да са комунисти?!? долна крадлива пасмина са и като такава трябва да изкарат остатъка от живота си в килия в затвор. заедно със своите крадливи семейства!

  РЕФОРМИ !
 42. 42 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#31] от "Софиянец":

  напълно съм съгласен, че да наречеш група учени "малоумници" е липса на възпитание, изпускане на нервите и куп други признаци на лошо обществено поведение за държавник.

  нека не забравяме обаче, че тази група не са нито учени, нито кадърни хора, нито успешни хора в своята област. те са една пасмина долни комунистически лъжци, които с елементарни аргументи опитват да прокарат някакви странни планове за неща, които не разбират?!?

  ерго, тия "протекторати" на Ейджънт Гоцько са пълни профани. и малоумници, разбира се...

  РЕФОРМИ !
 43. 43 Профил на Полека
  *****
  Неутрално

  Чужденец, който пипне българките до пенсия не стига. И по пъргави имаше.

 44. 44 Профил на хи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#37] от "справеливо":

  В държави, в които капитализма се развива от 200 години има прогресивно облагане. Там в продължение на много години капиталите са излизали на светло и със сиггурност са имали периоди като нашия в момента (само, че преди 70 - 80 г.).

  След като веднъж капиталистите се възпитат, да правят всичко по законния начин и държавата започне да защитава интересите им (в смисъл полиция, съд и т.н. да са предвидими и да работят по ясни правила), тогава можеш постепенно да им вдигаш данъците.

  Но в момент, в който те нямат голямо доверие в държавата и съществува риск утре нещата да се обърнат на 180 градуса - никой не е щастлив да плаща на такава държава.

  Това може да се проследи във всяка стара демокрация.

 45. 45 Профил на Музар
  *****
  Гневно

  Без да коментирам същността, но в Предговора на Доклада (с. 6) е написано:

  Този доклад е четвъртият поред „Доклад за Президента на Република България”, с който се продължава традицията периодично да се обсъждат важни социално-икономически проблеми на страната. Предполагам, че вече е известно на всички, но въпреки това сме длъжни да го кажем още веднъж, че това е доклад за Президента, а не е доклад на Президента или на неговата администрация.

  [Внимание!]

  В този смисъл отговорност за мненията, изводите и предложенията в този доклад носят неговите автори.


  Коментирам:

  Освен изброяването на 3-та страница на авторите, никъде из доклада не става ясно кой какво точно е казал и всъщност за какво поема отговорност = Колективна безотговорност!

 46. 46 Профил на Габи
  *****
  Неутрално

  Нищо толкова страшно не виждам в предложенията. А с частта за облагане на големи наследства се съгласявам напълно.

 47. 47 Профил на алоо господа
  *****
  Неутрално

  г-н Дянков имате ли съпруга?А майка ви какво мисли за пенсионните промени? Попитайте я!Мерките са убиство за възрастните,защото никой не иска на работа дори 50 годишни .Например представяте ли си 60 или 63 годишна жена корабен инженер да се качва на площадките на мачтите или на крановете по палубата или 63 годишна детска учителка да гледавсеки ден 30 деца? (това са групите в големите градове,което си е друга тема...)Затова мерките ви са убииство за възрастните .Няма пари ,ееее ами че бръкнете най на края в джобовете на крадлъовците ,защото ние ВАШИТЕ майки и бащи сме си заслужили по достойни старини иии сме дали на това племе в пъти повече от това ,което ще изядем с пенсиите си!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

 48. 48 Профил на да бе да
  *****
  Неутрално

  Щото неговите са много умни , ако непутат грасува с чежда карта, 200 лева глоба, Такава глоба няма и на най малката пиклива фирма....ако забравиш да попадеш и най кирливата декларация почват от 500. Като едното е умишлено деяние, другото не .

 49. 49 Профил на bat johnny
  bat johnny
  Рейтинг: 406 Неутрално

  За големите експерти които ненавиждат Дяков, давам прост пример.

  Да речем че се въведе минимален праг от 1000лв. Правим съпоставка между двама човека, които са се облагали досега съответно на 500 и на 1500 лв.
  Първият спира да плаща данъци и държават олеква с 50 лева, но неговата покупвателна способност се вдига с 50лв.
  Вторият който досега е плащал 150лв данък, започва да плаща 300. (тук правим важното допускане че човека е съвестен и няма да тръгне да укрива доход за да падне под 1000!) И следоватлено покупвателната способност пада с 150 лв.

  И какво се получава - държавната хазна е напред със 100 лв, но потреблението на пазьара се свива със 100лв. Това в нормални времена и развита икономика е напълно допустимо. Но по време на криза, и в икономика която се опитва бързо да расте е абсолютно малоумно!!! Защото по този начин допълнително свиваме потреблението, което кризата вече е свела до минимум. А това е доказано пагубно!

  Хайде образовайте се малко по макроикономика и прочетете за Голямата Депресия преди много да ви знаят човките.

  Дюнери пробирам, ЕГН-та си набирам....
 50. 50 Профил на Справедливо
  *****
  Неутрално

  До 44 / хи /.

  Правилно и логично расъждавате, но не отчитате, че сме в ЕС. Това означава, че сме приели духът и правилата на този съюз.
  Това, че временно олигарсите, крадците и разбойниците у нас налагат свойте закони не означава, че са справеливи и в духа на ЕС. Не виждате ли с какво снисхождениеи омерзение ни гледа цивилизованият свят? Не четете ли докладите им ?

 51. 51 Профил на Joro
  *****
  Неутрално

  До коментар [#40] от "хи":

  За разлика от теб не "дрънкам" - а щом работиш за хора - наистина не си богат .... успех следващите 3 години ... дано те държат още на работа и по-важно дано да не работиш при тях като икономист ... защото нивото ти е доста ниско в тази област!

 52. 52 Профил на med
  *****
  Неутрално

  Малко пресилено ги нарича "малоумни" тези мерки. Цялата работа ми прилича на политическа игра и постоянно изхвърляне в изказванията. Дали стават или не мерките и на президента, и на Дянков, зависи много от гледната точка и от способността да се предвиждат декствията на икономическите субекти. Например не съм сигурен, че Дянков познава достатъчно добре българските работодатели и техният "велик" мениджърски потенциал, за да се каже със сигурност, че няма да си обновят автомобилния парк с намаляването на осигурителните вноски (надявам се разбира се, да не стане така). Иначе съм съгласен, че хората с 1200 ще се скрият на 999, но подоходното облагане с минимална сума си е по-справедлива данъчна политика и по-нататък ще е добре да го преразледат.
  Президентът обаче действа изцяло политически и популистки и затова може би дразни много Дянков и правителството като цяло. Вижда, че остава в изолация и никой не го бръсне за нищо, и се опитва да си възвърне позиции като прави неща, които изобщо не са негова работа...

 53. 53 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#18] от "Joro":

  Дянков го е казал съвсем ясно:
  "Дянков отговори, че е малоумно в условията на дефицит да има промяна в данъчната политика. "Всяка промяна ще доведе до срив на приходите и не можем да си го позволим", каза той."
  Не съм въодушевен от това, че няма необлагаем минимум, защото имам около 1200 лв. годишен доход (от които 120 трябва да харижа на бездънния държавен джоб), но се надявам това да бъде коригирано след изживяване на кризата.
  Явно сега бюджетът разчита на събиране на средства от хората с по-ниски доходи, защото те по-лесно се събират, отколкото от мутрите "без доходи", но с къщи-палати и скъпи коли...

  Post tenebras spero lucem
 54. 54 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1438 Любопитно

  Идеите му твърде смели...
  От него нищо хубаво
  още не сме видели!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 55. 55 Профил на Съдията
  *****
  Неутрално

  Идеите,каквито и да са те не могат да доведат до срив в бюджета,както казва СД.Засега и аз съм против смяната на плоския данък с прогресивноподоходен,но това не значи,че различни идеи не могат да се дискутират от учени и експерти.Ми тогава да не се обсъжда и коментира нищо в БГ.Изглежда натам вървят работите в "демократичното" управление на държавата-влизаш при началника /ББ или СД/ със собствени идеи и излизаш с идеите на началника.При това, доколкото стана ясно от шумотевицата, в този доклад на учени-експерти ,джангъра се вдигна, единствено заради това,че един от тях си е казал личното мнение,с което мнозинството не са били съгласни изобщо.А вдоклада на учените има и много други неща.При това,като е ресорен министър СД,да не се изживява като единствения икономист в държавата.Като не му харесва една идея или предложение-да не ги приема,той си носи ресорната отговорност.А мястото на обсъждане на всякакви идеи е на дискусиите със специалисти,а не с ругатни в интервюта по масмедиите.СД да не слиза до нивото на примитивните форумаджии,които не си харесват президента и само чакат поводи/в повечето случаи измислени от болното им въображение/за да плюят по Георги Първанов.Да му мисли и той/СД/ и ББ,ако случайно някога изрекат нещо добро за президента.Същите тъпунгери имат храчки и за тях.

 56. 56 Профил на бля бля
  *****
  Неутрално

  Дянков да си фаща пътя и да си ходи в това недоразумение Световна Банка . И там ще иде, щото никъде другаде не го щат.

 57. 57 Профил на mmk
  *****
  Неутрално
 58. 58 Профил на sas
  *****
  Неутрално

  Този доклад е безумие. Не са безумие толкова мерките в него, колкото абсолютното безхаберие какво ще произлезе от него на писалите го. Хем се събрали 25 човека, хем не били съгласни по това, което предлагат, ама си го написали. Представете си преди години как е вървял този процес. Те пишат глупости, на който над 80% от пишещите не са съгласни, след което ги дават на хората с власт да вземат решение, и въобще не ги интересува. Никакви доклади повече от БАН, докато БАН не се научат, че като правят такива неща трябва да мислят за тази държава, не да отбиват номера с по 200 реда на човек за хонорар.

 59. 59 Профил на med
  *****
  Неутрално

  До коментар [#49] от "bat johnny":

  да, ама не трябва ли да се пресметне и колко души се облагат на 500 и колко на 1500, защото имам предположения, че първите са много повече. струва ми се, че всеки прави хипотетични сметки от собствената камнабария..

 60. 60 Профил на ДДД
  *****
  Неутрално

  Кога "президентът" ще разбере, че света се променя и "старите мутри" не са това, което бяха ?!

  Подкрепям Дянков, макар че може да бъде и по-строг! Партньорите в дебата, ако така може да се нарече малоумщината на "Вторанов", целят единствено да изнервят обстановката. До кога ?!

 61. 61 Профил на Ойчо - Терминаторът
  *****
  Неутрално

  Забелязахте ли как свика съвет по въпросите за енергетикета, когато нещата там са по-скоро предмет на проверки, отколкото на фундаментални проблеми.
  Но проблемите в образование, да не говорим за здравеоопазване си стоят. Първанов не събра съвета за тях, нали?

 62. 62 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Запозах се с един български преподавател (по маркетинг), който твърдеше, че видете ли ако той бил добър и разбирал от материята, щял да работи за (западни) частни фирми, а не да "гние" в българските академични кръгове

  Може би това правило важи и за гореизброените светила от БАН.

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 63. 63 Профил на Paradox
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "ima6migla":
  Абе той да хване Зорка под ръка, ама Зорка дали ще иска, че онзи иззеба де що има секретарка и продажна журналистка.

 64. 64 Профил на препоръка
  *****
  Неутрално

  Колектива учени загуби много от това, че доклада излиза от името на Първанов. Иначе много от предложенията са добри и икономически целесъобразни. Това, че някои от тях не се връзват с времето на кризата не означава, че са грешни.
  Г-да Учени, не замесвайте политици във Вашите научни разработки,защото е във вреда на разработката, колкото й добра да е тя .

 65. 65 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#34] от "хи...хи...хи...":

  а бе вие, портиерчетата в института към БАН нямате ли си друга работа (белот, сантасе, черен петър, клюки, инсинуации, доклади, доноси, далаверки, ведомствени сандвичи), ами си занимавате малките дебелокори тикви с непосилни задачи?

  РЕФОРМИ !
 66. 66 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  До коментар [#59] от "med":

  Аджък, де! А не трябваше ли това да го направят великите учЕни?!?

  В доклада предложението е просто "вметнато" и нивата са "примерни" (с. 126 физическа, 121 по вътрешната номерация).
  Подточката е: 4. Фискална и данъчна политика.

  Т.е. , med, абсолютно хипотетични са сметките на конкретния автор, но неизвестно кой точно от изброените в Доклада.

 67. 67 Профил на 412 deforce
  *****
  Неутрално

  Аз се чудя защо му дават трибуна на тоя мухъл гоце и "мерките" му защо въобще защо се коментират. Да го оставят да се наиграе си похачат парите по пр и скоропостижно да попривърши. Тоя е персона нонграта в цяла Европа.

 68. 68 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#64] от "препоръка":

  това, че някои от препоръките/мерките не се връзвали с времето на кризата не означавало, че са грешни.

  ами тогава тоя доклад трябваше да се кръсти:
  "сборник с мерки"
  или псевдо-енциклопедия на всеизвестните икономически мерки...

  и Агент Гоцько може да си го използва в тоалетната.
  зер правоъгълни парчета (10см х 18см) от Работническо дело в президентската тоалетна липсват.

  аман от малоумни комунистически подлоги!
  вън!

  РЕФОРМИ !
 69. 69 Профил на наивник
  *****
  Неутрално

  Нека Дянков коментира следното:"Лидерите на ЕС ще искат премахване на безрасъдно големите бонуси за банкерите"
  Горна граница над която данъкът расте до 90% така Обама се оправи с лакомите Бордоваци!
  Горна граница трябва да има, а не ние данъкоплатците да наливаме в нечии джобове!

 70. 70 Профил на УЛАФ
  УЛАФ
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Изобщо тази програма на Първанов се оказа буря в чаша вода. Сигурно е напълно прав Дянков да я нарече малоумна работа - нали е правена от икономисти от БАН, комуняги, дето половината са с единия крак в гроба, с другия в пенсията и едва ли някога са имали досег с икономиката освен теоретичен.

 71. 71 Профил на Zdravko
  *****
  Неутрално

  Малко пояснения към коментара на Joro:

  1.Необлагаем минимум се отнася за годишна база.
  2. На България и трябват точно такъв тип икономисти - съветник на държавно ниво за антикризисни политики, с много богат опит. Нямам нищо против финансистите, но в случая няма да са от полза.
  3. Никъде в историята не съм чел държава по време на криза да се стабилизира със социална политика, не че тя трябва да се загърби, но неможе да е водеща.
  4. Няма нищо лошо сивата икономика да излезе на светло - те така или иначе са "сиви", поне държавата да печели от събирането на данъци от тях.
  5. Що се отнася за прозрачноста........няма да коментирам.
  Само ще добавя, че Президента и обкръжението му най-малко имат право да засягат тази тема.

 72. 72 Профил на Appalachian to Bulgarians
  *****
  Неутрално

  Както се готвят пенсиите може да се премахнат един ден!
  Ако увеличават годините за пенсиониране на 68 то при тези храни които супермаркетите ви предлагат все повече и повече хора няма да достигат и до 65 а тези които ще преминат границата ще са много малко със също така увредено здраве.
  Първото с което трябва да се направи от правителството е
  надзор над предлаганите хранителни продукти като месата и млечните продукти и зеленчуците.
  Това което е сега не може да продължава да се тровите един друг да оставим това че и туристите ще ви отбягват така също!

 73. 73 Профил на УЛАФ
  УЛАФ
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#72] от "Appalachian to Bulgarians":

  Божичко, то вие в САЩ ядете толкова екологично чисти храни, генномодифицирани лайна и пиете вода, бъкана с химии, че ти си седнал тук акъл да даваш. Стой си там, където си и давай акъл на тамошния селски кмет.

 74. 74 Профил на Lambo
  *****
  Неутрално

  Какво ще стане, ако вдигнат пенсионната възраст,
  най-малко на 65 години за двата пола, , както се готвят:

  http://lambo.blog.bg/politika/2009/09/17/pensii-jy-davyt-ama-na-onia-sviat.399168

 75. 75 Профил на СПРАВЕДЛИВОСТ
  *****
  Неутрално

  Например в Австралия ако имаш доходи извън пенсията границата не знам не взоимат пенсия.Милионерите а може би стохилядниците не взимат пенсия.

 76. 76 Профил на Комунистите
  *****
  Неутрално

  Социалистите-бивши комунисти още повече ще захапят Дянков след това изказване. И без това им се превърна враг номер №1 на всички социалисти в България. Както я е подкарал реформатора Дянков ще е новия любимец на червената аудитория след Иван Костов!
  Най-накрая. Ккато се казва доживяхме за истински реформатори!

 77. 77 Профил на справедливост
  *****
  Неутрално

  До коментар [#55] от "Съдията":

  няма нищо лошо в дискусия само че на Гоце Гьонсуратов първанов подбудите са му да се пречи ,създава шум и отвличане на вниманието.Къде къде по важно е да се спаси България от лапите на комунистическата олигархия.

 78. 78 Профил на БАН са на хранилка
  *****
  Неутрално

  Така наречените учени от БАН са на държавна хранилка от десетки години!!! Тия хора една фирма не са управлявали и ако им дадат мениджърски пост ще я фалират за по-малко от 6месеца! Сори но това е истината!

 79. 79 Профил на aha
  *****
  Неутрално

  Както по горе е описано, целта на тия минжитурки от БАН е да вдигнат глас и да създадат суматоха. Тези глупости се превеждат на много езици и хора които биха инвестирали в България ще помислят 2 пъти дали да го правят с администрация която променя данъчната политика 2 пъти за 2 години. Кой има за цел България да не успее, можете да си отговорите сами. А по специално за доклада, никой не би го сметнал за глупост ако беше написно в някой учебник или прогноза за след 30 години например. Министър Дянков няма друг избор освен да се изкаже крайно негативно за прилагане на доклада сега.

  И най-вече, писна ми от социални експериментатори. Най-бедната държава в Европа сме заради такива експерименти!! Експериментаторите да пишат статии, които се оценяват за написаното, а не заради това че са предназанчени за президента.

 80. 80 Профил на справедливост
  *****
  Неутрално

  До коментар [#55] от "Съдията":
  Та подбудите на Гъонсуратът Авджия е да се насочи общественото внимание на грешното място.Кризата ще се реши с откриване на нови раб.места:инфраструктура,слско стопанство.

 81. 81 Профил на NO2ID
  *****
  Неутрално

  да живее световната банка и приятелството с братския ес и всички "цивилизационни" и демократични общества. предлагам да започваме да работим от 5 годишни до края на живота си . всеки час работа - пирон в ковчега на световната криза.....

 82. 82 Профил на BG
  *****
  Неутрално

  Как така виденов не е отишьл в затвора досега

 83. 83 Профил на справедливост
  *****
  Неутрално

  Та България е в опасност и трябва скоростно да се изтръгне от лапите на комунистите и техния продукт бандитите създадени веднага след встъпването на власт на Филип Димитров от КГБ и ДС.

 84. 84 Профил на Appalachian to Bulgarians
  *****
  Любопитно

  До коментар [#73] от "УЛАФ":

  Улаф , яж си боклуците тогава и не се оплаквай от стомашно чревни и сърдечни заболявания. Само старата ви кайма (кой знае колко стара може и година ако не две) има изклучително висок коефициент на животиска мас кято освен висок колестерол предизвиква и диабет.

 85. 85 Профил на справедливост
  *****
  Неутрално

  За мен икономиката не е наука,а вероятност за поведение на група хора.,т.ч.с кризата нищо никой не знае,а се навъдиха много лъжепророци.

 86. 86 Профил на справедливост
  *****
  Неутрално

  Ако икономиката беше наука нямаше да има кризи.

 87. 87 Профил на справедливост
  *****
  Неутрално

  Защо 1-во необходимо и достатъно условие е да се изтръгнем от лапите на бандо-комунистите.Защото иначе ще си бъдем във вечна криза за каквото се сетиш,т.ч.мерките взети няма да проработят за Бълагария ,а за бандо комунистите.

 88. 88 Профил на Абе хора
  *****
  Неутрално

  ......не разбрахте ли че тия ретро идеи извадени от гардероба бяха с цел да се подготви терена на социалиста Първанов към завръщането му в БСП!! Мандата му изтича януари 2011 тоест след по-малко от година и половина. Това е простичката истина!

 89. 89 Профил на Eмил
  *****
  Неутрално

  Ако по-рано имах някакви съмнения , че С.Дянков е малоумник , то вече нямам никави! Жалко за България с такъв Кабинет!

 90. 90 Профил на ЛАМБО
  *****
  Неутрално

  До всички "ДЕСНИ" и "АНТИ-КОМУНИСТИ"

  Не разбрахте ли че в БГ няма комунисти и фашисти,
  има само бедни и богати ?!
  Не ви ли увряха зелените тикви най-после ?!

  Става въпрос за много просто нещо ...
  Бели роби работили и плащали по 30 - 40 години за пенсия,
  няма да получат пенсия при 68-70 годишен праг,
  и държавата ще им (ВИ) прибере паричките ...

  С които пари ще хрантути от раждане до гроб "трайно-безработни" циганьори и безбройните им чааавета
  САМИ СИ КОПАЕТЕ ГРОБА С ТЕЗИ ПРИКАЗКИ

  http://lambo.blog.bg/politika/2009/09/17/pensii-jy-davyt-ama-na-onia-sviat.399168

 91. 91 Профил на ЕВАЛА на ДЯНКОВ
  *****
  Неутрално

  Най-накрая икономист реформатор в България. Доживяхме. Надявъм се наиситна да направят здравната реформа и да спрат течовете. Връзката на НАП и бензиностанциите дето 20години никой не смееше да направи Дянков я подписа на втория месец! Евала бе мен. Продължавай в същия дух и мачкай социалистите. Те това заслужават!

 92. 92 Профил на A
  *****
  Неутрално

  Първо след 9 септември 1944 хванаха младите тогава на бригади да строят социализма и така си отиде до край докато той се разпадне. Строиха какво ли не безплатно !
  Всичките тези (бригадири)могат да съдят днес за заплащане на техния труд след толкова години! Затова си има международен съд.
  Евреите осъдиха почти всяка стара немска компания оперирала през войната и стигнаха дори и до швейцарските банки които им платиха също милиарди $$$$$$$$$$$$$

 93. 93 Профил на баба Тонка
  *****
  Неутрално

  Този май не е президент на българите,а на БСП и ДПС!!!!????

 94. 94 Профил на Хронично
  *****
  Разстроено

  е какъв реформатор е тоя вдига възраста за пенсия- посмъртно и спират предплатените карти за тел. ако не си дадеш егн то ! е от икономии на пенсии и социални ли ще пълниме бюджета? амнистираме крадците дето окрадоха фондовете и договорки с богаташите да не си плащат данъците ! КАКВО НАПРАВИХТЕ ЗА ГРАЖДАНИТЕ ДО СЕГА Г-Н Дянков ???

 95. 95 Профил на демократ
  *****
  Неутрално

  И аз не разбирам рева на социалистите. Четири години управляваха и се видя докъде докараха страната! Да сотавят поне една година на десницата и ако тя не се справи тогава да критикуват! Ама агент Гоце да ми пуска доноси в сайта на президенството е най-малкото некоректно! Независимо като какъв се готви да бъде!

 96. 96 Профил на демократ
  *****
  Неутрално

  Този май не е президент на българите,а на БСП и ДПС!!!!????

  Ами те го избраха!

  КАКВО НАПРАВИХТЕ ЗА ГРАЖДАНИТЕ ДО СЕГА Г-Н Дянков ???

  С един подпис спести стотици милиони левове. Нещо което 20години на финансовите министри им замръзваше химикалката да направят! А именно свръзката от 1октомври на НАП и бензиностанциите. А за връзката НАП-митници там генерал Ваньо Танов да говори!

 97. 97 Профил на младеж
  *****
  Неутрално

  И аз не разбирам рева на социалистите. Четири години управляваха и се видя докъде докараха страната! Да сотавят поне една година на десницата и ако тя не се справи тогава да критикуват! Ама агент Гоце да ми пуска доноси в сайта на президенството е най-малкото некоректно! Независимо като какъв се готви да бъде!

  Младеж социалистите не са хорар, а олигофрени. Не очаквай от тях да са логични и да мислят! Виж тия в БАН и ще се увериш!

 98. 98 Профил на Комунистически Остатъци
  *****
  Неутрално

  прав си # 88 усилено работят за връщането на БСП на власт с лансиране на малоумни идеии против гражданите и амнистиране на престъпниците! един осъден няма! жалка работа ... а костов мръсника нали щеше да приеме закон за Лустрация на ДС Агентите? и той работиусилено за амнистирането и защитата на комунистите Гоце и Сергей видя се явно - направо ме е яд че се подлъгах да гласувам за СК !

 99. 99 Профил на СПРАВЕДЛИВОСТ
  *****
  Неутрално

  мИЛИ БРАТЯ И СЕСТРИ ОТ ФОРУМА НЕКА СЕ ПОЗДРАВИМ ЗА 1-ВИЯ УСПЕХ -ЗАБЕЛЯЗАХТЕ ЛИ ЧЕ РЕТРОГРАДНИТЕ КОМУНИСТИ НАМАЛЯВАТ ВЪВ ФОРУМА МОЖЕ ПЪК ДА ИМ Е СВЕТНАЛО.

 100. 100 Профил на СПРАВЕДЛИВОСТ
  *****
  Неутрално

  БЪДЕТЕ БУДНИ ЗАЩОТО ЗА МЕН ПАРТИЯ Е МРЪСНА ДУМА.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK