Масови нарушения в търговете със земеделска земя

Масови нарушения в търговете със земеделска земя

© Цветелина АнгеловаТърговете за отдаване под наем на земя от държавния поземлен фонд са правени при пълна непрозрачност, незаконно са сключвани договори с нерегистрирани земеделски производители, липсват санкции и срещу неплащане на таксите за наем. Констатациите са на одиторите от Сметната палата, които са проверили дейността на дирекция "Земеделие" за периода от началото на 2005 до края на 2007 г.


Дирекцията е на подчинение на министъра на земеделието и контролира управлението на Държавния поземлен фонд (ДПФ). Освен предоставянето на държавни земи под наем, фондът отговаря още за замяната или продажби на терени, за безвъзмездното отдаване на имоти за ползване от научни институти и училища и др.


Одиторите са установили, че при търговете е липсвало конкуренция, явявал се е само по един кандидат, който е печелел при възможно най-ниската цена в ущърб на държавата. Самите тарифи не са били актуализирани от 2003 г., в резултат на което приходите от наем са били доста под пазарните цени, сочат одиторите.
До търговете са били допускани и кандидати, които не са представяли необходимите документи. Посочен е конкретен случай в Ловешко, където кандидатът първоначално е бил върнат заради липсата на отделни заявки за исканите от имоти, но комисията е сключила 5-годишен договор за наем с него, въпреки че той не е представил нужните заявки. Затова от Сметната палата настояват за спешни мерки срещу неправомерното ползване на земи от държавния фонд


Нарушения са засечени също и при продажбата и замяната на земи, като в повечето случаи липсва последващ контрол. Не са водени и редовни отчети на плащанията по договорите, което се е отразила на приходите от сделките, сочат още проверките. Сред препоръките на палата са да се осигури гласност и прозрачност на търговете, както и цялостен контрол при отдаването на държавните земи.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK