Парламентът отхвърли отчета на Комисията за финансов надзор

Иван Костов<br />

© Асен Тонев

Иван КостовПарламентът не прие отчета за дейността на Комисията за финансов надзор (КФН) за миналата година. Според съпредседателя на "Синята коалиция" Иван Костов това може да бъде основание да бъде сменено ръководството на комисията. Това коментира той пред журналисти в кулоарите на парламента.


Попитан дали десният съюз ще предприеме такива стъпки, Костов каза, че това политическо решение може да бъде взето от управляващите.


Решението на парламента да не приеме отчета на КФН Костов свърза със събитие от миналата година, когато по негова покана в парламента беше изслушан бившият председател на комисията Апостол Апостолов за състоянието на пенсионните фондове в условията на настъпващата криза. По думите му тогава е обещано да станат известни загубите за пенсионните фондове в годишния отчет, но в него такива липсват.
Костов разкритикува комисията, че не е алармирала навреме за настъпващата криза и не е предложила законодателни мерки в тази посока.


От ГЕРБ посочиха, че комисията не работи достатъчно и добре и затова не са подкрепили отчета й. Според тях е редно сега да се обяви, че не одобряват работата й, отколкото чак при обсъждане на евентуална нейна оптимизация. Представителите на мнозинството разкритикуваха комисията и за това, че тя се дотира от държавата с голям бюджет, а стойността на наложените от нея глоби е в пъти по-ниска.Комисията за финансов надзор е наложила глоби за 2 293 000 лева през 2008 г., каза заместник-председателят на комисията Ралица Агайн по време на дискусията в парламента по доклада на КФН за 2008 г. Тя посочи, че голяма част от санкциите - над 1 600 000 лева, са наложени на застрахователните дружества заради ненавременно представяне на отчета за сключените застраховки "Гражданска отговорност". Това се отразява на общия обхват на застраховката, за която има определени европейски изисквания, а и върху възможностите на МВР да налагат санкции на пътя.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dss3193
  dss3193
  Рейтинг: 395 Весело

  Къде сте учили?

  Решението на парламента да не приеме отчета на КФН Костов свърза със събитие от миналата година, когато по негова покана в парламента беше изслушан бившият председател на комисията Апостол Апостолов за състоянишето на пенсионните фондове вусловията на настъпващата криза. По думите му тогва е обещано да станат известни загубите за пенсионните фондовев годишния отчет, но в него такива липсват.

 2. 2 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Евалата!
  Крайно време е Ралица Агайн която делеше пачките с Желев и Алекси Петров да бъде отстранена!
  Пенсионните фондове се разграбват вече 3 година и няма никакво отношение. Със застраховките е същото - законова мафия и то точно защото тия дебили като Агайн я покриват

  The biggest risk in life is not taking one.
 3. 3 Профил на Kaloyancho
  *****
  Неутрално

  Съвет от Ваш читател: в статиите често има правописни грешки. Може би програмата ви за корекция не работи, незнам. Но вестник с такива сериозни претенции не би трябвало да допуска такива неща, действат разсейващо на читателя.

 4. 4 Профил на Добри Божилов
  Добри Божилов
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Без да коментирам качествата на сегашната комисия, доколкото не ги познавам, но ако ГЕРБ си намери схеми да смени всички мандатни органи в държавата, това ще е доста зле за международния имидж на страната. Отстрани ще изглеждаме като бананова република, в която няма никаква предвидимост и поредният "ел президенте" установява тотална власт. И така до следващия "ел президенте"...

  www.dobribozhilov.com
 5. 5 Профил на Трифон
  *****
  Неутрално

  Време е тази комисия да се закрие и към финансовото министерство да има дирекция с такива функции. Да не говорим, че членовете на тази комисия с едно изключение Професора, са напълно некомпетентни по въпросите. Целият състав да се смени.

 6. 6 Профил на Nawytre
  *****
  Неутрално

  Само да кажа че сегашният шеф на КФН, Петър Чобанов, макар и назначен през май тази година от предишното правителство, е много добър специалист и ще е жалко да го сменят заради това, което Апостолов и другите политически назначения на заместници са надробили преди него.
  За Петър Чобанов можете да научите повече от статиите му в Капитал.

 7. 7 Профил на The Incumbent
  The Incumbent
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До #1 Анонимен, ами КФН представя отчета за миналата година, председателят Апостол Апостолов беше сменен с Петър Чобанов през периода на големите назначения от преди два-три месеца => отчетът за миналата година, представен днес, е бил одобрен от новия председател, който беше назначен от триглавата ламя. Съответно, в него отсъства въпросният отчет, който би показал какви щети кризата нанесе на пенсионната система на страната. Ти може би не знаеш, че 5% от осигурителния доход отива за задължително допълнително песионно осигуряване в частни здравни фондове, който претърпяха загуби в последните 18 месеца. Един такъв отчет би показал колко струва хиленето на Станишев, когато твърдеше, че криза няма и няма и да има и само еди си кой(да не му пиша името) казваше, че има проблем...Прочети пак, помисли и тогава пиши...

  True genius resides in the capacity for evaluation of uncertain, hazardous, and conflicting information. - W. Churchill
 8. 8 Профил на bu4urs
  bu4urs
  Рейтинг: Разстроено

  Уважаема редакция,

  обърнете внимание на последния си абзац. Той е едностранчив- имайте предвид, че КФН прави много повече пари от такси, отколкото от санкции. Има си тарифа към ЗКФН, прочетете новинките и ще си сметнете, за да сте в час. КФН си оправдава бюджета редовно, но вие не сте пожелали да сте обективни...

 9. 9 Профил на Хахо
  *****
  Гневно

  Ралица Агейн е основния проводник на далаверата на комуно-мутренските "застрахователи" обрали и последните пари на народа, чрез измишльотини и зле прикрит рекет...

 10. 10 Профил на Коки
  *****
  Любопитно

  #9: Прав си! До корифеите на застраховането бих отправил следния въпрос за застраховка "Гражданска отговорност": КОЛКО ЩЕТИ СА ПРЕДИЗВИКАНИ ОТ ТУРИСТИЧЕСКИ РЕМАРКЕТА ЗА ЛЕКИ АВТОМОБИЛИ(в паркирано състояние!) ЗА ИЗТЕКЛАТА ГОДИНА, ЧЕ ДА ПОВИШАТ ЦЕНАТА ОТ 20 на мин. 50 лв. КАТО КАК СИ ИЗЧИСЛЯВАТ ПРЕМИИТЕ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ!!!!(защо?) ЗАСТРАХОВКИ И КОЙ И КАК КОНТРОЛИРА ТОВА ОГРАБВАНЕ НА НАРОДА?????

 11. 11 Профил на Еми...
  *****
  Неутрално

  Гледай моля ти се какъв идиотски повод да се прекрати мандата на комисията... само дето не е ясно дали могат да го направят ей така... А за качествата на групата на Капитал - не се заблуждавайте - тя е като всичко друго в държавата...

 12. 12 Профил на Еми...
  *****
  Неутрално

  Трифоне, този надзор е от особена важност за обществото - надявам се няма и него да даваш на Дянков - айде стига концентрация на дейност в мега министерства, където се дели друга баница...

 13. 13 Профил на джони
  *****
  Неутрално

  най-добре Апостолов да дойде.

 14. 14 Профил на нов регулатор
  *****
  Неутрално

  Един добър вариант за оптимизация на КФН е да се обедини с банков надзор на БНБ в едно самостоятелно и независимо юридическо лице, т.е. да е налице един консолидиран надзор на банковия и небанков финансов сектор. Всички знаем, че големите финансови групи имат банки, застрахователни комрании, пенсионноосигурителни дружества и множество други договорни фондове, ИД и други публични дружества. Така надзора ще бъде много по-ефективен и ще има оптимизация и на администрация. Такава е структурата на надзорите в редица европейски държави. Нали е без това отиваме към създаване на нов и общ европейски регулатор на финансовите пазари?

 15. 15 Профил на неиншуриран
  *****
  Неутрално

  Че то на тая комисия комай единствената дейност е 2-3 пъти в годината да напира за вдигане на гражданската отговорност.

 16. 16 Профил на Го4о
  *****
  Неутрално

  Ралица Агайн е пешка,царя кой е,царя???

 17. 17 Профил на супер
  *****
  Неутрално

  Предложението за нов регулатор е много добро и мисля, че няма проблем да се реализира бързо. С нов закон на парламента се конституира новата структура и се отменя ЗКФН. С промени в ЗБНБ се изземват фунциите на БНБ по банков надзор и готово. Даже и сграда готова си имат...настаняват ги директно в старата сграда на КФН на пл. Света Неделя дето им я взе Емел Етем за измисленото си министерство.

 18. 18 Профил на investor
  *****
  Неутрално

  и инвестиционните посредници не са особено притеснени от контролни мерки, ако не беше кризата на фондовия пазар резултати щяха да са повече от явни. най-големите посредници-банки правят каквото си искат и се разминават с разни препоръки

 19. 19 Профил на минаващ
  *****
  Неутрално

  Го4о, няма Цар КРЪГОВА ЗАЩИТА от всеки докопал се до кокала.
  До коментар [#16] от "Го4о":

 20. 20 Профил на Агеин
  *****
  Весело

  Ралица Агаин...агейн, агеин, агеин и пак отначало

 21. 21 Профил на Closed
  *****
  Неутрално

  Да закрием държавата и да я открием като ГЕРБжава! А кой бил специялист - няма никакво значение!

 22. 22 Профил на Ранков
  *****
  Неутрално

  Имаше един свестен специалист в КФн и го махнаха - г-жа Ранкова. А сега вятър и мъгла....

 23. 23 Профил на Пешо
  *****
  Неутрално

  Бащата и чичото на Ралица Агайн бяха големи началници в ДС. Кой ли е царя?

 24. 24 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Кобри Ножилов пак се е изказал неподготвен...
  разбира се, че трябва да се сменят всички боклуци от депесарската-царска-комунистическа кохорта.

  първо, защото са тотални некадърници, доказали своята свещена простота за последните 8 години,

  второ, защото са хора, които работят за интересите на определени бизнес кръгове и нарушават правилата, или създават правила облагодетелстващи именно тези кръгове.

  и когато определен орган/комисия не си върши работата, се сменят управителите й (управително тяло) и се предприемат законодателни мерки, ако са наложителни.

  РЕФОРМИ !
 25. 25 Профил на Anonimos
  *****
  Разстроено

  Едно не е ясно как така г-н Чобанов е прескочил минималния ранг "младши експерт" за заемане на длъжност в държавната администрация, когато започва кариерата си направо от главен експерт. От всякъде личи, че както той така и много други са просто едни политически лица и еее богу какво може да се очаква от него!!!! Едно нищо!!!!!!

 26. 26 Профил на Zabluden
  *****
  Неутрално

  Май може да се окаже че наистина са ме заблудили добре тия от КФН! ?!

 27. 27 Профил на дсгсдг
  *****
  Неутрално

  Пенсионните фондове не били на загуба, а на отрицателна доходност ))))))))))))))) По-голям виц не бях чувал скоро.
  Тия от комисията са за затвора

 28. 28 Профил на Инвеститур на БФБ
  *****
  Неутрално

  Ив.Костов каза голема глепост,че заради КФН паднали цените на акциите на БФБ и имало загуби,както нарече отр.доходност.Не съм му фен,но не очаквах от него да изтропа такава простотия.Да беше го казал Мартин Димитров щеше да е ясно защо,но Костов се излага с такива приказки.Явно управниците искат да сменят ръководството на КФН,могат но защо плашат инвеститурите?Га растяха цените до небесата що ги не хвалиха,ако нивото на цените на акциите зависи от КФН.Остава да ги обвинят и за световната финансова и икономическа криза.Аман от политиканстване по икономическите въпроси!!

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK