Деца от Могилино ще бъдат настанени в защитено жилище в Хаджиево

Деца от Могилино ще бъдат настанени в защитено жилище в Хаджиево

© Катя БузникВ неизползваемо крило от сградата на детската градина в пазарджишкото село Хаджиево ще бъде изградено защитено жилище за 8 деца от Могилино. В съседното крило ще продължи да функционира детската градина с близо 30 деца, като двете крила ще бъдат изцяло отделени – ще имат отделен вход, отделни зелени площи, а за защитеното жилище е предвиден и външен асансьор. Днес започна реконструкцията на сградата. За изпълнител след конкурс е избрана пазарджишката строителна фирма "Радани".


Проектът "Защитено жилище независим живот в семейна среда - с. Хаджиево" е разработен от Консултативно-информационен център "ИКОС-Иван Костов", гр. София, с партньор Сдружение "Европейски възможности за развитие и обучение - ЕВРО-2008" гр. Пазарджик и ще се реализира по програма "Красива България". Стойността на проекта е 186 хиляди лева, от които 38 хиляди лева са финансов принос на КИЦ "ИКОС-Иван Костов" гр. София. Останалите средства се осигуряват като съфинасиране от "Красива България".


През март т.г. общинският съвет в Пазарджик предостави за ползване имота безвъзмездно за срок от 10 години на Сдружение "Европейски възможности за развитие и обучение – ЕВРО-2008-Пазарджик". Сградата е със застроена площ 200 кв.м. Цялостната й реконструкция ще бъде завършена до края на годината. До април 2009 г. трябва да бъде осигурено оборудването и след това ще бъдат настанени осем деца на възраст 14-16 години от дома в Могилино.
В сутеренната част е предвиден рехабилитационен център и спортна зала, а на горния етаж ще са спалните помещения. Външен панорамен асансьор ще осигурява безпрепятственото придвижване на децата.


Кметът на Пазарджик Тодор Попов благодари на общността в Хаджиево за разбирането, че на децата с увреждания трябва да бъде осигурена максимално близка до семейната среда. Той заяви, че общината ще кандидатства за устойчивост на социалната услуга.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тревен
  *****
  Неутрално

  Да не е в Могилино, та да е в Хаджиево. Важно е да има пари за усвояване. Сигурно за осемте деца от Могилино ще похарчат повече, отколкото за 30-те селски деца.

 2. 2 Профил на потърпевша
  *****
  Неутрално

  Да прав си .. по проекта работи абсолютна измамница Мария Божидарова Дойчева съдена за документни измами и издирвана на национално ниво..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK