Здравната каса ще плаща с лихви забавените пари на лекарите

Ръководствата на здравната каса и съсловните организации на лекарите и стоматолозите се договориха какви санкции да се налагат при нарушения <br />

© Асен Тонев

Ръководствата на здравната каса и съсловните организации на лекарите и стоматолозите се договориха какви санкции да се налагат при нарушенияАко Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) забави плащания към лекарите или им удържи неправомерно пари, след това ще трябва да се издължи с лихвите. За това са се разбрали ръководствата на Българския лекарски съюз (БЛС) и осигурителната институция при подготовката на Националния рамков договор (НРД) за 2010 г. Лихвите ще са съобразени с тези на БНБ.


Съсловните организации на докторите и зъболекарите и НЗОК са се договорили още да се засили контролът върху изпълнителите на медицински услуги, като за тези, които се опитват да излъжат здравната система, санкциите да са жестоки, а за технически грешки да не се налагат глоби. Не може заради един малък процент колеги, които лъжат, фалшифицират данни и злоупотребяват на гърба на другите, да се хвърля петно на цялото съсловие, заяви д-р Евгени Душков, председател на управителния съвет на НЗОК. Това е първото договаряне на частта "контрол и санкции", при което двете страни постигат консенсус. През последните няколко години този раздел винаги предизвикваше скандали. В същото време обаче Министерството на здравеопазването има намерение да извади главата "контрол и санкции" от НРД и да я прехвърли в Закона за здравното осигуряване, така че договореното може да остане само на книга.


С новия рамков договор ще се регламентира и работата на лекарите чужденци у нас. Идеята е те задължително да членуват в БЛС и да си плащат членския внос. Когато кандидатстват за работа обаче, предимство ще имат българските доктори. Искаме правилата за чуждестранните лекари да са подобни на тези, които се налагат към българските медици в чужбина, обясни председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.
От двете съсловни организации изразиха вчера притеснението си, че ако се изпълни постановлението на Министерския съвет за орязване на парите на министерствата с 10%, има вероятност средствата на НЗОК да бъдат намалени със 77 млн. лв. Това означава ощетяване на българина от здраве, каза председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. При положение че ни вземат от парите за тази година, тогава какъв ли ще бъде бюджетът на НЗОК за следващата, попита той. Затова НЗОК и съсловните организации на лекарите и стоматолозите са написали писмо до министъра на финансите Симеон Дянков и до министър Божидар Нанев, в което настояват за среща и обсъждане на параметрите на бюджета на касата за 2010 г., още повече че той е необходим, за да продължат преговорите за рамковия договор.


В своя проектобюджет здравната каса поиска 2.5 млрд. лв. за следващата година, като разчетите са направени върху 8% здравна вноска. По думите на Душков всички пари от осигурителните вноски трябва да се използват за здравеопазване, без да се отделя част от тях в резерва в БНБ. Сега там отиват 2% от вноските за здраве.

Още по темата - във видеорепортажа
Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 62 Неутрално
 2. 2 Профил на pipik2
  pipik2
  Рейтинг: Неутрално

  И ква стана тя - 9 години напъни за нещо друго, и хоп - сега ни казват как щяло да бъде. Понеже съм лекар, т.е. от едната страна на бариерата, предлагам, за да бъдем честни и искренни, да се въведат същите драконовски мерки към "обществената" национална здравна каса, която е с проебладаващ % членове на Управителния си съвет от квотата на правителството, т.е. не е "обществена" институция, а е под контрола на държавата и властимащите, да се възприемат същите реципрочни правила за контрол на дейността й, в смисъл ако НЗОК или който и да е стъпи накриво, да изплаща в 100-кратен размер неустойката към ущетените, били то към пациенти или към договорни партньори!

 3. 3 Профил на дишка дишева
  *****
  Неутрално

  стига вече тъпи измишльотини. никой не знае какво трябва да се направи чно акъл да дават и приказки да приказват -много ги бива .А къде остана най-важното???? кретени!!!

 4. 4 Профил на Grazhdanin
  *****
  Неутрално

  А да попитам на пациентите, които финансират тая здравна каса, като им се забавят парите за болничните, кой ще им плаща лихвата? С две деца съм - като ги хване грип или нещо подобно и се изредим тримата - две седмици без работа, със скъпи лекарства, с допълнителни пари за прегледи при велики специалисти (алергия към антибиотици - нямам избор) - и знаете ли как се чувствам - плащам си здравните осигуровки - те нищо не покриват, болничните не ми се плащат. Ако бях неработеща ромка - пей, сърце - всички влизаме в болница, получаваме лекарства, храна, топло е, ще има вода и ток. Аман от простотии - трябва първо да се решат проблемите на гражданите, финансиращи системата, а после да се мисли за лекарите - съжалявам, но част от тях вече са само администратори.

 5. 5 Профил на НЕВИДИМКА
  *****
  Неутрално

  Докога лекарите по дентална медицина ще бъдат ощетявани от НЗОК с тези мицерни цени за услугите. Докога възрастното население които имат здравни усигуровки а са напълно обеззъбини не могат да ползват нищо от зравната каса

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK